Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- Czwartek
- Evertonista
Nowa zagadka, przepraszam za opóźnienie:
1) Miasto to jest największym miastem w promieniu około 900 kilometrów.
Jakie jest najbliższe większe miasto?
2) Na herbie znajduję się pewne zwierzę, tarcza, piłka - słowem normalny herb :-D. Nic tu więcej nie może wam pomóc (może wogóle zrezygnujemy z tego podpunktu?)
Podaj nazwę klubu o bardzo podobnym herbie.
3) W klubie tym jako junior zaczynał karierę jeden z najwybitniejszych piłkarzy kraju, z którego pochodzi klub. Pobił on ostatnio pewien rekord, jest też znany z charakterystycznego sposobu okazywania radości po zdobytych golach.
Skąd wziął się ten sposób na celebrację bramek?
4) Klub ten 3-krotnie brał udział w rozgrywkach pierwszej ligi.
Podaj pozycje które zajmował grając w najwyższej klasie rozgrywkowej.
5) Stadion, o pojemności około 13 000 miejsc, nazwany został imieniem pewnego świętego, którego najsłynniejszym atrybutem jest ognisty miecz. Jest też patronem pewnych służb mundurowych.
Podaj miejsce, gdzie znajduję się największy obiekt, powstały na cześć tego świętego.
EDIT: pizmak ---> tak jest, 5/5 :lol:!
1) Miasto to jest największym miastem w promieniu około 900 kilometrów.
Jakie jest najbliższe większe miasto?
2) Na herbie znajduję się pewne zwierzę, tarcza, piłka - słowem normalny herb :-D. Nic tu więcej nie może wam pomóc (może wogóle zrezygnujemy z tego podpunktu?)
Podaj nazwę klubu o bardzo podobnym herbie.
3) W klubie tym jako junior zaczynał karierę jeden z najwybitniejszych piłkarzy kraju, z którego pochodzi klub. Pobił on ostatnio pewien rekord, jest też znany z charakterystycznego sposobu okazywania radości po zdobytych golach.
Skąd wziął się ten sposób na celebrację bramek?
4) Klub ten 3-krotnie brał udział w rozgrywkach pierwszej ligi.
Podaj pozycje które zajmował grając w najwyższej klasie rozgrywkowej.
5) Stadion, o pojemności około 13 000 miejsc, nazwany został imieniem pewnego świętego, którego najsłynniejszym atrybutem jest ognisty miecz. Jest też patronem pewnych służb mundurowych.
Podaj miejsce, gdzie znajduję się największy obiekt, powstały na cześć tego świętego.
EDIT: pizmak ---> tak jest, 5/5 :lol:!
Ostatnio zmieniony 13 marca 2007, 14:23 przez Czwartek, łącznie zmieniany 1 raz.

26 MAJA 1993 - COUPE D'EUROPE
NOUS SOMMES LES MARSEILLAIS!!!
- MediapuntA
- Juventino
CD Santa Clara
1.Funchal ?
2.Benfica Lizbona
3. Pauleta - nasladuje jakiegos ptaka co zyje na azorach (jastrzebia bodajze)
4. 18,14,17
5.Kościół i klasztor na Mont Saint-Michel(w Bretanii we Francji)
-----------------------------------
Miasto : Podczas 2 wojny światowej niemieckie U-Booty zatakowały port należący do tego miasta. W wyniku czego zginęło ponad 60 ludzi a ponad 40 ludzi zostało rannych. Druga katastrofa odbyła się w 2002 roku. Podaj co to za katastrofa i jak nazywa się ten region.
Herb : Bardzo dziwny herb
Są tak jakby 2 miecze oraz w środku niebieska tarcza z białymi paskami. Mnie jednak interesuje flaga jaka jest nad tarczą. Podaj kraj który ma podobne barwy 
Zawodnik : Obecnie ten zawodnik jest jednym z najlepszych defensywnych pomocników na świecie (jeżeli nie najlepszym). W tym klubie spędził 2 sezony i przeszedł do jednego z największych klubów globu. Mimo iż drużyna była najlepsza jego prace nikt nie doceniał i został sprzedany do pewnego klubu , który przejął pewien charyzmatyczny biznesmen. To dzięki jego "chajcu" obecnie ta drużyna jest jedną z najlepszych na świecie. Proszę podać nazwisko tego pomocnika i biznesmena
Historia : Mimo iż ten klub nie za często występował w europejskich pucharach to zdołał wygrać raz pewne rozgrywki. Kogo pokonał "w finale" i co to były za rozgrywki ?
Ciekawostka : Drużyna ta w sezonie 2002/03 zdobyła 4 miejsce i w sezonie 2003/04 grała nawet w Lidze Mistrzów. Jednak dalsze losy tej drużyny w sezonie 2003/04 nie należą do miłych wspomnień. Drużyna zajęła 19 miejsce i spadła o klase niżej. Mnie interesuje nazwisko 2 trenerów którzy prowadzili drużyne w 2003/04
1.Funchal ?
2.Benfica Lizbona
3. Pauleta - nasladuje jakiegos ptaka co zyje na azorach (jastrzebia bodajze)
4. 18,14,17
5.Kościół i klasztor na Mont Saint-Michel(w Bretanii we Francji)
-----------------------------------
Miasto : Podczas 2 wojny światowej niemieckie U-Booty zatakowały port należący do tego miasta. W wyniku czego zginęło ponad 60 ludzi a ponad 40 ludzi zostało rannych. Druga katastrofa odbyła się w 2002 roku. Podaj co to za katastrofa i jak nazywa się ten region.
Herb : Bardzo dziwny herb

Zawodnik : Obecnie ten zawodnik jest jednym z najlepszych defensywnych pomocników na świecie (jeżeli nie najlepszym). W tym klubie spędził 2 sezony i przeszedł do jednego z największych klubów globu. Mimo iż drużyna była najlepsza jego prace nikt nie doceniał i został sprzedany do pewnego klubu , który przejął pewien charyzmatyczny biznesmen. To dzięki jego "chajcu" obecnie ta drużyna jest jedną z najlepszych na świecie. Proszę podać nazwisko tego pomocnika i biznesmena

Historia : Mimo iż ten klub nie za często występował w europejskich pucharach to zdołał wygrać raz pewne rozgrywki. Kogo pokonał "w finale" i co to były za rozgrywki ?
Ciekawostka : Drużyna ta w sezonie 2002/03 zdobyła 4 miejsce i w sezonie 2003/04 grała nawet w Lidze Mistrzów. Jednak dalsze losy tej drużyny w sezonie 2003/04 nie należą do miłych wspomnień. Drużyna zajęła 19 miejsce i spadła o klase niżej. Mnie interesuje nazwisko 2 trenerów którzy prowadzili drużyne w 2003/04

- białas
- Juventino
Celta Vigopizmak pisze:Miasto : Podczas 2 wojny światowej niemieckie U-Booty zatakowały port należący do tego miasta. W wyniku czego zginęło ponad 60 ludzi a ponad 40 ludzi zostało rannych. Druga katastrofa odbyła się w 2002 roku. Podaj co to za katastrofa i jak nazywa się ten region.
Herb : Bardzo dziwny herbSą tak jakby 2 miecze oraz w środku niebieska tarcza z białymi paskami. Mnie jednak interesuje flaga jaka jest nad tarczą. Podaj kraj który ma podobne barwy
1. w 2002 roku nastąpiło skażenie wód przybrzeżnych w wyniku zatonięcia tankowca. a region to oczywiście Galicja.
2. jeśli chodzi o to, co jest nad tarczą, to kolory ułożone są we flagę Holandii.
3. Claude Makélélé, Roman Abramowicz
4. Puchar Intertoto, FC Zenit Saint Petersburg
5. ...
- MediapuntA
- Juventino
5. lotina , antic 
ZADAJESZ !

ZADAJESZ !

- białas
- Juventino
mam nadzieję, że proste:
1. miasto w północno-wschodniej części kraju. obszar na którym znajduje się miasto przez pewien czas było w posiadaniu króla Polski. na mocy jakiego dokumentu król stał się posiadaczem regionu?
2. w herbie znajdują się m.in. smok oraz nazwa klubu. jakiego koloru jest smok??
3. ten piłkarz urodził się 1 lipca 1976 roku. w 2000 roku dzięki jego bramce, drużyna narodowa zobyła pewne trofeum. jakie?
4. w niedalekiej przeszłości klub miał piłkarzy na miarę mistrza. zajął w lidze 2. miejsce, chociaż miał tyle samo punktów, co mistrz. czym było to spowodowane?
5. ze swoim pierwszym rywalem w europejskich pucharach przegrali 1:4 i ... // kto był tym przeciwnikiem i jaki był wynik 2. meczu?
EDIT:
1. traktat wiedeński.
2. według moich informacji, pierwszym przeciwnikiem FC Metz w europejskich pucharach był HSV Hamburg i Niemcy wygrali 4:1 oraz 3:2.
1. miasto w północno-wschodniej części kraju. obszar na którym znajduje się miasto przez pewien czas było w posiadaniu króla Polski. na mocy jakiego dokumentu król stał się posiadaczem regionu?
2. w herbie znajdują się m.in. smok oraz nazwa klubu. jakiego koloru jest smok??
3. ten piłkarz urodził się 1 lipca 1976 roku. w 2000 roku dzięki jego bramce, drużyna narodowa zobyła pewne trofeum. jakie?
4. w niedalekiej przeszłości klub miał piłkarzy na miarę mistrza. zajął w lidze 2. miejsce, chociaż miał tyle samo punktów, co mistrz. czym było to spowodowane?
5. ze swoim pierwszym rywalem w europejskich pucharach przegrali 1:4 i ... // kto był tym przeciwnikiem i jaki był wynik 2. meczu?
EDIT:
zgadza się. zadajesz.Chmura pisze:FC Metz
1. traktat wiedeński.
2. według moich informacji, pierwszym przeciwnikiem FC Metz w europejskich pucharach był HSV Hamburg i Niemcy wygrali 4:1 oraz 3:2.
Ostatnio zmieniony 14 marca 2007, 00:28 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chmura
- Juventino
FC Metz
1. Chodzi chyba o Stanisława Leszczyńskiego, o dokumencie mi nic nie wiadomo z tego co wiem to król Franci mu to zapewnił.
2.Bordo
3.Puchar Narodów Afryki
4. Przegrali różnicą bramek
5. Fc Barcelona, wygrali 4:1 tu jednak slowo komentarza, bo nie wiem jak w koncu bylo na wikipedi jest napisane ze pierwszy mecz wygrala Barcelona 4:2 w drugim bylo 4:1 dla Metz i w koncu Metz wygrało w karnych 6:5- dziwne ktoś sprostuje??
1. Chodzi chyba o Stanisława Leszczyńskiego, o dokumencie mi nic nie wiadomo z tego co wiem to król Franci mu to zapewnił.

2.Bordo
3.Puchar Narodów Afryki
4. Przegrali różnicą bramek
5. Fc Barcelona, wygrali 4:1 tu jednak slowo komentarza, bo nie wiem jak w koncu bylo na wikipedi jest napisane ze pierwszy mecz wygrala Barcelona 4:2 w drugim bylo 4:1 dla Metz i w koncu Metz wygrało w karnych 6:5- dziwne ktoś sprostuje??
Juve Rulezzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!
East Side Is The Best !!!
- Chmura
- Juventino
Bedzie bardzo proste bo nie mam czasu wymyśleć czegoś amibitniejszego.
1. Miasto w środkowej częsci swojego kraju, słynnie z pewnego rodzaju przemyslu, odbywa się tu festwial filmowy. W ramach tego festiwalu regularnie odwiedza to miasto słynny amerykański reżyser. Pod jego imię i nazwisko.
2. Można powiedzieć, że herb kojarzy się z olimpiadą. Jaka jest na nim data.
3. W klubie tym grał przez pewien czas chyba najsłynniejszy piłkarz kraju z którego klub pochodzi. Zdobywał wiele trofeów z tym klubem jak i po wyjezdzie za granicę. O kogo chodzi i z jakim klubem odnosił największe sukcesy.
4. Krótko. Historia najnowsza. Niesamowity mecz dotyczący roztrzygnięcia zdobycia pewnego trofeum. Rzadko się takie zdarzają. Można powiedzieć prawdziwy cud. Podać przeciwnika , datę, wynik, strzelców bramek, o czym ten mecz decydował.
5. Klub ten za czasów swoich ostatnich sukcesów, grał z reklamą pewnego jogurtu na koszulce. Jakiego??
1. Miasto w środkowej częsci swojego kraju, słynnie z pewnego rodzaju przemyslu, odbywa się tu festwial filmowy. W ramach tego festiwalu regularnie odwiedza to miasto słynny amerykański reżyser. Pod jego imię i nazwisko.
3. W klubie tym grał przez pewien czas chyba najsłynniejszy piłkarz kraju z którego klub pochodzi. Zdobywał wiele trofeów z tym klubem jak i po wyjezdzie za granicę. O kogo chodzi i z jakim klubem odnosił największe sukcesy.
4. Krótko. Historia najnowsza. Niesamowity mecz dotyczący roztrzygnięcia zdobycia pewnego trofeum. Rzadko się takie zdarzają. Można powiedzieć prawdziwy cud. Podać przeciwnika , datę, wynik, strzelców bramek, o czym ten mecz decydował.
5. Klub ten za czasów swoich ostatnich sukcesów, grał z reklamą pewnego jogurtu na koszulce. Jakiego??
- białas
- Juventino
Widzew ŁódźChmura pisze:Bedzie bardzo proste bo nie mam czasu wymyśleć czegoś amibitniejszego.
1. strzelam, że S.Spielberg
2. 1910
3. Z.Boniek, Juventus Turyn
4. mecz decydujący o mistrzostwie Polski 96/97. rozegrany 18.06.97 w Warszawie. Widzew wygrał 3:2 po bramkach S.Majaka (88 min.), D.Gęsiora (90) i A.Michalczuka (90). bramki dla Legii strzelali C.Kucharski (11 min.) i S.Czereszewski (57). jeden z najlepszych meczów polskiej ekstraklasy, jakie miałem przyjemność oglądać 8)
5. Danone
EDIT:
jak ja mogłem się pomylić? takie proste, że myślałem już nad poprzednimi odpowiedziamiChmura pisze:Dobrze, ale nie dokońca.
5. Była to Bakomaa Danone to nasz Juventusik sponsorował swego czasu
Ostatnio zmieniony 15 marca 2007, 19:50 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chmura
- Juventino
Dobrze, ale nie dokońca.
1. Chodzi o Camerimage i Davida Lynch'a.
5. Była to Bakoma
a Danone to nasz Juventusik sponsorował swego czasu 
Zadaje białas.
1. Chodzi o Camerimage i Davida Lynch'a.
5. Była to Bakoma

Zadaje białas.
- MediapuntA
- Juventino
Ten teraz za nim zada to troche minie...
- białas
- Juventino
nie trochę minie tylko zaraz edytuje posta i będziecie mieli piękną zagadeczkę 
1. swego czasu miasto było pod pewnym względem najbogatszym miastem Europy. o czym mowa i w którym wieku to było?
2. w herbie m.in. niedźwiedź. co jest pod jego prawą stopą?
3. ten polski bramkarz grał w jednym z klubów, z których powstał niedawno klub - zagadka? o kim mowa i w którym klubie grał ten polski zawodnik?
4. klub niedawno zdobył Puchar swego kraju. w którym to było sezonie?
5. oto przydomek klubu - zagadki:

do jakiej gromady należy to zwierzę?
miłej zgadywanki.
EDIT: pizmak, zadajesz.
1. swego czasu miasto było pod pewnym względem najbogatszym miastem Europy. o czym mowa i w którym wieku to było?
2. w herbie m.in. niedźwiedź. co jest pod jego prawą stopą?
3. ten polski bramkarz grał w jednym z klubów, z których powstał niedawno klub - zagadka? o kim mowa i w którym klubie grał ten polski zawodnik?
4. klub niedawno zdobył Puchar swego kraju. w którym to było sezonie?
5. oto przydomek klubu - zagadki:

do jakiej gromady należy to zwierzę?
miłej zgadywanki.
EDIT: pizmak, zadajesz.
Ostatnio zmieniony 15 marca 2007, 21:06 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- MediapuntA
- Juventino
Germinal Beerschot Antwerpia
1. Antwerpia , XVI wiek
2. piłka
3. Jan Tomaszewski , Beerschot
4. 2005
5. Są to szczury. Należą do ssaków
1. Antwerpia , XVI wiek
2. piłka
3. Jan Tomaszewski , Beerschot
4. 2005
5. Są to szczury. Należą do ssaków
- MediapuntA
- Juventino
1. MIASTO - ponad 700 tys. mieszkańców, założone jako fenicka osada, położone na wyspie. W XIIIw. doszło tu do pewnego znanego powstania, przeciwko komu i jaką miało nazwę?
2. HERB - w formie tarczy, ptak w locie w centrum. Połowa czarna, a druga?
3. PIŁKARZ - znany pomocnik, w tym kraju gra już od 1999 roku, a mnie interesuje jako był jego jedyny klub w macierzystym kraju?
4. HISTORIA - w 1947 do tego klubu przyszedł pewien skrzydłowy z jednego z krajów demoludu. Obecnie już nieżyjący w klubie X zaliczył ponad 140 występów i strzelił 23 bramki. Któż to taki?
5. KLUB - fani tego zespołu zaprzyjaźnieni są z kibicami pewnego klubu, wszystkim zapewne znanego, grającego w niespełna 100 tys. mieście. Ostatnio urządzili konkretna awantura, na meczu z kim?
2. HERB - w formie tarczy, ptak w locie w centrum. Połowa czarna, a druga?
3. PIŁKARZ - znany pomocnik, w tym kraju gra już od 1999 roku, a mnie interesuje jako był jego jedyny klub w macierzystym kraju?
4. HISTORIA - w 1947 do tego klubu przyszedł pewien skrzydłowy z jednego z krajów demoludu. Obecnie już nieżyjący w klubie X zaliczył ponad 140 występów i strzelił 23 bramki. Któż to taki?
5. KLUB - fani tego zespołu zaprzyjaźnieni są z kibicami pewnego klubu, wszystkim zapewne znanego, grającego w niespełna 100 tys. mieście. Ostatnio urządzili konkretna awantura, na meczu z kim?
- Supersonic
- Juventino
US Citta di Palermo
1. Nieszpory Sycylijskie - antyfrancuskie
2. różowiutka
3. Mark Bresciano grał w australijskim Carlton SC
4. Čestmír Vycpálek
5. z Genoą, bardzo konkretną
uff a już myślałem, że już nigdy nie rozwiąże żadnej zagadki
ps. uzupełniłem spis klubów
edit. 5. tak to jest jak się człek śpieszy...
1. Nieszpory Sycylijskie - antyfrancuskie
2. różowiutka
3. Mark Bresciano grał w australijskim Carlton SC
4. Čestmír Vycpálek
5. z Genoą, bardzo konkretną
uff a już myślałem, że już nigdy nie rozwiąże żadnej zagadki

ps. uzupełniłem spis klubów
edit. 5. tak to jest jak się człek śpieszy...
Ostatnio zmieniony 15 marca 2007, 22:56 przez Supersonic, łącznie zmieniany 1 raz.
- MediapuntA
- Juventino
5. z jaką kurde Genoa ? Przeciez to z Catanią było
No , co ty koleś...