podnoszenie ciezarow, kulturystyka...
- asdaasda
- Juventino
- Rejestracja: 11 lutego 2008
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 lutego 2008
wzrostu ile?Serhinio pisze:asdaasda ja waże na dzień dzisiejszy 76 kg
Spadki zaleza od b.wielu rzeczy.Nachlejesz sie wody przed piciem i bedziesz jadl dobrze (czyt. tlusto) podczas picia, to na wadze nie powinno ci nic spasc.Zalezy jak rozumiec twoje trzymanie sie na wadze.Jesli cwiczyles bez zadnej diety, czysto rekreacyjnie i nie przytyles dzieki silowni to czemu masz mowic o jakis spadkach masy gdy odlozysz sztange?Ironizujac - czlowiek wygladajacy niczym z obozu koncetracyjnego cwiczacy miesiac i rzucajacy cwiczenie nie bedzie mial spadkow.Idac dalej twoim takiem myslenia powiem ci, ze moj kumpel nie cwiczy juz dlugo, a rzezba mu sie trzyma jakby byla z marmuruSerhinio pisze:przez 2 lata nie trenowania prawie nic mi nie spadlo z masy nie bralem zadnych odzywek typu kreatyna itd. a u moich ziomali wystepowaly spadki nawet nie tylko po piciu ale takze i od tego ze przez miesiac nie cwiczyli

Sek w tym, by wykorzystac ta pompe i wyniesc z niej jak najwiecej.I nie jest tak jak piszesz.Serhinio pisze:nitrobolum pompuje a jak przestaniesz cwiczyc to stajesz sie taki jak wczesniej tak to wyglada
Obawa przed spożywaniem więcej niż trzech jaj na tydzień z uwagi na obecność w nich cholesterolu jest w naszym społeczeństwie mocno rozpowszechniona. Opinie wielu specjalistów od medycyny i żywienia często są jednostronne, a czasem wręcz tendencyjne. Przeciwnicy konsumpcji jaj, w oparciu o przestarzałą informację i nie w pełni aktualną już dzisiaj wiedzę z tego zakresu, ciągle cierpią na cholesterolofobię, podczas gdy w ciągu ostatnich dwudziestu lat, w wyniku szerokich badań, istniejące kontrowersje ulegały polaryzacji i istotnym zmianom.Wloczykij pisze:Co do zoltek-to sam tluszcz mozna troche przybrac na masie inaczej Prochno Slyszalem ze wlasnie powoduja bezplodnosc w sporych ilosciach
Okazało się, że zawarty w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku ulegała zmniejszaniu poprzez pracę hodowlaną, w wyniku której udało się ją obniżyć z 270 mg (w latach 70.) do 210 mg w jednym jaju (obecnie). Dalsze obniżanie, ze względów genetycznych i fizjologicznych, jest już niemożliwe.
Ponadto współczesna wiedza i praktyka zootechniczna pozwala wzbogacać jaja w naturalny sposób - poprzez odpowiednie żywienie niosek wprowadzając takie substancje jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz witaminy A i E, a także mikroelementy (w tym: selen, jod, krzem). Są to zatem substancje niezbędne do funkcji życiowych, sprzyjające zachowaniu młodości.
W kontekście powyższych faktów jaja, poza swoją tradycyjną funkcją żywieniową, przejmują funkcję nutraceutyków, tj. żywności leczniczej. Temu zagadnieniu poświęca się wiele badań naukowych, międzynarodowych sympozjów i konferencji. Znawcy żywienia, medycyny i technologii jaj podkreślają ich wysokie walory kulinarne i biologiczne. Ta wiedza w krajach już znalazła praktyczne odzwierciedlenie.
Obecnie, na przykład w USA, Niemczech, Francji bez problemu można kupić tzw. bio-jaja, eko-jaja, jaja naturalnie wzbogacone w witaminy, omega-3, kwasy tłuszczowe, jod. W Polsce poza fachowcami z branży mało kto słyszał o takich możliwościach, aby jaja przedstawiały wartość leczniczą, będąc jednocześnie wysokiej wartości surowcem spożywczym.
Nasz konserwatyzm nie może trwać długo, bowiem na szczęście zmierzamy do integracji z Unią Europejską, a tam szybko nas tego nauczą. Szkoda, że nasza zaściankowa wiedza uderza w nas samych, w nasze rodziny, w naszych producentów jaj, przemysł żywnościowy. W Polsce dość skutecznie w wyniku rozpętanej cholesterolofobii ograniczono konsumpcję jaj, których spożycie wynosi zaledwie 170 sztuk (przez rok) na mieszkańca, podczas gdy w UE, USA spożywa się około 240 sztuk, w Czechach, Brazylii i Meksyku około 300, a w Japonii i Izraelu około 400 sztuk i - o dziwo - jak wynika z powszechnych informacji, zachorowalność w tamtych rejonach na choroby serca i krążenia nie jest większa niż u nas. Chyba nadszedł już wreszcie czas na zrewidowanie naszych poglądów i docenienie, jak doskonałym produktem pod względem biologicznym, zdrowotnym i kulinarnym są jaja.
Wartość biologiczna
Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 st. C przez 21 dni) przeistacza się w żywy organizm (pisklę), w którym jest układ kostny, mięśniowy, pokarmowy, nerwowy, immunologiczny itd. Powstał żywy organizm zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju, jedynie energia była potrzebna do wzbudzenia życia. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy wystarczająco o jego wartości biologicznej i wskazuje, jak cenne zawiera składniki. Z prostej kalkulacji wynika, że aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka na wszystkie składniki niezbędne do funkcji życiowej, wystarczy konsumować jedynie jaja. Stanowią one najlepsze źródło aminokwasów, w tym szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Należy dodać, że proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami chemicznymi, ich treści są idealne, brak jest jedynie witaminy C. Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec. Przyswajalność poszczególnych składników jest imponująca i nieporównywalna z innymi produktami, na przykład Białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Porównajmy - przyswajalność białka zawartego w mleku kształtuje się na poziomie 85%, w ziemniakach 77%, w mięsie 78%, w roślinach strączkowych 40-60%.
Szkoda, że bez uzasadnienia często w wielu gabinetach lekarskich zakazuje się spożycia jaj, a przecież jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i pełnowartościowa. Dwa duże jaja zawierają tylko 150 kcal, a więc mogą stanowić doskonały składnik diety odchudzającej.
Prof. Tadeusz Trziszka - AR we Wrocławiu
EDIT.
nawet wydrukowalem to ojcu jak mial jakies "ale" do mojego zarcia ;> Sam zjadam 28 jajek tygodniowo i w kazdej chwili dam sie zaciagnac do ginekologa jesli cie to zadowoli ;]
- Siewier
- Administrator
- Rejestracja: 25 kwietnia 2003
- Posty: 2082
- Rejestracja: 25 kwietnia 2003
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
o_OSam zjadam 28 jajek tygodniowo
Chcesz w ten sposób coś osiągnąć... znaczy wydaje Ci się, że coś osiągniesz czy masz po prostu takie zboczenie żywieniowe i hopla na punkcie jajek?
- asdaasda
- Juventino
- Rejestracja: 11 lutego 2008
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 lutego 2008
To jakis szok?Co ma osiag do jedzenia jajek?4 jajka dziennie i wiecej to raczej norma dla trzymajcych diety kulturystow.Nie wiem czy udzielales sie w tym temacie, ale gdybys ogarnial sprawe to by cie to nie dziwilo.Co powiesz na diecie opartej na samych jajkach oraz kurczaku i zakupie 160 jajek jednorazowo?to dopiero o_OSiewier pisze:o_OSam zjadam 28 jajek tygodniowo
Chcesz w ten sposób coś osiągnąć...
Po co ta kpina?Siewier pisze:znaczy wydaje Ci się, że coś osiągniesz czy masz po prostu takie zboczenie żywieniowe i hopla na punkcie jajek?
- rastapastor
- Milanista
- Rejestracja: 24 maja 2007
- Posty: 207
- Rejestracja: 24 maja 2007
Trochę dużo tego jesz...pfff ja co najwyżej 3 tygodniowo...więcej bym nie zjadł...co za dużo to nie zdrowo jak to ktoś mądry kiedyś stwierdził...i miał\ma rację
A ja bym polecał wizytę u dietetyka...który stworzył by pod indywidualne potrzeby dietę dla sportowca...po co na wspomagaczach jeździć
Pozdroo...BLESS
A ja bym polecał wizytę u dietetyka...który stworzył by pod indywidualne potrzeby dietę dla sportowca...po co na wspomagaczach jeździć

Pozdroo...BLESS
- Siewier
- Administrator
- Rejestracja: 25 kwietnia 2003
- Posty: 2082
- Rejestracja: 25 kwietnia 2003
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Prędzej czy później wyjdą Ci te jajka bokiem. Organizm ludzki jest tak skonstruowany, że lubi różnorodność w żywieniu i temu nie zaprzeczy żaden dietetyk czy specjalista od spraw żywienia.
- asdaasda
- Juventino
- Rejestracja: 11 lutego 2008
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 lutego 2008
Taaa?Np?Do takiej odpowiedzi uzyje nawet tlumaczenia niczym 8letniego dzieciaka "Inni tez tak robia i nic im nie jest" ;eSiewier pisze:Prędzej czy później wyjdą Ci te jajka bokiem.
Szkodliwosc jajek czy mleka to zwyczajny mit.
i co z tego?Siewier pisze:Organizm ludzki jest tak skonstruowany, że lubi różnorodność w żywieniu
co?rastapastor pisze:po co na wspomagaczach jeździc
/// widac na darmo wkleilem artykul zamieszczony wyzej.
Ostatnio zmieniony 25 lutego 2008, 19:38 przez asdaasda, łącznie zmieniany 1 raz.
- rastapastor
- Milanista
- Rejestracja: 24 maja 2007
- Posty: 207
- Rejestracja: 24 maja 2007
Mam na myśli że nie warto brać hmm jak się to nazywa...kurde wyleciało mi z głowy...tak czy siak tego co to jest w tych dużych plastikowych pudełkach...(jaaaa no nie wierzę...mam to na końcu języka)...ehh nieważne nie wyciągnę tego z siebie.asdaasda pisze:co?
edit: kurde jaki ze mnie idiota...o odżywki wszelkiej maści mi chodzi...sama chemia.
Pozdro...BLESS
Ostatnio zmieniony 25 lutego 2008, 19:44 przez rastapastor, łącznie zmieniany 2 razy.
- Siewier
- Administrator
- Rejestracja: 25 kwietnia 2003
- Posty: 2082
- Rejestracja: 25 kwietnia 2003
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Tok Twojego myślenia jak widać idealnie pasuje do 8letniego dzieciaka.asdaasda pisze:Taaa?Np?Do takiej odpowiedzi uzyje nawet tlumaczenia niczym 8letniego dzieciaka "Inni tez tak robia i nic im nie jest" ;e
- asdaasda
- Juventino
- Rejestracja: 11 lutego 2008
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 lutego 2008
Czemu na mnie naskakujesz?Ja swoje wypowiedzi popieram argumentami, za to twoje wypowiedzi sa plytkie i puste.Siewier pisze:Tok Twojego myślenia jak widać idealnie pasuje do 8letniego dzieciaka.asdaasda pisze:Taaa?Np?Do takiej odpowiedzi uzyje nawet tlumaczenia niczym 8letniego dzieciaka "Inni tez tak robia i nic im nie jest" ;e
- Siewier
- Administrator
- Rejestracja: 25 kwietnia 2003
- Posty: 2082
- Rejestracja: 25 kwietnia 2003
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Moje wypowiedzi są poparte doświadczeniem, którego nie zastąpią żadne artykuły wielkich uczonych. Tyle samo jest tez co antytez. Papier ma to do siebie, że przyjmuje wszystko.
Nigdzie nie napisałem, że uważam jajka czy mleko za szkodliwe, tylko zjadanie w nadmiarze jakichkolwiek produktów prędzej czy później zaczyna działać przeciwko organizmowi. Właśnie dlatego każda dieta powinna być zróżnicowana, żeby dostarczyć organizmowi wszelakich składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju ciała, szczególnie u osób aktywnych fizycznie. Skupianie się na jednej grupie jedzenia, a już szczególnie na jednym produkcie, jest dobre na krótka metę, żeby osiągnąć konkretny efekt, jednak na dłuższa metę się nie sprawdza.
Nigdzie nie napisałem, że uważam jajka czy mleko za szkodliwe, tylko zjadanie w nadmiarze jakichkolwiek produktów prędzej czy później zaczyna działać przeciwko organizmowi. Właśnie dlatego każda dieta powinna być zróżnicowana, żeby dostarczyć organizmowi wszelakich składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju ciała, szczególnie u osób aktywnych fizycznie. Skupianie się na jednej grupie jedzenia, a już szczególnie na jednym produkcie, jest dobre na krótka metę, żeby osiągnąć konkretny efekt, jednak na dłuższa metę się nie sprawdza.
- Serhinio
- Juventino
- Rejestracja: 10 stycznia 2007
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 stycznia 2007
Wydaje mi sie ze troszke przesadziles z tym niby 'moim tokiem'myslenia i podałes bledny przyklad z tym czlowiekiem z obozu i dlatego nadal sie z toba nie zgadzam,ale z tymi jajkami to przeginasz chyba niby uzasadniles to jakimis argumentami ale mnie to nie przekonuje w zadnym stopniu jak chcesz w to wierzyc to wierz ale lepiej zrob badania na holesterol tak dla swojego zdrowia i komfortu psychicznego aha jeszcze jedno jak byś przeczytał co wcześniej pisałem to bys wiedział ile mam wzrostu (cos około 175) cofnij się 2-3 strony wstecz to coś wiecej przeczytasz i moze nam przedstawisz swoje wyniki itd.asdaasda pisze:wzrostu ile?Serhinio pisze:asdaasda ja waże na dzień dzisiejszy 76 kg...Ironizujac - czlowiek wygladajacy niczym z obozu koncetracyjnego cwiczacy miesiac i rzucajacy cwiczenie nie bedzie mial spadkow.Idac dalej twoim takiem myslenia powiem ci, ze moj kumpel nie cwiczy juz dlugo, a rzezba mu sie trzyma jakby byla z marmuruSerhinio pisze:przez 2 lata nie trenowania prawie nic mi nie spadlo z masy nie bralem zadnych odzywek typu kreatyna itd. a u moich ziomali wystepowaly spadki nawet nie tylko po piciu ale takze i od tego ze przez miesiac nie cwiczyli.Dodam, ze supli w zyciu sobie nie zalowal.]

- asdaasda
- Juventino
- Rejestracja: 11 lutego 2008
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 lutego 2008
Taaa...Siewier pisze:Moje wypowiedzi są poparte doświadczeniem
Co za bzdury.W takim razie co powiesz mi o brokulach zalozmy?chyba jedno z najzdrowszych warzyw.W tym przypadku to co napisales ma sie nijak do naszego tematu.Sam zapewne jesz dziennie wszelkiego rodzaju bzdetu zuplenie o tym nie wiedzac.Zdrowe odzywnianie polega na dostarczaniu organizomi zdrowych tluszczy, weglowodanow i bialka w sposob zuplenie zalezny od siebie.Siewier pisze:zjadanie w nadmiarze jakichkolwiek produktów prędzej czy później zaczyna działać przeciwko organizmowi.
Ok, dla ciebie zrobieSerhinio pisze:lepiej zrob badania na holesterol tak dla swojego zdrowia i komfortu psychicznego

klata 118cm, 136wyciskSerhinio pisze:moze nam przedstawisz swoje wyniki itd. Question
bicho 43cm
183cm wzrostu
waga 85kg
no i co tam jeszcze

- Siewier
- Administrator
- Rejestracja: 25 kwietnia 2003
- Posty: 2082
- Rejestracja: 25 kwietnia 2003
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kolejne teksty z gloryfikowanej przez Ciebie jak domniemam serii 'podręcznik 8letniego dziecka' ?asdaasda pisze:Taaa...Siewier pisze:Moje wypowiedzi są poparte doświadczeniem
Oprócz B,W i T jest coś takiego jak witaminy, które są niezbędne dla funkcjonowania organizmu ludzkiego. Jedząc same jajka pozbawiasz organizm m.in witamin C i B12 czy PP, W brokulach nie ma m.in B1,B12,H,D,K,PP. Oczywiście informacje te wyszukałem z internetu, nie jest tutaj istotne jakich witamin gdzie nie ma, ale to, że jedząc jedną i tą samą potrawę non stop nie dostarcza się organizmowi jakiejś tam grupy witamin, bo żadne potrawy nie zawierają ich wszystkich, dlatego zróżnicowanie jest bardzo ważne.asdaasda pisze:Co za bzdury.W takim razie co powiesz mi o brokulach zalozmy?chyba jedno z najzdrowszych warzyw.W tym przypadku to co napisales ma sie nijak do naszego tematu.Siewier pisze:zjadanie w nadmiarze jakichkolwiek produktów prędzej czy później zaczyna działać przeciwko organizmowi.
[...]
Zdrowe odzywnianie polega na dostarczaniu organizomi zdrowych tluszczy, weglowodanow i bialka w sposob zuplenie zalezny od siebie.
Tak, bardzo często jem podczas lunatykowania.asdaasda pisze:Sam zapewne jesz dziennie wszelkiego rodzaju bzdetu zuplenie o tym nie wiedzac.
- RuTeK
- Juventino
- Rejestracja: 19 sierpnia 2003
- Posty: 1124
- Rejestracja: 19 sierpnia 2003
macie strasznie głupi problem! Spieracie się miedzy innymi co komu smakuje i kiedy się znudzi. Każde jedzenie się nudzi i nie ma na to wyjątków. Jest też siła woli co pozwala na spożywanie niektórych pokarmów przez dłuższy czas. Sam jestem na Diecie któą układam mi Dietetyk. I pierwsze co jest brane pod uwage to to co mi smakuje ! Jeżeli podczas stosowania diety będziemy zmuszać się do jedzenie potraw od których nas mdli to ta dieta nie przetrwa tygodnia czasu. Pzdr.!
- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "
WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "
WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !