Matura...
- LordJuve
- Juventino
Nie no tak pytam, chodzi mi o to, co oni tam pisza na takiej maturze z tej matmy? Czy sa jakies pakiety biurowe typu MS Office czy moze jakies programowanie, a jak tak to w czym?cygi pisze:
Lord Juve - a co dokładnie interesuje cię jeśli chodzi o informatykę? Bo kumpel zdaje to sie mogę popytać ;]
Mam tez pytanie, czy informatyka liczy sie teraz do liczacych sie uczelni wyzszych?
- TomiQ
- Juventino
ja pisałem mature z info 4 lata temu co prawda..........ale pisałem 8)
Z JUVE od 1996 roku i już na zawsze tak będzie!!!FORZA JUVE!!!Wyciąg z regulaminu:3.f) Należy pamiętać o tym, że w dyskusji atakujemy poglądy, a nie ich autora!
- Dionizos
- Juventino
No i historia, czyli jedyny przedmiot, do ktorego podchodzilem powaznie i wydawalo mi sie porzadnie sie przygotowalem... a tu lipa
. Wypracowanie to porazka i nie licze na wiecej niz 8 pkt, w czesci testowej i zrodlach nie jest najgorzej, ale tez znalazlem kilka bledow. Nie licze na wiecej niz 60%...

- dolores haze
- Juventino
Tę maturę to chyba Giertych pisał.... tematy <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>, też pisałam ten sam, i totalne lanie wody...Wogóle dlaczego matura opiera się na takim bezpłciowym temacie jak jakieś Prusy i historia kościoła to była a nie matura z historii...na historii muzyki takich jaj nie było..Cieszę się że mam przynajmniej inglisz roszerzony ustny na 95%, to mogę wyjechać do jakiegoś kraju, gdzie matura nie jest totalną indoktrynacją... Wyjechać stąd, jak najdalej....leniup pisze:W rozszerzonej z zamkniętych ok, ale jaki kretyn wymyślił takie <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> tematy. Mogłem przewidzieć ze będzie coś z Polski bo zawsze jest, ale kurde... Prusy Wschodnie... Polałem wode, cóż. Trzeba było brać podstawe. Ale ogólnie jestem zadowolony.
- cygi
- Juventino
Przeczytaj sobie na stronie CKE wymogi maturalne 8)Lord_ Juve pisze: Nie no tak pytam, chodzi mi o to, co oni tam pisza na takiej maturze z tej matmy? Czy sa jakies pakiety biurowe typu MS Office czy moze jakies programowanie, a jak tak to w czym?
Mam tez pytanie, czy informatyka liczy sie teraz do liczacych sie uczelni wyzszych?
- Dionizos
- Juventino
Faktem jest, ze jezeli chodzi o moje wyniki z innych matur, to pretensje moge miec tylko do siebie. Jednak matura rozszerzona z historii, szczegolnie w tegorocznym wydaniu (bez podstawowej) to jakas pomylka. Sprawa tematow jest drugorzedna, po prostu ktos wymyslil glupie, wazniejsza jest sama forma egzaminu. Nie wiem w jakis sposob ten arkusz mial sprawdzic moja wiedze z 3 lat. To tylko kilka losowo wybranych pytan, w ktorych odpowiedzi w duzej mierze zaleza od danej chwili (Wielopolskiego przypomnialem sobie oddajac arkusz... zdazylem cale szczescie dopisac). Test i zrodla nie poszly mi najgorzej wiec nie powinienem sie czepiac, mysle jednak o ludziach, ktorzy wystarczy, ze nie byli na dwoch lekcjach w szkole i nagle traca przez to 30%. Nie wyobrazam sobie, zeby za rok matura rozszerzona byla pisana bez podstawowej. Jest cale szczescie szansa, ze pan oszczedny minister straci wszystkich poslow i nie bedzie mial okazji ubrac dzieci w mundury ss...
- leniup
- Redaktor
Dokładnie, także uważam że rozszerzona matura z histy nie sprawdza wiedzy, niektóe pytania są szczególnie walnięte. Zresztą patrzyłem na podstawowy i też z niektóych pytań się uśmiałem. najlepszym rozwiązaniem były by egzaminy wstępne, wierze że takie egzaminy naprawdę sprawdziły by wiedzę ludzi i wyselekcjonoway tych którzy się nadają na studia.
Co do błędów przez pół godziny na pewno jak nie więcej siedziałem i myślałem kto był prezydentem USA w czasie I wojny. Zaćmienie umysłu totalne, bo ile razy czytałem o Wilsonie. No i nie wymyśliłem, ale uśmiałem sie bo przez pół godziny przypominali mi się wszyscy ludzie związani z USA, wszyscy prezydenci, generałowie ale Wilson mi sie nie przypomniał. Na końcu miałem napisać James Browna, ale zrezygnowałem ;p
Sprawdzałem klucz, 46% około z zamkniętych, pisałem wypracowanie numer dwa, kosmiczne ale udało mi sie trafić kilka rzeczy, autostrada, plebiscyty, volksdetsche, odezwa polskich biskupów, wypędzeni. Tak więc jakby jakieś 10 pkt było to koło 66% będę miał. Jak na rozszerzony nie jest źle, ba moze nawet dobrze jest z tego co czytam na forach interetowych :]
Co do błędów przez pół godziny na pewno jak nie więcej siedziałem i myślałem kto był prezydentem USA w czasie I wojny. Zaćmienie umysłu totalne, bo ile razy czytałem o Wilsonie. No i nie wymyśliłem, ale uśmiałem sie bo przez pół godziny przypominali mi się wszyscy ludzie związani z USA, wszyscy prezydenci, generałowie ale Wilson mi sie nie przypomniał. Na końcu miałem napisać James Browna, ale zrezygnowałem ;p
Sprawdzałem klucz, 46% około z zamkniętych, pisałem wypracowanie numer dwa, kosmiczne ale udało mi sie trafić kilka rzeczy, autostrada, plebiscyty, volksdetsche, odezwa polskich biskupów, wypędzeni. Tak więc jakby jakieś 10 pkt było to koło 66% będę miał. Jak na rozszerzony nie jest źle, ba moze nawet dobrze jest z tego co czytam na forach interetowych :]
- Dionizos
- Juventino
Ja tez pisalem drugie i porazka straszna. Wspomnialem o Wypedzonych, Korytarzu i plebiscycie. Nic wiecej z faktografii nie bylem w stanie sobie przypomniec. Idiotycznie zreszta to pisalem, w przekonaniu, ze nie ma co wspomniac o takich rzeczach jak naprzyklad volksdeutsche... z testu i zrodel mam w najlepszym wypadku 75%, ale wypracowanie mnie zniszczy
.

- Supersonic
- Juventino
to ja po. bylo, minelo... zobaczymy jak dalej. Zly jestem okrutnie na WOS, bo byl strasznie latwy, ale jak sie nie umie czytac to..
angielski tez slabo, ale tu bym duzo wiecej nie wycisnal.. podsumowujac, mysle ze bede mial:
p polski - 60%
r angielski- 65% :oops:
r wos - 80%
r geografia- 100% 8)
r historia - 100% 8)
usty polski- 90% :rotfl:
r ustny eng- 90% :shock:
ustny eng? obrazki mialem o muzyce. co znaczy dla mnie, kto jakiej slucha itd. tematy mialem 1. nauka musi isc w parze z religia - zgadzasz sie czy nie. 2. alkohol i dragi uzywki nastolatkow - jak zapobiegac.
tematy kolegow. demokracja dobra czy zla? malzenstwo jak ksiazka zgadzasz sie czy nie. co musza miec wykonawcy niebezpiecznych zawodow. taniec zbliza ludzi. itd.
sorry nie mam pl znakow :oops:

p polski - 60%

r angielski- 65% :oops:
r wos - 80%

r geografia- 100% 8)
r historia - 100% 8)
usty polski- 90% :rotfl:
r ustny eng- 90% :shock:
ustny eng? obrazki mialem o muzyce. co znaczy dla mnie, kto jakiej slucha itd. tematy mialem 1. nauka musi isc w parze z religia - zgadzasz sie czy nie. 2. alkohol i dragi uzywki nastolatkow - jak zapobiegac.
tematy kolegow. demokracja dobra czy zla? malzenstwo jak ksiazka zgadzasz sie czy nie. co musza miec wykonawcy niebezpiecznych zawodow. taniec zbliza ludzi. itd.
sorry nie mam pl znakow :oops:
- dolores haze
- Juventino
U mnie inglisz rozszerzony to była beka... Dostałam materiały, i nie zauważyłam topiców do przygotowania, więc w swoim bezgranicznym optymiźmie (co za idiotka ze mnie) uznałam że już ich po prostu nie ma.... :rotfl: no to opowiadam i dyskutuję sobie na temat kobiet w męskich zawodach i mężczyznach niańczących dzieci (sprytna byłam, bo kilka dni wcześniej przerabiałam to z nauczycielką na lekcji). myślę, że to już koniec, gdy nagle egzaminator-egzekutor odwraca kartkę na drugą stronę i pyta się który topic wybrałam do prezentacji...moja twarz przybrała odcień jednego z naszych flagowych kolorów, i wydusiłam tylko "wait a second, please" i szybko przeczytałam drugi temat, o korupcji był, wiec znowu bystrzacha ze mnie, bo o korupcji w polskim futbolu pracę na pisemnej stworzyłam 8) zakończyłam konkluzją, że ludzie przyłapani na korupcji powinni oddawać wszystkie rzeczy i pieniądze którymi zostali przekupieni i iść do paki, natomiast "football referees" dodatkowo musza być karani zakazem wykonywania zawoduMakoto pisze:A kto z was zdawał już ANGIELSKI ustny rozszerzony? Jak wam poszło, napiszcie coś.

- cygi
- Juventino
Ja sie wypowiem na temat fizyki rozszerzonej. Uważam, że była trudna. Zastanawiam się kto w ogóle układa te pytania... Zadania obejmowały następujące działy: Kinematyka, Prąd zmienny, Efekt Dopplera, Reakcje jądrowe, Jądro atomowe, Astrofizyka. A gdzie magnetyzm, prąd stały, dynamika, optyka, termodynamika, hydrostatyka? Nie było elementarnych działów fizycznych, a jedynie takie, które wymagają dość dużej wiedzy teoretycznej. Byłem bardzo zaskoczony zadaniami. No ale te 70% powinienem mieć, więc na AGH powinienem się na coś dostać
I mam tutaj pytanie do "white_wolv". Jaki był próg punktowy w tamtym roku na Automatykę i Robotykę na IMiRze. Mógłbyś się dowiedzieć? Byłbym bardzo wdzięczny. A i z angielskiego podstawowego będę miał jakieś +80%.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- white_wolv
- Juventino
Postaram sie dostac to info choc nic nie obiecuje bo prawie nikogo nie znam z tegorocznych "kociakow".cygi pisze:J I mam tutaj pytanie do "white_wolv". Jaki był próg punktowy w tamtym roku na Automatykę i Robotykę na IMiRze. Mógłbyś się dowiedzieć? Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
Tak czy owak na drugi kierunek (Mechanika i Budowa Maszyn) przyjmowali (a ostatnio wywalali) jak leci wiec wydaje mi sie ze jesli tylko w miare napisales ta fizyke to nie boj zaby. Z drugiej strony MBMow nie polecam (no chyba ze masz smykalke do srubek, sprzegiel i obrobki skrawaniem :lol: ) bo to meczarnia przez 5 lat. Na AiR zycie zaczyna sie juz po 5 semestrze 8) (czyli dla mnie mam nadzieje za jakies 7 miechow

- DamKam
- Juventino
Ufff, nareszcie, po maturze :!: Dziś zdawałem ustny angol i jakoś wydukałem na 50 % z czego jestem naprawdę zadowolony :-D 3 osoby z mojej grupy poległy...
Teraz jeszcze tylko odbiór wyników 29 czerwca, załatwianie studiów, no i wakacje
Teraz jeszcze tylko odbiór wyników 29 czerwca, załatwianie studiów, no i wakacje