Wysokie kary za bójke na meczu Valencia - Inter

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Cyba

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 17:31

Siedem miesięcy dyskwalifikacji dla Davida Navarro z Valencii oraz łącznie 21 meczów kary dla pięciu innych uczestników bójki po meczu piłkarskiej Ligi Mistrzów z Interem Mediolan - taką decyzję podjęła w środę Europejska Unia Piłkarska (UEFA).
Dwaj gracze Interu - Argentyńczyk Nicolas Burdisso i Brazylijczyk Maicon - nie będą mogli zagrać w sześciu meczach w europejskich pucharach, Carlos Marchena z Valencii - w czterech, Kolumbijczyk Ivan Cordoba (Inter) - w trzech, a jego klubowy kolega Argentyńczyk Julio Cruz - w dwóch.

Oba kluby muszą także zapłacić karę finansową w wysokości 250 tys. franków szwajcarskich (ponad 150 tys. euro).

Do bójki z udziałem piłkarzy obu zespołów doszło po ostatnim gwizdku sędziego w meczu Ligi Mistrzów, który odbył się w Walencji 6 marca. Remis 0:0 zapewnił gospodarzom awans do ćwierćfinału tych rozgrywek.

Gdy niemiecki arbiter Wolfgang Stark zakończył spotkanie, na środku boiska doszło do awantury z udziałem wielu piłkarzy obu drużyn. Zamieszanie zaczęło się od wymiany zdań między Carlosem Marcheną a Nicolasem Burdisso. Do awantury szybko włączyli się rezerwowi zawodnicy obu zespołów, a nawet oficjele zasiadający na ławce rezerwowych. Nie obyło się bez przepychanek, popchnięć, kopnięć i bokserskich ciosów. Interweniowali ochroniarze i policja, a rozdzielenie zwaśnionych stron nie było łatwe. Gracze obu drużyn ponownie skoczyli sobie do gardeł już w budynku klubowym, w drodze do szatni.

Najaktywniejszym uczestnikiem awantury był rezerwowy gospodarzy David Navarro, który m.in. złamał nos Burdisso, a po wymierzeniu kilku ciosów rywalom uciekał przed nimi przez niemal całe boisko.

UEFA poinformowała w środę, że zwróci się do Międzynarodowej Federacji Piłkarskiej (FIFA), by kara nałożona na Navarro skutkowała także na rozgrywki krajowe oraz ewentualne występy w reprezentacji Hiszpanii.

zródło http://sport.onet.pl/83031,1248711,1502 ... omosc.html

Mam coraz większy szacunek dla piłkarzy Valenci :prochno:

ps ma ktoś może filmy z tego zdarzenia :prochno:

Obrazek
mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 17:47

Szukaj TUTAJ

Czy ja wiem czy to są wysokie kary... ja osobiście dałbym więcej kar finansowych, bo co to jest 150 tys. euro dla takich klubów :think:

Ciągle zastanawiam się co działo się w szatni Valencii po tym spotkaniu :wink:

mateelv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 17:50

Moim zdaniem kara odpowiednia, tylko powinni jakoś dojść co się działo potem w szatni, a podobno coś tam się wydarzyło... :lol:

Tigmar

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 18:01

mateelv pisze:Moim zdaniem kara odpowiednia, tylko powinni jakoś dojść co się działo potem w szatni, a podobno coś tam się wydarzyło... :lol:
czyżby jakieś zberezieństwa i zboczeństwa?
ja już nic nie chce wiedzieć.
po Interze to sie wszystkiego można spodziewać ;)

a kary surowe, ale odpowiednie.

mateelv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 18:11

Tigmar pisze:
mateelv pisze:Moim zdaniem kara odpowiednia, tylko powinni jakoś dojść co się działo potem w szatni, a podobno coś tam się wydarzyło... :lol:
czyżby jakieś zberezieństwa i zboczeństwa?
ja już nic nie chce wiedzieć.
po Interze to sie wszystkiego można spodziewać ;)

a kary surowe, ale odpowiednie.
hehe 8) Czekamy na dalszy rozwój faktów :lol:

Gość

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 18:15

Inter to ani w piłke nie umie grać , ani się bić nie umie . Wielka mi bijatyka , zwykła wiejska szarpanina , ale siedem miesięcy dyskwalifikacji dla Davida Navarro to chyba za dużo troche , kary finansowe dla klubów są żałośnie śmieszne
http://www.milanos.pl/video.php?cat=23&id=7078 :smile:

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 18:17

Niby co? :lol: Toldo został zatrzymany przez służby porządkowe. Boże, niektórzy potrafią wytworzyć nieograniczone ilości bzdur.

mateelv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 18:28

klsmkr pisze:
Niby co? :lol: Toldo został zatrzymany przez służby porządkowe. Boże, niektórzy potrafią wytworzyć nieograniczone ilości bzdur.
Życzliwy kolego "z mediolanu" , własnie probuje sie dowiedzieć co sie tam zdarzyło, wiesz cos wiecej na ten temat? Nie mowie tego ironicznie, pytam sie powaznie, bo jestem ciekaw. Jak to tam było? :wink:

CzarnyZkultury

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 18:46

troche za duza ta kara dla Navarro i Marcheny szczegolnie. przeciez to interisci zaczeli ta bojke. ogladalem na zywo ten mecz i sadze ze za te proby "skoszenia" zawodnika Valenci przez interistow powinny byc znacznie wyzsze kary !

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 18:57

No właśnie nic. Fragment wypowiedzi Toldo:
fcinter.pl pisze:Było dużo policji, ale wykorzystałem moment nieuwagi i wszedłem tam, gdzie przebierali się piłkarze Valencii. Policjanci za mną ruszyli, aż w końcu mnie zablokowali. Nie wiem co we mnie wstąpiło, w końcu się wycofałem
Zatrzymali Toldo, więc pewnie żaden z graczy Interu nie dostał się do szatni Valencii. Druga sprawa - kary finansowe. Nie mam pojęcia, czym kieruje się UEFA przy ich nakładaniu, ale jakiś taryfikator pewnie mają. Przypominam, że pierwsze mecze w przyszłorocznej LM zagramy bez czterech zawodników, co może przełożyć sie na gorsze wyniki i mniejsze wpływy do budżetu.

Cieszę się, że UEFA poszła po rozum do głowy i nie zamknęła stadionów (a były takie plotki). To nie wina kibiców, że piłkarze nie wytrzymali napięcia.

PS. Generalnie kary uważam za właściwe, choć liczyłem na ciut mniej dla Burdisso i Maicona.

mateelv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 19:05

Drogi klsmkr, kary są na bank odpowiednie, nie ma się co oszukiwać.

A co do wypowiedzi Toldo, to wiesz, że to też może być jakaś plota?
Wszystko wyjaśni się jak zwykle z czasem... czasami żałuje, że nie leci on szybciej.... (serie b) :angry:

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 19:15

mateelv pisze:A co do wypowiedzi Toldo, to wiesz, że to też może być jakaś plota?
To fragment jakiegoś wywiadu radiowego, więc o autentyczność nie martwiłbym się. A w tej sprawie nikt inny nie zabrał głosu, nie było kary dla Toldo, więc czemu miałbym mu nie wierzyć?

W tym samym wywiadzie Francesco powiedział, że to Marchena sprowokował Burdisso obrażając go.

wojti-s

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 19:50

Burdisso rzucać się nie mógł. Materazzi też Zidane'owi coś powiedział na mundialu i wiadomo jak sie skończylo :D

Finansowa kara jak zwykle śmieszna. Moim zdaniem nie klub a piłkarze powinni zostać nią ukarani, adekwatnie 200% miesięcznego wynagrodzenia. Bo to śmieszne raz żeby klub za to płacił, dwa że stawki są tak niskie.

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 20:49

Za tego typu kretyńskie zachowania powinny być znacznie surowsze kary, jak i dla jednych tak i dla drugich. Dodatkowo kary finansowe powinny być przede wszystkim wymierzone bezpośrednio w zawodników, a dopiero później w kluby. Surowe kary, bardzo surowe, adekwatne do zachowań - to jedyny sposób na pozbycie się głupoty z krajowych, europejskich i światowych boisk.

Wicior

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 14 marca 2007, 21:02

To co wyczyniał Cordoba (z całym szacunkiem) to jedna wielka farsa.Bardzo sie ośmieszył.Podoba mi się opcja z zawieszaniem piłkarzy na określoną liczbę spotkań.Gorzej natomiast z karami.Te kwoty o których mowa wyżej to także jedno wielkie halo.Kogo obchodzi, ze piłkarze Interu byli pod wpływem 'chwili'.Jeżeli takie cos sie zaczęło powinni jak najszybciej odciągnąć Navarro od reszty zawodników i za próbe spowodowania bójki tylko on zostałby ukarany.
Inter nie potrafił godnie pożegnać sie z Ligą Mistrzów.Nie oszukujmy się.
Ale mają nauczkę na przyszłość.. Tylko ile jeszcze ich będzie?..

ODPOWIEDZ