Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.

Spotkania kibiców, zloty, wyjazdy na mecze i najnowsze informacje z kibicowskiego świata.
ODPOWIEDZ
Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lipca 2007, 01:55

Kompletny strzał.

Czy chodzi o Crvenę Zvezdę Belgrad?

1.Steaua Bukareszt
2.Zvezda
3.Goran Pandev, Lazio Rzym
4.2004 i 2005?
5.Marakana ok 51 tysięcy

Nic innego nie przychodzi mi do głowy

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 lipca 2007, 08:18

Pelson pisze:Kompletny strzał.

Czy chodzi o Crvenę Zvezdę Belgrad?

1.Steaua Bukareszt
2.Zvezda
3.Goran Pandev, Lazio Rzym
4.2004 i 2005?
5.Marakana ok 51 tysięcy

Nic innego nie przychodzi mi do głowy
Powiem tak. Jest bardzo blisko. 2 odpowiedzi są OK. Ale klub nie ten.

Tak przy okazji nie wiedziałem, że PSV i Crvena przenosza sie w 2010 na nowy (3 razy większy) stadion.

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 lipca 2007, 14:03

sefko1, dawaj podpowiedzi, bo kolejne doby mijają, a quiz stoi w miejscu i nie ma z niego żadnego pożytku.

BTW, nie znalazłem w Europie drużyny, która w 3 ostatnich latach zdominowała (wygrała?) ligę w swoim kraju :|

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 18 lipca 2007, 14:42

białas pisze:sefko1, dawaj podpowiedzi, bo kolejne doby mijają, a quiz stoi w miejscu i nie ma z niego żadnego pożytku.

BTW, nie znalazłem w Europie drużyny, która w 3 ostatnich latach zdominowała (wygrała?) ligę w swoim kraju :|
Coś słabo szukałeś :P
Juz ostatnio dałem niezłą wskazówkę. Mianowicie, że 2 odpowiedzi Pelsona były prawidłowe mimo złego klubu. I że był bardzo blisko.

Ale niech będzie kolejna podpowiedź.
1. Klub ten ma coś wspólnego z Lechem Poznań.

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 lipca 2007, 15:46

sefko1 pisze:
białas pisze:sefko1, dawaj podpowiedzi, bo kolejne doby mijają, a quiz stoi w miejscu i nie ma z niego żadnego pożytku.

Coś słabo szukałeś :P
no faktycznie się pomyliłem. zespoły europejskie, które w ciągu ostatnich 3 sezonów wygrywały swoje ligi:
Pjunik Erywań (Armenia)
Olumpiakos Pireus (Grecja)
Maccabi Hajfa (Izrael)
Olympique Lyon (Francja)
drużyny te wykluczyłem, bo widziałem jakie mają np. herby (w przypadku drużyny z Armenii i Izraela sprawdziałem). tak więc coś się nie zgadza, bo żadna z nich nie ma herbu w kształcie proporca.

Juz ostatnio dałem niezłą wskazówkę. Mianowicie, że 2 odpowiedzi Pelsona były prawidłowe mimo złego klubu. I że był bardzo blisko.
zgodzę się, ze chodzi o Gorana Pandeva i zapewne o lata zdobycia pucharów.

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 18 lipca 2007, 18:46

no faktycznie się pomyliłem. zespoły europejskie, które w ciągu ostatnich 3 sezonów wygrywały swoje ligi:
Pjunik Erywań (Armenia)
Olumpiakos Pireus (Grecja)
Maccabi Hajfa (Izrael)
Olympique Lyon (Francja)
Nadal słabo szukasz. No chyba że Wikipedia kłamie co do osiągnięć tego zespołu.
EDIT: Na oficialnej stronie klubu też pisze, że zdobył 3 ostatnie mistrzostwa.

zgodzę się, ze chodzi o Gorana Pandeva i zapewne o lata zdobycia pucharów.
Nie. Poprawna była odpowiedz ze Steua Bukareszt. Poszukaj w państwach ościennych. Juz łatwiejszej podpowiedzi nie moge dać.

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 lipca 2007, 19:06

Debreceni VSC

1. Steaua Bukareszt
2. Loki
3. Goran Pandev, Lazio Rzym
4. 1999, 2001
5. Stadion Oláh Gábor Út, 10200 miejsc

nie wiem jak mogłem niezauażyć, że też wygrali ligę trzy razy z rzędy. pojrzałem chybą na puchary :/

moja zagadka:
1. miasto jest stolicą stanu znajdującego się na południu kraju. złoża czego znajdują się na terenie tego stanu?
2. podpowiedzią bardziej przydatną będzie herb federacji, w którym znajduje się zielony orzeł. na czym stoi ów orzeł? jeśli uznacie, że podpowiedź ta nie pomaga w odgadnięciu zagadki, to zmienią poszukiwany klub.
3. jeden z najlepszych zawodników tego klubu zdobył m.in Puchar Mistrzów oraz osiągnął finał PUEFA. podaj nazwy 2 klubów, z którymi tego dokonał.
4. obecna nazwa klubu została ustalona w zeszłym roku. jakie były 2 poprzednie nazwy?
5. klub 4 razy z rzędu wygrywał ligę. w którym roku awansował do finału najważniejszego pucharu na kontynencie?

myślę, że zagadka jest do ogdanięcia i raczej nie powinno być z nią wielkich kłopotów, więc powodzenia :wink:

sefko1 pisze:Ale proste.Razz Jak Orły to tylko Nigeria :]

Heartland FC
jedziesz dalej.
Ostatnio zmieniony 19 lipca 2007, 16:04 przez białas, łącznie zmieniany 2 razy.

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 18 lipca 2007, 19:10

białas pisze:Debreceni VSC

1. Steaua Bukareszt
2. Loki
3. Goran Pandev, Lazio Rzym
4. 1999, 2001
5. Stadion Oláh Gábor Út, 10200 miejsc

nie wiem jak mogłem niezauażyć, że też wygrali ligę trzy razy z rzędy. pojrzałem chybą na puchary :/
Nie spodziewałem się , że będzie z tym tyle problemów.

Twoja zagadka.....

-----------------------------------------------------------------------------
Ale proste.:P Jak Orły to tylko Nigeria :]

Heartland FC

1.Ropa naftowa
2. Piłka
3. Ajax i Arsenal
4. Spartans FC, Iwuanyanwu Nationale
5. Finalista Afrykańskiej Ligi Mistrzów: 1988

------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------

No to zagadka. Tym razem coś naprawde prostego.

1. Miasto z którego pochodzi ten klub ma doładnie taką samą nazwe jak miasto w Stanach Zjednoczonych oraz region kraju w którym się znajduje. Miasto zostało założone w XVIII wieku. Pod jaką nazwą??

2. Herb tego klubu to zwierze oplatające piłkę nożna. Jakiego koloru jest to zwierze i co wychodzi z jego pyska.

3. Najbardziej znany wychowanek tego klubu wystąpił na dwóch mundialach jak zawodnik i na jednym jako trener drużyny narodowej. Czym zasłynął podczas swojego pierszego mundialu.

4. Klub ten ponad 20-razy zdobywał mistrzostwo swojego kraju. Jakie międzynarodowe trefea zdobył ten klub. Wymień conajmniej 3.

5. Od chwili przejęcia klubu zagadki przez pewnego biznesmena, ma On (nasz klub) specyficzną politykę transferową. Na czym ona polega?

1.Podpowiedź.
Klub zagadka 24-razy zdobywał mistrzostwo swojego kraju. O dziwo nie daje mu to miana najlepszego klubu w historii. Jest bowiem drugi klub z tego kraju, który tyle samo razy zdobywał mistrzostwo.
Dodam również, że jednen z najlepszych zawodników tego kraju (ponad 80 występów i ponad 20 goli w reprezentacji), miał przyjemność reprezentować oba kluby. Jeden na poczatku swojej kariery a drugi niedawno.

2.Podpowiedź
Miasto z którego pochodzi klub zagadka jest stolicą państwa.

3.Podpowiedź
Jest to klub z kraju grającego na ostatnim mundialu w Niemczech.

4.Podpowiedź
Biznesmen z punktu 5 jest Meksykaninem, ale zainwestował w klub nie ze swojego kraju.

5.Ostatnia podpowiedź
To amerykańskie miasto o którym wspomniałem w punkcie pierwszym ma/miało/będzie mieć drużyne w MLS.

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 lipca 2007, 16:13

no to chyba mam rekord, w najdłuższym odgadywaniu zagadki, który i tak jeszcze nie został zakończony. może jakaś kolejna podpowiedź, albo następna zagadka :]

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 30 lipca 2007, 09:09

białas pisze:no to chyba mam rekord, w najdłuższym odgadywaniu zagadki, który i tak jeszcze nie został zakończony. może jakaś kolejna podpowiedź, albo następna zagadka :]
Dziwie sie troche bo zagadka nie jest skomplikowana. Wystarczyło przejrzeć najlepsze klubu z 30 państw :P
Ale dobra .....

6 Podpowiedź. Ten klub z USA ma przydomek (nazwe) związany z kataklizmem, który co jakis czas nawiedza Kalifornie.

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 lipca 2007, 17:49

sefko1 pisze:1. Miasto z którego pochodzi ten klub ma doładnie taką samą nazwe jak miasto w Stanach Zjednoczonych oraz region kraju w którym się znajduje. Miasto zostało założone w XVIII wieku. Pod jaką nazwą??

2. Herb tego klubu to zwierze oplatające piłkę nożna. Jakiego koloru jest to zwierze i co wychodzi z jego pyska.

3. Najbardziej znany wychowanek tego klubu wystąpił na dwóch mundialach jak zawodnik i na jednym jako trener drużyny narodowej. Czym zasłynął podczas swojego pierszego mundialu.

4. Klub ten ponad 20-razy zdobywał mistrzostwo swojego kraju. Jakie międzynarodowe trefea zdobył ten klub. Wymień conajmniej 3.

5. Od chwili przejęcia klubu zagadki przez pewnego biznesmena, ma On (nasz klub) specyficzną politykę transferową. Na czym ona polega?

1.Podpowiedź.
Klub zagadka 24-razy zdobywał mistrzostwo swojego kraju. O dziwo nie daje mu to miana najlepszego klubu w historii. Jest bowiem drugi klub z tego kraju, który tyle samo razy zdobywał mistrzostwo.
Dodam również, że jednen z najlepszych zawodników tego kraju (ponad 80 występów i ponad 20 goli w reprezentacji), miał przyjemność reprezentować oba kluby. Jeden na poczatku swojej kariery a drugi niedawno.

2.Podpowiedź
Miasto z którego pochodzi klub zagadka jest stolicą państwa.

3.Podpowiedź
Jest to klub z kraju grającego na ostatnim mundialu w Niemczech.

4.Podpowiedź
Biznesmen z punktu 5 jest Meksykaninem, ale zainwestował w klub nie ze swojego kraju.

5.Ostatnia podpowiedź
To amerykańskie miasto o którym wspomniałem w punkcie pierwszym ma/miało/będzie mieć drużyne w MLS.
Deportivo Saprissa

1. Villa Nueva (a jak grałem w Sid Meier's Pirates! to "zaglądałem" do tego miasta :prochno: ).
2. zwierzę jest fioletowe, a z pyska wychodzi ogień.
3. strzelił gola, który dał reprezentacji Kostaryki awans do drugiej rundy.
4. Mistrzostwo Ameryki Środkowej, Torneo Fraternidad, Puchar Mistrzów CONCACAF.
5. klub zatrudnia tylko Kostarykańczyków.

zagadka wieczorem.

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2007, 15:13

Szkoda, że nie napisałeś, którego wieczoru :D

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2007, 17:48

sefko1 pisze:Szkoda, że nie napisałeś, którego wieczoru :D
ok, zapomniałem zupełnie. teraz kto pierwszy, ten lepszy, bo jutro wyjeżdżam na kilka dni, więc nie ma sensu żebym coś zadawał :wink:

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 sierpnia 2007, 21:06

widzę, że jak mnie nie ma, to quiz od razu stoi w miejscu :|

no to moja zagadka:

1. w pobliżu miasta przebiega kilka autostrad, których suma liczb z nazw wynosi 725. ile minut trwa polska audycja w miejscowej stacji?
2. biało - niebieski herb z pewnym zwięrzeciem. jakim?
3. były zawodnik tego klubu w ostatnim sezonie został królem strzelców rodzimej ligi. ponadto pod koniec sezonu strzelił swojego jubileuszowego gola. w jakich okolicznościach padła bramka?
4. klub 3 razy zagrał w finale krajowego pucharu. ile razy wygrał?
5. klub występował w pierwszym sezonie powstałej ligi. które miejsce zajął?

powodzenia.

EDIT: @sefko1, dobra odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2007, 12:58 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.

sefko1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 18 sierpnia 2007, 00:52

białas pisze:widzę, że jak mnie nie ma, to quiz od razu stoi w miejscu :|

no to moja zagadka:

1. w pobliżu miasta przebiega kilka autostrad, których suma liczb z nazw wynosi 725. ile minut trwa polska audycja w miejscowej stacji?
2. biało - niebieski herb z pewnym zwięrzeciem. jakim?
3. były zawodnik tego klubu w ostatnim sezonie został królem strzelców rodzimej ligi. ponadto pod koniec sezonu strzelił swojego jubileuszowego gola. w jakich okolicznościach padła bramka?
4. klub 3 razy zagrał w finale krajowego pucharu. ile razy wygrał?
5. klub występował w pierwszym sezonie powstałej ligi. które miejsce zajął?
powodzenia.
MSV Duisburg
1. 25 minut
2. Zebra
3. Z rzutu wolnego ( P.Reiss)
4. Ani razu
5. 2 miejsce

===============================================================

ZAGADKA
Dobra zadaje zagadke. Ale uprzedzam, że 2 tygodnie mnie nie będzie. Jeśli ktoś dobrze odpowie, niech zada zagadke.

1. Miasto to słynie z pewnej bardzo znanej legendy. Jest stolicą regionu. Wymień przynajmniej 3 miasta partnerskie miasta zagadki.
2. Główny motyw herbu to piłka na której siedzą 2 zwierzęta zwrócone do siebie głowami. Co to za zwierzeta (od ich nazwy wziął sie przydomek tego klubu, notabene jest to również przydomek dużo bardziej znanego klubu z tego państwa).
3. Tym razem zagadka dotyczy 2 piłkarzy. Najbardziej znani piłkarze tego klubu grający do dziś (jeden z nich jest wychowankiem), grają obecnie w jednym z najbardziej utytułowach klubów z tego państwa. W klubie, który kilka razy wygrał najceniejsze trofeum kontynentu. Ile razy zdobył to trofeum?
4. Klub zagadka tylko raz zdobył trofeum ogólnokrajowe. Co to za trofeum i w którym roku?
5. Stadion klubu zagadki i jego najwiekszego rywala dzieli jedynie rzeka. Jak nazywa sie ten drugi klub i rzeka, która odziela oba stadiony.

ODPOWIEDZ