Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- Supersonic
- Juventino
Elmo tu nie chodzi o to, że Twoje zagadki są za trudne. One są niemożliwe do rozwiązania. Popatrz na nie oczyma usera. Co innego jest znaleźć extra wiadomość o klubie a co innego znaleźć ten klub. O mieście piszesz tyle co kot napłakał. Dajesz 3 podpowiedzi dotyczące piłkarza - króla strzelców z obywatelstwem takim i śmakim. Może mi powiesz w jaki sposób mam znaleźć przykłowo tą Twoją brazylijkę z San Jose? Tak jak pisał Czwartek dobra zagadka to taka, którą można rozwiązać po każdej wskazówce. A nikt na świecie nie rozwiąże nic po wskazówce: 5. Główną siłę zespołu tworzą krajowi piłkarze, lecz znalazło się też w drużynie dwóch piłkarzy z różnych kontynentów. Jak nazywają się ci piłkarze i jakie kraje reprezentują.Elmo pisze:
Ja jedną zagadkę zadałem, nikt nie odpowiedział, więc daję Wam szanse
Przestań się unosić tylko daj porządne wskazówki do Twojej poprzedniej wskazówki i już. pozdrawiam
- swiergot
- Juventino
To była jedyna przydatna podpowiedź. A jak widzisz przez ten błąd musiałeś się przejęzyczyć, żeby można było dojść po tej wskazówce do rozwiązania.Elmo pisze:Poprawiłem punkt, dotyczący czerwonej kartki, co nawiasem mówiąc, nie było nawet główną częścią zagadki, ale faktycznie mogło wprowadzić w błąd.

- MeHoweck
- Qualità Juventino
Supersonic pisze:Tak jak pisał Czwartek dobra zagadka to taka, którą można rozwiązać po każdej wskazówce.
Rozumiem, że po tych podpowiedziach też można od razu wywnioskować, że chodzi o Werder, tak?preclix pisze:
2. Herb w kolorze zielono białym.
Jakiego kształtu jest herb i co znajduje się w środku ?
4. Klub ma na koncie 4 mistrzostwa swojego kraju.
Od którego sezonu zespół gra nieprzerwanie w najwyższej klasie rozgrywkowej w swoim państwie ?
5. W klubie zagadce występowało dwóch polaków na pozycji bramkarza i obrońcy, w kadrze tego zespołu był również trzeci Polak, niezaliczył on jednak żadnego oficjalnego występu w tym klubie.
Podaj imiona i nazwiska wszystkich trzech Polaków.

Podstępem mnie wziąłeśswiergot pisze:To była jedyna przydatna podpowiedź. A jak widzisz przez ten błąd musiałeś się przejęzyczyć, żeby można było dojść po tej wskazówce do rozwiązania.Elmo pisze:Poprawiłem punkt, dotyczący czerwonej kartki, co nawiasem mówiąc, nie było nawet główną częścią zagadki, ale faktycznie mogło wprowadzić w błąd.

- Czwartek
- Evertonista
Elmo pisze:Rozumiem, że po tych podpowiedziach też można od razu wywnioskować, że chodzi o Werder, tak?preclix pisze: 5. W klubie zagadce występowało dwóch polaków na pozycji bramkarza i obrońcy, w kadrze tego zespołu był również trzeci Polak, niezaliczył on jednak żadnego oficjalnego występu w tym klubie.
Podaj imiona i nazwiska wszystkich trzech Polaków.
Nie mów proszę, że nie widzisz różnicy między tymi podpowiedziami. Poza tym dość sprytnie ominąłeś dwie podpowiedzi - o złotym medalu (wystarczy przejrzeć turnieje w 2000 roku) i o mieście portowym, które jest stolicą jakiegoś regionu-kraju. Także nie mów proszę, że zagadka była do rozwiązania, bo wogóle nie była. I to nie o to chodzi żebyś się teraz obrażał i udowadniał że takie proste zagadki są ponad Ciebie, tylko o to żebyś dawał szanse zgadnięcia, takie jak wszyscy inni.Elmo pisze:5. Główną siłę zespołu tworzą krajowi piłkarze, lecz znalazło się też w drużynie dwóch piłkarzy z różnych kontynentów. Jak nazywają się ci piłkarze i jakie kraje reprezentują.
EDIT: Jeszcze odnośnie poprzedniej zagadki. Terminarz reprezentacji Anglii U-18 w 1997 roku:
18-Feb-1997 Scotland
29-Apr-1997 Portugal
13-May-1997 Portugal
18-Jun-1997 Ivory Coast
20-Jun-1997 United Arab Emirates
22-Jun-1997 Mexico
26-Jun-1997 Argentina
09-Sep-1997 Yugoslavia
11-Oct-1997 Yugoslavia
26-Oct-1997 Russia
14-Nov-1997 Russia
Państwa które wchodzą w grę (nieeuropejskie) to Wybrzeże Kości Słoniowej, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Meksyk, Argentyna, (ewentualnie) Rosja. W żadnym z pierwszych 5 spotkań nie było czerwonych kartek (źródło - http://en.wikipedia.org/wiki/1997_FIFA_ ... ampionship), największe miasto Rosji nie leży na Wschodzie kraju (bo zakładam że populacja ponad 200 tysięcy to jakiś haczyk, więc wogóle się tym nie kieruję).
No to jak? Mam złe dane?

26 MAJA 1993 - COUPE D'EUROPE
NOUS SOMMES LES MARSEILLAIS!!!
- Ja-JUVE-nek
- Juventino
Jeśli się nie mylę to quiz stoi w miejscu. W takim razie ja zadam zagadkę. Bo z kłótni nic nie pożytecznego i tak nie wyniknie.
1. W mieście tym znajdują się domy dwóch sławnych ludzi. Jeden należał do znanego pisarza i poety, a drugi do osoby bardzo związanej z religią tego kraju. Co to za miasto i o czyje budowle chodzi?
2. Herb zawiera w sobie element z flagi kraju z którego pochodzi. Oprócz tego ma bardzo charakterystyczny kształt. Co to za kształt?
3. Piłkarz ten jest wychowankiem klubu zagadki. Jest bramkarzem i ma 25 lat. Udało mu się już jednak zostać wybranym najlepszym graczem ligi. O kogo chodzi?
4. Na koniec dwudziestego wieku klub miał szansę zagrać w pucharze UEFA, jednak został już w 1 rundzie wyeliminowany przez pewną niemiecką drużynę. Kiedy, gdzie i z kim przegrali?
5. Kilka lat temu posadę trenera piastował człowiek będący żywą legendą klubu, jednak nie odniósł sukcesu. O kogo chodzi? Czemu przestał być trenerem?
1. W mieście tym znajdują się domy dwóch sławnych ludzi. Jeden należał do znanego pisarza i poety, a drugi do osoby bardzo związanej z religią tego kraju. Co to za miasto i o czyje budowle chodzi?
2. Herb zawiera w sobie element z flagi kraju z którego pochodzi. Oprócz tego ma bardzo charakterystyczny kształt. Co to za kształt?
3. Piłkarz ten jest wychowankiem klubu zagadki. Jest bramkarzem i ma 25 lat. Udało mu się już jednak zostać wybranym najlepszym graczem ligi. O kogo chodzi?
4. Na koniec dwudziestego wieku klub miał szansę zagrać w pucharze UEFA, jednak został już w 1 rundzie wyeliminowany przez pewną niemiecką drużynę. Kiedy, gdzie i z kim przegrali?
5. Kilka lat temu posadę trenera piastował człowiek będący żywą legendą klubu, jednak nie odniósł sukcesu. O kogo chodzi? Czemu przestał być trenerem?
- Supersonic
- Juventino
Heart of Midlothian EdynburgJa-JUVE-nek pisze:Jeśli się nie mylę to quiz stoi w miejscu. W takim razie ja zadam zagadkę. Bo z kłótni nic nie pożytecznego i tak nie wyniknie.
1. Edynburg. Stoją tam domy Johna Knoxa, który wprowadził protestantyzm w Szkocji oraz pomnik Waltera Scotta - sławnego pisarza i poety szkockiego.
2. Serducho
3. Craig Gordon
4. Z VFB Stuttgart przegrali pierwszy mecz w Stuttgarcie na Gottlieb-Daimler Stadion. Sezon 2000/2001
5. John Robertson - zajął w lidze dopiero 5 miejsce a szastającemu kasą właścicielowi Romanowi Romanovovi to było z amało. BTW> to ten pan, który teraz grzmi o tym, że wszyscy sędziowie w Szkocji pomagają Glasgow.
SOrry dziś już nie dam rady zadać :doh:
- MeHoweck
- Qualità Juventino
Różnice są, ale czy na pewno masz możliwość dojścia po każdej podpowiedz do prawidłowej nazwy klubu?Czwartek pisze:Elmo pisze:Rozumiem, że po tych podpowiedziach też można od razu wywnioskować, że chodzi o Werder, tak?preclix pisze: 5. W klubie zagadce występowało dwóch polaków na pozycji bramkarza i obrońcy, w kadrze tego zespołu był również trzeci Polak, niezaliczył on jednak żadnego oficjalnego występu w tym klubie.
Podaj imiona i nazwiska wszystkich trzech Polaków.Nie mów proszę, że nie widzisz różnicy między tymi podpowiedziami.Elmo pisze:5. Główną siłę zespołu tworzą krajowi piłkarze, lecz znalazło się też w drużynie dwóch piłkarzy z różnych kontynentów. Jak nazywają się ci piłkarze i jakie kraje reprezentują.
Czwartek pisze: Chodzi o to żeby była możliwość dojścia po każdej podpowiedzi do prawidłowej nazwy klubu!
Ominąłem, bo one potwierdzają Twój cytat, ale nie dowodzą, że ta zagadka była poprawnie zadana wg Twoich rozmyślań w cytacie powyżej.Czwartek pisze: Poza tym dość sprytnie ominąłeś dwie podpowiedzi - o złotym medalu (wystarczy przejrzeć turnieje w 2000 roku) i o mieście portowym, które jest stolicą jakiegoś regionu-kraju.
3 kolejne już nie były takie oczywiste, prawda? Swoją drogą, ja nawet nie patrzyłem na 4 pozostałe podpowiedzi, tylko właśnie na tą z Olimpiadą. Tylko w takim razie, po cóż zadawać 4 inne podpowiedzi, skoro ta jedna prowadzi do jednoznacznych wyników?
Świergot rozwiązał, tak więc kolejny kontrprzykład na Twoje tezy. Co prawda wystąpił tam jeden błąd, bo zasugerowałem się Wikipedią (niesłusznie), lecz Jarek dał sobie radę.Czwartek pisze: Także nie mów proszę, że zagadka była do rozwiązania, bo wogóle nie była.
Nic takiego nie robiłem. Ja po prostu lubię grzebać w takich rzeczach i byłoby to dla mnie ciekawe wyzwanie. Gdybym się obrażał na Was że nie rozwiązaliście zagadki, to chyba musiałbym mieć nie po kolei :>Czwartek pisze: I to nie o to chodzi żebyś się teraz obrażał i udowadniał że takie proste zagadki są ponad Ciebie
Dlaczego tylko państwa nieeuropejskie wchodzą w grę? Czy ja tak sugerowałem?Czwartek pisze: EDIT: Jeszcze odnośnie poprzedniej zagadki. Terminarz reprezentacji Anglii U-18 w 1997 roku:
Państwa które wchodzą w grę (nieeuropejskie)

- Supersonic
- Juventino
1. Nazwa wzięła się od obozu wojskowego Rzymian. W latach 30tych urodził się tutaj pewien człowiek ( nieżyjący od kilku lat ), który znalazł się na liście 100 najbogatszych osób na świecie. Miał żonę Allegrę i łożył wiele pieniędzy na sport. Kto to i na co łożył kasiorę?
2. Ten niebiesko - biały herb. Jest bardzo prosty. Na górze nazwa klubu w środku dwie literki. Jakie? Podaj jeszcze jeden klub, który ma herb w podobnym kształcie do klubu zaadki.
3. Grał tu Polak, który występował także w lidze francuskiej i greckiej. Był bardzo kontuzjogenny . Kto to? Gdzie gra obecnie?
4. Mówi się, że konferencja, która miała miejsce w tym mieście, otworzyła światu oczy na problem narodowościowy. Mimo. że efekty doraźne były znikome to jednak sprawiła ona, że świat o problemie narodowościowym się dowiedział. Jak nazywa się organizacja, która doprowadziła do rozpoczęcia konferencji?
5. Obecnie klub przeżywa fatalny okres. Nie gra nawet w pierwszej lidze. Jak nazywa się klub, występujący w tej samej lidze co klub zagadka? Zdecydowanie różni się od wszystkich innych - dlaczego?
2. Ten niebiesko - biały herb. Jest bardzo prosty. Na górze nazwa klubu w środku dwie literki. Jakie? Podaj jeszcze jeden klub, który ma herb w podobnym kształcie do klubu zaadki.
3. Grał tu Polak, który występował także w lidze francuskiej i greckiej. Był bardzo kontuzjogenny . Kto to? Gdzie gra obecnie?
4. Mówi się, że konferencja, która miała miejsce w tym mieście, otworzyła światu oczy na problem narodowościowy. Mimo. że efekty doraźne były znikome to jednak sprawiła ona, że świat o problemie narodowościowym się dowiedział. Jak nazywa się organizacja, która doprowadziła do rozpoczęcia konferencji?
5. Obecnie klub przeżywa fatalny okres. Nie gra nawet w pierwszej lidze. Jak nazywa się klub, występujący w tej samej lidze co klub zagadka? Zdecydowanie różni się od wszystkich innych - dlaczego?
- Chmura
- Juventino
Fc Lausanne Sports
1. Umberto Agnelli, wspomagał m.in. Juve.
2. LS, Empoli
3. Nie mam pojęcia :p
4. Chyba chodzi o knferencje z 1923, to może Liga Narodów??
5. Fc Vaduz, bo jest z Liechtensteinu,??
1. Umberto Agnelli, wspomagał m.in. Juve.
2. LS, Empoli
3. Nie mam pojęcia :p
4. Chyba chodzi o knferencje z 1923, to może Liga Narodów??
5. Fc Vaduz, bo jest z Liechtensteinu,??
Juve Rulezzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!
East Side Is The Best !!!
East Side Is The Best !!!
- Czwartek
- Evertonista
Elmo z 08.03.07 08:49 pisze:Dlaczego tylko państwa nieeuropejskie wchodzą w grę? Czy ja tak sugerowałem?
Elmo z 04.03.07 22:47 pisze:Na koniec powiem, że klub zagadka tak jak poprzedni nie jest klubem europejskim, natomiast jest w pełni profesjonalnym klubem męskiej piłki nożnej.

- MeHoweck
- Qualità Juventino
Czwartek pisze:Elmo z 08.03.07 08:49 pisze:Dlaczego tylko państwa nieeuropejskie wchodzą w grę? Czy ja tak sugerowałem?Elmo z 04.03.07 22:47 pisze:Na koniec powiem, że klub zagadka tak jak poprzedni nie jest klubem europejskim, natomiast jest w pełni profesjonalnym klubem męskiej piłki nożnej.?
Hmmmm.... Państwa, które wymieniłeś rozważałeś pod kątem piłkarza. Klub faktycznie nie jest europejski. A teraz mam pytanie, czy jak Piotr Nowak gra w amerykańskim klubie - który nie jest europejski, to Piotr Nowak, także nie jest z kraju europejskiego?
- Czwartek
- Evertonista
OK, już rozumiem, masz rację. Ide w takim razie się zagłębiać w tajniki młodzieżówek szkockiej, portugalskiej, jugosławskiej i rosyjskiej :].Elmo pisze:Hmmmm.... Państwa, które wymieniłeś rozważałeś pod kątem piłkarza. Klub faktycznie nie jest europejski. A teraz mam pytanie, czy jak Piotr Nowak gra w amerykańskim klubie - który nie jest europejski, to Piotr Nowak, także nie jest z kraju europejskiego?
A możesz tylko napisać czy ten piłkarz uderzony jest znany szerszej publiczności?

- MeHoweck
- Qualità Juventino
Hmmm, no nie wiem o jak szeroką publiczność Ci chodziCzwartek pisze:OK, już rozumiem, masz rację. Ide w takim razie się zagłębiać w tajniki młodzieżówek szkockiej, portugalskiej, jugosławskiej i rosyjskiej :].Elmo pisze:Hmmmm.... Państwa, które wymieniłeś rozważałeś pod kątem piłkarza. Klub faktycznie nie jest europejski. A teraz mam pytanie, czy jak Piotr Nowak gra w amerykańskim klubie - który nie jest europejski, to Piotr Nowak, także nie jest z kraju europejskiego?
A możesz tylko napisać czy ten piłkarz uderzony jest znany szerszej publiczności?

- Supersonic
- Juventino
Ja tylko chciałem poweidzieć, że kolej jest teraz Chmury
3. Marcin Kuźba - Górnik Zabrze
4. Liga Małych Narodów
Uzupełniłem spis klubów .

3. Marcin Kuźba - Górnik Zabrze
4. Liga Małych Narodów
Uzupełniłem spis klubów .