Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- tabo89
- Juventino
uznaje oczywisciie, podkreslone sa bledysefko1 pisze:
Internacional Porto Alegre
1. Miasto Porto Alegre, Stan Rio Grande do Sul
2. Sześć Gwiazd
3. Rochenback (3 gole)
4. Estádio Beira-Rio
5. Colorado (czerwoni)
inna nazwa; Sport Club Internacional
1. gaúcho
3. wystarczyło 3, a nazwisko to Rochemback
zadawaj

- Supersonic
- Juventino
Uzupelnilem spis klubow.
Poniewaz wydaje mi sie, ze quiz ten jest bardzo dynamiczny, a ostatnio jakby.. troszke mniej dynamiczny; 8) dopisuje kolejne punkty w regulaminie. 7 i 8.
7.Po 24h; jezeli zagadka nie zostala rozwiazana, zadajacy dodaje podpowiedz(i). Robi to wedle mozliwosci po kazdych kolejnych 24ch godzinach.
Rozumiem, ze nie kazdy ma dostep do netu caly czas, ale prosze zeby zadajacy, w miare mozliwosci opiekowal sie swoja zagadka. W koncu jemu tez powinno zalezec, zeby zostala ona rozwiazana, prawda?
Konczac marudzenie, prosze, zebyscie starali sie unikac podpowiedzi, ktore w minimalnym stopniu przyblizaja rozwiazanie. Chodzi mi o:
- duze miasto w centrum kraju
- piłkarz który gra w tym klubie, niedawno strzelił gola swojemu bylemu klubowi
- miasto to slynie z pewnej budowli
itd.
Dobra zagadka to taka, w ktorej kazda wskazowka daje duze szanse na rozwiazanie calosci.
Przy okazji mam pytanie do weteranow, nowicjuszy i bialasa.
Zmieniamy kategorie "herb" na cos innego? Jesli tak to podawajcie propozycje...
czekamy na sefko1 !
cheers
Poniewaz wydaje mi sie, ze quiz ten jest bardzo dynamiczny, a ostatnio jakby.. troszke mniej dynamiczny; 8) dopisuje kolejne punkty w regulaminie. 7 i 8.
7.Po 24h; jezeli zagadka nie zostala rozwiazana, zadajacy dodaje podpowiedz(i). Robi to wedle mozliwosci po kazdych kolejnych 24ch godzinach.
Rozumiem, ze nie kazdy ma dostep do netu caly czas, ale prosze zeby zadajacy, w miare mozliwosci opiekowal sie swoja zagadka. W koncu jemu tez powinno zalezec, zeby zostala ona rozwiazana, prawda?

Konczac marudzenie, prosze, zebyscie starali sie unikac podpowiedzi, ktore w minimalnym stopniu przyblizaja rozwiazanie. Chodzi mi o:
- duze miasto w centrum kraju
- piłkarz który gra w tym klubie, niedawno strzelił gola swojemu bylemu klubowi
- miasto to slynie z pewnej budowli
itd.
Dobra zagadka to taka, w ktorej kazda wskazowka daje duze szanse na rozwiazanie calosci.
Przy okazji mam pytanie do weteranow, nowicjuszy i bialasa.
czekamy na sefko1 !
cheers
- tabo89
- Juventino
może jakaś podpowiedz oraz zagadka na temat aktualnego trenera druzyny,Supersonic pisze: Zmieniamy kategorie "herb" na cos innego?
jesli bedzie jakis charakterystyczny kołcz ktorego wszyscy znaja to bedzie duza podpowiedz ale z 2 strony wszystkie znane kluby juz byly i dlatego z mniej znanych klubow mozemy nie znac trenerow
co o tym myslicie? moze bedziecie miec lepsze pomysly

- sefko1
- Juventino
1.MIASTO - Miasto, w którym gra ten klub, na przestrzeni wieków wielokrotnie znajdowało sie w granicach innych państw. Wymień przynajmniej 3 takie państwa.
2.HERB - W herbie tego klubu znajduje się zwierzę znajdujące się również w herbie miasta i państwa, z którego pochodzi ten klub. Co to za zwierze?
3.PIŁKARZ - Jeden z nabardziej utalentowanych zawodników w historii klubu (rozegrał w nim 5 sezonów) wyjechał za granice w bardzo kontrowersyjnych okolicznościach. I mimo poczatkowych problemów udało mu sie osiągnąć sukses, jakim było podpisanie kontraktu z bardzo znanym klubem. Jakim?
4.HISTORIA - Klub ten zdobył mistrzostwo, puchar i superpuchar swojego kraju. W którym roku zdobył te najcenienniejsze trofeum ( EDIT:mistrzostwo kraju)?
5.KLUB - Najbardziej utytułowanym piłkarzem i trenerem tego klubu były osoby noszące to same imie i nazwisko. Podaj je?
2.HERB - W herbie tego klubu znajduje się zwierzę znajdujące się również w herbie miasta i państwa, z którego pochodzi ten klub. Co to za zwierze?
3.PIŁKARZ - Jeden z nabardziej utalentowanych zawodników w historii klubu (rozegrał w nim 5 sezonów) wyjechał za granice w bardzo kontrowersyjnych okolicznościach. I mimo poczatkowych problemów udało mu sie osiągnąć sukses, jakim było podpisanie kontraktu z bardzo znanym klubem. Jakim?
4.HISTORIA - Klub ten zdobył mistrzostwo, puchar i superpuchar swojego kraju. W którym roku zdobył te najcenienniejsze trofeum ( EDIT:mistrzostwo kraju)?
5.KLUB - Najbardziej utytułowanym piłkarzem i trenerem tego klubu były osoby noszące to same imie i nazwisko. Podaj je?
Ostatnio zmieniony 29 czerwca 2007, 18:55 przez sefko1, łącznie zmieniany 1 raz.
- tabo89
- Juventino
- białas
- Juventino
ja bym proponował zmienić punkt czwarty, czyli "historia". przez cały czas trwania quizu, często miałem problemy podczas wymyślania nowej zagadki z punktem 4. i 5. które łączą się ze sobą, zwłaszcza w przypadku mało znanych klubów. zamiast tego punktu, można wprowadzić coś nowego, jak już ktoś wspomniał, np. "trener". punkt "herb" jest w miarę dobrym punktem, które dużo daje w odgadywaniu. nieraz mi się zdarzyło, że po tej podpowiedzi odgadywałem o jaki klub chodzi. raczej nie warto wyrzucać tej podpowiedzi. co wy na to?Supersonic pisze:Przy okazji mam pytanie do weteranow, nowicjuszy i bialasa.Zmieniamy kategorie "herb" na cos innego? Jesli tak to podawajcie propozycje...
- sefko1
- Juventino
Wybacz. Oczywiście chodziło mi o mistrzostwo kraju. Dla mnie osobiście jest cenniejsze niż puchar czy superpuchar.tabo89 pisze: co rozumiesz przez najcenniejsze trofeum?
bo różnie mozna uważać, więc lepiej sprecyzuj
- białas
- Juventino
jeśli to nie jest Śląsk Wrocław to nie wiemsefko1 pisze:1.MIASTO - Miasto, w którym gra ten klub, na przestrzeni wieków wielokrotnie znajdowało sie w granicach innych państw. Wymień przynajmniej 3 takie państwa.
1.
2. orzeł
3. strzał - Andrzej Rudy i podpisanie kontraktu z Ajaxem Amstredam?
4. 1977
5. Władysław Jan Żmuda (ur. 10 lutego 1939 w Rudzie Śląskiej), polski piłkarz i trener piłkarski oraz Władysław Antoni Żmuda (ur. 6 czerwca 1954 w Lublinie), polski piłkarz i trener piłkarski.
dobrze?
no to tak:
1. miast założyli handlarze niemieccy. czym handlowali?
2. w herbie znajduje się armata. co takiego zostaje z niej wystrzeliwane?
3. piłkarz ten w meczu reprezentacji nie wykorzystał rzutu karnego, który zadecydował o tym, że to przeciwnicy pojechali na pewien miedzynarodowy turniej. podaj wyniki oraz przeciwników trzech pierwszych spotkań na tym turnieju drużyny, która awansowała kosztem reprezentacji tego gracza.
4. klub wygrał m.in. 3 razy Ligę Mistrzów. w którym roku zdobył Puchar Zdobywców Pucharów?
5. stadion, na który mecze rozgrywa klub - zagadka jest największym sportowym obiektem w kraju. podaj jego nazwę.
powodzenia

Ostatnio zmieniony 30 czerwca 2007, 13:30 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- sefko1
- Juventino
Oczywście, że dobrzebiałas pisze: 1.
2. orzeł
3. strzał - Andrzej Rudy i podpisanie kontraktu z Ajaxem Amstredam?
4. 1977
5. Władysław Jan Żmuda (ur. 10 lutego 1939 w Rudzie Śląskiej), polski piłkarz i trener piłkarski oraz Władysław Antoni Żmuda (ur. 6 czerwca 1954 w Lublinie), polski piłkarz i trener piłkarski.

Twoje pytanie.....1. W uproszczeniu Wrocław na przestrzeni wieków należał do Polski, Niemiec (Prusy, Rzesza Niemiecka) i Czech (Królestwo Czech)
- sefko1
- Juventino
CANON JAUNDE
1. Kość Słonowa
2.
3. Pierre Wome nie strzelił karnego
Argentyna-WKS 2:1
Holandia-WKS 2:1
WKS - SERBIA 3:2
4. 1979
5. Stade Ominsports (52.000)
1. Kość Słonowa
2.
3. Pierre Wome nie strzelił karnego
Argentyna-WKS 2:1
Holandia-WKS 2:1
WKS - SERBIA 3:2
4. 1979
Ostatnio zmieniony 30 czerwca 2007, 13:58 przez sefko1, łącznie zmieniany 1 raz.
- białas
- Juventino
to nieuczciwe, sefko1 ma ściągęsefko1 pisze:CANON JAUNDE
1. Kość Słonowa
2.
3.
4. 1979

dodam jeszcze, że:
2. piłka
3. porażka z Argentyną 1:2, porażka z Holandią 1:2 oraz zwycięstow z Serbią i Czarnogórą 3:2
dobrze, czekamy na zagadkę.
PS. po czym wpadłeś na prawidłową odpowiedź

- sefko1
- Juventino
Po tym, że nie znam klubu w Europie, który ma działo w herbie i wygrałby 3 razy LM. To musiałbyć klub w Afryce. A nazwa Canon mówi sama za siebie. :p
OK Wiec moje pytanie
1. Nazwa miasta z którego pochodzi ten klub w dosłownym tłumaczeniu znaczy północna stolica. Jaka słynna budowla znajduje się w okolicach tego miasta?
2. Herb tego klubu to zielona tarcza ze wstęgą (żółte napisy). W Herb wpisana jest data powstania tego klubu. Który to rok?
3. Wychowanek tego klubu, brał udział w Mistrzostwach Świata, a zasłynął tym, że był jednym z pierwszych graczy swojego kraju, który zrobił karierę za granicą. Na Mistrzostwach Świata otrzymał czeroną kartkę. Z kim grała jego reprezentacja?
4. Klub ten 3 razy zdobywał puchar swojego kraju i 2 razy super puchar. Nigdy jednak nie był mistrzem swojego kraju. W którym roku był tego najbliżej?
5. Ksywka tego klubu nawiązuje do historii państwa i budowli znajdującej się w mieście. Jaki ten klub nosi przydomek?
A tak przy okazji pochwalę się, że rok temu własnie tam byłem.
EDIT: A Ciebie co naprowadziło??
OK Wiec moje pytanie
1. Nazwa miasta z którego pochodzi ten klub w dosłownym tłumaczeniu znaczy północna stolica. Jaka słynna budowla znajduje się w okolicach tego miasta?
2. Herb tego klubu to zielona tarcza ze wstęgą (żółte napisy). W Herb wpisana jest data powstania tego klubu. Który to rok?
3. Wychowanek tego klubu, brał udział w Mistrzostwach Świata, a zasłynął tym, że był jednym z pierwszych graczy swojego kraju, który zrobił karierę za granicą. Na Mistrzostwach Świata otrzymał czeroną kartkę. Z kim grała jego reprezentacja?
4. Klub ten 3 razy zdobywał puchar swojego kraju i 2 razy super puchar. Nigdy jednak nie był mistrzem swojego kraju. W którym roku był tego najbliżej?
5. Ksywka tego klubu nawiązuje do historii państwa i budowli znajdującej się w mieście. Jaki ten klub nosi przydomek?
I kto tu ma ściąge. Twoje pytanieBeijing Guoan
1. mur chiński
2. 1992
3. z Turcją
4. 1995
5. Palace Guard

EDIT: A Ciebie co naprowadziło??
Ale ze mnie tłumok. A wystarczyło sprawdzić w google. Następnym razem nie będzie tak prostopierwsza podpowiedź.
Ostatnio zmieniony 30 czerwca 2007, 17:26 przez sefko1, łącznie zmieniany 4 razy.
- białas
- Juventino
Beijing Guoansefko1 pisze:OK Wiec moje pytanie
1. mur chiński?
2. 1992
3. z Turcją?
4. 1995
5. Palace Guard
EDIT:
pierwsza podpowiedź.sefko1 pisze:I kto tu ma ściąge. Twoje pytanie Smile A tak przy okazji pochwalę się, że rok temu własnie tam byłem.
EDIT: A Ciebie co naprowadziło??"
co do następnej zagadki, niech ktoś zada, bo nie mam pomysłu.
- sefko1
- Juventino
To może dla odmiany ja 
1. Miasto z którego pochodzi ten klub składa się z 2 dzielnic przedzielonych rzeką. W mieście tym znajduje się słynny browar. Jaki?
2. W Herbie tego klubu pewna roślina wyrasta z piłki. Co to za roślina?
3. Obecny asystent menadżera tego klubu, miał okazje grać kiedyś w LM przeciwko bardzo znanej parze napastników. Wymień ich.
4. 15 razy klub ten zdobywał mistrzostwo swojego kraju. Ile razy zdobył krajowy puchar?
5. Klub ten jest najbardziej utytułowanym klubem w historii swojego kraju, a mimo to spędził 1 sezon w 2 lidze. Który to był sezon.
Pytanie przechodzi na Ciebie.

1. Miasto z którego pochodzi ten klub składa się z 2 dzielnic przedzielonych rzeką. W mieście tym znajduje się słynny browar. Jaki?
2. W Herbie tego klubu pewna roślina wyrasta z piłki. Co to za roślina?
3. Obecny asystent menadżera tego klubu, miał okazje grać kiedyś w LM przeciwko bardzo znanej parze napastników. Wymień ich.
4. 15 razy klub ten zdobywał mistrzostwo swojego kraju. Ile razy zdobył krajowy puchar?
5. Klub ten jest najbardziej utytułowanym klubem w historii swojego kraju, a mimo to spędził 1 sezon w 2 lidze. Który to był sezon.
3. Szewczenko i Rebrov (Barry Town vs Dynamo Kijów)preclix pisze:Shamrock Rovers F.C.
1. Browar Guinnessa.
2. Koniczynka![]()
3.
4. 24 razy
5. Sezon 2005/2006
Pytanie przechodzi na Ciebie.
Ostatnio zmieniony 30 czerwca 2007, 18:27 przez sefko1, łącznie zmieniany 1 raz.