Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
m-a-t-t-e-o

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 października 2007, 23:55

kacek_ pisze:Najlepszy spot wyborczy w historii RP.. :lol:

genialne, genialne, genialne! ;D
Rzeczywiście genialne... genialne pokazanie tego że żyjemy w kraju tracącym swego ducha, pełnym korupcji, agresji, paranoi etc... :roll:
Niestety spot(?) tyleż genialny co nieprawdziwy...

Edit:
kacek_ pisze:Spot świetnie zrobiony. A do tego przedstawia w iście hollyŁódzkim stylu nieudolne rządy braci ksero. Czego więcej chcieć od genialnego spotu.. :roll:
Od genialnego spotu nic więcej nie oczekuję... W końcu genialny spot powinien manipulować i przeinaczać fakty...
Ostatnio zmieniony 19 października 2007, 23:55 przez m-a-t-t-e-o, łącznie zmieniany 1 raz.

kacek_

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 19 października 2007, 08:43

m-a-t-t-e-o pisze:
kacek_ pisze:Najlepszy spot wyborczy w historii RP.. :lol:

genialne, genialne, genialne! ;D
Rzeczywiście genialne... genialne pokazanie tego że żyjemy w kraju tracącym swego ducha, pełnym korupcji, agresji, paranoi etc... :roll:
Niestety spot(?) tyleż genialny co nieprawdziwy...
Spot świetnie zrobiony. A do tego przedstawia w iście hollyŁódzkim stylu nieudolne rządy braci ksero. Czego więcej chcieć od genialnego spotu.. :roll:

Gooray

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 października 2007, 23:37

No i co panowie (tudzież panie)? Polska przegrała, wygrała Europa... Teraz dołączymy do liberalno-lewicowej UE, sprywatyzujemy szpitale, a najbardziej zarobi na tym Sawicka... Zastanawiam się czy wybór POkemonów to wina głupoty czy ślepoty 40% głosujących?

Obrazek
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 października 2007, 23:55

VariaTH pisze:No i co panowie (tudzież panie)? Polska przegrała, wygrała Europa... Teraz dołączymy do liberalno-lewicowej UE, sprywatyzujemy szpitale, a najbardziej zarobi na tym Sawicka... Zastanawiam się czy wybór POkemonów to wina głupoty czy ślepoty 40% głosujących?
Ojj z pewnością, 43 % wyborców to ciemniaki, ludzie naiwni, wieśniaki itp.itd. Cały kwiat Polski głosował na PiS(tudzież inną partie, sam sobie wpisz jaką). Niestety, te 53 % frekwencji(historyczne) to pewnie tylko dzięki głupim obywatelom z marginesu, którzy nasłuchali się tyle dobrego o Irlandii a potem zobaczyli spot PO jak obiecują drugą Irlandię w Polsce - nie no, porażka.

Polska przegrała? Hmm, skoro tylu Polaków chce liberalnej Polski to widocznie tak powinno być? Szczególnie dlatego, że i frekwencja i nokaut PO nie są przypadkiem, mam nadzieje, że uda się zdobyć te brakujące mandaty PO i wreszcie będzie w Polsce NORMALNIE! Żadnych koalicji, walk politycznych - tego dziadostwa, które mieliśmy przez te 2 lata za rządów PiS.

Nie liczę, że PO uda się z tym cudem, ale liczę na to, że będą sie starać i że wreszcie skończy się to bagno, które zrobił PiS swoimi rządami. Liczę na to, że PO uda się dobrze rządzić całą kadencję i będziemy mogli wreszcie choć raz rozliczyć rządzących z ich działań a następne wybory znów wygra PO, będzie to oznaczać, że się wywiązują i że w Polsce rzeczywiście dzieję się lepiej.

kacek_

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 22 października 2007, 00:28

uf. warto było czekać na piękny dzień w którym zakończyła się IV RP. pełna układów, oligarchów i szukania korupcji wszędzie tam, gdzie jej nie ma.
i za jakąkolwiek siłą polityczną by się nie było, nie warto kłócić się z pisolatorami. oni już szukają układów (jak premier Kaczyński w pierwszych słowach przemówienia, toż to żenujące.. :roll:) i zaczynają swoją agresję.

głosu swojego nie zmarnowałem. i to tyle na teraz.

pajzano

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 października 2007, 02:07

Ja zagłosowałem ostrożnie na PO. Ostrożnie i już nie z taką pewnością, jak 2 lata temu. Zobaczymy, czy postąpiłem słusznie, bo na hurraoptymizm za wcześnie. Mam tylko nadzieję, że nie zrobią koalicji z Lekami i Drinkami, bo wtedy bym się mocno obraził. A co do PiSu, to moim zdaniem trochę racji ma Kaczyński mówiąc o tej nagonce mediów, bo przez te 2 lata tak to właściwie wyglądało - chyba najbardziej obiektywnym programem publicystycznym był "Bumerang" z Markiewiczem, Wróblewskim i Iłowieckim, szkoda tylko, że był nadawany o tak fatalnej godzinie. Jestem bardzo ciekaw, jak to będzie wyglądało obecnie. Mam tylko nadzieję, że PO nie zafunduje nam akcji typu rozwiązanie CBA, wyniesienie Blidy na ołtarz czy zrobienie męczenników z Kaczmarka i Sawickiej.

A tak na marginesie - panuje opinia, że PiS jest partią agresji i nienawiści. Tymczasem ja najwięcej tej nienawiści dostrzegłem wśród posłów LiDu. Co wypowiedź to atak na PiS - i chyba tylko to potrafią ci obłudnicy, bo nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek mówili o czymkolwiek innym. Dorzuciłbym tu jeszcze Niesiołowskiego (faceta się już nie da słuchać, kiedyś go lubiłem, ale teraz jest jak zgrzytająca katarynka) i Komorowskiego. A i Bartoszewski mnie zawiódł, ale nie oceną sytuacji, a językiem, jakiego ostatnio używał.

Tak więc - ostrożnie za PO, ale dostrzegam w tej partii pewne wady i nie wszystkich lubię (vide pan N. i K.). Za PiSem nie zagłosowałem, ale pewne aspekty ich rządów popierałem, tak samo jak w sprawie innych byłem przeciw. A teraz zobaczymy, co z tego będzie.

PS. Najbardziej uradował mnie dziś jednak fakt, że w sejmie nie będzie już Samoobrony i LPR :D Starczy tych kuriozów politycznych.

You may know the name, but the game has changed. - Police Story (1985)
KieLoN

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 października 2007, 09:05

spoko rozliczymy Tuska za 4 lata za tą obiecaną "Irlandie", bo chyba na tym głównie "kupił" głosy niezdecydowanych młodych wyborców. każdy kto chociaż raz rządził w tym kraju jest już spalony w polityce. PO owym okresie pozostaje rządzącemu prosty wybór: albo wyspy bahama do konca życia, albo mniejszość w sejmie na poziomie 5-15% (pod warunkiem zmiany nazwy partii oczywiście i może troche programu politycznego), lub też zero poparcia społecznego, czyli willa pod Warszawą i emeryturka. trzeba przyznać, że PiS i tak osiagnał sukces, ale chyba głownie z tego wzgledu, że oddali władze po 2 latach rządzenia.

Ci co średnio interesują sie polityką (bądź wcale) zawsze głosują, z panującym trendem, przeciwko obecnej władzy - ZAWSZE (jest to największy odsetek ludzi) ! bo istnieje coś takiego jak nagonka medialna na rządzących. jeszcze sie nie znalazł taki co dogodził wszystkim. Jarek taki nie był, Donald też nie bedzie.

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 października 2007, 12:02

KieLoN pisze:spoko rozliczymy Tuska za 4 lata za tą obiecaną "Irlandie", bo chyba na tym głównie "kupił" głosy niezdecydowanych młodych wyborców. każdy kto chociaż raz rządził w tym kraju jest już spalony w polityce. PO owym okresie pozostaje rządzącemu prosty wybór: albo wyspy bahama do konca życia, albo mniejszość w sejmie na poziomie 5-15% (pod warunkiem zmiany nazwy partii oczywiście i może troche programu politycznego), lub też zero poparcia społecznego, czyli willa pod Warszawą i emeryturka. trzeba przyznać, że PiS i tak osiagnał sukces, ale chyba głownie z tego wzgledu, że oddali władze po 2 latach rządzenia.

Ci co średnio interesują sie polityką (bądź wcale) zawsze głosują, z panującym trendem, przeciwko obecnej władzy - ZAWSZE (jest to największy odsetek ludzi) ! bo istnieje coś takiego jak nagonka medialna na rządzących. jeszcze sie nie znalazł taki co dogodził wszystkim. Jarek taki nie był, Donald też nie bedzie.
W zasadzie nic dodać nic ująć :ok:
Zobaczymy jak w tym biednym kraju sprawdzą się rządy liberałów :roll: Jak PO zrobi z nas Irlandię :lol:

KieLoN

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 października 2007, 12:37

i PO za 4 lata bedzie jechana po plecach, bo tak jest zawsze. Bo na partie rządzącą zawsze sie fluga. PO w większosci może uchwali kilka dobrych dla Polski ustaw, ale będą ciśnięci za tą "Irdlandie" , za utopie, którą wmówili bez pokrycia ludziom. Już wiem jak bedzie wygladała nastepna kampania wyborcza > zmiana nazwy partii, lub hasła typu "porzeba nam jeszcze kolejnych 4 lat na stworzenie Irlandii".

Mati

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 października 2007, 19:52

Może i macie rację, ale mi wystarczy, że za tej kadencji nie będzie już tylko wielkich słów i propagandy, kłótni i awantur, tylko rzetelna praca bez nerwów i agresji.Nie chce już otwierania wstęgi przy oddaniu kilometra autostrady czy wielu kłamstw.
Poza tym ocenienie cudu gospodarczego nie jest tak jasne i klarowne, jak ocena czy istniała koalicja z Samoobroną czy nie, czy Jarosław Kaczyński został premierem czy nie.To są oczywiste kłamstwa a kwestia cudu może być różnie interpretowana.

Mam nadzieję że od dziś będzie normalnie i powoli coraz lepiej.Bez kłamstw i propagandy, solidnie i szczerze.A wtedy żaden cud nie cud nie będzie nam potrzebny.

Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 października 2007, 21:33

Zobaczymy jak w tym biednym kraju sprawdzą się rządy liberałów
Dla biednego kraju (dla kazdego innego zreszta tez) nie ma lepszego wyjscia niz rzady liberałów. Problem polega na tym, ze jedyna liberalna partia (UPR) nie weszla do sejmu...

m-a-t-t-e-o

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 października 2007, 21:43

Lord_ Juve pisze:
VariaTH pisze:No i co panowie (tudzież panie)? Polska przegrała, wygrała Europa... Teraz dołączymy do liberalno-lewicowej UE, sprywatyzujemy szpitale, a najbardziej zarobi na tym Sawicka... Zastanawiam się czy wybór POkemonów to wina głupoty czy ślepoty 40% głosujących?
Ojj z pewnością, 43 % wyborców to ciemniaki, ludzie naiwni, wieśniaki itp.itd. Cały kwiat Polski głosował na PiS(tudzież inną partie, sam sobie wpisz jaką). Niestety, te 53 % frekwencji(historyczne) to pewnie tylko dzięki głupim obywatelom z marginesu, którzy nasłuchali się tyle dobrego o Irlandii a potem zobaczyli spot PO jak obiecują drugą Irlandię w Polsce - nie no, porażka.
Kwiat polskiej inteligencji głosował na UPR 8)

A tak na serio to nie oszukujmy się... W wyborach decydują "masy" kierujące się pięknymi (zazwyczaj populistycznymi) hasłami typu "cud gospodarczy" "polska solidarna" etc i tym co podpowiadają im media...
Lord_ Juve pisze:Hmm, skoro tylu Polaków chce liberalnej Polski to widocznie tak powinno być?
Gdyby chcieli Polski liberalnej to zagłosowaliby zapewne na partię liberalną...
Lord_ Juve pisze:liczę na to, że będą sie starać i że wreszcie skończy się to bagno, które zrobił PiS swoimi rządami.
Bagno? Gdzie to bagno?
mati__________ pisze:Może i macie rację, ale mi wystarczy, że za tej kadencji nie będzie już tylko wielkich słów i propagandy, kłótni i awantur, tylko rzetelna praca bez nerwów i agresji.Nie chce już otwierania wstęgi przy oddaniu kilometra autostrady czy wielu kłamstw.
Tylko skąd ta pewność że tak będzie...?
mati__________ pisze:Poza tym ocenienie cudu gospodarczego nie jest tak jasne i klarowne, jak ocena czy istniała koalicja z Samoobroną czy nie, czy Jarosław Kaczyński został premierem czy nie.To są oczywiste kłamstwa a kwestia cudu może być różnie interpretowana.
Masz rację... Bycie oszukiwanym/manipulowanym/zwodzonym jest lepsze niż bycie okłamywanym... Gdyby Jarek powiedział później że z tym urzędem prezydenta to tak na prawdę miał na myśli brata stryjecznego to pewnie poczułbyś się lepiej, nie?

Ogólnie wynik wyborów był do przewidzenia... Szkoda że PO nie zdołała rządzić sama. Raczej wątpię żeby to były takie spokojne rządy jak wszyscy myślą, a Psl zapewne będzie się zachowywał jak na "rolniczą" partię przystało... XD Tylko jak długo Po będzie to tolerować? Ciekawy jestem za to po jakim czasie wszyscy zaczną znowu narzekać jaki to mamy beznadziejny rząd i jakie to nieroby panują na wiejskiej... XD

Ein

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 października 2007, 21:54

Racja, tragedią jest to, że UPR nie dostał się do sejmu. Mimo wszystko nie musi być źle , bądź "aż tak źle". Mamy PO, które może pokazać na co je stać. Bądźmy dobrej myśli :wink:

Moggi: "People keep asking where Juve got the money to buy Vlahovic but they forget that the club is owned by the Elkanns. 2% of the Elkann assets are enough to buy Inter, this is not a joke, let's be clear, it's real data."
Gooray

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 października 2007, 22:38

Lord_ Juve pisze:Niestety, te 53 % frekwencji(historyczne) to pewnie tylko dzięki głupim obywatelom z marginesu, którzy nasłuchali się tyle dobrego o Irlandii a potem zobaczyli spot PO jak obiecują drugą Irlandię w Polsce - nie no, porażka.
Tak jak pisali poprzednicy, większość głosujących nie kierowała się programem PO, tylko swoistym mottem: "wszyscy tylko nie PiS". Nie patrzyli tak naprawde na to czy PiS zrobił coś dobrego (a zrobił wiele), tylko tym co zrobili złego i tym żę PO jest darem z niebios, który uczyni cud!
Lord_ Juve pisze:Nie liczę, że PO uda się z tym cudem, ale liczę na to, że będą sie starać i że wreszcie skończy się to bagno, które zrobił PiS swoimi rządami.
Jakie bagno? Jakie bagno?! Podaj mi konkretne przykłady bo z tego co widze to większośc z Was za argument przeciwko PiS podaje wojny polityczne, ciągłe spory itp. Tylko chyba nikt nie pomyślał nad tym że to niekoniecznie jest wina PiS-u i że te wojny były, są i będą ZAWSZE! Taka jest polityka! Tak samo jak wśród kibiców.
Lord_ Juve pisze:Żadnych koalicji
Przykro mi zawiedziesz się... PO nie ma większości w sejmie, koalicje będą. Tylko teraz z PSL może być różnie, a PiS raczej się nie zgodzi i pozostają różowi...

Chciałem też poruszyć sprawe dotyczącą pana Bartoszewskiego. Co temu człowiekowi się stało? Czemu tak bardzo nie chce lustracji? Wiem, że jest on zasłuzony dla Polski, wiele wycierpiał i bardzo go za to cenie, ale w ostatnich dniach zachowywał się gorzej jak PO przez te całe 2 lata rządzenia! Od kiedy to w ten sposób zachowuje się "wielki autorytet? To jest przykład na to jak będzie wyglądała ta "normalna" i "spokojna" POlska przez następne lata...

Obrazek
pajzano

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 października 2007, 23:14

VariaTH pisze:
Lord_ Juve pisze:
Lord_ Juve pisze:Nie liczę, że PO uda się z tym cudem, ale liczę na to, że będą sie starać i że wreszcie skończy się to bagno, które zrobił PiS swoimi rządami.
Jakie bagno? Jakie bagno?! Podaj mi konkretne przykłady bo z tego co widze to większośc z Was za argument przeciwko PiS podaje wojny polityczne, ciągłe spory itp. Tylko chyba nikt nie pomyślał nad tym że to niekoniecznie jest wina PiS-u i że te wojny były, są i będą ZAWSZE! Taka jest polityka! Tak samo jak wśród kibiców.
No dokładnie, ale sporo ludzi dało sobie wmówić, że to PiS wymyślił agresję i wojny. Tak wmawiają ludziom politycy i popierają to media, tymczasem takie spory były i będą zawsze. Propaganda się skończy? Nigdy w życiu. Niektórzy widzieli propagandę tylko po stronie PiSu, ale opozycja też takową stosowała. I teraz będzie podobnie. Jedni będą mieli swoje racje, inni drugie.

A poza tym, pierwszy raz zdarzyło się, żeby partia dotychczas rządząca dostała takie poparcie. I jeśli PO nie da rady, to PiS może ponownie wygrać wybory, tym bardziej, że PiS jako opozycja będzie mieć łatwiej (jak to każda opozycja). Sporo zależy tu od PO i spełnienia ich obietnic.

You may know the name, but the game has changed. - Police Story (1985)
ODPOWIEDZ