kontuzja w klubie i sprawa ubezpieczenia
- Ustian13
- Juventino
witam. jestem bramkarzem drużyny z C klasy. pod koniec września na meczu doznałem kontuzji, mianowicie złamany palec w prawej ręce. wiem, ze wielu z Was gra bądź grało w jakimś klubie. nie mam sie kogo poradzić. chodzi mi o to, czy klub ma obowiązek ubezpieczyć zawodnika od nieszczęśliwych wypadków w czasie rozgrywek? mam 19 lat wiec jeszcze sie uczę i dostałem odszkodowanie jedynie z PZU.. cale 200 :x złotych i teraz pytanie co z klubem? w zpn mi powiedzieli, ze klub MUSI ubezpieczyć zawodnika, a klub powiedział, ze nie było ubezpieczenia. co mam zrobić? czy ktoś miał podobna sytuacje? proszę o pomoc. dzięki
------>JUVE<------
- kornknot
- Qualità Juventino
Szczeze powiedziawszy watpie, aby byl obowiazek ubezpieczania w C klasie. A nawet jesli byl i nie jestes ubezpieczony to nic Ci to nie zmieni. No bo nie podasz klubu do sadu o odszkodowanie, a ubezpieczenia nie masz wiec Ci nie wyplacą.
- Ustian13
- Juventino
no w ZPN powiedziała babka ze każdy klub ma obowiązek ubezpieczyć zawodników. wiec skoro ma obowiązek i mnie nie ubezpieczył to chyba coś jest nie tak. tak to takie 'szkolne' ubezpieczenie na sumę 11000 zł, a ja dostałem 2% z tego i gdy chciałem coś z tym zrobić żeby ewentualnie zwiększyć te kwotę to na nic bo za palec środkowy prawej reki nie można więcej dostać
a komisji lekarskiej nie mialem bo ten uraz tego nie wymagał. trochę mnie to wszystko dziwi bo palec przy zginaniu boli, grac nie mogę na bramce, jest krzywy bo nie był składany i do tego najważniejsze chyba ze jest to prawa ręka 

------>JUVE<------
- stahoo
- Juventino
A więc napisze czego sie dowiedziałem. Tata zajmuje sie ubezpieczaniem "dorosłych" (chodzi o pakiet ubezpieczen, nie wiek). Powiedział ze popyta kolegów dokładnie, ale z tego co ustaliłem to:
--> dorosły gdy cos skłasza ma obowiązek przejsc komisje lekarską, która ustala wysokość krzywdy, na podstawie której PZU wypłaca pieniadze
--> można się odwołać od "za niskiej kwoty" badz tez "odrzucenia wniosku o wypłate". W Twoim przypadku 1 opcja
--> jest wtedy kolejna komisja
Mógłbys pokazać, że palec nie jest "taki jak przedtem", ze jest krzywy, co powoduje problemu przy pisaniu, itp. Jest szansa, że zostanie to przyjete.
A klub chyba nie ma obowiązku ubezpieczenia gracza, ale nie jestem pewien.
Jak bede wqiedział cos wiecej to napsize.
pozdro
--> dorosły gdy cos skłasza ma obowiązek przejsc komisje lekarską, która ustala wysokość krzywdy, na podstawie której PZU wypłaca pieniadze
--> można się odwołać od "za niskiej kwoty" badz tez "odrzucenia wniosku o wypłate". W Twoim przypadku 1 opcja
Mógłbys pokazać, że palec nie jest "taki jak przedtem", ze jest krzywy, co powoduje problemu przy pisaniu, itp. Jest szansa, że zostanie to przyjete.
A klub chyba nie ma obowiązku ubezpieczenia gracza, ale nie jestem pewien.
Jak bede wqiedział cos wiecej to napsize.
pozdro
- Ustian13
- Juventino
a w tabeli którą znalazłem na stronie pzu za palec 3 prawej reki można dostać TYLKO 2%, nie więcej wiec odwołanie na nic mi w tej sytuacji.stahoo pisze: --> można się odwołać od "za niskiej kwoty" bądź tez "odrzucenia wniosku o wypłate". W Twoim przypadku 1 opcja
Mógłbyś pokazać, że palec nie jest "taki jak przedtem", ze jest krzywy, co powoduje problemu przy pisaniu, itp. Jest szansa, że zostanie to przyjęte.
'zgodnie z Tabelą 4 poz. 10 OWU - 2% od sumy ubezpieczenia 11.000 zł.
Szkoła do której uczęszcza ubezpieczony zawarła ubezpieczenie w wariancie II, w którym ubezpieczonemu przysługuje świadczenie z tytułu trwałego uszkodzenia ciała będącego następstwem nieszczęśliwego wypadku albo zdarzenia objętego umową - za wymienione w tabelach rodzaje trwałego uszkodzenia ciała i w określonej w nich wysokościach bez możliwości skierowania na badanie lekarskie w celu ustalenia ewentualnego trwałego uszczerbku na zdrowiu'
bardziej mnie interesuje co z klubem

------>JUVE<------
- KeRmit19
- Juventino
Szukalem, szukalem i chyba znlazlem najodpowiedniejszy temat
A wiec tak: 2 miesiace temu skrecilem staw skokowy. Bylo to skrecenie II stopnia. Zmian kostnych nie bylo. Mam naderwane wiezadla(strzalkowo - skokowe napewno a inne to nie wiem jak sie nazywaja). lekarz mi powiedzial, ze calkowita biologiczna regeneracja trwa okolo 100dni. mialem zabiegi rehabilitacyjne(krioterapia, laser, magnetronik) a do tego 3 serie zastrzykow punktowych traumalem(po 7 zastrzykow na serie). teraz pytanie: ile za takie wykrecenie mozna dostac pieniedzy??Tylko nie z klubu tylko z ubezpieczenia szkolnego. Np z PZU.. Orientuje sie ktos w tym? Jaka to moze byc mniej wiecej kwota?

A wiec tak: 2 miesiace temu skrecilem staw skokowy. Bylo to skrecenie II stopnia. Zmian kostnych nie bylo. Mam naderwane wiezadla(strzalkowo - skokowe napewno a inne to nie wiem jak sie nazywaja). lekarz mi powiedzial, ze calkowita biologiczna regeneracja trwa okolo 100dni. mialem zabiegi rehabilitacyjne(krioterapia, laser, magnetronik) a do tego 3 serie zastrzykow punktowych traumalem(po 7 zastrzykow na serie). teraz pytanie: ile za takie wykrecenie mozna dostac pieniedzy??Tylko nie z klubu tylko z ubezpieczenia szkolnego. Np z PZU.. Orientuje sie ktos w tym? Jaka to moze byc mniej wiecej kwota?

- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Drogi kolego podstawą do tego byś otrzymał jakieś pieniądze z twojego ZPN jest to, że w sprawozdaniu z owego meczu będzie zapisana przez sędziego informacja dotycząca twojej kontuzji. Jeżeli nie znajdzie się to w sprawozdaniu meczowym to ZPN nie ma podstaw formalnych do wypłacenia jakiejkolwiek rekompensaty.
Bez różnicy czy jesteś graczem z klasy C czy A. Ma się to tak samo dla wszystkich czy trampkarza, czy gracza z czwartej ligi.
Bez różnicy czy jesteś graczem z klasy C czy A. Ma się to tak samo dla wszystkich czy trampkarza, czy gracza z czwartej ligi.
- KeRmit19
- Juventino
Nie bardzo mnie zrozumieliscie
mnie nie chodzi o ubezpieczenie z klubu. Przyklad: W trakcie powrotu ze szkoly ide chodnikiem, potknalem sie i skrecilem staw skokowy. Bylo to skrecenie II stopnia. I dalej juz o leczeniu i innych szczegolach pisalem powyzej. Ile moge dostac z ubezpieczenia na zycie(tak sie chyba na to mowi) - chodzi o ubezpieczenie od nieszczesliwego wypadku) :!: Drugi przyklad to, ze gralem w szkole w pilke na wf i tam skrecilem staw skokowy itd... Rozumiecie mnie juz

- sempaju
- Juventino
Rodzaj urazu
% stałego uszczerbku na zdrowiu
Skręcenie, zwichnięcie nogi
2,60 %
Takie cos znalazłem - ubezpieczyciel WARTA. Ew. do tego bonusy za wydane pieniądze na leczenie, za ból (sic!) itp. No i sam procencik może sie delikatnie różnić. Przy czym raczej nie dużo bo złamanie nogi to już 3,8%
Procent to oczywiście część z całości ubezpieczenia jaką dostaniesz za swój uraz.
P.S. Zwrot kosztów leczenia następuje w oparciu o dostarczone oryginały rachunków i dowody opłat.
% stałego uszczerbku na zdrowiu
Skręcenie, zwichnięcie nogi
2,60 %
Takie cos znalazłem - ubezpieczyciel WARTA. Ew. do tego bonusy za wydane pieniądze na leczenie, za ból (sic!) itp. No i sam procencik może sie delikatnie różnić. Przy czym raczej nie dużo bo złamanie nogi to już 3,8%
Procent to oczywiście część z całości ubezpieczenia jaką dostaniesz za swój uraz.
P.S. Zwrot kosztów leczenia następuje w oparciu o dostarczone oryginały rachunków i dowody opłat.
- stahoo
- Juventino
KeRmit19
Ile kasy płaciłes za to ubezpieczenie? Bo wiecej dostaniesz jak brałes za 50 zł (chyba maksymalne, przynajmniej u mnie) a mniej jak za 25. Z tego co wiem to przy 50 zł otrzymuje sie (a raczej rodzina) 10 000 za zgon
Tak jak napisał kolega wyżej, musisz znaleźć jakiś wykaz np. na stronce PZU albo pofatygowac sie do ich hmmm "biura". Myślę, że koło 5 stówek może być. Żadne raporty meczowe nie sa potrzebne, wystarczy, że pojdziesz do swojego wychowawcy. On da ci formularz zgłoszeniowy, wypełniasz go, dołaczasz dokumenty leczenia (?) i czekasz na rozpatrzenie przez PZU lub jakiegos tam innego ubezpieczyciela... Rano moge zapytac ojca, choc on zajmuje sie ubezpieczaniem grup, a nie pojedynczych osob, no ale cos powinien wiedziec chyba...
edit. Kurde, przeciez teraz sa wakacje, a ja radze ci isc po formularz do wychowawcy (czy sekretariatu)... Nie wiem jak to zrobić w wakacje...
Ile kasy płaciłes za to ubezpieczenie? Bo wiecej dostaniesz jak brałes za 50 zł (chyba maksymalne, przynajmniej u mnie) a mniej jak za 25. Z tego co wiem to przy 50 zł otrzymuje sie (a raczej rodzina) 10 000 za zgon
edit. Kurde, przeciez teraz sa wakacje, a ja radze ci isc po formularz do wychowawcy (czy sekretariatu)... Nie wiem jak to zrobić w wakacje...

- KeRmit19
- Juventino
Ja mam ubezpieczenie placone w szkole to jakies 40-50zl placilem. I to jest wlasnie ubezpieczenie zbiorowe. Formularz juz odebralem, wypelnilem, papiery od lekarza ortopedy mam. Jeszcze musze wziac od drugiego - lekarza rehabilitacji do ktorego ide w poniedzialek. A ten moj ubezpieczyciel to UNIQA.Stahoo jesli mozesz to zapytaj Twojego ojca bede wdzieczny