Zastrzeżenie numeru?
- M.
- Juventino
Alessandro Del Piero - nikomu nie muszę przedstawiać tego piłkarza, nawet słabo zorientowany kibic piłkarski wie, kim on jest. Ostatnio zastanawiałem się, czy w zamian za ogromne oddanie i miłość Juventus powinien zastrzec numer 10 po zakończeniu kariery przez Del Piero. Z jednej strony w 109 letniej historii taki proceder nie miał miejsca ani razu, choć piłkarzy wybitnych czy też oddanych klubowi nie brakowało.
Nie miałem okazji oglądać największych piłkarzy Juve w akcji, za to pamiętam całą karierę Del Piero - piłkarza od zawsze związanego i kojarzonego z Juventusem. Nigdy nie spotkałem się z obraźliwymi komentarzami na jego temat, nawet po degradacji do Serie B. Ludzie mówili różne rzeczy, najczęściej oczerniali Starą Damę, ale przynajmniej ja nigdy nie spotkałem się z obraźliwymi słowami skierowanymi w kierunku naszego kapitana. Wręcz przeciwnie, nawet nasi przeciwnicy odnoszą się do niego z szacunkiem i podziwiają go za ogromne oddanie dla Juventusu potwierdzone tylko błyskawiczną decyzją o pozostaniu w zespole nawet w obliczu gry w drugiej lidze.
Nie będę ukrywał, że w Juventusie byli piłkarze o większych umiejętnościach od Del Piero. Ale według mnie żaden z nich nie dał Starej Damie tyle co Alex. Najlepszy strzelec w historii klubu, do końca kariery prawdopodobnie zostanie zawodnikiem, który rozegrał największą ilość meczów w biało-czarnej koszulce. I wreszcie największy wyczyn - miłość niezachwiana nawet degradacją. Chyba nikt nie miał wątpliwości, że Alex będzie nie bronił barw Juventusu w Serie B.
Być może moje spojrzenie na całą tą sprawę jest nieco spaczone, w końcu Del Piero był moim pierwszym i jedynym idolem, którego podziwiam odkąd tylko pamiętam. Jednak nie wyobrażam sobie, aby ktoś inny mógł godnie go zastąpić i stać się dla Juventusu kimś tak ważnym jak Alex. Nie wyobrażam sobie, żeby za kilka lat ktoś inny grał z dziesiątką w barwach Juve. I uważam, że za to wszystko, co Del Piero zrobił dla Juventusu, klub powinien oddać mu ten honor i zastrzec numer 10.
Zapraszam do dyskusji.
Nie miałem okazji oglądać największych piłkarzy Juve w akcji, za to pamiętam całą karierę Del Piero - piłkarza od zawsze związanego i kojarzonego z Juventusem. Nigdy nie spotkałem się z obraźliwymi komentarzami na jego temat, nawet po degradacji do Serie B. Ludzie mówili różne rzeczy, najczęściej oczerniali Starą Damę, ale przynajmniej ja nigdy nie spotkałem się z obraźliwymi słowami skierowanymi w kierunku naszego kapitana. Wręcz przeciwnie, nawet nasi przeciwnicy odnoszą się do niego z szacunkiem i podziwiają go za ogromne oddanie dla Juventusu potwierdzone tylko błyskawiczną decyzją o pozostaniu w zespole nawet w obliczu gry w drugiej lidze.
Nie będę ukrywał, że w Juventusie byli piłkarze o większych umiejętnościach od Del Piero. Ale według mnie żaden z nich nie dał Starej Damie tyle co Alex. Najlepszy strzelec w historii klubu, do końca kariery prawdopodobnie zostanie zawodnikiem, który rozegrał największą ilość meczów w biało-czarnej koszulce. I wreszcie największy wyczyn - miłość niezachwiana nawet degradacją. Chyba nikt nie miał wątpliwości, że Alex będzie nie bronił barw Juventusu w Serie B.
Być może moje spojrzenie na całą tą sprawę jest nieco spaczone, w końcu Del Piero był moim pierwszym i jedynym idolem, którego podziwiam odkąd tylko pamiętam. Jednak nie wyobrażam sobie, aby ktoś inny mógł godnie go zastąpić i stać się dla Juventusu kimś tak ważnym jak Alex. Nie wyobrażam sobie, żeby za kilka lat ktoś inny grał z dziesiątką w barwach Juve. I uważam, że za to wszystko, co Del Piero zrobił dla Juventusu, klub powinien oddać mu ten honor i zastrzec numer 10.
Zapraszam do dyskusji.
:roll:
- Ultras
- Qualità Juventino
- Podziekował: 7 razy
Ja oczywiście jestem przeciwny. Po pierwsze zbyt fajny numer i beznadziejnie by było, gdyby już nikt w historii Juve z nim nie grał, a po drugie są inne sposoby na okazanie piłkarzowi szacunku (np. można dać mu dyplom
)
Tak więc jestem przeciwny i jakoś nie wydaje aby kiedykolwiek doszło do zastrzeżenia tego numeru.
W ankiecie zaznaczyłem opcję numer 5

Tak więc jestem przeciwny i jakoś nie wydaje aby kiedykolwiek doszło do zastrzeżenia tego numeru.
W ankiecie zaznaczyłem opcję numer 5

- Michael900
- Juventino
"Zastrzec to ty se możesz numer telefonu." Del Piero to żywa legenda Juve, ale bez przesady. Czemu np. nie zastrzegli numeru 10 już po Platinim? Przecież też mogli. Za niedługo być może znów trafi się wspaniała gwiazda i co?
Ciekawostki o Juventusie, które musisz znać - www.facebook.com/JuveCiekawostki
- Ein
- Juventino
"Ja tam wole korniszony"
Hm sądzę , że pomysł troche nietrafny. Del Piero jest wspaniałym piłkarzem jednak sądzę że jest wiele innych (może lepszych) sposobów na okazanie szcunku dla Alexa
.
P.S Diego nam zrobił prawdziwy full wypas jeżeli chodzi o ankiete

Hm sądzę , że pomysł troche nietrafny. Del Piero jest wspaniałym piłkarzem jednak sądzę że jest wiele innych (może lepszych) sposobów na okazanie szcunku dla Alexa
P.S Diego nam zrobił prawdziwy full wypas jeżeli chodzi o ankiete
- mil015
- Juventino
zgadza sieDISHMAN pisze:P.S Diego nam zrobił prawdziwy full wypas jeżeli chodzi o ankiete

ale zdecydowalem sie w koncu na to pierwsze

Odnosnie tematu to zdecydowanie NIE. Ktos wczesniej napisal ze "dycha" to zbyt fajny numer zeby juz go nie bylo w JUVE. Wogóle uważam, ze zespół bez klasycznej 10 to jak facet bez jaj

Prędzej zastanawialbym się nad zastrzezeniem numeru 21. Jednak Zidane to Zidane, choc fakt, ze w sumie nie gral u nas dlugo (w porownaniu do DP, czy innego weterana), ale jednak magia Zizou jest wielka.
- Szymek
- Juventino
Alex to piłkarz, którego od zawsze uwielbiałem. Nie ma na świecie drugiego tak wspaniałego zawodnika. Przyszedł do Juve za niemałą kwotę jako młody człowiek, jako nieźle zapowiadający się piłkarz, a stał się jednym z najlepszych na świecie. Z sezonu na sezon potwierdzał to, że jest niezastąpiony. Z Juve wygrał wszystko. Zdobył również tytuł mistrza świata, nie ukrywajmy, że to jest najważniejsze trofeum dla każdego zawodnika. Jednak on zawsze pokazywał, że jest kimś więcej niż tylko piłkarzem, pokazywał, że jest prawdziwym Juventino. Zawsze był z klubem, na dobre i na złe. Po przyjściu Capello, Alex mógł odejść, i miał prawo do takiej decyzji. Z dnia nadzień zamiast podstawowego zawodnika stał się jednym z wielu. Ale czekał cierpliwie. Odeszło Serie A i odszedł Capello, kolejny dylemat, zostać czy nie zostać w Serie B. Jednak został. Powiedział, że jest dumny z bycia Juventino i kocha te barwy i wszystko co z nimi związane. Prowadzi nas dumnie w Serie B zmierzając po koronę dla najlepszego strzelca, a także prowadzi nas do z powrotem na szczyt. Strzelił najwięcej bramek w historii naszego klubu, z czasem będzie również zawodnikiem, który rozegrał najwięcej meczów w biało-czarnej koszulce. Człowiek legenda. Nadal pokazuje, że nie liczy się wiek, nadal ciągnie nas do przodu, strzelając tyle bramek, ze konkurencja wysiada. Cieszę się, że jest mi dane oglądać kogoś tak wspaniałego. Każdy myśląc Juventus, mówi Del Piero. Jednak czy zastrzec ten magiczny numer 10? Mimo wszystko myślę, że nie. Nie zapominajmy, że kiedyś również z tym numerem grali świetni piłkarze, którzy pewnie w tamtych czasach również byli uważani za niezastąpionych. Platini, Baggio, Boniperti, Del Piero i inni grający w barwach Juve z tym numerem są legendami, i mam nadzieję, że doczekam czasu, aż ktoś przejmie pałeczkę od Alessandro i znów stanie się tym, który poprowadzi Juve. Pewnie z czasem to nadejdzie, ale aby założyć koszulkę z numerem 10, trzeba być wyjątkowym. Kto po Aleksie? Poczekamy, zobaczymy.
:rotfl:UlTrAs pisze:a po drugie są inne sposoby na okazanie piłkarzowi szacunku (np. można dać mu dyplom)
- -Lucas-
- Juventino
Pomysł dość odważny jednak czy nie przesadzony? Mimo że Del Piero jest żywą legendą Juve i na zawsze pozostanie symbolem klubu nie chciałbym aby koszulka z numerem 10 została zastrzeżona. Z tym numerem grają zwykle największe gwiazdy. Piłkarze wybitni i na pewno w przyszłości tacy zawitają jeszcze w Turynie. Numer ten jest najbardziej rozpoznawalny i charakterystyczny. Lubię Alexa ale wolałbym aby po zakończeniu kariery nie zabierał ze sobą numeru 10
Jak już wyżej zostało wspomniane w inny sposób można wyrazić miłość do Del Piero. Chciałbym aby w przyszłości został trenerem albo honorowym prezydentem Juve. Aby tworzył historie tego klubu do ostanich chwil życia...
Jak na razie ankieta robi większą furore od tematu. Oczywiście wolę korniszonyDISHMAN pisze:P.S Diego nam zrobił prawdziwy full wypas jeżeli chodzi o ankiete

Widzicie te magiczne słowa powyżej? ZAPRASZAM DO DYSKUSJI. Ponad 30 głosów oddanych w ankiecie a tylko 8 komentarzy! Czy tak trudno jest napisać kilka zdań? :roll:Diego pisze:Zapraszam do dyskusji.
- Radek_88
- Qualità Juventino
Jakby tak zastrzegali po kazdym wyjatkowym zawodniku to w koncu braklo by numerow i pilkarze JUVE musieli by grac w trzycyfrowych :-D
A tak powaznie to rzeczywiscie Alex to szczegolna postac, ale milo bedzie jak za 30 lat zobaczymy rownie genialnego zawodnika z numerem 10 i wspomnimy wtedy o naszym Il Capitano
A tak wogole to...wole korniszony 8)

Ostatnio zmieniony 06 marca 2007, 20:54 przez Radek_88, łącznie zmieniany 1 raz.
- naros
- Juventino
Myśle że to zły pomysł ponieważ nie tylko Alex grał z numerem 10. Grali także Platini czy Baggio więc troche to dziwne by było z mojego punktu widzenia
że to własnie akurat po Alexie miano by zastrzegać ten numer.
A po drugie przecież szukamy następcy Alexa który w przyszłości miał by godnie nosić koszulke Bianconerich właśnie z numerem 10.
Kto nim będzie?
Ja niewiem. 
A po drugie przecież szukamy następcy Alexa który w przyszłości miał by godnie nosić koszulke Bianconerich właśnie z numerem 10.

Un capitano c'è solo un capitano!!!
- Miolli
- Juventino
Numer 10 to przede wszystkim (w Juve) tradycja.
Grali w nim wielkie gwiazdy.
Można się spierać , czy DP należy się zastrzeżenie tego numeru. Rozumiem , że to okazanie wielkiego szacunku za niewątpliwie wielkie zasługi , ale... Czemu niby to mielibyśmy zakończyć historie magicznych 10-tek w Juve?
Grali w nim wielkie gwiazdy.
Można się spierać , czy DP należy się zastrzeżenie tego numeru. Rozumiem , że to okazanie wielkiego szacunku za niewątpliwie wielkie zasługi , ale... Czemu niby to mielibyśmy zakończyć historie magicznych 10-tek w Juve?
- Basiek
- Juventino
Jestem zdecydowanie przeciwko. Ten numer nosiło już wiele znanych nazwisk, może troszkę mniej wiernych niż Alex, ale również zasłużonych. Poza tym numery powinno się zastrzegać tylko wtedy, kiedy zawodnik umiera w młodym wieku będąc wciąż częscią drużyny (jak śp. Arek Gołaś i klub z którym przed tragiczną śmiercią zdążył jedynie podpisać kontrakt, mimo to Włosi zastrzegli numer z którym miał występować). DP jest żywą legendą klubu, i dlatego można postawić pomnik mu pod stadionem, ale z numerem 10 powinno występować jeszcze kilku genialnych graczy 

BEZPŁATNE PRZELEWY DO PL I UK! -> http://www.england.pl/
- juveluck
- Juventino
Del Piero to wielki człowiek wielki piłkarz, symbol naszych czasów. To oczywiste. Jednak nie ma możliwości, żeby zastrzegać jego numer. Po pierwsze to jest numer 10, mam nadzieje i wierze w to, że po Alexie będziemy mieli jeszcze wielu genialnych piłkarzy którym ten numer będzie się należał. Takiej koszulki po prostu się nie zastrzega. Po drugie skoro nie zastrzeżono 6 Scirei, który w latach 80 był takim idolem jakim teraz jest Alex, do dziś ma najwięcej występów w biało-czarnej koszulce, który dodatkowo zginął tragicznie a nie tak dawno pojawiła się nawet w internecie petycja w tej sprawie, to nie widzę szans dla 10 Alexa. Po trzecie ostatnie, z 10 w Juve grało wielu wybitnych piłkarzy i starszemu pokoleniu może się ten numer kojarzyć z zupełnie kim innym. A sens takiego czegoś jest w tym, żeby dany numer wszystkim kojarzył sie z jednym graczem.

FINO ALLA FINE, FORZA JUVENTUS !!!