Del Piero vs Totti // by Railis
- Railis
- Qualità Juventino
Del Piero vs Totti

Chciałbym wam przedstawić również pracę stworzoną na owy konkurs kompilatorów (jak wszyscy to wszyscy :lol: ). Będzie ona bezpośrednio rywalizować z pracą Mateusszka.
Kompilacja przedstawia pojedynek 2 ikon włoskiej piłki. Są oni przyjaciółmi, ale nierzadko zdarza się im pomiędzy sobą rywalizować. Symbol Romy, oraz lider Juventusu zostają dokładnie porównani, poprzez pokazanie ich umiejętności technicznych, oraz goli. Mam nadzieję, że kompilacja pokaże wam tych zawodników w nowym świetle, oraz ujawni wiele nowych ujęć których jeszcze nie widzieliście. Miłego oglądania.
Tytuł: Del Piero vs Totti
Autor: Railis
Długość: 4:26 min
Rozmiar: 37,5 MB
Muzyka: X-Ray Dog - Dethroned, X-Ray Dog - Battle Cry, X-Ray Dog - Here Comes The King
Program: Adobe Premiere Pro
Specjalnie dla: Eurogoal Winter Competition
Linki:
Serwer JuvePoland (zapisz jako)
WyslijTo
Sendspace
Turboupload
Zshare

Chciałbym wam przedstawić również pracę stworzoną na owy konkurs kompilatorów (jak wszyscy to wszyscy :lol: ). Będzie ona bezpośrednio rywalizować z pracą Mateusszka.
Kompilacja przedstawia pojedynek 2 ikon włoskiej piłki. Są oni przyjaciółmi, ale nierzadko zdarza się im pomiędzy sobą rywalizować. Symbol Romy, oraz lider Juventusu zostają dokładnie porównani, poprzez pokazanie ich umiejętności technicznych, oraz goli. Mam nadzieję, że kompilacja pokaże wam tych zawodników w nowym świetle, oraz ujawni wiele nowych ujęć których jeszcze nie widzieliście. Miłego oglądania.
Tytuł: Del Piero vs Totti
Autor: Railis
Długość: 4:26 min
Rozmiar: 37,5 MB
Muzyka: X-Ray Dog - Dethroned, X-Ray Dog - Battle Cry, X-Ray Dog - Here Comes The King
Program: Adobe Premiere Pro
Specjalnie dla: Eurogoal Winter Competition
Linki:
Serwer JuvePoland (zapisz jako)
WyslijTo
Sendspace
Turboupload
Zshare
- Venomik
- Juventino
Przez całą kompilacje miałem wrażenie, że starałes się wybić zupełnie poza poziom prezentowanych wcześniej kompilacji (na ile pamiętam które były Twoje
). Coś na kształt niezapomnianej kompilacji o Valencii.
Co mi się rzuciło w oczy: zbyt długi wstęp do kompilacji. Treść właściwa zaczyna się koło 2 minuty. Nie wspominając w ogóle o tym, że jest tutaj naprawdę sporo napisów. Część, mimo wszystko, bym sobie darował. Rozumiem co chciałeś do filmu wprowadzić, ale koszt tego zabiegu jest zbyt duży.
Gdy kompilacja zaczynała się rozkręcać pojawiła się inna kwestia: montowałeś wszystko z naprawdę krótkich klipów. Z reguły trwały one koło jednej, może dwóch sekund. Lubię dynamiczne kompilacje, ale tutaj wszystko mi się zbyt szybko przewijało przez ekran. Nie mogłem się skupić na oglądaniu. Ciężko też było poznać się na geniuszu tych dwóch piłkarzy, czasem miałem wrażenie, że piękne zagrania zauważam tylko dlatego, że już je wcześniej widziałem.
Na plus dobra muzyka, choć mogłaby być odrobinę bardziej wybijająca się na pierwszy plan (nie mówię o głośności).
Czytając to co napisałem można odnieść wrażenie, że spaprałeś sprawę
A tak naprawdę jest inaczej. Kompilacja naprawdę znakomita, widać kunszt i umiejętności. I włożoną pracę, bez wątpienia.
Gdyby pod tym względem oceniać pracę to nota powinna być naprawdę wysoka.
Problem w tym, że przy zaprezentowanych umiejętnościach technicznych i włożonej pracy mógł powstać film naprawdę niezapomniany. Do którego będzie się wracać.
A, moim zdaniem, nie powstał
Na plus: nieszablonowy wstęp do kompilacji.

Co mi się rzuciło w oczy: zbyt długi wstęp do kompilacji. Treść właściwa zaczyna się koło 2 minuty. Nie wspominając w ogóle o tym, że jest tutaj naprawdę sporo napisów. Część, mimo wszystko, bym sobie darował. Rozumiem co chciałeś do filmu wprowadzić, ale koszt tego zabiegu jest zbyt duży.
Gdy kompilacja zaczynała się rozkręcać pojawiła się inna kwestia: montowałeś wszystko z naprawdę krótkich klipów. Z reguły trwały one koło jednej, może dwóch sekund. Lubię dynamiczne kompilacje, ale tutaj wszystko mi się zbyt szybko przewijało przez ekran. Nie mogłem się skupić na oglądaniu. Ciężko też było poznać się na geniuszu tych dwóch piłkarzy, czasem miałem wrażenie, że piękne zagrania zauważam tylko dlatego, że już je wcześniej widziałem.
Na plus dobra muzyka, choć mogłaby być odrobinę bardziej wybijająca się na pierwszy plan (nie mówię o głośności).
Czytając to co napisałem można odnieść wrażenie, że spaprałeś sprawę

A tak naprawdę jest inaczej. Kompilacja naprawdę znakomita, widać kunszt i umiejętności. I włożoną pracę, bez wątpienia.
Gdyby pod tym względem oceniać pracę to nota powinna być naprawdę wysoka.
Problem w tym, że przy zaprezentowanych umiejętnościach technicznych i włożonej pracy mógł powstać film naprawdę niezapomniany. Do którego będzie się wracać.
A, moim zdaniem, nie powstał

Na plus: nieszablonowy wstęp do kompilacji.
Dirty mind
- kow3l
- Juventino
Railis: ta kompilacja jest bardzo dobra !!! Przyznam sie,ze popelnilem blad najpierw czytajac komentarze userow (a wlasciwie to tylko Venomika) a dopiero potem ogladnalem to co zes stworzyl. I zaczalem podchodzic do tego sceptyczniej juz na wstepie. Tymczasem sie BARDZO MILE "rozczarowalem". Tym bardziej,ze widzialem Twoje wszystkie wczesniejsze prace, ktore tutaj prezentowales i wiedzialem,ze na bardzo wiele Cie stac, choc czasami ponosila Cie az za bardzo fantazja, ktorej nigdy Ci nie brakowalo. Czasami mialem pretensje w duchu do Ciebie,ze te Twoje prace sa jakby bez scenariuszu, chaotyczne. Tutaj tego nie bylo. Bylo tak jak byc powinno. Filmik jak kazdy Twoj w podnioslym nastroju. Owszem troche gorsze pod tym wzgledem od Twoich wczesniejszych, bo zawsze uwazalem Cie za najlepszego pod tym wzgledem, jednak ma to zwiazek,ze skupiles sie bardziej niz zwykle na dynamice. Wyszlo to naprawde bardzo dobrze, znowu poczulem przechodzacy mnie dreszcz po plecach:D. Nastojowosc nie uleciala. Muzyka idealnie dobrana do tego co chciales ukazac. Rowniez jesli chodzi o synchronizacje dzwieku z obrazem bylo bardzo dobrze. Znowu plus idzie do Ciebie. Teraz troche odnosnie tego co napisal Venomik odnosnie Twojej pracy. Chyba mamy troche inny punkt widzenia na to. Nie uwazam,ze wstep byl za dlugi. Owszem czasowo moglo sie to tak wydawac, jednak ogladajac jak dotychczas dwa razy Twoja kompilacje nie uwazam,zebys przesadzil,choc moze faktycznie jesliby sie na sile doczepic - kilka(nascie) sekund mniej bys mogl temu poswiecic. Montowales krotkie klipy jak zauwazyl Venomik. Zbyt krotkie z reguly powoduja oslabienie koncentracji,ale tutaj w polaczeniu z dlugim wstepem tego nie spowodowaly. Bardzo podobal mi sie poczatek z tym railis pictures presents. Jakas odmiana, nie jest jak zwykle to bywa na koncu, podczas pozegnania. Glownie co mi zabraklo w Twojej pracy to wykonczenia koncowki. Za pierwszym razem po ogladnieciu nie pamietam jak to sie skonczylo wszystko. Na zakonczenie wspomne,ze z utesknieniem czekalem na prace "fachowcow" takich jak Ty czy Mateusszek. Dawno "Was" nie bylo. Jednak jak widac szykowaliscie sie na konkurs. Szczerze mowiac przypadkowo zlozylo sie,ze widzialem jeszcze jedna kompilacje bioraca w niej udzial (nie poswiecona zawodnikom Juve), ktora niejako prywatnie mialem okazje zobaczyc. Nie wiem ilu jest uczestnikow konkursu,ale cos mi sie wydaje,ze calkiem sporo. Aha, nie podejmuje sie oceny w skali 10 stopniowej jak to zazwyczaj robie. Ocenilem prace Mateusszka na 8,5. Tobie nie wiem ile z "czystym sumieniem" dac. Powiem tylko tyle, ze wg MNIE teraz pierwszy raz masz szanse z nim REALNIE wygrac. Porownujac te prace uwazam,ze sa na zblizonym poziomie, jednak musialbym je jeszcze chyba z 10 razy ogladnac aby powiedziec kto byl lepszy.
- JuventinoPS
- Juventino
- Bukol87
- Juventino
No Railisku ocenić twa kompilację nadszedł czas :-D
Nie chce sie tutaj zbytnio rozwodzić i rozkładać na czynniki pierwsze twoja prace powiem jedynie iz spodziewalem sie po Tobie ze ta praca bedzie swietna i nie zawiodlem sie. Udowodniles tym filmem, ze nalezysz do scislej czolowki najlepszych kompilatorow w naszej ojczyznie - i nie mowie tego jedynie z sympatii do Twojej osoby :-D Oryginalne wejscie, dynamiczna akcja, swietna muza i nienaganna synchronizacja. Oczywiscie, zeby nie bylo tak cukierkowo sa rzeczy, ktore nie do konca mi sie podobaly, ale miales taka wizje tej kompilacji wiec nie bede komentowal czegos co lezy w kwestii gustu.
Nie chce sie tutaj zbytnio rozwodzić i rozkładać na czynniki pierwsze twoja prace powiem jedynie iz spodziewalem sie po Tobie ze ta praca bedzie swietna i nie zawiodlem sie. Udowodniles tym filmem, ze nalezysz do scislej czolowki najlepszych kompilatorow w naszej ojczyznie - i nie mowie tego jedynie z sympatii do Twojej osoby :-D Oryginalne wejscie, dynamiczna akcja, swietna muza i nienaganna synchronizacja. Oczywiscie, zeby nie bylo tak cukierkowo sa rzeczy, ktore nie do konca mi sie podobaly, ale miales taka wizje tej kompilacji wiec nie bede komentowal czegos co lezy w kwestii gustu.
Posty na tym forum czytam sporadycznie. Nie wiem kim jesteście i mnie to nie interesuje. Jestem tu, bo każdy z was zasługuje by kiedyś przeczytać coś mądrego na temat piłki nożnej.
#TeamBukol
#TeamBukol
- Dragon
- Qualità Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Praca naprawdę dobra, widać tu już profesjonalizm ale do tego zdążyleś nas już przyzwyczaić. Ciekawe materiały, dynamiczne akcje i muzyka. Osobiście praca mi się podobała, za mankament uważam jak wspomniał Venomik zaszybkie przejścia między akcjami. Jak piłkarz wykonuje jakiś świetny zwód to aż się prosi aby wstawić zwolnienie i się dokladnie przyjżeć, niestety w 1 sek. kawalkach ciężko czasem jest coś dostrzec
Ale ogólnie jest 

- Adi666666
- Juventino
Gdy zobaczyłem temat kompilacji Del Piero vs Totti to pomyślałem o rany kolejna kompilacja która to już ... o tych graczach na moim twardzielu ... ale dzisiaj rano coś mnie skłoniło żeby ją ściągnąć i muszę przyznać, że pozostanie na dysku przez dłuższy czas
Przyznam się że do tej pory nie widziałem pracy w tak szybkim tempie i dynamicznej akcji za to
zwróciłem też uwagę na bardzo ciekawą opcje otóż zaprezentowałeś rzut wolny Tottiego i Alexa poprzez przedzielenie obrazu na pół
jedyne co mnie raziło to słaba jakość materiałów na początki ... (te pojedynki wybuchy) a co do reszty to spoko loko luz i spontan 

- Mr Cezary
- Juventino
Przeczytałem najpierw komentarze, potem dopiero ściągnąłem. Zobaczyłem to, czego się po części spodziewałem. Szybko zmieniające się akcje, efektowne zagrania obu zawodników, co ważne starałeś się pokazać je w miarę podobny sposób. Materiały już wcześniej widziane, lecz mimo to bardzo mile się je oglądało. Gdyby tylko nie zmieniały się one tak szybko, w niektórych momentach musiałem cofać i wytężać wzrok, by zobaczyć co takiego zrobiłz piłką Totti. No i dlaczego tak mało było tych popisów technicznych DP i Tottiego? Gdyby filmik był bogatszy o minutę efektownych zagrań, na pewno by mu to nie zaszkodziło. Muzyka może być, choć osobiście niezbyt przypadła mi do gustu. Nie ona jest jednak najważniejsza w tym filmiku, więc oceniam go jak najbardziej pozytywnie.
- Railis
- Qualità Juventino
Łatwo powiedzieć. :-D W takich pojedynkach powinno być tyle samo na każdego zawodnika. Wbrew pozorom o Tottim coś w dobrej jakości jest znaleźć bardzo ciężko. Przyznam się szczerze, że więcej jego zagrań technicznych nie miałem. A na szukanie poświęciłem troche czasu. Skoro nie miałem tricków Tottiego, to automatycznie dałem mniej tricków Alexa, żeby była równowaga.Mr Cezary pisze:No i dlaczego tak mało było tych popisów technicznych DP i Tottiego? Gdyby filmik był bogatszy o minutę efektownych zagrań, na pewno by mu to nie zaszkodziło.

- Kamex22
- Juventino
no dobra wczesniej nigdy nie komentowalem kompilek wiec moja ocena moze byc niecooklepana nudna czy ja wiem
w kazdym razie przejdzmy do meritum
Wstep byl dwojaki. sam poczatek a la disney byl fajny ale potem sie troche dluzylo. w kolejnej czesci swietna dynamiczna akcja duzo efektow (nie za duzo) ktore byly dobrze dobrane do tego dochodzi fajna muzyka i swietna synchronizacja. Szczegolnie podobalo mi sie porowanie wolnych bitych przez obu tych pilkarzy. sama koncowka tez niezla. to bylo takie zakonczenie w stylu horrorow, czyli ze niby sie skonczylo ale domysly pozostaja (wiecie co mam na mysli
)
no dobra to sa moje wypociny moze nie jest to ladnie i zgrabnie napisane ale nie o to tu chodzi
pisze to co mysle wiec nad forma sie nie zastanawialem
moja ocena 9,5/10
edit: zapomnialem dopisac ze te wybuchy na poczatku jakos mi tak przypomnialy slowa "Włosi idą na mecz jak na wojnę" nie wiem czy o to autorowi chodzilo no ale przynajmniej ja to tak polaczylemn

Wstep byl dwojaki. sam poczatek a la disney byl fajny ale potem sie troche dluzylo. w kolejnej czesci swietna dynamiczna akcja duzo efektow (nie za duzo) ktore byly dobrze dobrane do tego dochodzi fajna muzyka i swietna synchronizacja. Szczegolnie podobalo mi sie porowanie wolnych bitych przez obu tych pilkarzy. sama koncowka tez niezla. to bylo takie zakonczenie w stylu horrorow, czyli ze niby sie skonczylo ale domysly pozostaja (wiecie co mam na mysli

no dobra to sa moje wypociny moze nie jest to ladnie i zgrabnie napisane ale nie o to tu chodzi

moja ocena 9,5/10
edit: zapomnialem dopisac ze te wybuchy na poczatku jakos mi tak przypomnialy slowa "Włosi idą na mecz jak na wojnę" nie wiem czy o to autorowi chodzilo no ale przynajmniej ja to tak polaczylemn

- rad3k88
- Juventino
Moja ocena z EuroGoal.PL
Temat pracy oraz jej oryginalność i przekaz:
Zawsze kręcił mnie ten temat, do tego stopnia że kiedyś sam zestawiłem tych dwóch wielkich Włochów w jednej kompilacji i przyrzekłem sobie wtedy że kiedyś znowu zrobię o nich nowy film.
Topic jak dla mnie świetny, wyśmienity. Mój ulubieniec - Alessandro Del Piero i jego przyjaciel, a zarazem kolejny wielki ofensywny piłkarz, Francesco Totti. Jeden spedził całą karierę w Romie drugi (prawie całą) w Juve. Jestem pewny że Francesco zachowałby się tak samo jak Alex w sytacji degradacji Romy do niższej ligi... Wspaniale przedstawiłeś te dwie ikony nie tylko Włoskiego ale i światowego futbolu, nadając kompilacji niesamowity klimat.
Ocena: 9/10
Dobór Muzyki:
Muzyka jest wspaniała. Wytwarza niesamowity klimat, dzięki któremu mimo iż widziałem te materiały nie raz, włączam tą kompile co chwile. Już sam początek zaczarował mnie. To muzyka sprawia iż nie jest to zwykła kompilacja, tylko... no właśnie sam nie wiem jak to nazwać, dla mnie fana Alexa, fana włoskiej piłki te video jest CZYMŚ wspaniałym
Ocena: 9,5/10
Materiały:
Było dużo, Alexa w dobrej jakości z Tottim gorzej. Mimo iż wszystkie wcześniej widziałem to i tak brawa za ich znalezienie. Ludzie mówią jak to niby łatwo znaleźć coś o DP, a jestem pewny, że ¾ z was miała by problemy ze znalezieniem chociaż polowy materiałów które posiada Mati czy Railis.
Ocena: 8,5/10
Synchronizacja i efekty:
Synchro bardzo dobre, zgrałeś praktycznie wszystko co się dało. Podobnie jak Juve_Fanik, oglądając tą kompile czułem się jak w kinie, tym bardziej że włączając ten film, zawsze podgłaśniam muze. Efektów było mało, a te które widziałem przypadły mi do gustu i nie zgodzę się z Damianem G, co do Cookie Cutterów zepsułby tylko efekt końcowy i niesamowity klimat...
Przyjemność z oglądania:
Przyjemność z oglądania jest wielka, według mnie najlepszy film konkursu, posiadający świetny klimat. Mam nadzieję że zajmie minimum pierwsze miejsce
Powracam i będę powracał do tej kompili często. Nadal podczas jej oglądania mam dreszcze. Podoba mi się wszystko: świetne wstawki z filmu, to w jaki sposób przedstawiłeś ten pojedynek, a przy pojawieniu się flagi Italii i napisie „One Nation”, nie wiem jak to nazwać... dreszcze jeszcze bardziej mną „rzucają” ;p Coś podobnego przeżyłem tylko podczas ogladania "The Only One" oraz podczas przedstawienia niewykorzystanego rzutu karnego Baggio (takze w kompili Mateusza)
Ocena: 10/10
Ocena końcowa: => 9,2/10
Temat pracy oraz jej oryginalność i przekaz:
Zawsze kręcił mnie ten temat, do tego stopnia że kiedyś sam zestawiłem tych dwóch wielkich Włochów w jednej kompilacji i przyrzekłem sobie wtedy że kiedyś znowu zrobię o nich nowy film.
Topic jak dla mnie świetny, wyśmienity. Mój ulubieniec - Alessandro Del Piero i jego przyjaciel, a zarazem kolejny wielki ofensywny piłkarz, Francesco Totti. Jeden spedził całą karierę w Romie drugi (prawie całą) w Juve. Jestem pewny że Francesco zachowałby się tak samo jak Alex w sytacji degradacji Romy do niższej ligi... Wspaniale przedstawiłeś te dwie ikony nie tylko Włoskiego ale i światowego futbolu, nadając kompilacji niesamowity klimat.
Dobór Muzyki:
Muzyka jest wspaniała. Wytwarza niesamowity klimat, dzięki któremu mimo iż widziałem te materiały nie raz, włączam tą kompile co chwile. Już sam początek zaczarował mnie. To muzyka sprawia iż nie jest to zwykła kompilacja, tylko... no właśnie sam nie wiem jak to nazwać, dla mnie fana Alexa, fana włoskiej piłki te video jest CZYMŚ wspaniałym

Ocena: 9,5/10
Materiały:
Było dużo, Alexa w dobrej jakości z Tottim gorzej. Mimo iż wszystkie wcześniej widziałem to i tak brawa za ich znalezienie. Ludzie mówią jak to niby łatwo znaleźć coś o DP, a jestem pewny, że ¾ z was miała by problemy ze znalezieniem chociaż polowy materiałów które posiada Mati czy Railis.
Ocena: 8,5/10
Synchronizacja i efekty:
Synchro bardzo dobre, zgrałeś praktycznie wszystko co się dało. Podobnie jak Juve_Fanik, oglądając tą kompile czułem się jak w kinie, tym bardziej że włączając ten film, zawsze podgłaśniam muze. Efektów było mało, a te które widziałem przypadły mi do gustu i nie zgodzę się z Damianem G, co do Cookie Cutterów zepsułby tylko efekt końcowy i niesamowity klimat...
Przyjemność z oglądania:
Przyjemność z oglądania jest wielka, według mnie najlepszy film konkursu, posiadający świetny klimat. Mam nadzieję że zajmie minimum pierwsze miejsce

Ocena: 10/10
Ocena końcowa: => 9,2/10
- Fifarulez
- Juventino
Ogólnie film świetny. Muza idealnie dobrana, + za efekty. Na początku trochę napisów za dużo i w pewnym momencie wszystko działo się za szybko, nie można było zobaczyć co tak naprawdę obie gwiazdy robią z piłką. Fajnie zrobiomne są te podobne gole, najpierw strzela Alex, a potem niemal identyczną bramę wali Totti. Daję 9/10 :-D
- white_wolv
- Juventino
Kompilacja technicznie wspaniala. To intro , ten znak firmowy + muzyka i efekty na wysmienitym poziomie. Naprawde jestem pod wrazeniem Twoich umiejetnosci.
No ale..
Osobiscie nie cierpie jak w kompilacji jeden trik pogania drugi a bramki sa pokazywane w taki sposob ze wlasciwie gdyby czlowiek ich nie widzial wczesniej to nie wiedzialby czy ta pilka wpadla , jak wpadla i kto strzelal.
Lubie kompilacje w ktorych mozna sie delektowa technika gracza i pieknem strzalow. Tutaj poza kilkoma wyjatkami jak np. te dwa rownoczesnie pokazane wolne (fajny pomysl) nie ma takiej mozliwosci. Tempo kompilacji zabija moim zdaniem jej przeslanie tzn. nie pozwala na dostrzezenie wielkosci tych wielkich pilkarzy. Bo prawde mowiac moznaby zrobic podobna kompilacje o powiedzmy Gargule wycinajac 1-2 sekundowe ujecia z jego zagran ktore nawet nie musialyby byc udane ( bo przeciez nie musialbys pokazywac ze w nastepnej sek. stracil pilke).
Takze wielki respect za umiejetnosci techniczne i pomyslowosc ale ten typ kompilek nie przypada mi zbytnio do gustu. Byc moze jestem wyjatkiem.
No ale..
Osobiscie nie cierpie jak w kompilacji jeden trik pogania drugi a bramki sa pokazywane w taki sposob ze wlasciwie gdyby czlowiek ich nie widzial wczesniej to nie wiedzialby czy ta pilka wpadla , jak wpadla i kto strzelal.
Lubie kompilacje w ktorych mozna sie delektowa technika gracza i pieknem strzalow. Tutaj poza kilkoma wyjatkami jak np. te dwa rownoczesnie pokazane wolne (fajny pomysl) nie ma takiej mozliwosci. Tempo kompilacji zabija moim zdaniem jej przeslanie tzn. nie pozwala na dostrzezenie wielkosci tych wielkich pilkarzy. Bo prawde mowiac moznaby zrobic podobna kompilacje o powiedzmy Gargule wycinajac 1-2 sekundowe ujecia z jego zagran ktore nawet nie musialyby byc udane ( bo przeciez nie musialbys pokazywac ze w nastepnej sek. stracil pilke).
Takze wielki respect za umiejetnosci techniczne i pomyslowosc ale ten typ kompilek nie przypada mi zbytnio do gustu. Byc moze jestem wyjatkiem.
- juvepavel11
- Juventino
Fajna komplikacja mysle że Alex jest lepszy :lol: 

FORZA GRANDE JUVE