Historia Polski i Świata - dyskusja
- Yari
- Juventino
A nie spadochroniarze ?gerardt1 pisze:Tak, czy siak, komandosi zaczynali od Eben Emal w Belgii
Niemcy nie mieli komandosów w pełnym tego słowa znaczeniu. Te role odgrywali właśnie spadochroniarze , lub ,,oddziały do zadań specjalnych ".
PS: ( zapomniałeś o ,,e"

- Supersonic
- Juventino
Czy moglibyście mi polecić jakąś książkę dotyczącą historii powszechnej XIX wieku. Podręczniki licealne odpadają, ( już przerobione 8) ) chyba, że jakiś naprawdę porządny. Najlepiej gdyby książka poruszała takie zagadnienia bardziej ogólne. ( główne procesy, najważniejsze wydarzenia itd.) Do olimpiady potrzebuję...
Może nawet podyskutujemy znów troszkę historycznie?
Wiek XIX rulezz!
Wiek XIX rulezz!
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Osobiście XIX wieku nie lubie jest mnóstwo syfu do nauki jak ja to określam :-D , poczynając od epoki napoleńskiej poprzez nieudane nasze powstania, wiosne ludów, zjednoczenia Włoch i Niemiec, kolonizację, a no i jeszcze partie polityczneCzy moglibyście mi polecić jakąś książkę dotyczącą historii powszechnej XIX wieku. Podręczniki licealne odpadają, ( już przerobione ) chyba, że jakiś naprawdę porządny. Najlepiej gdyby książka poruszała takie zagadnienia bardziej ogólne. ( główne procesy, najważniejsze wydarzenia itd.) Do olimpiady potrzebuję...
Wiek XIX rulezz!

Jeśli chodzi o podręcznik to osobiście przerabiam podręcznik pana Roberta Śniegockiego z wydawnictwa "Nowa Era". Szczerze mówiąc jest on naprawdę dobry i szczegółowy. Jest on napisany prostym językiem. Polecam
- deszczowy
- Juventino
Hmm... Ja poleciłbym jakąś akademicką Historię Powszechną. Klocek, bo klocek, ale informacji z reguły od metra i ciut. Zapytaj strszą siostrę. A jak masz z nią kosę, to daj jej numer, zrobię to za ciebie