Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- Supersonic
- Juventino
AS Livorno
1. Carlo A. CIampi - Orderem Orła Białego
2. fioletowy
3. Cristiano Lucarelli
4. Komunistyczna partia Włoch
5. lider Lazio - Paolo di Canio faszystowko pozdrowił swoich współfaszystów
ps. Czwartek :naughty:
1. Carlo A. CIampi - Orderem Orła Białego
2. fioletowy
3. Cristiano Lucarelli
4. Komunistyczna partia Włoch
5. lider Lazio - Paolo di Canio faszystowko pozdrowił swoich współfaszystów
To jest 6ta wskazówka?bblackk pisze: P.S. Kto to jest "Bblackk"?
ps. Czwartek :naughty:
Ostatnio zmieniony 21 marca 2007, 12:51 przez Supersonic, łącznie zmieniany 2 razy.
- Czwartek
- Evertonista
AS Livorno Calcio
1) Order Orła Białego (Carlo Azeglio Ciampi)
2) amarantowy/Amarantowi
3) Cristiano Lucarelli
4) Partito Comunista Italiano - Komunistyczna Partia Włoch
5) Paolo Di Canio (Lazio - Livorno)
EDIT: kurde... Dwie minuty do sukcesu... Normalnie zapakowałeś Supersonic jak Solksjaer z Bayernem...
1) Order Orła Białego (Carlo Azeglio Ciampi)
2) amarantowy/Amarantowi
3) Cristiano Lucarelli
4) Partito Comunista Italiano - Komunistyczna Partia Włoch
5) Paolo Di Canio (Lazio - Livorno)
EDIT: kurde... Dwie minuty do sukcesu... Normalnie zapakowałeś Supersonic jak Solksjaer z Bayernem...

26 MAJA 1993 - COUPE D'EUROPE
NOUS SOMMES LES MARSEILLAIS!!!
- Supersonic
- Juventino
1. Jako, że w tym regionie Europy często buduje się domy z drzewa - miasto często nawiedzały pożary. Podaj nazwę polskiej firmy, która buduje domy z drzewa. :twisted: Jeżdża tu tramwaje co jest dla tego miasta czymś wyjątkowym.
2. CHyba najsławniejszy herb w kształcie rombu. Stylowa biało- czarna kolorystyka. Jakie literki widnieją w herbie?
3. Jedno z rodziców jest Gambijczykiem i sam piłkarz również ma ciemny kolor skóry. Zabawnie wygląda ze swoimi bardzo białymi kolegami z reprezentacji gdy grają razem. Podaj jego Gambijskie personalia.
4. Ostatnimi czasy często grywali z wielkim Juventusem - podaj conajmniej dwa wyniki tych spotkań. Jakie inne zespoły z tego kraju grały w LM w ciągu ostatnich 10-u lat?
5. Pewien niesamowity rekord został w 2004 roku odebrany przez pewien łotewski klub. Kto w tej chwili w Europie prowadzi w tej konkurencji?
ps. Ale ślicznie wysłałem posta - 13:00:00
edit: bblackk nie kopsne Ci nic bo prawie nic nie masz dobrze. Niezaliczone!!
2. CHyba najsławniejszy herb w kształcie rombu. Stylowa biało- czarna kolorystyka. Jakie literki widnieją w herbie?
3. Jedno z rodziców jest Gambijczykiem i sam piłkarz również ma ciemny kolor skóry. Zabawnie wygląda ze swoimi bardzo białymi kolegami z reprezentacji gdy grają razem. Podaj jego Gambijskie personalia.
4. Ostatnimi czasy często grywali z wielkim Juventusem - podaj conajmniej dwa wyniki tych spotkań. Jakie inne zespoły z tego kraju grały w LM w ciągu ostatnich 10-u lat?
5. Pewien niesamowity rekord został w 2004 roku odebrany przez pewien łotewski klub. Kto w tej chwili w Europie prowadzi w tej konkurencji?
ps. Ale ślicznie wysłałem posta - 13:00:00

edit: bblackk nie kopsne Ci nic bo prawie nic nie masz dobrze. Niezaliczone!!

Ostatnio zmieniony 21 marca 2007, 13:45 przez Supersonic, łącznie zmieniany 1 raz.
- bblackk
- Juventino
1. Kopsnij dolca?
2. RBK
3. Alexander Banor Tettey (tylko, że to nie jest z pochodzenia GAMBIJCZYK, a GHANIJCZYK!)
4. Rosenborg - Juventus 1:1, Juventus - Rosenborg 2:0. Żaden inny? (Veto! Tu są dwa pytania w jedym pytaniu
)
5. Skonto Ryga (14 mistrzostw z rzędu)

Dobry typ jestem. Z niewiadomych dla siebie przyczyn nie napisałem nawet nazwy klubu, który rozszyfrowałem

2. RBK
3. Alexander Banor Tettey (tylko, że to nie jest z pochodzenia GAMBIJCZYK, a GHANIJCZYK!)
4. Rosenborg - Juventus 1:1, Juventus - Rosenborg 2:0. Żaden inny? (Veto! Tu są dwa pytania w jedym pytaniu

5. Skonto Ryga (14 mistrzostw z rzędu)
PRAWIE robi wielką różnicę, bo mam poprawne 2 odpowiedziSupersonic pisze:edit: bblackk nie kopsne Ci nic bo prawie nic nie masz dobrze. Niezaliczone!!

Dobry typ jestem. Z niewiadomych dla siebie przyczyn nie napisałem nawet nazwy klubu, który rozszyfrowałem

Następny! Pytam się: czy w moim nicku jest gdzieś wielka litera? Czy mój nick to imię albo nazwisko, żeby pisać je dużą literą? Pfff...Czwartek pisze:Sorry Bblackk że tak sępię, ale to jest wojna 8).
Ostatnio zmieniony 21 marca 2007, 18:12 przez bblackk, łącznie zmieniany 2 razy.

- Czwartek
- Evertonista
Sorry Bblackk że tak sępię, ale to jest wojna 8).
Rosenborg Trondheim
1) proszę bardzo - DAMIR, DAMEX albo WOLDREW.
2) R-B-K
3) John Alieu Carew (nie wiem czy to dość gambijska odpowiedź?)
4) 1-1 i 2-0 dla Juve. Inny klub to Molde F. K.
5) a tutaj to nie mam pojęcia...
Rosenborg Trondheim
1) proszę bardzo - DAMIR, DAMEX albo WOLDREW.
2) R-B-K
3) John Alieu Carew (nie wiem czy to dość gambijska odpowiedź?)
4) 1-1 i 2-0 dla Juve. Inny klub to Molde F. K.
5) a tutaj to nie mam pojęcia...

- Supersonic
- Juventino
5. Sheriff Tyraspol - 6
Dajesz Czwartek rewanż
Dajesz Czwartek rewanż
- Czwartek
- Evertonista
Nie mam za bardzo czasu, więc taką w miarę prostą zadam zagadkę.
1) Miejscowość ta ma przydomek "Różowe Miasto", ze względu na charakterystyczną cegłę, z której zbudowana jest większość budowli. Znane jest także jako stolica przemysłu "kosmicznego".
Jak nazywa się najsłynniejszy mieszkaniec tego miasta?
2) Okrągły herb w dwukolorowe pasy, na środku trzy litery symbolizujące nazwę klubu.
Co znajduje się nad tymi literami? Czego to symbol?
3) Karierę zaczynał tutaj jeden z najwybitniejszych piłkarzy ostatnich 20 lat. 87 reprezentował swój kraj, strzelając 1 bramkę. Bardzo charakterystyczny, znany też ze swojej partnerki życiowej (teraz już nie są razem).
Znajdź jakieś zdjęcie tej pani.
4) Klub powstał w pierwszej połowie XX w., ale zaczął dopiero działać w 1970 roku.
Dlaczego tak było?
5) Mecze tego klubu nie cieszą się jakimś przesadnym zainteresowaniem, gdyż inny sport ma miano kultowego w tym mieście.
Jaki i czy jest starszy, czy młodszy od piłki nożnej?
EDIT: kurde, Supersonic, Ty siedzisz 24h przed monitorem i czekasz tylko na kolejne zagadki :shock:...?
2) Krzyż oksytański, symbol Oksytanii (Tuluza jest jej nieformalną stolicą).
1) Miejscowość ta ma przydomek "Różowe Miasto", ze względu na charakterystyczną cegłę, z której zbudowana jest większość budowli. Znane jest także jako stolica przemysłu "kosmicznego".
Jak nazywa się najsłynniejszy mieszkaniec tego miasta?
2) Okrągły herb w dwukolorowe pasy, na środku trzy litery symbolizujące nazwę klubu.
Co znajduje się nad tymi literami? Czego to symbol?
3) Karierę zaczynał tutaj jeden z najwybitniejszych piłkarzy ostatnich 20 lat. 87 reprezentował swój kraj, strzelając 1 bramkę. Bardzo charakterystyczny, znany też ze swojej partnerki życiowej (teraz już nie są razem).
Znajdź jakieś zdjęcie tej pani.
4) Klub powstał w pierwszej połowie XX w., ale zaczął dopiero działać w 1970 roku.
Dlaczego tak było?
5) Mecze tego klubu nie cieszą się jakimś przesadnym zainteresowaniem, gdyż inny sport ma miano kultowego w tym mieście.
Jaki i czy jest starszy, czy młodszy od piłki nożnej?
EDIT: kurde, Supersonic, Ty siedzisz 24h przed monitorem i czekasz tylko na kolejne zagadki :shock:...?
Ostatnio zmieniony 21 marca 2007, 18:05 przez Czwartek, łącznie zmieniany 1 raz.

- Supersonic
- Juventino
Toulouse FC
1. Antoine de Saint-Exupéry
2.
3. Barthez. Masz zboczku Lindę http://www.nndb.com/people/057/00002597 ... elista.jpg
4. Troche nieścisła podpowiedż ale chodzi o to, że sprzedali wszystkich piłkarzy i miejsce w lidze Red Star Paris
5. rugby starsze
Ja po prostu wiem kiedy wejść
1. Wraz z trzema pobliskimi miastami tworzy zwarty obszar miejski. Jak nazywają się pozostałe miasta?
2. W herbie jest pewno zwierzę - jakie? Oprócz niego jest tam także data powstania klubu i jego nazwa. Przeważają kolory biały i czerwony. Herb ma nieregularny kształt.
3. Ten holender mimo pewnej renomy, którą wyrobił sobie grając w klubie, nie strzelił wielu bramek dla reprezentacji i raczej rozczarowywał. W swoim poprzednim klubie ( holenderskim) strzelił około 70-u bramek. Jaki to klub?
4. W 2001 roku zdobyli krajowy puchar - kogo pokonali w finale? Oprócz tego udało im się wygrać pewien puchar - Tarczę ........ jaką? Na cześć jakiego piłkarza jest to trofeum?
5. Przed każdym meczem kibice śpiewają piosenkę. Jej tytuł po polsku to: " nigdy nie będziesz sam". Od czego wzięła się nazwa tego klubu?
edit:
zoff: niestety nie
slqa - niestety nie
bblackk - niestety nie ( dolar ofc. dobry)
Venomik - niestety nie. Ale powiedziałeś ważną rzecz w punktach 1 i 4
Czwartek - niestety ale nie. Jasne, że mogę skoro pytasz.
zły
Tarcza Dobroczynności nie jest na cześć żadnego piłkarza.
Venomik próba numer 2 -niestety nie
bblackk - edity nr. 3,5 i 18 również złe
1. Antoine de Saint-Exupéry
2.
3. Barthez. Masz zboczku Lindę http://www.nndb.com/people/057/00002597 ... elista.jpg
4. Troche nieścisła podpowiedż ale chodzi o to, że sprzedali wszystkich piłkarzy i miejsce w lidze Red Star Paris
5. rugby starsze
Nie mogłem znaleźć krzyża bo by WR nie byłoCzwartek pisze: EDIT: kurde, Supersonic, Ty siedzisz 24h przed monitorem i czekasz tylko na kolejne zagadki :shock:...?

Ja po prostu wiem kiedy wejść

1. Wraz z trzema pobliskimi miastami tworzy zwarty obszar miejski. Jak nazywają się pozostałe miasta?
2. W herbie jest pewno zwierzę - jakie? Oprócz niego jest tam także data powstania klubu i jego nazwa. Przeważają kolory biały i czerwony. Herb ma nieregularny kształt.
3. Ten holender mimo pewnej renomy, którą wyrobił sobie grając w klubie, nie strzelił wielu bramek dla reprezentacji i raczej rozczarowywał. W swoim poprzednim klubie ( holenderskim) strzelił około 70-u bramek. Jaki to klub?
4. W 2001 roku zdobyli krajowy puchar - kogo pokonali w finale? Oprócz tego udało im się wygrać pewien puchar - Tarczę ........ jaką? Na cześć jakiego piłkarza jest to trofeum?
5. Przed każdym meczem kibice śpiewają piosenkę. Jej tytuł po polsku to: " nigdy nie będziesz sam". Od czego wzięła się nazwa tego klubu?
edit:
slqa - niestety nie
zły

Ostatnio zmieniony 21 marca 2007, 20:03 przez Supersonic, łącznie zmieniany 12 razy.
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Liverpool FC
Ad.4) Tarcza dobroczynności. A w finale Pucharu Angli pokonali Arsenal Londyn.
Ad.5) Feyenoord Rotterdam
Ad.3) Wydaje mi się że jest to żuraw
Ad.1) Pozostałe miasta to Preston oraz Manchester
Ad.4) Tarcza dobroczynności. A w finale Pucharu Angli pokonali Arsenal Londyn.
Ad.5) Feyenoord Rotterdam
Ad.3) Wydaje mi się że jest to żuraw

Ad.1) Pozostałe miasta to Preston oraz Manchester
- bblackk
- Juventino
LIVERPOOL FC
1. Pemberton i Manchester.
2. Ogólnie, to ptak (zwą go Livebird).
3. Feyenoord Rotterdam.
4. W finale o krajowy puchar pokonali Arsenal Londyn, a później zmierzyli się z Manchesterem United, o Tarczę Dobroczynności.
5. Kopsnij dolca?
Edit: 1. Leeds i Manchester
Napewno mam dobrą odpowiedź na 2, 3, 4... i 5
Więc o co kaman?
Edit: 5. Everton F.C. and Athletic Ground, jeednak Football Association odmówiło zarejestrowania takiej nazwy. Wówczas zmieniono nazwę na Liverpool F.C.
Edit: 1. Seaforth, Birkenhead, Wallasey.
Edit: 2. To jest ptak - Liverbird (skrzyżowanie orła z kormoranem)
1. Pemberton i Manchester.
2. Ogólnie, to ptak (zwą go Livebird).
3. Feyenoord Rotterdam.
4. W finale o krajowy puchar pokonali Arsenal Londyn, a później zmierzyli się z Manchesterem United, o Tarczę Dobroczynności.
5. Kopsnij dolca?
Edit: 1. Leeds i Manchester
Napewno mam dobrą odpowiedź na 2, 3, 4... i 5

Edit: 5. Everton F.C. and Athletic Ground, jeednak Football Association odmówiło zarejestrowania takiej nazwy. Wówczas zmieniono nazwę na Liverpool F.C.
Edit: 1. Seaforth, Birkenhead, Wallasey.
Edit: 2. To jest ptak - Liverbird (skrzyżowanie orła z kormoranem)
Ostatnio zmieniony 21 marca 2007, 20:05 przez bblackk, łącznie zmieniany 3 razy.

- Venomik
- Juventino
F. C. Liverpool
2. Liverbird - mityczne stworzenie, połączenie kormorana i orła.
3. Feyenoord
4. Arsenal. Tarcza dobroczynności (choć obecnie to chyba Tarcza Wspólnoty). Ona nie jest na część żadnego piłkarza?
5. Z powodu miasta?
Pełna nazwa klubu to Liverpool Football Club, choć wcześniej, po rozdzieleniu od obecnego rywala, chcieli się nazywać Everton FC, jednak nie mogli zarejstrować tej nazwy.
bblackk:
Wraz z trzema pobliskimi miastami tworzy zwarty obszar miejski
2001 roku zdobyli krajowy puchar - kogo pokonali w finale? Oprócz tego udało im się wygrać pewien puchar - Tarczę ........ jaką? Na cześć jakiego piłkarza jest to trofeum?
3. Feyenoord
4. Arsenal. Tarcza dobroczynności (choć obecnie to chyba Tarcza Wspólnoty). Ona nie jest na część żadnego piłkarza?

5. Z powodu miasta?

bblackk:
Wraz z trzema pobliskimi miastami tworzy zwarty obszar miejski
2001 roku zdobyli krajowy puchar - kogo pokonali w finale? Oprócz tego udało im się wygrać pewien puchar - Tarczę ........ jaką? Na cześć jakiego piłkarza jest to trofeum?
Ostatnio zmieniony 21 marca 2007, 19:56 przez Venomik, łącznie zmieniany 1 raz.
Dirty mind
- Czwartek
- Evertonista
LIVERPOOL FC
1) Sefton, Knowsley i Wirral?
2) Kormoran (chociaż kiedyś uważany za orła)
3) Feyenoord Rotterdam
4) Pokonali Birmingham City (po regulaminowym czasie 1-1, w karnym 5-4). Oprócz tego wygrali Tarczę Dobroczynności (ew. Wspólnoty). Nie wiem na cześć jakiego piłkarza jest to trofeum, kiedyś nazywało się "Sheriff of London Charity Shield", a szeryfem tym był sir Thomas Dewar, światowej sławy producent whisky (ale nie piłkarz).
5) Nazwa Liverpool Football Club wzięła się przypuszczam od nazwy miasta i od nazwy dyscypliny sportowej
. Liverpool z kolei chyba od "Liuerpul", czyli jakiegoś bagnistego bajorka.
EDIT: a możesz chociaż napisać czy dobry klub
?
1) Sefton, Knowsley i Wirral?
2) Kormoran (chociaż kiedyś uważany za orła)
3) Feyenoord Rotterdam
4) Pokonali Birmingham City (po regulaminowym czasie 1-1, w karnym 5-4). Oprócz tego wygrali Tarczę Dobroczynności (ew. Wspólnoty). Nie wiem na cześć jakiego piłkarza jest to trofeum, kiedyś nazywało się "Sheriff of London Charity Shield", a szeryfem tym był sir Thomas Dewar, światowej sławy producent whisky (ale nie piłkarz).
5) Nazwa Liverpool Football Club wzięła się przypuszczam od nazwy miasta i od nazwy dyscypliny sportowej

EDIT: a możesz chociaż napisać czy dobry klub

- Venomik
- Juventino
F. C. Liverpool
1. Manchester, Preston i Huddersfield?
3. Feyenoord
5. Z powodu miasta?
Pełna nazwa klubu to Liverpool Football Club, choć wcześniej, po rozdzieleniu od obecnego rywala, chcieli się nazywać Everton FC, jednak nie mogli zarejstrować tej nazwy.
1. Manchester, Preston i Huddersfield?
3. Feyenoord

5. Z powodu miasta?

Dirty mind
- Supersonic
- Juventino
ponieważ bblackk mi właśnie zawalił skrzynkę wrzuce to tutaj:
slqa - niestety nie
zły Tarcza Dobroczynności nie jest na cześć żadnego piłkarza.
bblackk - edit nr. 13.016 - niestety nie
slqa - niestety nie
zły Tarcza Dobroczynności nie jest na cześć żadnego piłkarza.
bblackk - edit nr. 13.016 - niestety nie