Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.

Spotkania kibiców, zloty, wyjazdy na mecze i najnowsze informacje z kibicowskiego świata.
ODPOWIEDZ
białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 lutego 2007, 22:12

Supersonic pisze:5. Bo jest cholernym żeńskim zespołem. Sparta
a kilka postów wyżej spytałem się, czy to klub męski, czy żeński :roll:

MeHoweck

Qualità Juventino
Qualità Juventino

Nieprzeczytany post 28 lutego 2007, 13:04

Supersonic pisze:
1. W kościele w tym mieście został ochrzczony jeden z najbardziej znanych królów w historii kontynentu. Ogółem w tym mieście przeprowadzono około 20 koronacji. Znajduje się tutaj także słynna katedra gotycka. Podaj nazwy króla i katedry.
2. Herb owalny, czerwony z białą obwódką. W środku litery R i S. Czy znajduje się tam coś jeszcze?
3. Był legendą nie tylko tego klubu, ale także całej ligi. Urodzony w Rzymie Argentyńczyk, ustanowił rekord ligi, którego chyba już nikt nigdy nie pobije. O co chodzi?
4. Klub ten wygrał pewien puchar, który ze względu na swoją nazwę jest bliski każdemu kibicowi Juventusu. Jaki to puchar i kogo pokonali w finale?
5. Piłkarzem tego klubu był jeden z najbardziej znanych trenerów na świecie w przeszłości niesamowicie bramkostrzelny napastnik. W lidze włoskiej trenował jeden klub przez jeden sezon w latach 90-tych ale szybko go wyrzucono. O kogo chodzi?
Stade de Reims

1. król Franków Chlodwig, Katedra Notre-Dame de Reims
2. tak
3. Delio Onnis, strzelił 299 goli dla 4 różnych klubów francuskich (Stade Reims,AS Monaco,Tours FC,Sporting Toulon Var.) w latach 1972 - 1986
4. Coppa delle Alpi, Stade Reims 3-1 SC Bastia
5. Carlos Bianchi

Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2007, 15:31

ojojojoj nie jest dobrze...

Elmo zadaje :twisted:

Muszę szybko ligę Vanuatu powtórzyć :smile:

MeHoweck

Qualità Juventino
Qualità Juventino

Nieprzeczytany post 28 lutego 2007, 15:38

1. Miasto ma ponad 200 tys. mieszkańców i jest największym zamieszkałym obszarem w państwie i leży we wschodnim regionie kraju. Jak nazywa się ten region i jakie jeszcze miasta należą do tego regionu (wystarczą 3). Państwo, w którym znajduje się to miasto jest dość wyjątkowe :)
2. Patrząc na herb, można odnieść wrażenie, że żony piłkarzy klubu-zagadki nie są wierne swoim mężom. Czy w herbie występuje piłka?
3. Piłkarz ten zmienił swoje obywatelstwo, aby grać dla reprezentacji kraju, z którego jest klub zagadka. Kilkukrotnie był królem strzelców ligi. Kto to i jakie pierwotnie było jego obywatlestwo?
4. Kilkukrotnie w swojej historii klub wygrał ligę oraz puchar kraju. Był jednym z pierwszych klubów grających w obecnej lidze do dzisiaj. Jak nazywa się ta liga i kiedy została utworzona?
5. Główną siłę zespołu tworzą krajowi piłkarze, lecz znalazło się też w drużynie dwóch piłkarzy z różnych kontynentów. Jak nazywają się ci piłkarze i jakie kraje reprezentują.

Supersonic pisze::snooty:
Chciałem powiedzieć, że jedyną wskazówką, po której można spróbować cokolwiek poszukać jest wskazówka nr. 1. Ponieważ jest ona sformułowana w ten sposób, że pasuje do niej około 150 miast wnioskuje o podpowiedź. Dziękuje.
Jutro, po około 24 godzinach od zadania zagadki dam podpowiedzi. A teraz nie marudź, ja Cię o podpowiedzi nie prosiłem :P :D Troszkę luzu, to nie jest klub z Marsa.... a może? :D

EDIT:
6. Liga, w której gra klub jest stosunkowo młoda.
7. Piłkarz, o którym mowa w punkcie 3. wielokrotnie zdobywał tytuł najlepszego strzelca ligi (aż 5 krotnie). Ostatni raz, jako zawodnik klubu-zagadki i obywatel kraju, z którego jest klub..

EDIT2:
8. Tylko dwukrotnie król strzelców ligi pochodził z rodzimego kraju. Pozostali nie byli nawet z tego samego kontynentu. Który kraj był najczęściej reprezentowany przez TOP SCORER-ów?
9. W 1997 piłkarz klubu-zagadki, grając w drużynie młodzieżowej swojego kraju został uderzony podczas meczu przez młodego znanego Anglika, za co ów młodzian dostał pierwszą w swojej karierze czerwoną kartkę. Jak nazywał się ten reprezentant Anglii U-18?
Wskazówki powinny być dosyć trudne ponieważ jest ich aż pięć.
EDIT3: Nie będzie mnie przez jakiś czas, wrócę wieczorem w niedziele. Walczcie Panowie!! Jak Juve!!!
Ostatnio zmieniony 07 marca 2007, 19:12 przez MeHoweck, łącznie zmieniany 7 razy.

Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2007, 22:04

:snooty:

Chciałem powiedzieć, że jedyną wskazówką, po której można spróbować cokolwiek poszukać jest wskazówka nr. 1. Ponieważ jest ona sformułowana w ten sposób, że pasuje do niej około 150 miast wnioskuje o podpowiedź. Dziękuje.
Elmo pisze: Jutro, po około 24 godzinach od zadania zagadki dam podpowiedzi. A teraz nie marudź, ja Cię o podpowiedzi nie prosiłem :P :D Troszkę luzu, to nie jest klub z Marsa.... a może? :D
No jakbym miał we wskazówce "jeden z najbardziej znanych trenerów świata" i wiedział, że przynajmniej raz w życiu słyszałem nazwę tego klubu to też bym był mądry. A tu niedość, że klub z państwa, z którym jest coś nie tak :roll: to jeszcze z Marsa. :smile:

Na razie tylko wiem, że Pogoń Szczecin odpada bo nr. 5 nie pasuje

Czwartek

Evertonista
Evertonista
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2007, 21:21

Hej, wiecie że Nigel Reo-Coker został odesłany kilka lat temu w meczu reprezentacji U21 Anglia - Azerbejdżan?

ALE TO NIE JEST AZERBEJDŻAN!!! Podpowiedzi do tej zagadki są bez sensu, bo wogóle nie podpowiadają! To nie jest quiz "kto da trudniejszą zagadkę"! Chodzi o to żeby była możliwość dojścia po każdej podpowiedzi do prawidłowej nazwy klubu!

Proszę, Elmo, zrób coś z tym, bo wątek już obumarł. Nawet mi się już nie chcę przeszukiwać dalej historii młodzieżówki angielskiej.

Obrazek

26 MAJA 1993 - COUPE D'EUROPE
NOUS SOMMES LES MARSEILLAIS!!!
białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 marca 2007, 21:06

mając na uwadze dobro wszystkich uczestników biorących udział w quizie (także tych, którym nigdy nie udało się prawidłowo odpowiedzieć) wnoszę o dożywotnie wykluczenie z zabawy usera o nicku Elmo, motywując to faktem, że wyżej wymieniony user zadaje zbyt trudne zagadki uniemożliwiając jednocześnie kontynuowanie quizu :prochno:

a tak na poważnie, to Elmo chyba trochę przesadziłeś. pomijając to, że zagadka jest trudna sama w sobie, to twoje kolejne podpowiedzi nie pomagaja w ustaleniu prawidłowej odpowiedźi. tak jak napisał Czwartek, ten quiz nie ma na celu zadanie jak najtrudniejszej odpowiedźi, ale poszerzenie wiedzy o piłkarskich klubach poprzez rozwiązywanie zagadek, które można w jakikolwiek sposób rozwiązać. i nie cytuj mi za chwilę post Supersonica, że podpowiedzi muszą być trudne. cholernie przesadziłeś, i to już po raz drugi.

tyle ode mnie. amen.

MeHoweck

Qualità Juventino
Qualità Juventino

Nieprzeczytany post 04 marca 2007, 22:47

No może zagadka jest troszkę kłopotliwa, ale nie chodzi o to, żeby dawać oczywiste rzeczy, prawda? Obiecuję, że jak odgadniecie bez kolejnych podpowiedzi klub, to nie będę brał udziału w Quizie przez miesiąc :D Jeżeli chcecie jakieś podpowiedzi, to napiszcie co Wam może pomóc :D Wtedy przez dwa tygodnie wstrzymam się z udziałem w Quizie.

Na koniec powiem, że klub zagadka tak jak poprzedni nie jest klubem europejskim, natomiast jest w pełni profesjonalnym klubem męskiej piłki nożnej.

Dzięki takim zagadkom zapamiętacie więcej, a nie tylko podstawowe informacje, które można znaleźć na polskiej Wikipedii.

Ja sam się uczyłem szukając informacji o tych klubach :D Np. nauczyłem się cyrylicy, żeby znaleźć jakieś ciekawe informacje na stronach rosyjskich hackerów dotyczące klubu z USA :D

Chłopaki, nie dajcie się. Pokażcie, że nie jesteście cieniasami!

EDIT:
Jako, że zagadka okazała się zbyt trudna. Wycofuję się z konkursu na jakiś czas (konkretnie z zadawania pytań). Proszę, niech ktoś zada kolejną zagadkę.

EDIT2:
Jeżeli ktoś ma ochotę, to odpowiedzi na moją zagadkę może słać na PW.
Ostatnio zmieniony 06 marca 2007, 14:03 przez MeHoweck, łącznie zmieniany 2 razy.

Piotrekk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 marca 2007, 12:08

Elmo no co Ty?
Aż tak bardzo przejąłeś się tym ich narzekaniem :wink:
Fakt faktem,te zagadki to wymiatające dajesz,szkoda że akurat taka mała przerwa była między zgadką łatwiejszą a Twoją,gdyz dwie takie trudne zgadki w tak krótkim czasie to każdego mogło wykończyć :wink:

Juve fan
preclix

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 marca 2007, 17:06

Ok, w takim razie ja zadaję :

1. ..... jest jednym z największych portów w państwie w którym leży. Jest stolicą kraju ....... .............. ...... ..... należącego do tego państwa.

2. Herb w kolorze zielono białym.
Jakiego kształtu jest herb i co znajduje się w środku ?

3. Zawodnik klubu zagadki w 2000 roku zapewnił złoty medal swojej reprezentacji. W jaki sposób zapewnił złoty medal i gdzie reprezentacja zdobyła złoty medal ?

4. Klub ma na koncie 4 mistrzostwa swojego kraju.
Od którego sezonu zespół gra nieprzerwanie w najwyższej klasie rozgrywkowej w swoim państwie ?

5. W klubie zagadce występowało dwóch polaków na pozycji bramkarza i obrońcy, w kadrze tego zespołu był również trzeci Polak, niezaliczył on jednak żadnego oficjalnego występu w tym klubie.
Podaj imiona i nazwiska wszystkich trzech Polaków.

P.S. Prosta dla odreagowania :-D .

MeHoweck

Qualità Juventino
Qualità Juventino

Nieprzeczytany post 06 marca 2007, 18:32

preclix pisze:Ok, w takim razie ja zadaję :

1. ..... jest jednym z największych portów w państwie w którym leży. Jest stolicą kraju ....... .............. ...... ..... należącego do tego państwa.

2. Herb w kolorze zielono białym.
Jakiego kształtu jest herb i co znajduje się w środku ?

3. Zawodnik klubu zagadki w 2000 roku zapewnił złoty medal swojej reprezentacji. W jaki sposób zapewnił złoty medal i gdzie reprezentacja zdobyła złoty medal ?

4. Klub ma na koncie 4 mistrzostwa swojego kraju.
Od którego sezonu zespół gra nieprzerwanie w najwyższej klasie rozgrywkowej w swoim państwie ?

5. W klubie zagadce występowało dwóch polaków na pozycji bramkarza i obrońcy, w kadrze tego zespołu był również trzeci Polak, niezaliczył on jednak żadnego oficjalnego występu w tym klubie.
Podaj imiona i nazwiska wszystkich trzech Polaków.

P.S. Prosta dla odreagowania :-D .
Werder Brema
1. Brema jest jednym z największych portów w państwie w którym leży. Jest stolicą kraju Wolnego Hanzeatyckiego Miasta Brema należącego do tego państwa.
2. Równoległobok, a w środku stylizowana litera "W".
3. Strzelił ostatniego karnego na 5-3 w konkursie rzutów karnych w finale. Reprezentacja zdobyła złoty medal na Olimpiadzie w Sydney.
4. 1980/1981
5. Jakub Wierzchowski, Paweł Wojtala, Jacek Chańko.

Jeśli dobrze, to zadawajcie kolejną zagadkę :P

preclix

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 marca 2007, 16:02

Ej nie ma tak, znowu będzie temat stał. Jak nie chcesz zadawać pytań to nie odpowiadaj proste... Teraz zadaj pytanie.

MeHoweck

Qualità Juventino
Qualità Juventino

Nieprzeczytany post 07 marca 2007, 19:01

preclix pisze:Ej nie ma tak, znowu będzie temat stał. Jak nie chcesz zadawać pytań to nie odpowiadaj proste... Teraz zadaj pytanie.
Jak zadałem to mówicie że trudne... Teraz może każdy zadać, więc pytanie powinno być szybciej, niż ja zadam - proste, nie?

Ja jedną zagadkę zadałem, nikt nie odpowiedział, więc daję Wam szanse :P

swiergot

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 marca 2007, 19:05

Elmo pisze:Ja jedną zagadkę zadałem, nikt nie odpowiedział, więc daję Wam szanse :P
Szantaż: popraw błąd w swojej zagadce albo podam rozwiązanie :smile:

Obrazek
MeHoweck

Qualità Juventino
Qualità Juventino

Nieprzeczytany post 07 marca 2007, 19:14

swiergot pisze:
Elmo pisze:Ja jedną zagadkę zadałem, nikt nie odpowiedział, więc daję Wam szanse :P
Szantaż: popraw błąd w swojej zagadce albo podam rozwiązanie :smile:
No ładnie to tak, redakcja szantażuje userów :P

Poprawiłem punkt, dotyczący czerwonej kartki, co nawiasem mówiąc, nie było nawet główną częścią zagadki, ale faktycznie mogło wprowadzić w błąd. Przepraszam za tą usterkę, ale tak było napisane na angielskiej Wikipedii ;)

ODPOWIEDZ