Marta Vieira da Silva
- rado
- Juventino
Do dzisiaj myślałem, że obecnie na świecie najlepiej piłkę kopie ktoś z następujących: Crisriano Ronaldo, Lionel Messi, Kaka, Ronaldinho, Zlatan Ibrahimović albo może ktoś inny z Premiership, Serie A albo Primera Division...
Myliłem się. 21-letnia brazylijka - Marta Vieira da Silva - moim zdaniem ma większy talent niż każdy z wymienionych, a bramki strzela (też na mistrzostwach świata!!!) ładniejsze niż Maradona w '86 i znacznie więcej niż on - zobaczcie sobie na YouTube. Babeczka gra gdzieś w Szwecji, bo tam chyba jest jedna z nielicznych lig zawodowych. Ładnych parę lat oglądam piłkę gdzie się tylko da, ale dawno nie uderzył mnie po oczach taki talent...
Myliłem się. 21-letnia brazylijka - Marta Vieira da Silva - moim zdaniem ma większy talent niż każdy z wymienionych, a bramki strzela (też na mistrzostwach świata!!!) ładniejsze niż Maradona w '86 i znacznie więcej niż on - zobaczcie sobie na YouTube. Babeczka gra gdzieś w Szwecji, bo tam chyba jest jedna z nielicznych lig zawodowych. Ładnych parę lat oglądam piłkę gdzie się tylko da, ale dawno nie uderzył mnie po oczach taki talent...
- Bartas_01
- Juventino
Oj to prawda ze jezeli chodzi o kobieca pilke to Marta jest takim Ronaldinho(w dobrej formie oczywiscie) niesamowita technika i przede wszystkim szybkosc. Oczywiscie do mezczyzn ciezko ja porownywac bo jak wiadomo meska pilka jest o wiele twardsza i ciezsza ale jestem przekonany ze nie jednemu obroncy narobilaby bardzo duzo problemow
- Dominik10
- Juventino
Widzialem jej kilka meczow i naprawde jest swietna w swoim rodzimym kraju nazywaja ja: ,, Pele w spódnicy'' 8) 8) . ALe bardzo krytykuje kobieca pilke w Brazylii mowi ze nie ma tam profesjonalizmu i nie ma dobrego szkolenia kobiet i szczescie znalazla dopiero w Szwecji i jeszcze dodaje ze takich dziewczyn jak ona w kraju z Ameryki Południowej jest o wiele wiecej ale podkresla ze musi sie tam wszystko co chodzi o szkolenie poprawic.
- Karol_Juve
- Juventino
- ToXic_juventus
- Juventino
masakra co ona z nimi czyni 8)
Forza juve
- dolores haze
- Juventino
Bartas_01 pisze:bo jak wiadomo meska pilka jest o wiele twardsza i ciezsza ale jestem przekonany ze nie jednemu obroncy narobilaby bardzo duzo problemow
No, może pod tym względem tylko że kobity nie faulują, a już na pewno tak jak faceci, ale pod względem technicznym nie ustępują mężczyznom. A tak wogóle, to czy kobieca piłka różni się od męskiej jakimiś szczegółami w regułach, wymiarach bramki i boiska, czasu rozgrywki etc? B. proszę o odpowiedź.
- B@rt
- Juventino
- Podziekował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Zupełnie niczym się nie różnią, moja koleżanka gra w drużynie piłkarskiej (Motor Lublin), widziałem jej kilka meczów i mogę zapewnić, że wszystkie zasady są identyczne, łącznie z wymiarami boiska i czasem trwania meczu.dolores haze pisze:No, może pod tym względem tylko że kobity nie faulują, a już na pewno tak jak faceci, ale pod względem technicznym nie ustępują mężczyznom. A tak wogóle, to czy kobieca piłka różni się od męskiej jakimiś szczegółami w regułach, wymiarach bramki i boiska, czasu rozgrywki etc? B. proszę o odpowiedź.
Nie zgodzę się jednak w kwestii, że kobiety nie ustępują mężczyznom techniką. Cała ta Vieira jest wyjątkiem, jej tricki rzeczywiście imponują, ale łatwość, z jaką mija przeciwniczki najdobitniej świadczy o poziomie gry. To tak jak patrzeć na rozgrywki podwórkowe, gdzie gra jeden gość z trzeciej klasy gimnazjum i wkręca w ziemię chłopców z piątej klasy szkoły podstawowej. W męskiej piłce na pewno naszej Marcie nie byłoby tak łatwo jak z dziewczynami na filmiku, bez dwóch zdań. Zresztą w ogóle nie jestem zwolennikiem czegoś takiego jak żeńska piłka nożna, ostre wślizgi, walka bark w bark, kości trzeszczą, bluzgi lecą pełną gębą... To takie... Niekobiece...
- LordJuve
- Juventino
No panna kręci nieźle, trzeba przyznać, nie jednego faceta zrobiłaby na cacy(włącznie ze mną), ale przeciwniczki też jej dużo ułatwiają. Ja wątpie, że dałaby radę sobie z takim Cannavaro w dobrej formie czy Maldinim jeszcze jak młodszy był.
Troche inny poziom piłki, na pewno żeńska jest taktycznie słabsza.
Poza tym wydało mi się, że kobiety mają coś problemy z trzymaniem równowagi podczas gry, są takie, mniej "stabilne" od panów. :roll:
Troche inny poziom piłki, na pewno żeńska jest taktycznie słabsza.
Poza tym wydało mi się, że kobiety mają coś problemy z trzymaniem równowagi podczas gry, są takie, mniej "stabilne" od panów. :roll:
- LordJuve
- Juventino
Ohh, dziękuję za olśnienie kolego, zaiste, nie zastanowiłem się nad tym i pozostałem pod wpływem pierwszego, jak wiemy nie zawsze dobrego, wrażenia, co nie pozwoliło mi osiągnąć wiedzy choć porównywalnej do Twojej...Martinss pisze:No bo mają słabsze nogi. Sądziłem, że nietrudno na to wpaść...
- Tharp
Hmm, myslalem ze tak sie mowi na Zlatana.Dominik10 pisze:Widzialem jej kilka meczow i naprawde jest swietna w swoim rodzimym kraju nazywaja ja: ,, Pele w spódnicy'' 8) 8)
Jesli opierac by sie na YouTube(nienawidze tego robic, a jeszcze bardziej tych co to robia

Mam nadzieje ze nie przeczytam zadnych wiadomosci w stylu "ooooo! mósimy jom kupic!"

- Monte Cristo
- Juventino
No niezla nawet jest. Takie rzeczy co ona robi, no tak, niby fajne ale... Wszyscy mowia ze ona jest jedyna taka dobra kobieta, no wlasnie? Czyli ze jakie ona ma przeszkody? Nikt jej do piet nie dorownoje, Tak jak kolega wczesniej porownal do gimnaliazisty. Takie rzeczy to i ja z moimi kolegami robie (no, moze nie zupelnie).Tharpenio pisze:Hmm, myslalem ze tak sie mowi na Zlatana.Dominik10 pisze:Widzialem jej kilka meczow i naprawde jest swietna w swoim rodzimym kraju nazywaja ja: ,, Pele w spódnicy'' 8) 8)
Jesli opierac by sie na YouTube(nienawidze tego robic, a jeszcze bardziej tych co to robia), to faktycznie panienka (mówie już o Marcie, nie o Zlatanie) ma talent.
Mam nadzieje ze nie przeczytam zadnych wiadomosci w stylu "ooooo! mósimy jom kupic!"
- Barton
- Juventino
Po obejrzeniu filmiku z jej udziałem przyznam że coś tam potrafi. Według mnie przypomina Ronaldinho stylem biegania i prowadzenia piłki, włosy też nawet podobne. Ale jak już inni wspomnieli nie ma ona aż tak ciężko jak Ronaldinho który na przeciw siebie ma bardzo wielu mocnych przeciwników a ona jest unikatem. Niestety o ocenę jej talentu bardzo trudno bo wszystko zależy od perspektywy, z której się patrzy.
- Dominik10
- Juventino
Tharpenio pisze:Hmm, myslalem ze tak sie mowi na Zlatana.Dominik10 pisze:Widzialem jej kilka meczow i naprawde jest swietna w swoim rodzimym kraju nazywaja ja: ,, Pele w spódnicy'' 8) 8)
Co do spodnicy bym sie zgodzil :lol: :lol: ale Pelemu to do piet nie dosrasta . Takie jest zdanie na ten temat