Pytania male i mniej znaczace (inne tematy)

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Martin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 kwietnia 2007, 18:36

A co tam... Wierze, ze na JP znajdą się mózgi, ktore to rozwiążą. Co do tego linka nie za bardzo kumam czemu wstawili wszędzie to G?

Log in: 15.12.1997
Log out: 31.03.2013
swiergot

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 kwietnia 2007, 18:43

Zapewne, żeby utrudnić rozwiązanie zagadki, której sami w życiu by nie rozwiązali, gdyby ktoś inny im ją zadał :-D

Obrazek
steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 kwietnia 2007, 18:58

To G wszędzie myślę że jest jakąś zmyłką... :whistle:
A co do pytania o Smerfne Hity to na stronce polishbytes.net ktoś dziś wstawił całą kolekcję więc można poszukać po tytułach co to ma wspólnego z pankiem.

Pozdro

cygi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 kwietnia 2007, 21:44

Ja mam dwa pytania, na ktore poszukuje odpowiedzi i nie moge nigdzie znaleźć. Może ktoś mi pomoże:
1. Dlaczego niebo jest niebieskie?
2. Skoro mamy praktycznie niezliczoną ilość gwiazd, to dlaczego nie świeci całe niebo?

Martin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 kwietnia 2007, 09:36

Ad 1. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolor_nieba

Cytat z tego linka:
Czyste niebo widoczne jest jako rozproszone przez powietrze promieniowanie słoneczne. Gdyby światło słoneczne nie było rozpraszane przez atmosferę, to niebo byłoby czarne i w dzień widoczne byłyby gwiazdy.
Cząsteczki gazów wchodzących w skład powietrza są znacznie mniejsze od długości fali światła słonecznego. Światło oddziaływujące z małymi cząsteczkami powietrza ulega rozproszeniu (rozpraszanie Rayleigha) we wszystkich kierunkach.
W takim przypadku wielkość rozproszenia jest odwrotnie proporcjonalna do 4 potęgi długości fali. Oznacza to, że im długość fali jest mniejsza, tym rozpraszanie jest (znacznie) większe. Dlatego też rozpraszanie jest największe dla fioletu, a najmniejsze dla czerwieni. Mimo to kolor nieba nie jest fioletowy - wynika to z małej intensywności fioletu w widmie słonecznym oraz z charakterystyki czułości oka ludzkiego, a suma światła rozproszonego w całym widmie widzialnym daje kolor niebieski.

Ad2. http://www.wiw.pl/delta/dlaczego_niebo.asp
http://www.joannad.nazwa.pl/universe/in ... e=0&sec=bb

Mam nadzieje, ze te linki Cię usatysfakcjonują :)

Log in: 15.12.1997
Log out: 31.03.2013
YoUri`

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 kwietnia 2007, 09:55

Tak już na marginesie to zjawisko, o którym mówisz w punkcie drugim i którego opis dostarczył Ci Martin nazywa się "Paradoksem nocnego nieba". Pozdrawiam :)

Martin: Narazie na szybko mogę ci rozkminić odpowiedzi na pytania 2 i 6. W 2 odpowiedzią jest liczba 2007. A w 6 nie pasuje ciąg 'SAA'. Otóż w 2 pytaniu należało wstukać taki ciąg cyfr w komórkę pisząc smsa i wyszło pytanie 'Jaki mamy rok?' co jest oczywiście oczywiste :). Co do szóstego to zauważ, że wszystkie ciągi liter są skonstruowane tak, że następna litera w ciągu jest albo taka sama, albo stojąca 'dalej' w alfabecie. A w przypadku 'SAA' 'A' będące po 'S' jest w alfabecie bliżej ( nawet na samym początku :) ). Taka jest moja teoria :). Jak będę miał czas to posiedzę nad pozostałymi tymczasem spadam na ćwiczenia z fizyki :P.

RuTeK

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 kwietnia 2007, 17:50

Kto wie jak nazywa sie piosenka w Reklamie Nowego FIATA BRAWO

cygi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 kwietnia 2007, 06:24

Dzięki wielkie za pomoc. Mam jeszcze 2 pytania tego typu.
Dlaczego niebo jest czerwone, gdy słońce zachodzi?
Dlaczego gwiazdy migocą?

I jedno z innej beczki:
Dlaczego ta szmata co mnie uczy Angielskiego nie dopuściła mnie do matury? :(

Mrówa

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 kwietnia 2007, 12:20

cygi pisze:Dzięki wielkie za pomoc. Mam jeszcze 2 pytania tego typu.
Dlaczego niebo jest czerwone, gdy słońce zachodzi?
Kiedy niebo na zachodzie jest wyjątkowo bezchmurne, wtedy często pojawia się czerwony zachód słońca. Dzieje się tak, ponieważ gdy słońce zachodzi, jego światło przechodzi przez znacznie grubszą warstwę powietrza niż przy dużych wysokościach nad horyzontem. Przechodzi także zatem przez kurz, sól, dym i zanieczyszczenia w nim zawarte. Te drobiny rozpraszają światło o krótkiej długości fali (fiolet i błękit), przepuszczając tylko światło o dłuższej fali (kolor pomarańczowy i czerwony). Jeśli dodatkowo pojawia się obszar wysokiego ciśnienia, powietrze osiada, utrzymując drobiny zanieczyszczeń blisko ziemi, i sprawiając, że zachód słońca jest jeszcze bardziej czerwony niż zwykle. Na tym polega "czerwone niebo w nocy."

cygi pisze:Dlaczego gwiazdy migocą?
jeżeli dana gwiazda wysyła wiązke światła to w atmosferze moze ulec załamaniu (zależy od gęstości powietrza w danej chwili) stad tez widac migotanie, w rzeczywistosci gdybys udał się w przestrzeń kosmiczną to spostrzegłbys ze gwiazdy swiecą stale (tylko pulsary okresowo moga zmeniac swoją jasnosc).

Tak pisało na astronomicznych stronkach.

:wink:

Obrazek
KINIEK

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 kwietnia 2007, 20:33

http://www.wrzuta.pl/audio/cHvaF7LiHe/song
Mam tu krótki fragment piosenki, może ktoś wie co to za tytuł albo chociaż wykonawca? :P
cygi pisze: Jest to fragment piosenki Rolling Stones - Paint in Black.
Dzięki :)
Ostatnio zmieniony 18 kwietnia 2007, 11:03 przez KINIEK, łącznie zmieniany 1 raz.

cygi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 kwietnia 2007, 23:06

Dzięki za pomoc :)

Teraz ja komuś pomogę :D
KINIEK pisze:http://www.wrzuta.pl/audio/cHvaF7LiHe/song
Mam tu krótki fragment piosenki, może ktoś wie co to za tytuł albo chociaż wykonawca? :P
Jest to fragment piosenki Rolling Stones - Paint in Black.

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 18 kwietnia 2007, 09:20

Posiada ktoś prezentacje klasy zrobioną w power poincie ? Jeśli tak to byłbym bardzo wdzięczny za udestępnienie mi takowej. Mam na piątek zrobić prezentacje mojej klasy i niebardzo stoje z pomysłami jakbym miał to zrobić, dlatego potrzeba mi jakiś wzorców na których mógłbym oprzeć moją prace.
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to proszę o odpowiedź w tym temacie, lub kontakt przez pw czy gg.
Z góry dziękuje.

Tasak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 kwietnia 2007, 10:08

RuTeK pisze:Kto wie jak nazywa sie piosenka w Reklamie Nowego FIATA BRAWO
Ja wiem :-D Proszę bardzo.

Gianna Nannini - Meravigliosa Creatura

cygi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 kwietnia 2007, 21:33

Kiedyś miałem, gdzieś taką prezentację, ale przewaliłem cały dysk i się gdzieś zapadłą pod ziemię. Mogę ci natomiast powiedzieć co mniej więcej się tam zawierało. Zdjęcia z wycieczek, jaki i takie robione w szkole. No i takie anegdoty o każdym z klasy np. Jaś Kowalski - nauka, nauka... wyraz ten z pewnością nie znajduje się w słowniku, jego codziennych zajęć. Jaś Kowalski2 - jednym słowem "ave satan" \m/ itd. Była też wzmianka o wychowawcy. No i zdjęcie rankingu klas w szkole, w którym nasza klasa zajmowała zaszczytne ostatnie miejsce :twisted:

steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 kwietnia 2007, 22:10

Mam malo informacji ale co tam...Szukam piosenki Princea ktora brzmi bardzo housowo...To na tyle...Zna ktos moze jej tytul?

ODPOWIEDZ