Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- białas
- Juventino
dobra, sqla, dawaj kolejną zagadkę, bo po intensywnym pisaniu pracy licencjackiej muszę trochę się odstresować
PS. @Supersonic & Czwartek, jak tam, maturki? oderwijcie się od czasu do czasu od nauki i rozwiążcie jakąś zagadkę. no chyba, że wymiękacie :twisted: a ja was gonię w klasyfikacji

PS. @Supersonic & Czwartek, jak tam, maturki? oderwijcie się od czasu do czasu od nauki i rozwiążcie jakąś zagadkę. no chyba, że wymiękacie :twisted: a ja was gonię w klasyfikacji

- slqa
- Juventino
1. Miasto leży w śródgórskiej kotlinie, nad rzeką, która jest lewym dopływem innej rzeki. Jest ono stolicą.
Jaką posiada gęstość zaludnienia?
2. Herb w kształcie kwadratu, niebiesko-czerwono-żółty. Jakie litery znajdują się w mniejszych kwadratach?
3. Piłkarz w swojej karierze seniorskiej był wierny tylko klubowi zagadce. Jest on kapitanem tego klubu. Ile ma wzrostu?
4. Zoatał otwarty w latach 60 XX wieku, wyglądem przypomina nasz Stadion Śląski. O ile w 1999 roku została zredukowana pojemność?
5. Klub w obecnym sezonie grał w Lidze Mistrzów, w grupie śmierci. Z jaką drużyną wywalczył awans do fazy grupowej tych rozgrywek?

traktuje to jako następną podpowiedź
2. Herb w kształcie kwadratu, niebiesko-czerwono-żółty. Jakie litery znajdują się w mniejszych kwadratach?
3. Piłkarz w swojej karierze seniorskiej był wierny tylko klubowi zagadce. Jest on kapitanem tego klubu. Ile ma wzrostu?
4. Zoatał otwarty w latach 60 XX wieku, wyglądem przypomina nasz Stadion Śląski. O ile w 1999 roku została zredukowana pojemność?
5. Klub w obecnym sezonie grał w Lidze Mistrzów, w grupie śmierci. Z jaką drużyną wywalczył awans do fazy grupowej tych rozgrywek?
napewno??białas pisze:z zagadką wszystko ok? bo w obecnej edycji LM w fazie grupowej nie grała żadna drużyna w herbem w kształcie kwadratu w barwach niebiesko-czerwono-żółtych.

sprawdź na angielskiej wikipediibiałas pisze: herby wszystkich drużyn biorących udział w fazie grupowej LM obecnego sezonu by 90minut.pl

Ostatnio zmieniony 19 maja 2007, 08:37 przez slqa, łącznie zmieniany 4 razy.
- białas
- Juventino
z zagadką wszystko ok? bo w obecnej edycji LM w fazie grupowej nie grała żadna drużyna w herbem w kształcie kwadratu w barwach niebiesko-czerwono-żółtych.
EDIT:
herby wszystkich drużyn biorących udział w fazie grupowej LM obecnego sezonu by 90minut.pl
grupa A:
Chelsea Londyn

FC Barcelona

Werder Brema

Lewski Sofia

grupa B
Bayern Monachium

Inter Mediolan

Spartak Moskwa

Sporting Lizbona

grupa C
FC Liverpool

PSV Eindhoven

Girondins Bordeaux

Galatasaray Stambuł

grupa D
Valencia

AS Roma

Szachtar Donieck

Olympiakos Pireus

grupa E
Olympique Lyon

Real Madryt

Steaua Bukareszt

Dynamo Kijów

grupa F
Manchester United

Celtic

Benfica Lizbona

FC Kopenhaga

grupa G
Arsenal

FC Porto

CSKA Moskwa

Hamburger SV

grupa H
AC Milan

Lille

AEK Ateny

Anderlecht Bruksela

jak widać żadna z drużyn nie ma typowo kwadratowego herby. można jednak przyjąć, że herby Werderu, Olympique Lyon, Spartaka i HSV przypominają kwadrat (w mniejszym lub większym stopniu), ale na żadnym z niech nie występuje kombinacja koloru niebieskiego, czerwonego i żółtego, poza herbem OL, gdzie jest jeszcze kolor biały. ale OL wystąpił już w quzie :] podpowiedź co do miasta również wyklucza te drużyny. na pewno chodzi o ten sezon LM?
więc ponawiam pytanie: z zagadką wszystko ok?
EDIT:
tak.sqla pisze:napewno??białas pisze:z zagadką wszystko ok? bo w obecnej edycji LM w fazie grupowej nie grała żadna drużyna w herbem w kształcie kwadratu w barwach niebiesko-czerwono-żółtych.
herby wszystkich drużyn biorących udział w fazie grupowej LM obecnego sezonu by 90minut.pl
grupa A:
Chelsea Londyn

FC Barcelona

Werder Brema

Lewski Sofia

grupa B
Bayern Monachium

Inter Mediolan

Spartak Moskwa

Sporting Lizbona

grupa C
FC Liverpool

PSV Eindhoven

Girondins Bordeaux

Galatasaray Stambuł

grupa D
Valencia

AS Roma

Szachtar Donieck

Olympiakos Pireus

grupa E
Olympique Lyon

Real Madryt

Steaua Bukareszt

Dynamo Kijów

grupa F
Manchester United

Celtic

Benfica Lizbona

FC Kopenhaga

grupa G
Arsenal

FC Porto

CSKA Moskwa

Hamburger SV

grupa H
AC Milan

Lille

AEK Ateny

Anderlecht Bruksela

jak widać żadna z drużyn nie ma typowo kwadratowego herby. można jednak przyjąć, że herby Werderu, Olympique Lyon, Spartaka i HSV przypominają kwadrat (w mniejszym lub większym stopniu), ale na żadnym z niech nie występuje kombinacja koloru niebieskiego, czerwonego i żółtego, poza herbem OL, gdzie jest jeszcze kolor biały. ale OL wystąpił już w quzie :] podpowiedź co do miasta również wyklucza te drużyny. na pewno chodzi o ten sezon LM?
więc ponawiam pytanie: z zagadką wszystko ok?
- białas
- Juventino
no to tak: Levski Sofiaslqa pisze:1. Miasto leży w śródgórskiej kotlinie, nad rzeką, która jest lewym dopływem innej rzeki. Jest ono stolicą.
napewno??białas pisze:z zagadką wszystko ok? bo w obecnej edycji LM w fazie grupowej nie grała żadna drużyna w herbem w kształcie kwadratu w barwach niebiesko-czerwono-żółtych.
sprawdź na angielskiej wikipediibiałas pisze: herby wszystkich drużyn biorących udział w fazie grupowej LM obecnego sezonu by 90minut.pl
1. 907 os/km2
2. C oraz odwrócone R. a tak poza tym, to w herbie jest jeszcze kolor biały.
3.
4. o 6200 miejsc.
5. pokonana drużyna to Chevo Werona.
normalnie lipa jakaś z tym herbem. nie mam zamiaru więcej dyskutować o tym ale 90minut.pl w bambuko mnie zrobiło

- slqa
- Juventino
3.1,82Levski Sofia
1. 907 os/km2
2. C oraz odwrócone R. a tak poza tym, to w herbie jest jeszcze kolor biały.
3.
4. o 6200 miejsc.
5. pokonana drużyna to Chevo Werona.
normalnie lipa jakaś z tym herbem. nie mam zamiaru więcej dyskutować o tym ale 90minut.pl w bambuko mnie zrobiło
jedziesz dalej

- białas
- Juventino
1. miasto jest stolicą a liczy ok 5 tyś. mieszkańców. nad jaką rzeką jest położone?
2. hebr biało - czerwony. jaka litera znajduje się na środku?
3. były piłkarz tego klubu, Czech, obecnie gra w jednym z polskich klubów pierwszej ligi. podaj datę jego debiutu w Ekstraklasie.
4. pomimo, że klub zdobył 35 pucharów swojego kraju, to w ligowych rozgrywkach uczestniczy w sąsiednim kraju. w tym sezonie w pucharach spotkał się właśnie z jedną z drużyn z tego kraju. jaka to drużyna?
5. oficjalne otwarcie stadionu miało miejsce niecałe 10 lat temu. jaki był wynik ostatniego meczu reprezentacji Polski z reprezentacją kraju, z którego pochodzi klub - zagadka?
powodzenia 8)
EDIT: Supersonic - bezbłędnie
i spoko, nie dygaj, gonię powolutku :twisted:
2. hebr biało - czerwony. jaka litera znajduje się na środku?
3. były piłkarz tego klubu, Czech, obecnie gra w jednym z polskich klubów pierwszej ligi. podaj datę jego debiutu w Ekstraklasie.
4. pomimo, że klub zdobył 35 pucharów swojego kraju, to w ligowych rozgrywkach uczestniczy w sąsiednim kraju. w tym sezonie w pucharach spotkał się właśnie z jedną z drużyn z tego kraju. jaka to drużyna?
5. oficjalne otwarcie stadionu miało miejsce niecałe 10 lat temu. jaki był wynik ostatniego meczu reprezentacji Polski z reprezentacją kraju, z którego pochodzi klub - zagadka?
powodzenia 8)
EDIT: Supersonic - bezbłędnie
Ostatnio zmieniony 21 maja 2007, 00:39 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Supersonic
- Juventino
Czwartka gon, ja sie nie dam!białas pisze: PS. @Supersonic & Czwartek, jak tam, maturki? oderwijcie się od czasu do czasu od nauki i rozwiążcie jakąś zagadkę. no chyba, że wymiękacie :twisted: a ja was gonię w klasyfikacji
FC Vaduz
1. nad Renem
2. V
3. Patrik Gedeon 30 lipca 2006
4. FC Basel
5. nigdy ze soba nie grali

nie mam pl liter i nie bede mial na razie
1. Miasto znane jest jako swiatowa stolica pewnego tanca. p**** - znana formacja roslinna, takze kraina geograficzna. Miasto to jest tam najwieksze. Lagodny klimat sprzyja rolnictwu. Co kryje sie pod p**** ?
2. jest tam lisc debu i flaga trojkatna z literka E. Jakie kolory widnieja na fladze? identyczna kolorystyke maja koszulki.
3. Pilkarz ten o charakterystycznym przydomku zostal wlasnie powolany do swojej reprezentacji po 4 latach przerwy. Jest synem pilkarza, ktory byl podpora zlotej ekipy lat 60tych. Byl bohaterem glosnego transferu do klubu z Premiership jednak tam raczej sie nie sprawdzil. Swojego czasu trenowal go S.G. Eriksson. Na prawym ramieniu ma tatuaz Che Guevary. Zrobiono z niego kozla ofiarnego nieudanego mundialu 2002. Dlaczego pilkarz ten bardzo nie lubi sie z J.P. Sorinem?
4. Zlota era klubu przypada na lata 60te kiedy to klub zostal mistrzem kraju. pierwszy raz uczynil to klub spoza "wielkiej piatki". ku zaskoczeniu wszystkich klub zostal takze mistrzem w tym roku. Ucieszylo to pewnego bardzo znanego zagranicznego trenera, trenujacego w Polsce, jest on bowiem wielkim fanem tej druzyny. Kto to? Wymien ekipy z wielkiej piatki.
5. klub popisal sie niegdys niebywalem wyczynem dochodzac 3 razy z rzedu do finalu prestizowego pucharu. Finaly odbyly sie m.in na De Kuip i San Siro. Podaj krwawy przydomek tego klubu.
Zgadnie ktos wreszcie?

- białas
- Juventino
no dobra, ja napiszę, skoro nikt inny nie chceSupersonic pisze:1. Miasto znane jest jako swiatowa stolica pewnego tanca. p**** - znana formacja roslinna, takze kraina geograficzna. Miasto to jest tam najwieksze. Lagodny klimat sprzyja rolnictwu. Co kryje sie pod p**** ?
2. jest tam lisc debu i flaga trojkatna z literka E. Jakie kolory widnieja na fladze? identyczna kolorystyke maja koszulki.
3. Pilkarz ten o charakterystycznym przydomku zostal wlasnie powolany do swojej reprezentacji po 4 latach przerwy. Jest synem pilkarza, ktory byl podpora zlotej ekipy lat 60tych. Byl bohaterem glosnego transferu do klubu z Premiership jednak tam raczej sie nie sprawdzil. Swojego czasu trenowal go S.G. Eriksson. Na prawym ramieniu ma tatuaz Che Guevary. Zrobiono z niego kozla ofiarnego nieudanego mundialu 2002. Dlaczego pilkarz ten bardzo nie lubi sie z J.P. Sorinem?
4. Zlota era klubu przypada na lata 60te kiedy to klub zostal mistrzem kraju. pierwszy raz uczynil to klub spoza "wielkiej piatki". ku zaskoczeniu wszystkich klub zostal takze mistrzem w tym roku. Ucieszylo to pewnego bardzo znanego zagranicznego trenera, trenujacego w Polsce, jest on bowiem wielkim fanem tej druzyny. Kto to? Wymien ekipy z wielkiej piatki.
5. klub popisal sie niegdys niebywalem wyczynem dochodzac 3 razy z rzedu do finalu prestizowego pucharu. Finaly odbyly sie m.in na De Kuip i San Siro. Podaj krwawy przydomek tego klubu.
Zgadnie ktos wreszcie?

chodzi oczywiście o Club Estudiantes de La Plata
1. pampa
2. biały i czerwony
3. ponieważ obaj urodzili się Buenos Aires ?

4. Raul Lozano, trener męskiej reprezentacji Polski w siatkówce (urodził się w La Plata). a te drużyny to Boca Juniors, River Plate, Racing, Independiente i San Lorenzo de Almagro
5. Los Pincharratas, czyli zabójcy szczurów :rotfl:
BTW: dlaczego
?Finaly odbyly sie m.in na De Kuip i San Siro.
bo jedynie to mi nie pasuje. pierwsze, co mi przyszło na myśl, to Copa Libertadores, ale tam są rozgrywane 2 mecze finałowe, na boiskach obu dryżyn. no chyba, że to nie chodzi o Estudiantes

Ostatnio zmieniony 22 maja 2007, 23:05 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Supersonic
- Juventino
no dobra, to ja Ci uznambiałas pisze:
no dobra, ja napiszę, skoro nikt inny nie chce![]()

Tak! a bo miasto jest za male dla ich dwojga :twisted:białas pisze: 3. ponieważ obaj urodzili się Buenos Aires ?![]()
Bialasie oczywiscie chodzi o to, ze kiedys Veron uzyczyl Sorinowi swoje mieszkanie w BA, a Sorin je prawie zdewastowal, wiec jak Veron wrocil raz do chaty...
Ano dlatego ze onegdaj finaly pucharu interkontynentalnego odbywaly sie systemem mecz i rewanzbiałas pisze: BTW: dlaczego Finaly odbyly sie m.in na De Kuip i San Siro.

ps. Uzupelnilem spis klubow
- białas
- Juventino
tyle, że ja do rozwiązania doszedłem po Copa Libertadores, kiedy to na przełomie lat 60. i 70. Estudiantes 3 razy z rzędu wygrywałoSupersonic pisze:Ano dlatego ze onegdaj finaly pucharu interkontynentalnego odbywaly sie systemem mecz i rewanzbiałas pisze:BTW: dlaczego Finaly odbyly sie m.in na De Kuip i San Siro.

i zagadka:
1. miasto jest położone na najzimniejszym obszarze kraju (nie licząc gór). jaka jest różnica pomiędzy najwyższą a najniższą temperatuą zanotowaną na tym obszarze?
2. herb w kształcie koła, głównie biało - niebieski, z elemntami granatu i czerwieni. jaka widnieje na nim data?
3. piłkarz w pierwsze lidze, z którego pochodzi klub - zagadka zagrał 131 meczów, w których zdobył 8 bramek. piłkarz ten jest prawonożny czy lewonożny?
4. w mieście z którego pochodzi klub, urodził się m.in. znany reżyser i pisarka. wymień film wyreżyserowany w 1996 roku oraz znaną nowelę pisarki.
5. klub posiada również inne sekcje sportowe. w którym roku została utworzona sekcja bokserska, siatkówki kobiet oraz piłki ręcznej mężczyzn?
myślę, że zagadka jest trudna, ale kto wie. może znajdzie się ktoś, kto akurat lubi konie i marmur.
- białas
- Juventino
OMG, zapomniałem o quizie na amen.
jeśli chodzi o klub, to zgadza się, ale tylko 1 punkt prawidłowy, więc odpowiedź nie zaliczona (na razie).
EDIT:
3. lewonożny
4. "Nasza szkapa", stąd te konie w podpowiedzi w poście z zagadką
5. 1974
jeśli chodzi o klub, to zgadza się, ale tylko 1 punkt prawidłowy, więc odpowiedź nie zaliczona (na razie).
EDIT:
ok. teraz może być. dadam tylko, że :Chmura pisze:Dane z Wikipedii , choć przyznam ze z ta nogą to strzelałem :]
W stopniach się walnałem bo 74, no a Panny Nikt i daty jestem pewien na bank :]
3. lewonożny
4. "Nasza szkapa", stąd te konie w podpowiedzi w poście z zagadką
5. 1974
Ostatnio zmieniony 29 maja 2007, 18:12 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.