Religijne napisy na strojach piłkarzy zakazane...

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
verogobbo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 14:11

czemu jak jakas artystka tworzy genitalia rozwieszone na krzyzu
nazywanie tej panii artystka jest naduzyciem. i to ogromnym.

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 14:59

Wiesz, swego czasu byłem na wystawie 'sztuki' w Starym Browarze w Poznaniu.
Pamiętam, że był gołąbek (zwykłe kontury, proste) namalowany na znaku drogowym - takim normalnym, stojącym obok Starego Browaru i będącym w użyciu.
To ponoć też była sztuka ;)

Co do samego zakazu.
1. Nie rozumiem piłkarzy, którzy się afiszują z religią - z kilku powodów. Najwazniejszy z nich - KK czy papież zawsze powtarzali, że religia to sprawa wewnętrzna i nie nalezy się z nią afiszować.
Inny: takie dziękowanie Bogu za zwycięstwo to hipokryzja. Trochę mi sięprzypominają dawne czasy, kiedy spotykały się dwie armie, ginęły dziesiątki tysięcy ludzi - a każda z armii walczyła w imię tego samego boga. Idiotyzm.
Tutaj analogicznie - nie mam pojęcia dlaczego Bóg miałby komukolwiek pomagać. To tylko sport. Mieszanie do tego boskich interwencji zakrawa na kpinę.
2. Co do samej decyzji o zakazie.
Potrafię zrozumieć ich argumenty i ich zdecydowanie ine popieram.
Wiadomo, że FIFA ma dwa cele odnośnie piłki nożnej, z czego jeden wynika z drugiego:
- rozwijanie marketingowego imperium
- promowanie piłki w nowych miejscach (co wynika dość prosto z wymienionego wyżej)
Mieszanie do tego UE jest, moim zdainem, trochę chybione - bo z tak daleko posuniętym chorym, mówiąc wprost, rozumieniem słowa 'tolerancja' jeszcze w sporcie nie mieliśmy do czyenienia. Dlatego nie wierzę, że tym razem tak jest..
Sprawa jest prosta. Nie chcą denerwować tych 5% ludzi, którym się to nie podoba. W końcu nikt z nas nie przestanie oglądać piłki z powodu takiego zakazy. A niektórzy może zaczną.
Dla nich finanse wychodza na plus.

Dirty mind
verogobbo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 15:40

To ponoć też była sztuka
bardzo prawdopodobne. ludzie dzis tak zdurnieli, iz nawet obrazy malowane przez malpe, jesli dorobic do nich odpowiednia historie kosztuje setki tysiecy dolarow. ba! w pewnym muzeum zwykle rusztowanie ktore zapomniano uprzatnac cieszylo sie sporym zainteresowaniem jako dzielo sztuki (!!!).
obejrzenie jakiejkolwiek wystawy sztuki wspolczesnej jest dla mnie niemozliwe. porownanie rembrandta czy picasso ze wspolczesnymi bohomazami ( stolcami na srodku podlogi czy genitaliami na krzyzu) to wstyd dla nas.

herr_braun

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 16:47

Venomik pisze: 1. Nie rozumiem piłkarzy, którzy się afiszują z religią - z kilku powodów. Najwazniejszy z nich - KK czy papież zawsze powtarzali, że religia to sprawa wewnętrzna i nie nalezy się z nią afiszować.
To chyba dawno w Kościele nie byłeś. Okazywanie swojej wiary w miejscach publicznych jest jak najbardziej przez Kościół popierane.
Venomik pisze:Tutaj analogicznie - nie mam pojęcia dlaczego Bóg miałby komukolwiek pomagać. To tylko sport. Mieszanie do tego boskich interwencji zakrawa na kpinę.
Widać dla niektórych jest to aż sport, po za tym gdzie jest powiedziane, że Bóg pomaga ludziom tylko w sprawach dużych?

Venomik pisze: Sprawa jest prosta. Nie chcą denerwować tych 5% ludzi, którym się to nie podoba. W końcu nikt z nas nie przestanie oglądać piłki z powodu takiego zakazy.
Jeśli dalej się będzie walczyć z kibicami (np. ITI i Legia), wprowadzać bzdurne zakazy (jak w temacie) i odgórnie promować określoną ideologię (walka z rasizmem jakby nie patrzeć wynika z ideologii) to wielu fanów może się zniechęcić.

Belialek pisze:pozatym nasi wielebni panowie w czerni nie dosc $ze dmuchaja na zachrystii ministrantow
To że ty w dzieciństwie doświadczyłeś jakichś przykrych zdarzeń to nie znaczy, że cały świat jest podobnymi rzeczami skażony, chyba że tylko w umysłach niektórych gów**arzy.
Belialek pisze:wyobrazasz sobie co banda lysych pseudokiboli zrobila by w sytuacji gdy np reprezentacja polski zagralaby np. z arabia saudyjska i po strzelonej bramce ktos zalozyl arafatke i wznosil modly do allacha przed polska uprzedzona do wszystkiego publicznoscia?
Dobrze, że masz bogatą wyobraźnię, ale przecież piłka nożna to sport stary, powiedz jakie konkretne zdarzenia, które już miały miejsce uzasadniają taką decyzję ? Ja takowych nie znam.
Belialek pisze:wszyscy zgodnym chorem wykrzykuja "przecz z rasizmem na stadionach"
Nie wszyscy. To prawda, że znacząca większość jest przeciwna rasizmowi, ale wielu ludzi zdaje sobie sprawę, że walka z rasizmem na stadionach to obecnie błazenada i nic takiego nie wykrzykuje. Przejdź się na stadion, tam często słychać kpiny z tego.

Belialek pisze:gwarantuje ze bez koszulki "jezus cie kocha" gralby na takim samym poziomie. wiec zadnych strat z tego tytulu nie bedzie, nie bedzie niepotrzebnych niedomowien, niewygodnych sytuacji
Owszem, będą straty, futbol i kibicowanie przestanie oprócz samej rozrywki z oglądania meczów przekazywać jakieś wartości. To jest ogromna strata.

Belialek pisze:chodzi o to zeby NIE BYLO PODZIALOW. takie to skomplikowane?
Może jeszcze w imię znoszenia podziałów zastąpimy nazwy drużyn na A i B a stroje jednym damy czarne a drugim białe, żeby barwy klubowego rywala nie wzbudzały niepotrzebnych emocji na stadionie.

Belialek pisze:NIE MIESZAC RASY
Przynajmniej tu się zgodzimy
:prochno:

przemo134

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 19:41

przemo134-zapewniam cię że Kaka modli sie do swojego Boga, którego tak bardzo kocha. Ale widocznie poczuwa się, że może zrobić troche więcej. Nikt cie na religi nie uczył żeby nosić takie koszulki, bo i po co? Czy jesteś idolem tłumów, czy na każdym podwórku banda dzieciaków lata w koszulce z twoim nazwiskiem, czy ktoś z uwielbieniem zbiera twoje plakaty? Wątpie. I uwaga uwaga, dlatego właśnie Kaka nosi taką koszulke. Bo na niego gapią się miliony z zapartym tchem. I on właśnie tym milionom chce coś przekazać. Ma nadzieje, że któryś z dzieciaków się zastanowi "kim jest ten Jezus, że najlepszy piłkarz na świecie tak sie obnosi z tym, że w niego wierzy, może coś w tym jest?". Ci piłkarze, którzy noszą takie koszulki, mają nadzieje, że zarażą młodych ludzi nie tylko miłością do footballu, ale czymś więcej. To się nawet chyba nazywa swiadectwo wiary. Jaka to by wiara nie była. I ja uważam, że w taki sposób odwalaja kawał dobrej roboty. Widocznie Fifa mysli inaczej...
Czy Ty sie wtedy zastanawiasz kim jest ten Jezus? Bo ja wiem to bez niego i wiedzialem gdy mialem 3 lata (choc moze nie rozumialem), wiec niech Kaka sobie daruje, bo to jest robienie z siebie momentami 13 apostoła. To prędzej chwyt marketingowy niz dawanie swiadectwa wiary.[/code]

Belialek

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 20:06

herr_braun pisze:
To że ty w dzieciństwie doświadczyłeś jakichś przykrych zdarzeń to nie znaczy, że cały świat jest podobnymi rzeczami skażony, chyba że tylko w umysłach niektórych ###**arzy.

marna prowokacja i argument. przyklad z ostatnich godzin - w rozbitym gangu pedofili internetowych byla grupa KSIEZY (KK gwoli scislosci)
herr_braun pisze: Dobrze, że masz bogatą wyobraźnię, ale przecież piłka nożna to sport stary, powiedz jakie konkretne zdarzenia, które już miały miejsce uzasadniają taką decyzję ? Ja takowych nie znam.
zachowanie kibicow glasgow rangers po gestach boruca. zachowania ktore opisalem wczesniej sa celowo przesadzone, ale przesnies te zachowania ze szkocji na nasze, radiomaryjne podworko i reszte sam sobie dopisz.
herr_braun pisze: Nie wszyscy. To prawda, że znacząca większość jest przeciwna rasizmowi, ale wielu ludzi zdaje sobie sprawę, że walka z rasizmem na stadionach to obecnie błazenada i nic takiego nie wykrzykuje. Przejdź się na stadion, tam często słychać kpiny z tego.
to tylko swiadczy o poziomie tych ludzi. mam znajomego ktory nienawidzi zydow - a jak sie go ktos pyta dlaczego, to odpowiada "bo tak czuje". jak takie zachowanie ma cechowac kibicow, to ja nie chce tak o sobie mowic.

herr_braun pisze: Owszem, będą straty, futbol i kibicowanie przestanie oprócz samej rozrywki z oglądania meczów przekazywać jakieś wartości. To jest ogromna strata.
jedynych wartosci jakich oczekuje na stadionie pilkarskim to jest duch sportu - gra fair play i zaangazowanie zawodnikow. jak chce czegos wiecej to ide np do muzeum.
herr_braun pisze:
Może jeszcze w imię znoszenia podziałów zastąpimy nazwy drużyn na A i B a stroje jednym damy czarne a drugim białe, żeby barwy klubowego rywala nie wzbudzały niepotrzebnych emocji na stadionie.
nie kazdy kibic reaguje na koszulke przeciwnika jak byk na czerwona plachte, natomiast kazdy moze sie poczuc urazony gestem religijnym ktory jest wykonywany w jego miescie/kraju i sprzeczny z jego wlasnym wyznaniem.

NeBu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 20:25

przemo134 pisze:
Czy Ty sie wtedy zastanawiasz kim jest ten Jezus? Bo ja wiem to bez niego i wiedzialem gdy mialem 3 lata (choc moze nie rozumialem), wiec niech Kaka sobie daruje, bo to jest robienie z siebie momentami 13 apostoła. To prędzej chwyt marketingowy niz dawanie swiadectwa wiary.
Gdybyś przeczytał dokładniej to co zostało przeze mnie napisane zapewne nadal nierozumiałbyś o co mi chodzi, ale przynajmniej wiedziałbyś że nie chodzi o to, że JA się zastanawiam, ale że KTOŚ się może zastanowić (a jeśli istnieje chociażby takie prawdopodobieństwo, że jedna jedyna osoba sie zastanowi i to coś w niej zmieni, to według mnie taki Kaka nie na darmo wkładał ta koszulke)

'this crazy shine it never lets you die'
Belialek

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 20:36

NeBu pisze:
Gdybyś przeczytał dokładniej to co zostało przeze mnie napisane zapewne nadal nierozumiałbyś o co mi chodzi, ale przynajmniej wiedziałbyś że nie chodzi o to, że JA się zastanawiam, ale że KTOŚ się może zastanowić (a jeśli istnieje chociażby takie prawdopodobieństwo, że jedna jedyna osoba sie zastanowi i to coś w niej zmieni, to według mnie taki Kaka nie na darmo wkładał ta koszulke)
ale belkot, strasznie chaotycznie wyszlo :prochno:

a dlaczego ta jedna jedyna osoba ma sie dowiedziec akurat o tej postaci, a nie o innej? przeciez to doporowadzi do istnych plebiscytow, jezusy na koszulkach, buddy na gatkach, maryje na korkach a na glowie islamski polksiezyc... o to wam chodzi ogladajac pilke nozna?

Gooray

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 20:51

Belialek pisze:pozatym nasi wielebni panowie w czerni nie dosc $ze dmuchaja na zachrystii ministrantow, to jeszcze wypowiadaja sie w tonie podobnym do twjego - czysta hipokryzja.
Belialek pisze: marna prowokacja i argument. przyklad z ostatnich godzin - w rozbitym gangu pedofili internetowych byla grupa KSIEZY (KK gwoli scislosci)

O człowieku... Więcej myśl samodzielnie, mniej czytaj "Fakty i mity"...
zachowanie kibicow glasgow rangers po gestach boruca. zachowania ktore opisalem wczesniej sa celowo przesadzone, ale przesnies te zachowania ze szkocji na nasze, radiomaryjne podworko i reszte sam sobie dopisz.
Co ma wspólnego piłka nożna i jej kibice z podwórkiem "radiomaryjnym"?
nie kazdy kibic reaguje na koszulke przeciwnika jak byk na czerwona plachte, natomiast kazdy moze sie poczuc urazony gestem religijnym ktory jest wykonywany w jego miescie/kraju i sprzeczny z jego wlasnym wyznaniem.
Podaj przykład kiedy koszulka z napisem religijnym spowodowała jakiekolwiek niepokoje.
Belialek pisze:a dlaczego ta jedna jedyna osoba ma sie dowiedziec akurat o tej postaci, a nie o innej?
A co będzie złego jeśli dowie się o tym Bogu (tak to nazwijmy)?! Doprowadzi to do czegoś złego? Nie sądze. Powiem więcej, może to uczynić o wiele dobrego!
Belialek pisze:przeciez to doporowadzi do istnych plebiscytow, jezusy na koszulkach, buddy na gatkach, maryje na korkach a na glowie islamski polksiezyc... o to wam chodzi ogladajac pilke nozna?
Uaaa... Toś się człowieku zapędził! Jak do tej pory tylko kilku piłkarzy nosiło koszulki a napisem religijnym! Nawet mało kto zwrócił na to uwagę! A Ty już zrobiłeś wielkie halo z niczego...

Belialek pisze:wyobrazasz sobie co banda lysych pseudokiboli zrobila by w sytuacji gdy np reprezentacja polski zagralaby np. z arabia saudyjska i po strzelonej bramce ktos zalozyl arafatke i wznosil modly do allacha przed polska uprzedzona do wszystkiego publicznoscia? kibice w szkocji reagowali agresywnie na zachowanie boruca, to sobie wyobraz co by sie dzialo w polsce w analogicznej syuacji.
A wyobrażasz sobie jaka jest różnica między noszeniem koszulki z napisem religijnym, a wznoszeniem modłów? Jak nie wiesz to Ci powiem: DUŻA!
Belialek pisze:NIE MIESZAC RASY, WYZNANIA, POLITYKI I SWIATOPOGLADU Z PIŁKA NOZNA!
No to Cię zasmucę. Takie rzeczy są mieszane, bo każdy piłkarz ma jakąś rase, ma jakieś wyznania, ma jakiś swój światopogląd...

Belialek pisze:a jezeli ktos ma inne zdanie? czemu to dziala tylko w 1 strone? czemu jak ktos przedemna robi znak krzyza to nie jest to obrazenie moich uczuc religijnych (moge byc np protestantem)? czemu jak jakas artystka tworzy genitalia rozwieszone na krzyzu TO JUZ JEST obraza uczuc? znak krzyza moze pewnych ludzi obrazac, ale katolikow to nie obchodzi...
Bo ja kiedy czynie znak krzyża to czynię to dla siebie i nie beszczeszcze w ten sposób czegoś Twojego. A ta szanowna pani zbeszcześciła pewien znak! I taka jest różnica...
Belialek pisze:kaka jest lepszy bo wierzy w TEGO boga a nie w innego? gwarantuje ze bez koszulki "jezus cie kocha" gralby na takim samym poziomie. wiec zadnych strat z tego tytulu nie bedzie, nie bedzie niepotrzebnych niedomowien, niewygodnych sytuacji - a po meczu to moze sobie nawet kaplice w szatni budowac i sie modlic do nastepnego meczu...
A gdzie napisałem że Kaka jest lepszy bo wyznaje tego Boga?! Wdech, Wydech, Przeczytaj moja posty i pomyśl czy gdzieś tam było coś takiego!
Noszenie koszulki z napisem religijnym powoduje powstanie podziałów? Nie wierzę...
BOROPUNK pisze:VariaTH :
czytaj mniej "naszego dziennika" i gościa niedzielnego a pomysl czassem bo problem pedofilii wsród księży to nie tylko problem w polsce ale że prawdziwa stolica polski znajduje się w Watykanie a prezydent w toruniu to nikt o tym głośno nie mówi
Nie czytam "naszego"... Wiem, że instnieje problem pedofili wśród księży, ale jest on o wiele mniejszy niż wśród "cywilów", a to że jest nagonka na kościół i księży i dla niektórych fajna sprawa do posmiania to już inna sprawa...
Ostatnio zmieniony 21 sierpnia 2007, 21:18 przez Gooray, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
BOROPUNK

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 21:14

VariaTH :
czytaj mniej "naszego dziennika" i gościa niedzielnego a pomysl czassem bo problem pedofilii wsród księży to nie tylko problem w polsce ale że prawdziwa stolica polski znajduje się w Watykanie a prezydent w toruniu to nikt o tym głośno nie mówi
A co do tematu to zgadzam się z zakazem Fifa i zaznaczam z góry jestem wierzący ale napewno nie praktykujący w KK bo takiej bandy zakłamanych złodzei to nigdzie poza kościołem i wiejską się nie znajdzie.
A modlić się można w domu nawet do pralki a na boisku czy gdziekolwiek indziej gdzie ma sie wpływ na większą ilość ludzi niekoniecznie o tych samych poglądach/ wyznaniach powinno się to zachować do siebie.
A do tych którzy mówią o tym że nic by się nie stało gdyby ktoś założył taką czy inną koszulkę odsyłam do przykładu choćby mojego znajomego który dla zgrywu założył koszulke "jestem gejem" i wylądował przywiązany do drzewa przez wspaniałą katolicką młodzierz, i popatrzcie na te ekscesy na tle rasowym na polskich stadionach i nie mówcie że polscy kibice są tacy tolerancyjni!!! POZDR 4ALL

Punk jest Brudas punk jest śmieć punk nie umarł PUNX NOT DEAD!!!!!!
RavaneVialli

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 21:18

Belialek pisze:nie kazdy kibic reaguje na koszulke przeciwnika jak byk na czerwona plachte, natomiast kazdy moze sie poczuc urazony gestem religijnym ktory jest wykonywany w jego miescie/kraju i sprzeczny z jego wlasnym wyznaniem.
:rotfl:

Ok, już wstałem z podłogi. Jeśli rażą Cię gesty religijne, a z tego wynika, że na pewno rażą np. społeczności prawosławne czy żydowskie w Polsce kultywujące swoje obrzędy (bo czymże jest zwykły gest religijny wobec całej obrzędowości!) to właśnie wyobrażam sobie, jak biegniesz z pochodnią i podpalasz cerkiew czy synagogę, której widok niewątpliwie wypala Ci dziury w oczach.

Tymczasem do zamieszek i to wychodzących często poza stadion (zdemolowane samochody, witryny sklepowe) na polu wrogości wobec kibiców klubu, z którym Twój klub ma "kosę" (taki termin na tym forum przeczytałem :roll: ) spotykać się można bardzo często, wręcz regularnie.

Jakieś zacietrzewienie w stylu "byle tylko postawić na swoim i nie dać się przekonać" przesłania Ci oczy i zatracasz kontakt z rzeczywistością, bo TAKICH głupot już dawno tutaj nie czytałem (a czytam tu różne często;)).

EDIT:

A jednak coraz częściej :smile:

Do moderatorów: czy jest możliwość "ukrycia" na forum wypowiedzi wybranych użytkowników? Jeśli nie, to bardzo o nią proszę, a prośbę tę motywuję troską o swoje zdrowie, bo nie chcę się połamać regularnie spadając z krzesła;)

BOROPUNK

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 21:24

Niestety RavaneVialli innej odpowiedzi się po Tobie nie spodziewałem ale tak to już jest że jak coś jest niewygodne to najlepiej zbesztać tego kto o tym mówi !!!! pozdro dla normalnych

Punk jest Brudas punk jest śmieć punk nie umarł PUNX NOT DEAD!!!!!!
Belialek

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 22:36

po raz kolejny pytacie sie o przyklad wywolania niepokojow spolecznych poprzez takie zachowania, a ja po raz drugi wam pisze o slawetnym zachowaniu boruca i reakcji kibicow rangersow.
piszecie ze tylko paru zawodnikow nosi takie koszulki i ze JA robie wielkie halo - nie ja, bo moje zdanie wyraza tylko moja opinie i nie ma zadnych skutkow z tego wynikajacych. a to ze FIFA widzi w tym problem oznacza tylko tyle, iz zdaja sobie sprawe z EWENTUALNYCH konsekwencji wynikajacych z dalszego rozwoju obnoszenia sie z wlasnym wyznaniem, a ja sie z tym calkowicie zgadzam.

RavaneVialli:

Belialek pisze: nie kazdy kibic reaguje na koszulke przeciwnika jak byk na czerwona plachte, natomiast kazdy MOZE sie poczuc urazony gestem religijnym ktory jest wykonywany w jego miescie/kraju i sprzeczny z jego wlasnym wyznaniem.
jak juz probujesz podkreslac cos, to najpierw przeczytaj dwa razy.

ok, juz wstales z podlogi to czytaj dalej.
przejdz sie ulica w gdansku i wykonaj znak krzyza, a potem wejdz do meczetu i zrob to samo - zobaczysz czy to nie obrazi czyichs uczuc...

na stadionach sa rozni ludzie, przed telewizorami rowniez - dlaczego ktos ogladajac MECZ (i to nie w TV trwam) musi ogladac gesty oraz napisy religijne sprzeczne z jego wlasna?

co do spolecznosci kultywujacych swoje obrzedy przez co wypalaja mi dziury w oczach - robia to w miejsach do tego przeznaczonych, w miejsach do ktorych czlowiek nie wejdzie przypadkiem w drodze do pracy, a nie obnosza na stadionach i tak powinno byc. tylko w polsce KK potrafi zablokowac centra miast i ulice na potrzeby roznego rodzaju procesji ktore nie dosc ze blokuja przejazd ludziom niezainteresowanym, jak rowniez propaguja swoje racje poprzez choralne spiewy i piesni z glosnikow, nie liczac sie z tym ze nie wszyscy mieszkancy przy ulicach przy ktorych sie to odbywa sa tym zainteresowani.

po raz kolejny sie pytam, co takiego sie stanie, jezeli kaka nie pokaze tej swojej koszulki po strzeleniu gola? bo co moze sie stac w sytuacji gdy pokaze - juz napisalem.

verogobbo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 22:56

a jakim prawem ktokolwiek moze ograniczac wolnosc kaki ?

Belialek

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2007, 23:02

verogobbo pisze:a jakim prawem ktokolwiek moze ograniczac wolnosc kaki ?
a jakim prawem ktokolwiek moze ograniczac moja wolnosc? (chociazbym umiescil krzyz w sedesie, narobil na niego, zrobil zdjecie i drukujac na koszulke w celu propagowania moich pogladow na pewien temat? zdenerwowalo by to was? bo gest krzyza dziala w podobny sposob na np. protestantow) dojdziemy do paranoji podajac takie argumenty... FIFA nie chce kolejnych powodow ktore moglyby wywolac konflikty, trzeba laczyc a nie dzielic.

ODPOWIEDZ