Egzaminy gimnazjalne
- $urfer
- Juventino
Wie może ktos jakie były odpowiedzi w tych zadaniach do tego wiersza? Kiedy beda znane odpowiedzi. Juto w wyborczej czy może już dzisiaj w necie.
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą najpierw zniży cię do swego poziomu a potem wykończy doświadczeniem

- Henqo
- Juventino
Zamkniętych mam 17/20. Myślę, że będę miał coś koło 35 pkt. Ogólnie słabo napisałem ten test. No ale jakimś wielkim uczniem nie jestem. 
Ostatnio zmieniony 24 kwietnia 2007, 14:19 przez Henqo, łącznie zmieniany 2 razy.
- Szymek
- Juventino
Fajnie, że przeglądasz poprzednie strony w tym temacie...Eric master pisze:Wie może ktos jakie były odpowiedzi w tych zadaniach do tego wiersza? Kiedy beda znane odpowiedzi. Juto w wyborczej czy może już dzisiaj w necie.
Edit: Lord mnie ubiegł.

Ostatnio zmieniony 24 kwietnia 2007, 14:20 przez Szymek, łącznie zmieniany 1 raz.
- NeBu
- Juventino
mój sznowny brat to stara prukwa, jak był młody(kiedy to było...
), to słożył podanie do jednej szkoły,m najlepszej zresztą w mieście, dostał sie bez problemów. Był w klasie matematyczno-fizycznej, na maturze zdawał wos z historią (dostał 6 z hist. ustnej...), poszedł na politologie, po roku zaczął drugi kierunek-ratownictwo medyczne, potem rzucił uniwerek, po na AM było ciekawiej (dodam że całe liceum olewał i nadal wszystko olewa, zdolny jest tylko(rodzinne
)). Także on nawet chyba nie wie, że ja coś pisze, a jakby wiedział, to by sie i tak nieprzejął. A co do zabawy-ja sie na egzaminie dobrze bawiłam z naklejkami^^

'this crazy shine it never lets you die'
- NeBu
- Juventino
mu mieliśmy je rozerwać "delikatnie" wkładając ołówek lub długowpis wgłąb testu i "bez emocji" przeciągając. Ale jeszcze trzeba było przykleić naklejki z kodem(aż dwie^^)
- LordJuve
- Juventino
Uff to dobrze, ze my nie musieliśmy bo ja nie cierpie przyklejania, klejenia itp itd... 8)NeBu pisze:mu mieliśmy je rozerwać "delikatnie" wkładając ołówek lub długowpis wgłąb testu i "bez emocji" przeciągając. Ale jeszcze trzeba było przykleić naklejki z kodem(aż dwie^^)
- Wesoł
- Juventino
Ha, chyba udało mi się osiągnąć cel który sobie wyznaczyłem
W zależności od ocenienia mojego zaproszenia i rozprawki powinienem mieć od 43 do 48 pkt. Mój plan zakładał 45.
Jutro matematyczny, tu już czuję się zdecydowanie gorzej, ale marzy mi się 35 i jeżeli podpasują mi pytania to mogę to zrobić.

Jutro matematyczny, tu już czuję się zdecydowanie gorzej, ale marzy mi się 35 i jeżeli podpasują mi pytania to mogę to zrobić.
"Życie to jedna wielka impreza, rób wszystko żeby nie być na niej kelnerem"
- NeBu
- Juventino
Chciałam zapytać, czy u was można było ściągać ( w sensie, że od kogoś przepisywać, nie że coś z siebie)? Od razu powiem, że u nas nie było mozliwości, komisja siedziała z czterech stron świata i jeszcze ktoś łaził po sali i cały czas i warował.
- Henqo
- Juventino
Szymek pisze:Mam pytanie, czy ma ktoś może wszystkie wzory z fizyki, lub chociaż większość?
Ja mam takie coś:
RUCH JEDNOSTAJNIE PROSTOLINIOWY
Każdy ruch jest zmienną położenia w czasie danego ciała lub układu ciał względem pewnego wybranego układu odniesienia.
v= s/t <[v] = m/s, km/h>
RUCH PROSTOLINIOWY JEDNOSTAJNIE PRZYSPIESZONY
v= at <[a = m/s2>
Dla ciała spadającego swobodnie: v = gt
Prędkość średnia: vśr = v0 + vk/2
Droga (gdy v0 = 0): s = at2/2
Droga przebyta w czasie t: s = vśr· · t, s = vo · t + at2/2
Droga dla ciała spadającego swobodnie: s = gt2/2
RUCH PROSTOLINIOWY JEDNOSTAJNIE OPÓŹNIONY
Wartość przyspieszenia (a) ze znakiem minus
s= v0 · t/2
RUCH JEDNOSTAJNY PO OKRĘGU
v = const, wektor v zmienia swój kierunek
Okres: T = 1/f, T = -2.r/v
Przyspieszenie dośrodkowe: ad = v2/r
Siła do- i odśrodkowa: Fod,do = mv2/r
PĘD CIAŁA
p› = mv›
Zasada zachowania pędu dla dwóch ciał początkowo spoczywających:
m1v1 = m2v2
I ZASADA DYNAMIKI NEWTONA
Jeżeli na ciało nie działa żadna siła lub siły działające równoważą się, to ciało to pozostaje w spoczynku lub porusza się
ruchem jednostajnym prostoliniowym.
II ZASADA DYNAMIKI NEWTONA
Jeżeli na ciało działają siły, to porusza się ono ruchem jednostajnie przyspieszonym, pod warunkiem że ich wypadkowa
jest stała i nie jest równa zeru. Przyspieszenie ciała jest wprost proporcjonalne do siły wypadkowej i odwrotnie proporcjonalne
do masy ciała.
a›= F›/m
III ZASADA DYNAMIKI NEWTONA
Jeżeli ciało A działa na ciało b pewną siłą F, to ciało B działa na ciało A siłą F o tej samej wartości i kierunku, ale o przeciwnym
zwrocie
F›
AB = -F›
BA
PRAWO POWSZECHNEGO CIĄŻENIA (powszechnej grawitacji)
Wartość, z jaką oddziałują na siebie dwa ciała punktowe, jest wprost proporcjonalna do iloczynu stałej grawitacji oraz
mas tych ciał i odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości między nimi.
F = G Mm/t2
G = 6,67·10-11 Nm2/kg2
SIŁA CIĘŻKOŚCI
F›c= mg›
PRACA
W= Fs <[W] = 1J = N · m = kg · m2/s2 >
MOC
P= W/t <[P] = 1W = J/s>
Dla ciał poruszających się ruchem jednostajnym: P = Fv
ENERGIA POTENCJALNA
Ep = mgh
ENERGIA KINETYCZNA
Ek = mv2/2
TEMPERATURA
Kelvin: T = t + 273o
Celcjusz: t = T – 273o
GĘSTOŚĆ SUBSTANCJI
. = m/v <[.] = kg/m3>
I ZASADA TERMODYNAMIKI
Całkowita zmiana energii wewnętrznej układu .U jest równa sumie ciepła Q dostarczonej do układu i pracy W wykonanej
nad układem przez siły wewnętrzne.
.U = Q + W <[Q] = J = Nm>
ciepło właściwe: c = Q/m.T <[c] = J/ kg · K>
ciepło topnienia = krzepnięcia = parowania = skraplania: c = Q/m
RUCH DRGAJĄCY
Amplituda (A) – to największe wychylenie ciała z położenia równowagi.
Okres drgań (T) – to czas, w którym ciało wykonuje pełne drganie, tzn. przebywa drogę od jednego skrajnego położenia
do drugiego i z powrotem.
T = 2. ./g
Częstotliwość (f) – odwrotność okresu. Częstotliwość informuje nas, jaka jest liczba drgań w czasie 1 s. Np. jeśli okres T =
1/2 s, to w czasie 1 sekundy nastąpią dwa drgania, jeśli T = 3 s, to w czasie 1 s nastąpi 1/3 drgania itd.
f = 1/T <[ f ] = 1/s = 1 herc (Hz)>
DŁUGOŚĆ FALI
Długość fali to droga, jaką przebywa fala w czasie jednego okresu drgań cząsteczek.
. = vT, .= v/f <[.]= 1m>
CIŚNIENIE
p = F/s <[p] = 1P = N/m2>
ciśnienie hydrostatyczne:
p = .gh
PRAWO COULOMBA
F= kq1q2/r2
k = 9·109 Nm2/r2
NAPIĘCIE ELEKTRYCZNE
U = WA›B/q
NATĘŻENIE PRĄDU
I = Q/t < = 1A = c/s>
PRAWO OHMA
Natężenie prądu płynącego przez przewodnik jest wprost proporcjonalne do napięcia przyłożonego do końców przewodnika
i odwrotnie proporcjonalne do jego oporu.
R = U/I <[R] = 1. = V/A>
R = .l/s
I PRAWO KIRCHOFFA
Suma prądów wpływających jest równa sumie prądów wypływających z węzła.
I1 + I2 = I3 + I4 + I5
ŁĄCZENIE SZEREGOWE ODBIORNIKÓW
Rz = R1 + R2 + R3 + … +Rn
U = U1 + U2 + U3+ … +Un
I = const
ŁĄCZENIE RÓWNOLEGŁE ODBIORNIKÓW
1/Rz = 1/R1 + 1/R2 = 1/R3 +…+Rn
U = const
I = I1 + I2 + I3 +… +In
PRACA PRĄDU ELEKTRYCZNEGO
W = UIt, W = U2/Rt, W = I2R
MOC PRĄDU ELEKTRYCZNEGO
P =IU, P =W/t
PRĄD PRZEMIENNY W UZWOJENIACH TRANSFORMATORA
U2/U1 = z2/z1
SIŁA ELEKTRODYNAMICZNA
Jest to oddziaływanie pola elektromagnetycznego na przewodnik, w którym płynie prąd elektryczny.
F = B · I · l < = 1T (tesla) = kg/A·s2 >
SIŁA LORENTZA
Jest to siła, którą pole magnetyczne oddziałuje na cząstkę, która znalazła się w tym polu.
FL = B · v · q
STRUMIEŃ MAGNETYCZNY
Wartość strumienia magnetycznego określa jak dużo linii pola przenika przez daną powierzchnię S.
. = BS
ZDOLNOŚĆ SKUPIAJĄCA SOCZEWKI
Z = 1/f
ENERGIA FOTONU
E = hf
Stała Plancka: h= 6,62 · 10-34 J/s
ZASADA ZACHOWANIA ENERGII W ZJAWISKU FOTOELEKTRYCZNYM
hf = W + mv2/2
ENERGIA SPOCZYNKOWA CZĄSTKI
E = mc2
- Asta#8
- Qualità Juventino
- LordJuve
- Juventino
To co wy mu pokazujecie to jest z wyborczej z cd, ktory tydzien temu w niej byl, tez to mam.
Nie wiem co wolisz, ale jak masz drukarke to moze TO ci sie przyda, wydrukuj, tylko poobcinaj troche to czarne po bokach i mozesz sie spokojnie uczyc nawet 10 min przed egzaminem. Masz wybor.
Nie wiem co wolisz, ale jak masz drukarke to moze TO ci sie przyda, wydrukuj, tylko poobcinaj troche to czarne po bokach i mozesz sie spokojnie uczyc nawet 10 min przed egzaminem. Masz wybor.
Ostatnio zmieniony 24 kwietnia 2007, 15:02 przez LordJuve, łącznie zmieniany 1 raz.