'Two Fantasistas #10' Baggio vs Del Piero by Mateusszek
- Szilgu
- Juventino
Jedni traktują kompilacje jako jedynie ukazanie w 'ładniejszej' oprawie bramek i świetnych zagrań zawodników. Inni zaś próbują w filmiki wcisnąć jakieś przesłanie które skłania do refleksji etc. Która metoda jest lepsza? Niech każdy sam to oceni. Może po prostu był to konkurs, który nie polegał na pokazaniu jakiegoś przesłania? Skoro bierzesz udział w konkursie i wiesz na co będą zwracać uwagę jurorzy, wiadome jest, że nie zrobisz czegoś zupełnie innego 'dla sztuki" :lol: . Bierzesz udział w konkursie po to by go wygrać. Więc proszę, ale nie pieprz tu takich głupot. Nie każdy lubi oglądać różnego rodzaju porównania z filmem itp. Niektórzy po prostu chcą obejrzeć łatwy do odbioru film ukazujący piękne zagrania. Dotarło to już do Ciebie?Lord_Juve pisze:bo przeciez latwo jest ocenic prace na podstawie tego, czy ladnie sie prezentuje niz ocenic ja czy ma jakies przeslanie
A co do tych komentarzy. Większość osób ocenia kompilacje jeśli im się spodoba. Ja np. kilka razy pochwaliłem początkującego kompilatora, jesli faktycznie mi się praca spodobała. Jeśli nie (co z resztą bardzo często się zdarza)- to i nie chwale. Czasem skrytykuje aby chłopak mógł poprawić jakość swoich kompilacji. No to tyle. Pozdrawiam

EDIT: Sorka, że się wcisnąłem w waszą kłótnie ale nie mogłem się powstrzymać.
- Supersonic
- Juventino
Niektórzy chcą coś łatwego to włączają M jak Miłość..El Mass-turbo pisze:Nie każdy lubi oglądać różnego rodzaju porównania z filmem itp. Niektórzy po prostu chcą obejrzeć łatwy do odbioru film ukazujący piękne zagrania. Dotarło to już do Ciebie?
Co prawda to nie do mnie ale słówko rzec muszę. To jest tak jak z rzemieślnikiem i artystą. Rzemieślnik choćby najlepszy zawsze będzie wpasowywał się w konwenanse, robił coś wedle ustalonych schematów. Nie jest problemem zrobić fajną dynamiczną kompilację o piłce nożnej bo to jest sport szalenie widowiskowy. Właśnie chodzi o to, żeby komercję odłożyć na bok i tym filmikiem pokazać coś konkretnego, coś własnego, głębokiego.. a nie zakłada siatę, zakłada siatę, zakłada dwie siaty naraz...

Teraz co do pracy. Nie wiem czy ważne są opinie kogoś kto nigdy sam niczego nie zrobił, ale muszę zgodzić się z Lordem_Juve, że praca jest nachalnie widowiskowa. Mnie osobiście aż raziło gdy w ciągu 10 sec pokazywałeś 10 bramek/sztuczek/akcji. Kompilacja byłaby dynamiczna i bez tego, a tak nawet nie można się przyjrzeć, człowiek jest oszołomiony... No i kończy się tak nijak, taka niedopowiedzona historia.
Ale rozumiem, w sumie wszystko rządzi się określonymi prawami, więc ten konkurs pewnie też i zapewne w konwencję wpasowałeś się bardzo dobrze.
pozdrawiam
ps. Del Piero lepszy :twisted:
- mrhahn
- Juventino
Hmmm to tą takie moje przypuszczenia.Railis pisze:Nie to żebym Mateusszkowi umniejszał talentu, albo coś (nic z tych rzeczy)... ale widziałeś wszystkie prace?mrhahn pisze:Mamy zwycięsce!!
Dlaczego?
Ta kompilacja ma klimat, który nie pozwala odczepić swojego wzroku od nim.
Pamiętasz kompilacje o Zlatanie? Mimo żę oglądałem ją po ogłoszeniu werdyktu to była o niebo lepsza od wszystkich.
I tutaj nie mozna wtrącić, ze dlatego ze Zlatan z Juve i takie tam - ale w końcu od nas uciekł i raczej mogło stwarzać jakąś niechęć z mojej strony.
Oglądałem dużo prac, ale nie myśle, że jestem jakimś specem od oceny, ale mało widziałem takich kompilacji, które na mnie tak działają.
I raczej tym kierowałem się pisząc to

Chociaż po ochłonięciu... myśle, ze wielsza szkoda ze Mateusszkowi Vegas zrobił takiego psikusa i nie dało się tego nagrać w troche większym rozmiarze.

- Szilgu
- Juventino
Inaczej to ujmę. Niektórzy podchodzą w inny sposób do kompilacji. Ja uważam tego rodzaju filmiki za coś co mogę obejrzeć sobie dla rozrywki.A nie po to aby skłoniło mnie to do większej refleksji. Jak to powiedział Mateusz, te filmiki to hobby. Ot co. I tyle. Moim zdaniem to nie miejsce na ambitne teksty, na własne przemyślenia, na coś głębokiego. Jeśli szukam czegoś takiego, to biorę książkę z półki i czytam. A nie oglądam kompilacje. Oglądam ją wtedy gdy chce się wyluzować. No ale każdy ma własny pogląd....i widocznie każdy szuka czegoś innego w kompilacjach :lol:Supersonic pisze:Niektórzy chcą coś łatwego to włączają M jak Miłość..
Co prawda to nie do mnie ale słówko rzec muszę. To jest tak jak z rzemieślnikiem i artystą. Rzemieślnik choćby najlepszy zawsze będzie wpasowywał się w konwenanse, robił coś wedle ustalonych schematów. Nie jest problemem zrobić fajną dynamiczną kompilację o piłce nożnej bo to jest sport szalenie widowiskowy. Właśnie chodzi o to, żeby komercję odłożyć na bok i tym filmikiem pokazać coś konkretnego, coś własnego, głębokiego.. a nie zakłada siatę, zakłada siatę, zakłada dwie siaty naraz...
Wybacz, ale prawdę mowiac śmieszy mnie to, że uważacie kompilacje za coś tak ambitnego, może poprzez filmik przemyślcie istnienie świata czy sens życia? :roll: W końcu dacie coś od siebie....
Dobra kończę. Idę oglądać 'M Jak Miłość'. Ciumm.
- Supersonic
- Juventino
Oj przecież wiesz, że nie o to chodziEl Mass-turbo pisze: Wybacz, ale prawdę mowiac śmieszy mnie to, że uważacie kompilacje za coś tak ambitnego, może poprzez filmik przemyślcie istnienie świata czy sens życia? :roll: W końcu dacie coś od siebie....
Dobra kończę. Idę oglądać 'M Jak Miłość'. Ciumm.
Oczywiście masz racje, że to ma być głównie zabawa i ja sam takie kompilacje uwielbiam. WYdaje mi się tylko, że często są one "na siłe" wzbogacane. A mi np. w tym filmiku najbardziej utkwił moment gdy jeden zmienia drugiego i wydaje mi się, że to jest cenniejsze niż dodatkowe 5 bramek
Też idę na "M"
- mesju
- Qualità Juventino
No to moja kolej
Zostawiam na boku Waszą dyskusję. Mateusszek jest znany z tego, że jego kompilacje mają minimalną ilość przesłania. Są po prostu widowiskowe, a jeśli ktoś szuka "tego czegoś" to niech wybierze innych autorów.
Przejdę do sedna: kompilacja jest zrobiona na poziomie. Muzyczka fajnie dobrana, momentami za dużo efektów (choć być może to wina słabej jakości, ale to już zostało wyjaśnione). Właściwie nie ma się do czego przyczepić, ale...
Nie myśl Mateusszku, że przemawia przeze mnie jakaś zawiść (czy cuś), ale jak tak oglądam te Twoje ostatnie prace to zaczyna mi brakować świeżości. Twój styl ciągle jest taki sam. Zmieniają się tylko bohaterowie i muzyka. No i od czasu do czasu jakiś nowy efekt się pojawi. Wszystko jest zachowane w dobrym guście, ale staje się to wszystko dość monotonne. Ze strony technicznej trudno odróżnić jedną kompilację od drugiej. Zastanów się nad tym.
Moja ocena: 4
Pozdro

Zostawiam na boku Waszą dyskusję. Mateusszek jest znany z tego, że jego kompilacje mają minimalną ilość przesłania. Są po prostu widowiskowe, a jeśli ktoś szuka "tego czegoś" to niech wybierze innych autorów.
Przejdę do sedna: kompilacja jest zrobiona na poziomie. Muzyczka fajnie dobrana, momentami za dużo efektów (choć być może to wina słabej jakości, ale to już zostało wyjaśnione). Właściwie nie ma się do czego przyczepić, ale...
Nie myśl Mateusszku, że przemawia przeze mnie jakaś zawiść (czy cuś), ale jak tak oglądam te Twoje ostatnie prace to zaczyna mi brakować świeżości. Twój styl ciągle jest taki sam. Zmieniają się tylko bohaterowie i muzyka. No i od czasu do czasu jakiś nowy efekt się pojawi. Wszystko jest zachowane w dobrym guście, ale staje się to wszystko dość monotonne. Ze strony technicznej trudno odróżnić jedną kompilację od drugiej. Zastanów się nad tym.
Moja ocena: 4
Pozdro
- mrhahn
- Juventino
A co taka kompilacja ma przekazywać?
Geniusz piłkarzy zazwyczaj się pokazuje poprzez ich wyczyny na boisku, a tutaj ich nie brakuje.
Generalnie to zalezy jeszcze od tematu bo np "Will Great Del Piero come back?" pokazywała dołek Alexa i jak z niego wyszedł, a potem jak to było kiedyś, a ta kompilacja ma pokazać dwie najlepsze Włoskie 10tki i myśle, że pokazuje to conajmniej bardzo dobrze.
Geniusz piłkarzy zazwyczaj się pokazuje poprzez ich wyczyny na boisku, a tutaj ich nie brakuje.
Generalnie to zalezy jeszcze od tematu bo np "Will Great Del Piero come back?" pokazywała dołek Alexa i jak z niego wyszedł, a potem jak to było kiedyś, a ta kompilacja ma pokazać dwie najlepsze Włoskie 10tki i myśle, że pokazuje to conajmniej bardzo dobrze.

- Lugi997
- Juventino
Rzadko się wypowiadam na temat twoich prac ale chyba każdą z nich obejrzałem. Podobają mi się wszystkie Twoje prace, ta również. Porównanie tych wszystkich bramek, akcji i zgranie ich z muzyka jest po prostu wspaniałe ale czasami za szybko to sie zmieniało i naprawdę można było się pogubić. Bardzo dobra kompilacja ale nie jest to najlepsza Twoja praca.
Mógłbyś tez dać już trochę spokoju Alexowi
OCENA: 5/6
Mógłbyś tez dać już trochę spokoju Alexowi

OCENA: 5/6
- kow3l
- Juventino
Szczerze mowiac z niecierpliwoscia czekalem na kolejna prace najlepszego wg mnie kompilatora jakiego mamy mozliwosc ogladania na JuvePoland - Mateusszka i jak zwykle w jego przypadku bywa uwazam, ze jest to kompilacja doskonala. Nie posuwalbym sie do twierdzenia,ze to jego najlepsza praca (bo mimo wszystko tak wg mnie nie jest), ale jak zwykle bardzo dobra i stajaca na fenomenalnym poziomie. Po jej ogladnieciu stwierdzilem,ze sobie postawil bardzo trudne zadanie wybierajac taka muze. Sa tam fragmenty szybsze i takie troche melancholijne. Nie jestem kompilatorem, ale po obejrzeniu bardzo wielu "dziel" uwazam,ze takie polaczenie jest bardzo trudne.W koncu nie trzeba byc lekarzem,aby wiedziec, ze serce boli:D Ogladajac przecietny filmik widz przyzwyczaja sie,ze ma albo do czynienia z efektywna kompilacja przez caly czas albo nostalgicznym utworem charakteryzujacym sie masa podnioslych chwil. Tutaj nie zabraklo efektywnych przyspieszen (w rytm tego co robiles z tymi przejsciami o pare klatek w bardzo szykiej swojej pracy - The_Month_Of_Football_Fever) jak i bardzo duzej ilosci zwolnien. Ta muzyka to wymusila. W pierwszym momencie sprawia to wrazenie mniej "efektownej" kompilacji jednak od punktu technicznego takie cos jest trudniejsze. Oczywiscie nie musi sie to bardziej podobac, bo tak z reguly nie jest dla szerszej masy uzytkownikow, ale dla tych wnikliwie patrzacych budzi podziw. Oczywiscie znowu rewelacyjna synchronizacja obrazu z dzwiekiem. W tym to na pewno jestes mistrzem. Zaluje podobnie jak wielu tutaj,ze Vegas wykrecil ci taki numer. Wlasnie glownym minusem rzucajacym sie w oczy jest ta nizsza jakosc. Na pewno jeszcze inaczej ogladaloby sie Twoje dzielo, gdyby bylo zapisane w wysokiej jakosci. Wtedy byloby jeszcze bardziej idealne. Nie oszukujmy sie, pewnie to bedzie mialo duzy wplyw w decydujacych fazach (np w finalowej:D) turnieju kompilatorow. Poza tym w paru momentach mialem wrazenie, ze lepsze bylyby inne wstawki filmikow niz te, ktore zaprezentowales. Podnioslyby one w pewien sposob nastrojowosc filmu. Niemniej to jest moje prywatne i subiektywne odczucie. W skali 1-10 daje Ci 8,5 (niestety 1 punkt automatycznie odjalem za jakosc. Moze Ci sie to nie podobac,bo to byla w tym przypadku wina programu,ale niestety trzeba byc konsekwentnym). Jeszcze raz dziekuje Ci,ze zechciales sie podzielic na forum JP tym filmikiem, bo jest to niewatpliwie taka dobra kompilacja, ktora kazdy fan Juve na twardym dysku swojego komputera KONIECZNIE musi miec.
A czy to az tak wazne dla kogo? Dla mnie moglby zrobic o Del Piero i Baggio kibic Chelsea na potrzeby swojej stronki pod warunkiem,ze byloby to tak dobre dzielo i zostalo umieszczone takze na JuvePoland. Gdyby Mateusszek nie zechcial tego tutaj umiescic prawdopodobnie nie mialbym mozliwosci tego obejrzec, bo nie odwiedzam SoloJuve.com. Bylaby to DLA MNIE wielka i niepowetowana strata. Podobnie jak dla wielu innych userow.Pozwólcie, że wtrącę się na chwilę. -Lucasowi- chyba chodziło o to, że w napisach końcowych napisałeś dla SoloJuve.com, a nie dla JuvePoland.com
Lord: po pierwsze nie wydaje mi sie,aby to byla az taka komercyjna praca Mateusszka, nie miala chocby super wiele efektow. Zarzuciles mu komercje,ale mi to przypomina spiewke raperow w stylu "komercja...komercja to mnie wlasnie irytuje. Bawi sie w to(...)" spiewana tylko aby byc... komercyjnym. Aby sie sprzedac, czy cos wygrac trzeba zrobic cos dla "szerszej masy". W konkursie nie startuje sie z filmikiem, ktory trafic ma tylko w gusta bardzo waskiej rzeszy uzytkownikow. To nie ma byc underground. Mateusszek jest ELASTYCZNY, potrafi zrobic filmik z przeslaniem (jak "'Is The Magic Lost?","The Only One") jak rowniez bardzo szybkie dzielo jak chocby wczesniej wspomniany przeze mnie "The Month Of Football Fever". Dobrym kompilatorow poznaje sie nie po tym, ze potrafia robic tylko prace z wielkim przeslaniem czy tylko jak to napisales "komercyjne" (nawiasem mowiac to kwestia gustu poszczegolnych userow). Poznaje sie ich wlasnie po ELASTYCZNOSCI, ze umieja robic i tak i tak. I to i to zrobi bardzo dobrze.ale widac, ze w niej liczy sie tylko to, liczy sie tylko ten mega efekt, ta wrecz komercja i wchodzenie w d**e tym, ktorzy oceniaja na tym konkursie, bo przeciez latwo jest ocenic prace na podstawie tego, czy ladnie sie prezentuje niz ocenic ja czy ma jakies przeslanie
Lord znowu sie z Toba nie zgodze. Dostaje komenty za fantastyczna prace jaka stworzyl i za wyrobiona dzieki wczesniejszym tego typu pracom renome. Czy dlatego,ze robi cos genialnie ma przez to nie byc tak doceniany jak poczatkowy user? Przepraszam,ale to dopiero byloby niesprawiedliwe. Trzeba wsrod oglonego chlamu doceniac prace bardzo dobre. Idealistycznie to powinno byc tak,ze wraz ze wzrostem jakosci kompilacji powinna rosnac ilosc komentarzy.Zauwazylem tez pewna przykra prawidlowosc. Mianowicie Mateusz(tak masz na imie, prawda?) dostaje juz na JP komenty za "nazwisko".
- LordJuve
- Juventino
El Mass-turbo ty to zamiast na M...idz poczytaj jakis komiks... :lol: Choc nie, nie idz, bo nawet zwykly komiks moze byc ambitny. Wiesz, szufladkujesz pojecie "ambicja" i to bardzo. Przeciez zwykly chlopak grajacy z kolegami na kiepskim boisku w pile moze miec podobne ambicje jak Maldini, podobne, inne, ale przede wszystkim moze je miec. Prawda jest taka, ze jesli czlowiek jest ambitny i zalezy mu na tym, stara sie to to, co jest jego wytworem, wynikiem jego istnienia moze tez byc ambitne przy odrobinie
szczescia. Widzisz, calkowicie odbierasz kompilacja miana "ambitnych", posiadajacych pewna glebie, twierdzisz, ze jesli chcesz czegos takiego to idziesz i czytasz ksiązke, dobrze, masz duzo racji, tyle, ze np stwierdze, ze sa ambitne kompilacje i ksiazki, w ktorych nie potrafie dostrzec zadnych ambicji, mysle sie, tak jak i ty sie mylisz bo wszystko ma choc ziarenko ambicji, wszystko co nie stworzylo sie samo z siebie i przymusu.
Nawet tworcy tego M jak Miłosc maja ambicje a to co stworzyli ambitne w pewnym stopniu pewnie tez jest.
Ja cie nie bede do niczego przekonywal, tak samo ty mnie nie przekonuj, a juz nie w taki sposob jak to zrobiles, pieprzyc to ty sobie mozesz pomidora jak lubisz.
A co do tych komentarzy, to macie racje z ta renoma, tyle tylko, ze widocznie userzy JP sa albo tak zachwyceni jego pracami, albo tak znudzeni kompilacjami a moze poprostu leniwi i poczatkujacy tak jak kiedys mogl liczyc na kilkadziesiat komentow tak teraz musi sie obejsc smakiem.
szczescia. Widzisz, calkowicie odbierasz kompilacja miana "ambitnych", posiadajacych pewna glebie, twierdzisz, ze jesli chcesz czegos takiego to idziesz i czytasz ksiązke, dobrze, masz duzo racji, tyle, ze np stwierdze, ze sa ambitne kompilacje i ksiazki, w ktorych nie potrafie dostrzec zadnych ambicji, mysle sie, tak jak i ty sie mylisz bo wszystko ma choc ziarenko ambicji, wszystko co nie stworzylo sie samo z siebie i przymusu.
Nawet tworcy tego M jak Miłosc maja ambicje a to co stworzyli ambitne w pewnym stopniu pewnie tez jest.
A co do tych komentarzy, to macie racje z ta renoma, tyle tylko, ze widocznie userzy JP sa albo tak zachwyceni jego pracami, albo tak znudzeni kompilacjami a moze poprostu leniwi i poczatkujacy tak jak kiedys mogl liczyc na kilkadziesiat komentow tak teraz musi sie obejsc smakiem.
- white_wolv
- Juventino
Zastanawiam sie jak mozna podziwiac geniusz tych pilkarzy ogladajac ich zagrania w tempie 3 na sekunde. Dodatkowo te blyski i inne rzeczy utrudniaja odbior. Ja tam wiekszosc tych bramek znam na pamiec ale gdybym widzal je po raz pierwszy to naprawde nie umialbym docenic kunsztu strzelca bo niby jak to zrobic po 1 sek. scenie ?
Kompilacje wylaczylem w polowie bo mnie po prostu nudzila.
Twoje filmiki sa naprawde niezle ale tylko niektore mozna uznac za wybitne. Ta mnie nie przekonuje.
EDIT:
Zapomnialbym..
+ za Nightwisha [kiedys jak sam mialem zamiar cos stworzyc to wlasnie myslalem zeby ten kawalek wziasc bo naprawde sie nadaje do kompilacji]
Kompilacje wylaczylem w polowie bo mnie po prostu nudzila.
Twoje filmiki sa naprawde niezle ale tylko niektore mozna uznac za wybitne. Ta mnie nie przekonuje.
EDIT:
Zapomnialbym..
+ za Nightwisha [kiedys jak sam mialem zamiar cos stworzyc to wlasnie myslalem zeby ten kawalek wziasc bo naprawde sie nadaje do kompilacji]
Ostatnio zmieniony 20 marca 2007, 16:29 przez white_wolv, łącznie zmieniany 1 raz.
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Kompilacja całkiem niezła. Ale szczerze mówiąc po Tobie spodziewałem się czegoś lepszego. Jeśli chodzi o muzykę, to faktycznie jest całkiem dobra. Natomiast jakość oraz oglądalność nie jest już tak dobrze. Strasznie szybko były pokazywane poszczególne fragmenty gry obu zawodników. Mimo tych niedociągnieć kompilacja jest całkiem dobra. Jeśli by oceniać to postawiłbym notę 8 na 10.
- Alizee18
- Juventino
Po obejrzeniu moge stwierdzic ze komplikacja dosc fajna tylko jedno mi nie podeszlo wogule muzyka ja takich nie za bardzo lubie i uwazam ze fajne techniawki sa lepsze do takich filmików ale to tylko moje zdanie ale ogolnie komplikacja w miare fajna :-D
- Dragon
- Qualità Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Nie jest to Twoja najlepsza praca ale uważam, że jej nie zepsuleś. Mi osobiście przez myśl nie przeszło, żeby wyłączyć filmik. Zresztą jest on o wyjątkowych piłkarzach. Podobało mi się zestawinie ich obu, tzn. fajnie dobrałeś podobne zagrania i bramki. Nieźle to wszystko wyszło. Przyjenie się ogląda poezję piłki nożnej w wykonaniu geniuszów.
Generalnie Twoje prace mają już dalekosięzny rozgłoś. Nawet jeśli coś nie pójdzie po Twojej myśli, to nigdy nie schodzisz poniżej wyznaczonego przez siebie, wysokiego poziomu.
Gratuluję pracy i życze powodzenia w konkursie.
Generalnie Twoje prace mają już dalekosięzny rozgłoś. Nawet jeśli coś nie pójdzie po Twojej myśli, to nigdy nie schodzisz poniżej wyznaczonego przez siebie, wysokiego poziomu.
Gratuluję pracy i życze powodzenia w konkursie.