Fabio Quagliarella
- MrWlodek
- Juventino
źródłoDzisiejsza włoska gazeta Leggo podaje sensacyjną wiadomość, że Juventus jest gotów wymienić Raffaele Palladino za napastnika Udinese Fabio Quagliarellę. Quagliarella wybił się w ostatnim sezonie, który spędził w Sampdorii i zakończył z 13 bramkami na koncie, w większości niezwykle spektakularnymi. Jego znakomita postawa poskutkowała powołaniem do Squadra Azzura i w swym debiucie przeciwko Litwie zdobył 2 gole dające Włochom wygraną 2:0. W przerwie letniej przeniósł się do Udinese, po tym jak ten klub wygrał tzw. "ślepą aukcję" i objął posiadanie nad pełną kartą zawodniczą piłkarza. Po nienajlepszym starcie w Zebrette, ostatnio znów odnalazł formę - zdobył 5 goli w 4 poprzednich meczach. Zwróciło to uwagę szkoleniowca Juventusu Claudio Ranieriego, który chciałby widzieć urodzonego w Neapolu napastnika w swojej kadrze. Trener Starej Damy jest ponóć gotów zaoferować za niego gotówkę plus usługi innego neapolitańczyka, Raffaele Palladino. W wieku zaledwie 23 lat, Palladino jest oceniany jako jeden z najbardziej obiecujących napastników we Włoszech, a ostatnio nawet zadebiutował w reprezentacji Włoch w meczu eliminacji Euro 2008 przeciwko Wyspom Owczym. Ranieri nie jest jednak dostatecznie przekonany do jego umiejętności gry w ataku, dlatego często wystawia go na boku pomocy. Z tego też powodu jest on gotów się go pozbyć, jeśli oczywiście otrzyma Quagliarellę w zamian.
Quagliarella to faktycznie znakomity i wszechstronny napastnik, ale Palladino też niczego nie brakuje. Obydwoje dopiero zaczynają karierę w reprezentacji(chociaż gracz Udine ma trochę większe doświadczenie międzynarodowe). Palladino nie gra za często ostatnio w ataku ale to nie zmienia faktu że jest na potrzebny i że będą z niego ludzie. Gdyby Quagliarella trafił do Juve byłoby wspaniale, ale nie kosztem Palladinho :!:
PS Pierwszy raz słyszę o takiej gazecie jak Leggo, czy to może odpowiednik polskiego faktu? Jeśli tak to dalsza dyskusja nie ma sensu

- Łukasz
- Juventino
Ja powiem tak: jestem za, a nawet przeciw. Z jednej strony taki transfer mi odpowiada: Quaglia jest napastnikiem prezentującym znacznie wyższy poziom sportowy niż nasz Palla i jego przyjście byłoby znacznym wzmocnieniem naszej siły ognia, z drugiej: przyjście Quagliarelli jeszcze bardziej oddaliłoby od składu naszego kapitana (który obecnie jest bez formy, ale znowóż - kto wie - może tą swoją formę uda mu się jeszcze odbudować). Prawdopodobnie byłby to koniec naszej gwiazdy, bo jeśli Fabio dołączyłby do Juve, to "pierwszym rezerwowym" jeśli chodzi o napad byłby Iaquinta (wydaje mi się, że - może nie od razu - w pierwszej jedenastce graliby Quagliarella i Trez).
Jestem tak więc trochę ako fan Juve uważam, że (dla dobra klubu) byłby to świetny transfer. Jako "wyznawcy" Alexa byłoby mi trochę mi smutno...
P.S. Ciekawe czy Fabio przystałby na taki transfer, wszak jest wychowankiem Toro. No ale z drugiej strony: Balza też.. A i Pesso przecież tam grał
.
Jestem tak więc trochę ako fan Juve uważam, że (dla dobra klubu) byłby to świetny transfer. Jako "wyznawcy" Alexa byłoby mi trochę mi smutno...
P.S. Ciekawe czy Fabio przystałby na taki transfer, wszak jest wychowankiem Toro. No ale z drugiej strony: Balza też.. A i Pesso przecież tam grał
- krystiank
- Juventino
Narazie nam jakiś Qugliarella nie jest potrzebny ... my potrzebujemy wzmocnienia na skrzydle (kontuzjogenny Camor) no i na środku pomocy co by reżyserował grę .... Niech ranieri zacznie normalnie ustawiać z tego składu ekipe bo narazie to jest bałagan !
- naros
- Juventino
Tak, tak, tak... to znaczy nie!
Bardzo bym chciał zobaczyć Fabio w Juve ale... nie kosztem Palladino. Sam nie wiem co o tym myśleć gdybym miał wybierać między dwójką tych napastników miałbym nie lada problem, nie wiem czy tak wymiana wyszłaby na dobre. Najlepeij byłoby mieć ich obu w składzie ale po co nam 5 czy 6 napastników?

Bardzo bym chciał zobaczyć Fabio w Juve ale... nie kosztem Palladino. Sam nie wiem co o tym myśleć gdybym miał wybierać między dwójką tych napastników miałbym nie lada problem, nie wiem czy tak wymiana wyszłaby na dobre. Najlepeij byłoby mieć ich obu w składzie ale po co nam 5 czy 6 napastników?

Un capitano c'è solo un capitano!!!
- Łukasz
- Juventino
Na prawe skrzydło to my akurat nikogo nie potrzebujemy. Zupełnie inaczej sprawa ma się z lewą stroną naszej pomocy.krystiank pisze:my potrzebujemy wzmocnienia na skrzydle (kontuzjogenny Camor)
- mateo369
- Juventino
jeśli on nie jest nam narazie potrzebny co w takim razie w ogóle robi w Juve jeszcze Palladinokrystiank pisze:Narazie nam jakiś Qugliarella nie jest potrzebny(...)

co do wymiany Palladino za Quagliarelle to jeśli Juve nie musiałoby nic do tej wymiany dopłacać to jestem zdecydowanie na tak. Mimo że obaj są praktycznie rówieśnikami to ten drugi wg mnie jest bardziej doświadczonym i poprostu lepszym piłkarzem
dlatego wyraźnie napisałem - JEŚLIŁukasz pisze:Taa... jasne: to będzie na pewno wymiana 1 za 1. Jasne...

Ostatnio zmieniony 13 grudnia 2007, 15:00 przez mateo369, łącznie zmieniany 1 raz.
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- Łukasz
- Juventino
Taa... jasne: to będzie na pewno wymiana 1 za 1. Jasne...mateo369 pisze: co do wymiany Palladino za Quagliarelle to jeśli Juve nie musiałoby nic do tej wymiany dopłacać to jestem zdecydowanie na tak.
- m-a-t-t-e-o
- Juventino
Skoro teraz Palladino gra tak mało to co by było gdyby rywalizacja jeszcze wzrosła... Któryś napastnik musiałby polecieć... Palla jest najsłabszy...Lukasz_JUVE pisze:[Gdyby Quagliarella trafił do Juve byłoby wspaniale, ale nie kosztem Palladinho :!:
Palladino to nasz 4. napastnik... taki zawodnik gra zazwyczaj tylko kilka razy w sezonie i to w meczach o pietruszkę... Nie potrzebujemy żadnego super zawodnika do tej roli...mateo369 pisze:co w takim razie w ogóle robi w Juve jeszcze Palladinoten zawodnik nic wielkiego nie pokazał nawet w serie B a i oczywiście w tym sezonie jak do tej pory z jego gry nie mieliśmy większego pożytku.
Moim zdaniem wymiana ma sens tylko wtedy jeśli poza Palladino do Udine nie pójdzie zbyt dużo gotówki... Ale zapewne tak się nie stanie...
- Tharp
Tak jasne, nasza prawa pomoc jest tak zapchana wspanialymi zawodnikami, ze Ranieri z meczu na mecz nie wie czy wystawic tam sredniego Salihamidzica, Marchionniego czy bezplodnego Palladino.Łukasz pisze:Na prawe skrzydło to my akurat nikogo nie potrzebujemy. Zupełnie inaczej sprawa ma się z lewą stroną naszej pomocy.krystiank pisze:my potrzebujemy wzmocnienia na skrzydle (kontuzjogenny Camor)
Prawda jest taka, ze na prawa pomoc nie mamy nikogo solidnego (Camora nie licze, wiecej czasu spedzil leczac kontuzje niz na boisku)
A co Quagliarelli - napastnikow nam nie trzeba. Owszem, przydalby sie jeden, bo na rezerwach mamy tylko Del Piero (Palla nie licze, bo nie dosc ze on zwykle na pomocy gra, to jeszcze napastnik z niego ze tak powiem sredni)
- Monte Cristo
- Juventino
Camor w koncu wroci do gry, wiec co my wtedy bedziemy robic z CZTEREMA lewymi skrzydlowymi? Jak narazie Hasan i Marco dobrze sobie radza, to ze Wlochowi nie wyszedl jeden mecz to nic nie znaczy, ten zawodnik ma potencjal. A Brazzo to solidny gracz.Tharpenio pisze:Tak jasne, nasza prawa pomoc jest tak zapchana wspanialymi zawodnikami, ze Ranieri z meczu na mecz nie wie czy wystawic tam sredniego Salihamidzica, Marchionniego czy bezplodnego Palladino.Łukasz pisze:Na prawe skrzydło to my akurat nikogo nie potrzebujemy. Zupełnie inaczej sprawa ma się z lewą stroną naszej pomocy.krystiank pisze:my potrzebujemy wzmocnienia na skrzydle (kontuzjogenny Camor)
Prawda jest taka, ze na prawa pomoc nie mamy nikogo solidnego (Camora nie licze, wiecej czasu spedzil leczac kontuzje niz na boisku)
A co Quagliarelli - napastnikow nam nie trzeba. Owszem, przydalby sie jeden, bo na rezerwach mamy tylko Del Piero (Palla nie licze, bo nie dosc ze on zwykle na pomocy gra, to jeszcze napastnik z niego ze tak powiem sredni)
A tak wogole - nie wiem co sadzic o tym Quagliarelli. Niech Raffaele troche wiecej na ataku pogra i jesli sie nie sprawdzi to z checia go wymienie.
- RavaneVialli
- Juventino
Cały czas czytam tutaj, że napastników nam nie potrzeba, a biorąc pod uwagę częstą grę Palladino na skrzydle, napastników mamy 3, a to zdecydowanie zbyt mało. Ewenetualna kontuzja Trezeguet momentalnie zmieniałby wasze nastawienie.Tharpenio pisze:A co Quagliarelli - napastnikow nam nie trzeba. Owszem, przydalby sie jeden, bo na rezerwach mamy tylko Del Piero (Palla nie licze, bo nie dosc ze on zwykle na pomocy gra, to jeszcze napastnik z niego ze tak powiem sredni)
- Tobias_10
- Juventino
Właśnie potrzeba nam napastników i nie jakiś którzy jak na chwilę błysną to wszyscy już ich chcą tylko potrzeba nam jakiegoś zdolnego i młodego.Wiem że to co teraz napiszę jest nie prawdopodobne ale bardzo bardzo bardzo bym się cieszył gdyby do nas przeszedł Karim Benzema dzieciak wymiata totalnie :-D :-D :-D
- Franz del Torino
- Juventino
Według mnie ten transfer (jeśli doszedłby do skutku) nie miałby większego sensu dla obu klubów. Quagliarella jest graczem lepszym od Palladino, więc nie opłaciłoby się to Udinese, nawet gdyby Juventus dorzucił trochę pieniędzy, a Juve czego jak czego, ale nowych napastników w tej chwili wcale nie potrzebuje.
''Czas jest względny, ale czasy są bezwzględne'' - Ferdynand K.
- Łukasz
- Juventino
To nie jest do końca tak, bo - jak już to słusznie wspomniał RavaneVialli - Palladino robi w tym sezonie raczej za lewoskrzydłowego, a tym samym zostaje 3-ech nominalnych napastników. Gdybyśmy mieli jeszcze jednego lewego pomocnika, można by wtedy powiedzieć, że napastników już raczej nie potrzebujemy (raczej, bo wg mnie optymalna liczba napastników to 5).Franz del Torino pisze: czego jak czego, ale nowych napastników w tej chwili wcale nie potrzebuje.
P.S. Zarząd powinien się rozglądać za solidnym lewoskrzydłowym, bo po zakńczeniu sezonu może być kłopot. Zmiennikiem na tą pozycję może być Hasan, ale potrzebujemy też kogoś do pierwszej '11-stki'. I jeśli nie odejdziemy od systemu z dwoma defensywnymi pomocnikami, musi być to ktoś z najwyższej półki, ktoś kto nie tylko zastąpi Nedveda jako lewego pomocnika, ale też jako lidera (jest jeszcze inna opcja: lewy pomocnik dobrze równoważący grę w ofensywie i defensywie + playmaker-lider).
- stahoo
- Juventino
taki off top.
Czego jak czego ale napastników potrzebujemy... Napastników i skrzydłowych. Camor kontuzja, Nedved tez juz ma swoje lata. Może byc problem. W zimie przedewszystkim rozglądnałbym się za lewym, a najlepiej obu stronnym skrzydłowym, radzacym sobie na obu stronach. A co do obrońcy (środkowego). Czy przy takiej obronie: Zebina/Grygera-Andrade-Legro-Chiellini naprawde jest potrzebny ŚO? Pewnie, że by sie przydał, ale sa ważniejsze rzeczy.
Czego jak czego ale napastników potrzebujemy... Napastników i skrzydłowych. Camor kontuzja, Nedved tez juz ma swoje lata. Może byc problem. W zimie przedewszystkim rozglądnałbym się za lewym, a najlepiej obu stronnym skrzydłowym, radzacym sobie na obu stronach. A co do obrońcy (środkowego). Czy przy takiej obronie: Zebina/Grygera-Andrade-Legro-Chiellini naprawde jest potrzebny ŚO? Pewnie, że by sie przydał, ale sa ważniejsze rzeczy.