Muzyka - tutaj wszystko.
- Gildor
- Juventino
Ale to takie draknessowe ten cały Melodeath (podgatunek death metalu) Ja radził bym Ci abyś posłuchał o wiele bardziej optymistycznego metalu. Mam na myśli power metal polecam takie zespoły:szczypek pisze:In Flames.
1. Rhapsody of Fire
2. Blind Guardian
3. HammerFall
4. Kamelot
Jak byś chciał jakieś mp3 to pisz na gg

"W logice tkwi zawsze pierwiastek nudy." - Fiodor Dostojewski
- CzarnyZkultury
- Juventino
'podgatunek', tak? ciekawi mnie dlaczego uwazasz Melodic Death za 'podgatunek..'Gildor pisze:Ale to takie draknessowe ten cały Melodeath (podgatunek death metalu)szczypek pisze:In Flames.

- Gildor
- Juventino
Ponieważ melodeath wywodzi się z klasycznego death metalu i zawiera jego wiele elementów. Po po za tym podgatunków d. metalu jest tyle że ciężko wyliczyć. A jeśli nie podoba Ci się słowo podgatunek można też to nazwać odmianą.
- CzarnyZkultury
- Juventino
podgatunek to z zalozenia cos gorszego, a ja Melodeath'u nie uwazam za gorszy. zreszta po cholere sie szufladkujemy w kategoriach? taki Children of Bodom dla jednego jest Melodeath, dla drugiego Power, a jeszcze dla trzeciego Black.. te nazwy wymyslili jakies mozgi, aby to ladnie nazwac.
a noz widelec nastepna plyta In Flames bedzie bardziej przechylala szale na Power i co wtedy powiesz ze ich lubisz. nie szufladkujmy, bo to kretynskie..
a noz widelec nastepna plyta In Flames bedzie bardziej przechylala szale na Power i co wtedy powiesz ze ich lubisz. nie szufladkujmy, bo to kretynskie..
- Gildor
- Juventino
No zgadzam się z tobą się z tobą w kwesty tworzenia tylu podgatunków. Ja osobiście podgatunek/gatunek używam jako synonimia słowa rodzaj (nie stosować w szkole na biologii bo można pałę dostać).
Co nie zamienia faktu że nie lubię sposobu grania In Flames dla mnie to mrok i tyle
.
Muzyka to moja pasja z metalu prawie wszystkiego próbowałem ale zespoły, które są warte mojej uwagi wymieniałem na górze. No mogę jeszcze do nich zaliczyć takie ekipy jak : Manowar, Whithin Tempation, Nightwish, Helloween,Demons & Wizards. (ehh jak coś pominąłem to sobie tego nie wybaczę)
A i jeszcze jedno prawdziwy power metal można rozpoznać najłatwiej po tekstach (fantasy,bitwy,zwycięstwa,porażki,historia czasem nawet religia).
Co nie zamienia faktu że nie lubię sposobu grania In Flames dla mnie to mrok i tyle

Muzyka to moja pasja z metalu prawie wszystkiego próbowałem ale zespoły, które są warte mojej uwagi wymieniałem na górze. No mogę jeszcze do nich zaliczyć takie ekipy jak : Manowar, Whithin Tempation, Nightwish, Helloween,Demons & Wizards. (ehh jak coś pominąłem to sobie tego nie wybaczę)
A i jeszcze jedno prawdziwy power metal można rozpoznać najłatwiej po tekstach (fantasy,bitwy,zwycięstwa,porażki,historia czasem nawet religia).
- CzarnyZkultury
- Juventino
pogrubione: samo zycieGildor pisze:A i jeszcze jedno prawdziwy power metal można rozpoznać najłatwiej po tekstach (fantasy,bitwy,zwycięstwa,porażki,historia czasem nawet religia).
a tak w ogole to z w/w kapel nie slucham tylko dwoch

- Gildor
- Juventino
Jednak wszystko z odrobiną fantastyki i da sie to nie trudno wychwycić w takiej muzyce.
Swoją drogą.. gratuluje gustu muzycznego
No i kurcze zapomniałem jednego zespołu oczywiście
Iced Earth. Profanacja 
Swoją drogą.. gratuluje gustu muzycznego

No i kurcze zapomniałem jednego zespołu oczywiście

- NeBu
- Juventino
Moje najnowsze odkrycie: Dead can dance (nie żebym sama to odkryła, co to to nie, jak wszystko inne musiałam mieć podetkniete pod nos żeby się zainteresować (o własnie wpadłam na to że z zainteresowań to tylko Juventusu mi nikt nie podetknął, ale nie będe się tu wywodzić, daruje wam :-D ). Lisa Gerrard ma tak fantastyczny głos, ma takie możliwości, że jak jest słucham to mam gęsią skórkę (żeby nie powiedziec trywialnie pięć kilow gaciach).Z a ktualnie przesłuchanych kawałków (ponieważ moje zainteresowanie jest 'młode' nie słyszałam za dużo) najbardziej działają na mnie Cantara, The Wind That Shakes The Barley, Sacrifice. Oni są genialnie nawiedzeni...
PS:
(pierwszej i ostatniej, nie miałąm okazji usłyszeć, żałuje, nie lubie czegoś nie słyszeć...)
PS:
ja tyszCzarnyZkultury pisze:a tak w ogole to z w/w kapel nie slucham tylko dwoch

'this crazy shine it never lets you die'
- CzarnyZkultury
- Juventino
hym sluchalem ich w 'poczatkowym stadium' poznawania owych klimatow(a bylo to dawno) i jakos odstraszal mnie wokal.Gildor pisze:No i kurcze zapomniałem jednego zespołu oczywiście
![]()
![]()
Iced Earth. Profanacja
ja polecam ze swojej strony Ajattara, Anathema, In Flames
- Gildor
- Juventino
Świetnie grają !! Właściwie słucham tego tylko podczas sesji rpg. Warhammer z takim podkładem nabiera nieprawdopodobnego klimatu.Dead can dance
Co do wokalisty najbardziej lubię Labia Lione z Rhapsody of Fire (co włoskie to dobre

P.S : Coś chyba przestraszyliśmy tych hip-hopowców co są przed nami

- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
W ostatnim czasie, co nie znaczy, że tylko tego :-D Co do mp3 to posiadam kilka (z wymienionych przez Ciebie zespołów), np. Kamelot - March Of Mephisto.Gildor pisze:Ale to takie draknessowe ten cały Melodeath (podgatunek death metalu) Ja radził bym Ci abyś posłuchał o wiele bardziej optymistycznego metalu. Mam na myśli power metal polecam takie zespoły:szczypek pisze:In Flames.
1. Rhapsody of Fire
2. Blind Guardian
3. HammerFall
4. Kamelot
Jak byś chciał jakieś mp3 to pisz na ggTaka moja misja krzewiciela power metalu wśród darknesowców 8)
PS Nigdy nie dzieliłem metalu na optymistyczny i nieoptymistyczny :-D