Historia Polski i Świata - dyskusja

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2005, 12:21

gerardt1 pisze:Tak, czy siak, komandosi zaczynali od Eben Emal w Belgii :think:
A nie spadochroniarze ? :wink:
Niemcy nie mieli komandosów w pełnym tego słowa znaczeniu. Te role odgrywali właśnie spadochroniarze , lub ,,oddziały do zadań specjalnych ". :wink:

PS: ( zapomniałeś o ,,e" :wink: , Eben-Emael ). Trzepiam się :).

Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2007, 00:24

Czy moglibyście mi polecić jakąś książkę dotyczącą historii powszechnej XIX wieku. Podręczniki licealne odpadają, ( już przerobione 8) ) chyba, że jakiś naprawdę porządny. Najlepiej gdyby książka poruszała takie zagadnienia bardziej ogólne. ( główne procesy, najważniejsze wydarzenia itd.) Do olimpiady potrzebuję...

Może nawet podyskutujemy znów troszkę historycznie?

Wiek XIX rulezz! :smile:

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 22 marca 2007, 20:57

Czy moglibyście mi polecić jakąś książkę dotyczącą historii powszechnej XIX wieku. Podręczniki licealne odpadają, ( już przerobione ) chyba, że jakiś naprawdę porządny. Najlepiej gdyby książka poruszała takie zagadnienia bardziej ogólne. ( główne procesy, najważniejsze wydarzenia itd.) Do olimpiady potrzebuję...

Może nawet podyskutujemy znów troszkę historycznie?

Wiek XIX rulezz!
Osobiście XIX wieku nie lubie jest mnóstwo syfu do nauki jak ja to określam :-D , poczynając od epoki napoleńskiej poprzez nieudane nasze powstania, wiosne ludów, zjednoczenia Włoch i Niemiec, kolonizację, a no i jeszcze partie polityczne :) Natomiast po rewolucji w Rosji w latach 1904/1905 idzie już z górki :wink:

Jeśli chodzi o podręcznik to osobiście przerabiam podręcznik pana Roberta Śniegockiego z wydawnictwa "Nowa Era". Szczerze mówiąc jest on naprawdę dobry i szczegółowy. Jest on napisany prostym językiem. Polecam

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 kwietnia 2007, 01:23

Hmm... Ja poleciłbym jakąś akademicką Historię Powszechną. Klocek, bo klocek, ale informacji z reguły od metra i ciut. Zapytaj strszą siostrę. A jak masz z nią kosę, to daj jej numer, zrobię to za ciebie :wink: :smile:

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
ODPOWIEDZ