Wegetarianizm
- m-a-t-t-e-o
- Juventino
Więc tak. Ja od zawsze mięso jadłem i raczej nie zamierzam zmieniać tego nawyku. Jedzenie traktuję jako konieczność która czasem co prawda może sprawiać przyjemność, ale dalej jest niczym innym jak musem. Zatem nigdy nie czułem jakiejś potrzeby zagłębiania się w temat "Co powinienem jeść a czego nie?". Staram się jeść to co lubię Nie czuje też potrzeby odstawiania mięsa. Uważam że mięso jeść wręcz powinienem jako człowiek który jest przecież istotą wszystkożerną (tzn i roślinki i mięsko
). To tak jakby psa karmić koniczyną a żyrafę kiełbaśa. W tej kwestii popieram YoUri`'ego
Dalej... Kolejny argument pro wegetariański to zabijanie zwierząt i o ile do samego zabijania nic nie mam (w końcu takie jest prawo dżungli) to fakt to co dzieje się w rzeźniach jest strasznie. Wytłumaczyć tego nie umiem i nie mam zamiaru. Po prostu póki będą na świecie ludzie którym przyjemność sprawia zabijanie zwierząt to proceder będzie istniał

Podejdź do lustra i szeroko się uśmiechnij. Widzisz takie ząbki troche inne niż reszta? takie bardziej szpiczaste? Tak to są kły i wbrew pozorom matka natura nie dała ci ich żebyś miał łatwiej ze zrywaniem listków z drzewa.Supersonic pisze:Niezmiernie mnie ciekawi dlaczego. Może mi powiesz?YoUri` pisze: A wegetarianizm, jak szczytne by mu cele nie przyświecały, jest działaniem wbrew naturze.
Za to z tym się nie mogę zgodzić. Jedni lubią warzywka inni mięsko. Jedni lubią ostre przyprawy inni łagodne. Ot tak jest i tego nie zmienisz.YoUri` pisze:Hmmm wegetarianizm... dlaczego nie? Otóż ja wam powiem dlaczego nie :-D .(...) smaaaaczek :twisted: .
Dalej... Kolejny argument pro wegetariański to zabijanie zwierząt i o ile do samego zabijania nic nie mam (w końcu takie jest prawo dżungli) to fakt to co dzieje się w rzeźniach jest strasznie. Wytłumaczyć tego nie umiem i nie mam zamiaru. Po prostu póki będą na świecie ludzie którym przyjemność sprawia zabijanie zwierząt to proceder będzie istniał
Rozumiem że to jest argument za wegetarianizmem etc? (bo innego zastosowania tego w twoim poście nie widzę) Żałosne... A wiesz ilu jest sławnych mięsożerców - pewno z 4 razy tyle. I wiesz co to oznacza? - NIC bo co z tego że jakiś aktorek, piosnekarek etc jest wegetarianinem. Rozumiem jeszcze jakby tam był jakiś <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> naukowiec od żywienia czy cuś to może by to miało jeszcze ręce i nogi ale aktor?Veronika pisze:I to chyba wszystko jeszcze tak na koniec mała ciekawostka, sławni wegetarianie:
Gillian Anderson, Bono, Kurt Cobain, Leonardo da Vinci, Cameron Diaz, David Duchovny, Albert Einstein, Demi Moore, Natalie Portman....i jeszcze
Tak rośliny są z tego powodu coraz mniej szprycowane a mięso ma cały czas takie samo stężenie syfu. Wierzysz w to co piszesz?Supersonic pisze:produkty roślinne są z reguły dużo lepszej jakości niż mięsne. Zwłaszcza teraz kiedy grube społeczeństwa nagle przestają chcieć być grube :rotfl:
Wydaje mi sie że produkty ekologiczne nie ograniczają się do roślinek?Supersonic pisze:Nawet w podrzędnych hipermarketach typu Tesco widziałem już produkty ekologiczne
- -Lucas-
- Juventino
Komentarz był do tej sytuacji ponieważ Ty przedstawiłeś jak ludzie postępuja ze zwierzętami a ja pokazałem jak obchodzi się z roslinkami.Supersonic pisze:Nie wiem dlaczego to jest komentarz do przedstawionej przeze mnie sytuacji z KFC bo chyba co innego jest kaleczenie zwierząt, a co innego to, że marchewka jest pryskana.
Ponieważ panuje moda na "ekologiczne" jedzenie. Wszyscy chcą być piękni, zdrowi i żyć sto lat dlatego kupują zdrową żywność. Nie zdają sobie sprawy, że -zdrowe- w tym przypadku jest aluzją co skrzętnie wykorzystują producenci konserwując jak tylko można swoje produkty. Zdrową żywność to będziesz miał jak sobie zasadzisz warzywka na działce na naturalnym nawozie.Supersonic pisze:Poza tym muszę Cię zmartwić ( ?) gdyż produkty roślinne są z reguły dużo lepszej jakości niż mięsne. Zwłaszcza teraz kiedy grube społeczeństwa nagle przestają chcieć być grube :rotfl: Nawet w podrzędnych hipermarketach typu Tesco widziałem już produkty ekologiczne.
Chyba mało wiesz. Czy to jest normalne, że ogórki i pomidory w ciągu miesiąca są już dojrzałe? Takie efekty można osiągnąć tylko w niekonwencjonalny sposób.Supersonic pisze:Ogórkom nie bodaje się silnych antybiotyków ( sic!) tak jak kurczętom. W tkance tłuszczowej zwierząt odkłada się masa toksyn, pasożytów - nawet najmocniej spryskane przeciwutleniaczami jabłko to o wiele mniejsze zło.
Nie twierdzę, że dieta wegeteriańska jest zła ale nie uważam jej za wzór. Chcę przez to powiedzieć, że zarówno mięso i rośliny są konserwowane dlatego najlepsza dieta to taka która jest urozmaicona.Supersonic pisze:Naprawdę śmieszne jest, jak dorośli ludzie ( często lekarze) z uporem maniaka twierdzą, że to, co jest złe, jest dobre.
- YoUri`
- Qualità Juventino
Tak myślałeś, że co? :lol: Że próbowałem? Nie większości wymienionych specjałów, ale uwierz, że wielu typowo wegetariańskich skosztowałem. I nie twierdzę, że NIE DA SIĘ zrobić smacznej potrawy ze składników roślinnych. Twierdzę, że potrawy urozmaicone dobrze przyprawionym mięsem są ZNACZNIE bardziej smaczne i wartościowe. A co do tego, że w Polsce używane są tylko pieprz i sól to gratuluję doświadczeń kulinarnychSupersonic pisze:Bzdurą to jest Twoja wypowiedź, jeśli już rozmawiamy w tym tonie. Powiedz mi próbowałeś kiedyś w swoim życiu: lasagne z tofu, , zupę z dyni ze słonecznikiem, sałatkę z kiełkami i liśćmi z rzodkiewki, cykorię zapiekaną z borowikami, pilaw z ciecierzycy, paluszki serowe z kalerepą, gnocchi w pomidorach z kaszą perłową, sałatkę z lichi i grejpfruta..? Tak myślałem. To że większość uważa jedzenie takich rzeczy za niemęskie i niepowarzne wynika z bardzo prostego faktu - nigdy nic takiego nie jedli.
Podobnie jest z przyprawami. W Polsce używane są dwie pieprz i sól.

Dość odważna i jakże chybiona teza. "Mięsożercy" mogą przecież konsumować żywność roślinną, jak i mięsną. Powiedz więc, jakim cudem wegetarianie, którzy z równania POŻYWIENIE = ROŚLINY + MIĘSO wykreślają MIĘSO mogą upichcić więcej specjałów, niż "mięsożerni"? No z tym to już w kosmos strzeliłeśSupersonic pisze:Kuchnia wegetariańska jest 1000 razy bardziej urozmaicona od mięsnej.

Spieszę z odpowiedziąSupersonic pisze:Niezmiernie mnie ciekawi dlaczego. Może mi powiesz?YoUri` pisze:A wegetarianizm, jak szczytne by mu cele nie przyświecały, jest działaniem wbrew naturze.

- Supersonic
- Juventino
m-a-t-t-e-o wierz mi, że ja też jem co chcę i w życiu nie sprawdzałem w żadnych tabelkach czy mi wapnia nie brakuje przypadkiem.
Co do ząbków to: Natychmiast po zjedzeniu mięsa lub jego przetworów wzrasta szybko ilość białych ciałek krwi. Można to zaobserwować laboratoryjnie. Takie zjawisko występuje tylko wtedy, gdy organizm chce bronić się przeciwko chorobom. Martwe mięso zwierzęce użyte jako pokarm jest dla człowieka czymś obcym. Badania wykazują, że człowiek jest stworzony do pokarmów zasadowych (po-wi-nien spożywać 80% tego pokarmu). Tymczasem prze-ciętny człowiek spożywa 98% w formie kwasowej, zgadnij skąd się on bierzę. TO JEST ZDROWE?
a)proceder ten występuje rzadziej niż w produktach trupich
b) jest mimo wszystko mniej szkodliwy dla zdrowia. Konserwanty nigdy nie zrobią z Tobą tego co pochodząca od szalonych krów choroba Creutzfelda - Jacoba. I przykłady można mnożyć. np. podana wcześniej tabelka
zboża - 20% mięso - 20%tłuszcz - 17% cukier - 18% jaja, nabiał - 11%
alkohol - 3% warzywa, owoce - 11%
Ale tak naprawdę, to potrzebujemy: węglowodany - 80% (warzywa, owoce, zboża) białko - 10% tłuszcz - 10%
Naprawdę mięso częściej niż raz w tygodniu nie jest wskazane dla organizmu. A ponieważ na początku udowadniałem ( próbowałem
) że można je zastąpić - widzimy że wegetarianizm nie jest iracjonalny pod względem zdrowotnym. Z warzywami nie można przesadzić, a mięso ze względu na swoją toksyczność ( pisałem wcześniej) owszem.
Dzięki -Lucas- za okazywane niemałe zainteresowanie
ps. YoUri` odpowiem trochę później
Co do ząbków to: Natychmiast po zjedzeniu mięsa lub jego przetworów wzrasta szybko ilość białych ciałek krwi. Można to zaobserwować laboratoryjnie. Takie zjawisko występuje tylko wtedy, gdy organizm chce bronić się przeciwko chorobom. Martwe mięso zwierzęce użyte jako pokarm jest dla człowieka czymś obcym. Badania wykazują, że człowiek jest stworzony do pokarmów zasadowych (po-wi-nien spożywać 80% tego pokarmu). Tymczasem prze-ciętny człowiek spożywa 98% w formie kwasowej, zgadnij skąd się on bierzę. TO JEST ZDROWE?
Mam tylko nadzieję, że dyskusja nie pójdzie w kierunku " dlaczego jesz roślinki one też czują"-Lucas- pisze: Komentarz był do tej sytuacji ponieważ Ty przedstawiłeś jak ludzie postępuja ze zwierzętami a ja pokazałem jak obchodzi się z roslinkami.
To już jest nieprawda. Nie można przesadzać w drugą stronę. Tak jak najlepsi Juventini mają znaczek Q tak samo żywność też. Wierz mi, że mimo syfu w branży spożywczej nie ma tak, że produkt to same E234 a ma znaczek poważnych organizacji, które reprezentują konsumentów. Jak jest Q to jest Q! To już jest zwykła spiskowa teoria dziejów-Lucas- pisze: Ponieważ panuje moda na "ekologiczne" jedzenie. Wszyscy chcą być piękni, zdrowi i żyć sto lat dlatego kupują zdrową żywność. Nie zdają sobie sprawy, że -zdrowe- w tym przypadku jest aluzją co skrzętnie wykorzystują producenci konserwując jak tylko można swoje produkty. Zdrową żywność to będziesz miał jak sobie zasadzisz warzywka na działce na naturalnym nawozie.
Nie zrozumieliśmy się. Ja się z Tobą zgadzam, że można trafić na chemicznego pomidora - to nie podlega dyskusji, tylko że:-Lucas- pisze: Chyba mało wiesz. Czy to jest normalne, że ogórki i pomidory w ciągu miesiąca są już dojrzałe? Takie efekty można osiągnąć tylko w niekonwencjonalny sposób.
a)proceder ten występuje rzadziej niż w produktach trupich
b) jest mimo wszystko mniej szkodliwy dla zdrowia. Konserwanty nigdy nie zrobią z Tobą tego co pochodząca od szalonych krów choroba Creutzfelda - Jacoba. I przykłady można mnożyć. np. podana wcześniej tabelka
Typowa amerykańska (także europejska) dieta wygląda następująco:-Lucas- pisze: Nie twierdzę, że dieta wegeteriańska jest zła ale nie uważam jej za wzór. Chcę przez to powiedzieć, że zarówno mięso i rośliny są konserwowane dlatego najlepsza dieta to taka która jest urozmaicona.
zboża - 20% mięso - 20%tłuszcz - 17% cukier - 18% jaja, nabiał - 11%
alkohol - 3% warzywa, owoce - 11%
Ale tak naprawdę, to potrzebujemy: węglowodany - 80% (warzywa, owoce, zboża) białko - 10% tłuszcz - 10%
Naprawdę mięso częściej niż raz w tygodniu nie jest wskazane dla organizmu. A ponieważ na początku udowadniałem ( próbowałem

Dzięki -Lucas- za okazywane niemałe zainteresowanie
ps. YoUri` odpowiem trochę później

- -Lucas-
- Juventino
Wypadało by okreslić co kryje się pod pojęciem "zdrowa żywność". Dla mnie ekologiczne jest coś co nie miało styczności z pestycydami. Rożnego rodzaju żywność typu "good food", ziarna, orkisz, olejne roślinne/ z pestek dyni/ sojowe/ słonecznikowe itp. ciemne pieczywo, margaryna roślinna, soja i wiele innych.Supersonic pisze:To już jest nieprawda. Nie można przesadzać w drugą stronę. Tak jak najlepsi Juventini mają znaczek Q tak samo żywność też. Wierz mi, że mimo syfu w branży spożywczej nie ma tak, że produkt to same E234 a ma znaczek poważnych organizacji, które reprezentują konsumentów. Jak jest Q to jest Q! To już jest zwykła spiskowa teoria dziejów.
Natomiast głównym powodem dominacji mięsa w naszym kregu kulturowym są przede wszystkim koszty zdrowej żywnosci. Nie jest to wcale tanie i nie każdy moze sobie pozwolić na taką dietę.
Tak się składa, że moja mama wprawdzie nie jest wegetarianką ale jest zwolenniczką zdrowej żywości także czasami sobie podjadam to i owo :-D Być może któraś z wymieniona przez Ciebie potrawa przypadnie mi do gustu. Prowadzę aktywny tryb życia: kulturystyka, piłka nożna także wszelkiego rodzaju źrodła węglowodanów są przeze mnie mile widzine.Supersonic pisze:Dzięki -Lucas- za okazywane niemałe zainteresowanie![]()
- Supersonic
- Juventino
Wpadnij kiedyś to Ci pokażę znacznie smaczniejsze jedzenieYoUri` pisze:
Twierdzę, że potrawy urozmaicone dobrze przyprawionym mięsem są ZNACZNIE bardziej smaczne i wartościowe.
Znacznie bardziej wartościowe mówisz. Podaj choć jeden przykład co ma mięso, a czego nie znajdę nigdzie indziej.
Coś w tym jest. 8) Czy Twoim zdaniem kuchnia zwykłej ( PRZECIĘTNEJ ) polskiej rodziny jest urozmaicona? Czy kuchnia stołówek szkolnych/ barów jest urozmaicona? Czy kiedykolwiek w stołówce szkolnej/ przedszkolu jadłeś soję? Dynię?YoUri` pisze: A co do tego, że w Polsce używane są tylko pieprz i sól to gratuluję doświadczeń kulinarnych. Narzekasz na moje pojęcie na temat wegetarian, a sam "mięsożerców" masz za prymitywów jedzących posolone kartofle z "popieprzonym" schabowym. Dzień w dzień. Powinszować!
Jak ja strzeliłem w kosmos to Ty masz conajmniej swojakaYoUri` pisze: Dość odważna i jakże chybiona teza. "Mięsożercy" mogą przecież konsumować żywność roślinną, jak i mięsną. Powiedz więc, jakim cudem wegetarianie, którzy z równania POŻYWIENIE = ROŚLINY + MIĘSO wykreślają MIĘSO mogą upichcić więcej specjałów, niż "mięsożerni"? No z tym to już w kosmos strzeliłeś. Bo to, że ktoś je mięso nie znaczy, że nie skosztuje wymienionej przez Ciebie choćby "lasagne z tofu". Przykład przytaczas sam opowiadając o zachowaniu Twojego znajomego
.

Wegetarianie znacznie więcej eksperymentują, ( mimo, że jak słusznie zauważyłeś mają mniej możliwości.) także dlatego, że niektórzy rzeczywiście próbują idealnie zbilansować posiłki.
Co mnie interesuje czy australopitek się uganiał za kangurem czy skrobał rzodkiewki. Tak naprawdę człowiek nie jest ani mięso- ani roślinożerny. Tak jak inne stworzenia na ziemi. Prawda jest taka, że mięso- lub roślinożerność są rzeczą umowną i zależną od okoliczności. Każde stworzenie jest w stanie przestawić się na dowolny rodzaj pożywienia, jeśli w jego środowisku wydarzy się coś, co je do tego zmusi. Po to człek dostał mózg, żeby sobie przeanalizować wszystkie za i przeciw. Od razu pójdę krok dalej i napiszę, że zarówno ślina, żołądek, jelita, wątroba i język świadczą o tym, że człowiek przynależy do istot roślinożernych. Także ten śmieszny argument z kłami jest zupełnie nietrafiony.YoUri` pisze: Spieszę z odpowiedzią. Otóż dlatego, że jest wymysłem cywilizacji. Nie leży u podstaw ludzkości i powstał stosunkowo niedawno w ramach ideologii, której przyświeca hasło "odczepmy się od natury ( w sensie zwierząt )". Ale wy chyba nie widzicie, że my jesteśmy na stałe wpisani w łańcuch pokarmowy...
Masz rację natura to reguluje. Kiedyś człowiek hodował sobie świnkę przy domu, czekał aż będzie duża i wtedy zjadał. Teraz świat stanął na głowię i człowiek hoduje na potęgę, taśmowo i to jest normalne? To nie moja wina, że mięsożercy doprowadzili do takiej chorej sytuacji. Wegetarianie po prostu próbują posprzątać ten bajzel, który zrobili mięsożercy.YoUri` pisze: A pomyśl, jak naprzykład wpłynęłoby na środowisko wypuszczenie wszelkich zwierząt hodowlanych. Natura reguluje liczebności na zasadzie wrogów naturalnych, a my wpuścimy ot tak w obieg kilkaset nowych gatunków. Dobra zapędziłem się, w końcu ekologiem też nie jestem, ale to nie jest wszystko takie cacy, że jak nagle przestaną ginąć zwierzęta to świat będzie piękny.
Wegetarianizm wymysłem cywilizacji? W XIX wieku przeciętny człowiek zjadał 13kg mięsa i 300kg chleba, w 1960 roku już tylko 100kg chleba, ale za to 55kg mięsa. To ja dziękuję za taką cywilizację.
Btw. Wow a jakie to człowiek nowe gatunki zwierząt wymyślił? Shreka i gadającą rybkę Nemo?
Czasami to myślę, że tak sobie piszę i piszę, męcze się, żeby poprzeć to naukowymi faktami a w odpowiedzi słyszę. Człowiek musi jeść mięso no musi no. No jak nie musi jak przecież, że oczywiście że musi. Może wreszcie jakieś konkrety?

- herr_braun
- Juventino
Rzuciłeś jakimiś obcymi nazwami i myślisz, że to zrobi na nas wrażenie? A no nie jadłem tego w takich konfiguracjach, ale to z Tobą raczej trudno się prowadzi dyskusję o jedzeniu, bo nie jadłeś popularnego mielonegoSupersonic pisze: Bzdurą to jest Twoja wypowiedź, jeśli już rozmawiamy w tym tonie. Powiedz mi próbowałeś kiedyś w swoim życiu: lasagne z tofu, , zupę z dyni ze słonecznikiem, sałatkę z kiełkami i liśćmi z rzodkiewki, cykorię zapiekaną z borowikami, pilaw z ciecierzycy, paluszki serowe z kalerepą, gnocchi w pomidorach z kaszą perłową, sałatkę z lichi i grejpfruta..? Tak myślałem. To że większość uważa jedzenie takich rzeczy za niemęskie i niepowarzne wynika z bardzo prostego faktu - nigdy nic takiego nie jedli.

Jeszcze kucharekSupersonic pisze:Podobnie jest z przyprawami. W Polsce używane są dwie pieprz i sól.

Już kolega Youri wyprowadził Cię z pochopnej tezySupersonic pisze:Kuchnia wegetariańska jest 1000 razy bardziej urozmaicona od mięsnej.

Czy dobrze zrozumiałem? Dziwi Cię, że ktoś może żałować ludzi a nie żałować zwierząt?Supersonic pisze: Jakim szczytem hipokryzji jest fakt, że piętnuje się globalizację i wielkie koncerny, które wykorzystują ludzi, a jednocześnie przyzwala się na to i popiera. Wiesz może jak wygląda przeciętna plantacja w Afryce? Przyjeżdża wlk. koncern, zmusza rolników do odsprzedania ziemii, po czym zatrudnia ich płacąc im pensję ledwo wystarczające na utrzymanie, a na pewno nie pozwalające na modernizację. Minimalizacja kosztów musi być.
Nie, nie jest ok, ale nazwę go właśnie tak jak napisałeś, bo taki jestSupersonic pisze:Rozumiem, że ten opis, który nazwiesz propagandowym i rzadkim procederem jest ok ? Bo nie wiem jak inaczej do Ciebie trafić.

Średnio, wole polskie, tradycyjne jedzenie, niż amerykańską papkę.Supersonic pisze:Lubisz zjeść w KFC prawda?
To słucham, udowodnij, że jest tak jak napisałeś. Bo mam wrażenie, że kolejny raz stosujesz tanie chwyty i podajesz nieprawdziwe informacje. I radzę skupić się na sfromułowaniuSupersonic pisze:Czy wiesz, że zdarzają się tam nagminne przypadki gdy pracownicy skaczą po żywych kurczakach, obcinają do krwi dzioby, tłuste kury lamią sobie nogi, skalpowanie żywcem…
nagminne
- YoUri`
- Qualità Juventino
Dyskusja jest w sumie jałowa bo i tak nikt tu nikogo nie przekona,ale zaryzykuję
.
.
Pozdrawiam.

Jeśli tylko gospodarze mają czas na przebywanie w kuchni ( weekendy, bądź też codzień, jeżeli ktoś nie pracuje )to śmiem twierdzić, że kuchnia bywa urozmaicona w stopniu satysfakcjonującym 8) To zależy także od majętności, ale to już nie jest przedmiotem dyskusji...Supersonic pisze:Czy Twoim zdaniem kuchnia zwykłej ( PRZECIĘTNEJ ) polskiej rodziny jest urozmaicona?
Hmmmm... nie zrozumiałem aluzji...Supersonic pisze:Jak ja strzeliłem w kosmos to Ty masz conajmniej swojaka
Sprytne zestawienie - kanapka kolegi z specjałami szefów kuchni :roll: . Poza tym co to za argumen? Ja mogę powiedzieć identycznie - jakbyś zobaczył jakie specjały potrafią przygotować szefowie kuchni z użyciem mięsa to byś spadł z fotela ( no - ty byś nie spadł z przekonania bo nie jesz mięsa ). I powtarzam jeszcze raz - nie wiem jakie ty masz doświadczenia z "przeciętnymi" rodzinami, bo owszem w dni robocze może nikt nie sili się na nic wielkiego, ale tak samo nie wierzę, że wegetarianie ( no chyba, że nie pracujący ) spędzają codziennie w kuchni pół dnia żeby codzień przez cały rok mieć coś innego na talerzu. W weekendy natomiast, jeżeli chodzi o "przeciętne" rodziny które znam to ich posiłki mało mają wspólnego z monotonią.Supersonic pisze:Oczywiście, że kuchnia wegetariańska jest bardziej urozmaicona. Nie wmówisz mi i nigdy nie uwierzę, że jest inaczej i że przeciętna polska rodzina je w sposób urozmaicony. Kartofle, schabowy, pomidorówka, surówka itd. itp. i tak w nieskończoność. To takie moje małe zboczenie, że zawsze ciekawi mnie z czym jedzą w szkole kanapki moi koledzy. Jak bym kiedyś zobaczył sałatę to bym się cieszył jak kornik na święto lasu naprawdę. Jak byś zobaczył jakie potrawy potrafią zrobić szefowie wegetariańskiej kuchni to byś z krzesłą spadł.
Na większość z tych rzeczy odpowiedź jest już w mojej poprzedniej wypowiedzi, dodam jedynie, że wymienione części układu pokarmowego nie świadczą o tym, że jesteśmy roślinożerni, gdyż są one "pomiędzy" roślinożercami, a mięsożercami, co oznacza, że mamy zdolność wyboru. a to z kolei oznacza, że nie MUSIMY jeść tylko mięsa, jak i nie MUSIMY jeść wyłącznie roślin. Więc anatomia naszego sporu nie rozstrzygnieSupersonic pisze:Co mnie interesuje czy australopitek się uganiał za kangurem czy skrobał rzodkiewki. Tak naprawdę człowiek nie jest ani mięso- ani roślinożerny. Tak jak inne stworzenia na ziemi. Prawda jest taka, że mięso- lub roślinożerność są rzeczą umowną i zależną od okoliczności. Każde stworzenie jest w stanie przestawić się na dowolny rodzaj pożywienia, jeśli w jego środowisku wydarzy się coś, co je do tego zmusi. Po to człek dostał mózg, żeby sobie przeanalizować wszystkie za i przeciw. Od razu pójdę krok dalej i napiszę, że zarówno ślina, żołądek, jelita, wątroba i język świadczą o tym, że człowiek przynależy do istot roślinożernych. Także ten śmieszny argument z kłami jest zupełnie nietrafiony.

Bla, bla, bla. To samo w drugą stronę. Kiedyś rolnik coś sobie posadził, czekał, bla, bla, a teraz, bla bla. Z resztą ten argument już padł - w rzeźniach cierpią na masowości produkcji zwierzęta, na plantacjach ludzie. Sorry, ale wolę, żeby tymi cierpiącymi były jednak zwierzęta.Supersonic pisze:Masz rację natura to reguluje. Kiedyś człowiek hodował sobie świnkę przy domu, czekał aż będzie duża i wtedy zjadał. Teraz świat stanął na głowię i człowiek hoduje na potęgę, taśmowo i to jest normalne? To nie moja wina, że mięsożercy doprowadzili do takiej chorej sytuacji. Wegetarianie po prostu próbują posprzątać ten bajzel, który zrobili mięsożercy.
Tego też nie bardzo rozumiem...Supersonic pisze:Btw. Wow a jakie to człowiek nowe gatunki zwierząt wymyślił? Shreka i gadającą rybkę Nemo?
Czy ja ci napisałem, że ludzie muszą bo muszą? Podałem kilka, moim zdaniem najważniejszych argumentów. Jak chcesz to proszę bardzo, w następnej wypowiedzi powklejam z googli pełno faktów medyczno-naukowych przeciwko wegetarianizmowi, ale to będzie wtedy dyskusja, czy konkurs "kto sprawniej porusza się w google"?Supersonic pisze:Czasami to myślę, że tak sobie piszę i piszę, męcze się, żeby poprzeć to naukowymi faktami a w odpowiedzi słyszę. Człowiek musi jeść mięso no musi no. No jak nie musi jak przecież, że oczywiście że musi. Może wreszcie jakieś konkrety?
Pozdrawiam.
- Railis
- Qualità Juventino
Chętnie posłużę.Supersonic pisze:Podaj choć jeden przykład co ma mięso, a czego nie znajdę nigdzie indziej.
fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina, arginina, histydyna.
Są to aminokwasy egzogenne o pełnej wartości biologicznej, których organizm człowieka nie potrafi sam syntetyzować. Większość z nich znajdziemy tylko w mięsie zwierzęcym, część też w nabiale. Rośliny zwierają kilka z nich, ale w niewystarczających ilościach.
Jeżeli będziesz chcieć się dowiedzieć czegoś więcej to zapewniam cię, że posiadam odpowiednią wiedzę, żeby się z wszystkiego wytłumaczyć.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:Supersonic pisze:tłuste kury lamią sobie nogi
To ich wina, że sie spasły. :rotfl:
I myślisz, że takim czymś przekonasz. A jadłeś kiedyś stek cielęcy zapiekany na słabym ogniu, w sosie pieczarkowym, albo wieprzowinę gotowaną na parze na bazie aromatu z rzodkiewki itp. Zapewniam cię, że mogę podać jeszcze wiele nazw i na pewno nie będzie ich mniej niż tych, które podajesz ty.Supersonic pisze:Bzdurą to jest Twoja wypowiedź, jeśli już rozmawiamy w tym tonie. Powiedz mi próbowałeś kiedyś w swoim życiu: lasagne z tofu, , zupę z dyni ze słonecznikiem, sałatkę z kiełkami i liśćmi z rzodkiewki, cykorię zapiekaną z borowikami, pilaw z ciecierzycy, paluszki serowe z kalerepą, gnocchi w pomidorach z kaszą perłową, sałatkę z lichi i grejpfruta..? Tak myślałem. To że większość uważa jedzenie takich rzeczy za niemęskie i niepowarzne wynika z bardzo prostego faktu - nigdy nic takiego nie jedli.
Podpisz jeszcze, bank statystyk "niezależny".Supersonic pisze:Wegetarianizm wymysłem cywilizacji? W XIX wieku przeciętny człowiek zjadał 13kg mięsa i 300kg chleba, w 1960 roku już tylko 100kg chleba, ale za to 55kg mięsa. To ja dziękuję za taką cywilizację.
Patrz początek mojego posta.Supersonic pisze:Czasami to myślę, że tak sobie piszę i piszę, męcze się, żeby poprzeć to naukowymi faktami a w odpowiedzi słyszę. Człowiek musi jeść mięso no musi no. No jak nie musi jak przecież, że oczywiście że musi. Może wreszcie jakieś konkrety?
Każdą kuchnię można po tysiąckroć urozmaicać.Supersonic pisze:Kuchnia wegetariańska jest 1000 razy bardziej urozmaicona od mięsnej.
- m-a-t-t-e-o
- Juventino
Nie łape czemu "przeciętną polska rodzina" jest w twoim poście po jednej stronie a wegetarianie po drugiej. Przecież to się nie wyklucza, to nie są wcale przeciwne obozy. Na pewno tak samo jak są rodziny w których codziennie jest schabowy, to są i takie w których codziennie jest kotlecik sojowy czy jakieś takie specjały(wybacz nie znam się na wegetariańskich specjałach). Sorry ale jakoś nie wierze że w pn jesz torfową lasagne we wt zupę z dyni ze słonecznikiem, w śr cykorię zapiekaną z borowikami, w czw sałatkę z lichi i grejpfruta a w pt jeszcze coś bardziej wymyślnego. itd. Nie powiem może czasem sobie przyżadzisz coś takiego ale nie jest to zapewne twój standardowy jadłospis, jeśli sie mylę możesz mnie zmieszać z błotem. Napisałeś że wegetarianie częściej eksperymentują - Bzdura przecież to nie ma żadnego związku z tym czy ktoś jest wegetarianinem cz nie.Supersonic pisze:Jak ja strzeliłem w kosmos to Ty masz conajmniej swojakaOczywiście, że kuchnia wegetariańska jest bardziej urozmaicona. Nie wmówisz mi i nigdy nie uwierzę, że jest inaczej i że przeciętna polska rodzina je w sposób urozmaicony. Kartofle, schabowy, pomidorówka, surówka itd. itp. i tak w nieskończoność. To takie moje małe zboczenie, że zawsze ciekawi mnie z czym jedzą w szkole kanapki moi koledzy. Jak bym kiedyś zobaczył sałatę to bym się cieszył jak kornik na święto lasu naprawdę. Jak byś zobaczył jakie potrawy potrafią zrobić szefowie wegetariańskiej kuchni to byś z krzesłą spadł.
Wegetarianie znacznie więcej eksperymentują, ( mimo, że jak słusznie zauważyłeś mają mniej możliwości.) także dlatego, że niektórzy rzeczywiście próbują idealnie zbilansować posiłki.
Tak myślisz? Wstaw żyrafę (nie wiem czemu mi te żyrafy tak po głowie chodzą...) w jakieś miejsce bez roślin a ze zwierzętami które będzie mogło zjeść. ciekawe czy się przystosuje...Supersonic pisze: Każde stworzenie jest w stanie przestawić się na dowolny rodzaj pożywienia jeśli w jego środowisku wydarzy się coś, co je do tego zmusi.
To w końcu jesteśmy ani tacy ani tacy czy roślinożerni. A co do wymienionych nażądów to istoty mięsożerne też większość z nich mają więc argument dla mnie bez sensu.Supersonic pisze: Tak naprawdę człowiek nie jest ani mięso- ani roślinożerny
(...)
Prawda jest taka, że mięso- lub roślinożerność są rzeczą umowną
(...)
Od razu pójdę krok dalej i napiszę, że zarówno ślina, żołądek, jelita, wątroba i język świadczą o tym, że człowiek przynależy do istot roślinożernych.
- Czwartek
- Evertonista
Może nie za bardzo konstruktywne mam uwagi, ale nie mogę się powstrzymać :-D .
A tak naprawdę, to ja wciąż czekam na jakieś argumenty z uzasadnieniem. Bo z jednej strony badają jakieś liczby, druga zarzuca że są bezpodstawne, ale sama nie podaję żadnych swoich. I z tej pseudonaukowej dyskusji zwyczajny szary niezdecydowany człowiek (tak jak ja :-D) nie ma wielkiej korzyści...
.Supersonic pisze:Bzdurą to jest Twoja wypowiedź, jeśli już rozmawiamy w tym tonie. Powiedz mi próbowałeś kiedyś w swoim życiu: lasagne z tofu, , zupę z dyni ze słonecznikiem, sałatkę z kiełkami i liśćmi z rzodkiewki, cykorię zapiekaną z borowikami, pilaw z ciecierzycy, paluszki serowe z kalerepą, gnocchi w pomidorach z kaszą perłową, sałatkę z lichi i grejpfruta..? Tak myślałem. To że większość uważa jedzenie takich rzeczy za niemęskie i niepowarzne wynika z bardzo prostego faktu - nigdy nic takiego nie jedli.
Podobnie jest z przyprawami. W Polsce używane są dwie pieprz i sól
Wszelkie takie dyskusje w tym stylu są całkowicie bez sensu. Każdy urozmaica swoją dietę w jaki sposób chce, i nie daje to przewagi ani wegetarianinom, ani mięsożernym. Jak ktoś tu już wcześniej napisał, krzywdzące (przynajmniej dla mnie jako mięsożernego) jest wyobrażenie a statystycznym Polaku wsuwającym codziennie schabowego z kapustą, dzień w dzień. I nie znającego jeszcze innych przypraw niż sól i pieprz. Po prostu nie należy mylić tego czy ktoś je mięso czy nie, z tym jaką kto wagę przykłada do samego jedzenia. Może i prawdą jest, że statystyczny wegetarianin ma dietę bardziej urozmaiconą (dlatego że ma mniejsze pole do działania, i musi się bardziej starać), ale co z tego? To żaden argument.Railis pisze:I myślisz, że takim czymś przekonasz. A jadłeś kiedyś stek cielęcy zapiekany na słabym ogniu, w sosie pieczarkowym, albo wieprzowinę gotowaną na parze na bazie aromatu z rzodkiewki itp. Zapewniam cię, że mogę podać jeszcze wiele nazw i na pewno nie będzie ich mniej niż tych, które podajesz ty.
herr_braun pisze:[...]wegetarianie prowadzą swego rodzaju walkę z wiatrakami - z urojonymi zagrożeniami, niby nic złego i nic szkodliwego, ale zawsze osobiście patrzę na takie postawy nieco z góry[...]
wojteceek pisze:Weganizmu nie rozumie już wcale. Przecież taki człowiek to nie odżywia się już w ogóle zdrowo.
Wszystkie teksty w tym stylu znakomicie potwierdzają tezę Supersonica, że wegetarianie po prostu od razu są uważani przez większość ludzi za "dziwnych", "narwanych ekologów" itd. Bo niby ktoś zaczyna mówić coś z sensem, żeby tylko po chwili puścić oko w stronę wszystkich "normalnych" mówiąc "no ale tak nie jadłeś nigdy schabowego, tak jak my, więc nie możesz być godnym partnerem do rozmowy". Po prostu brak tolerancji wychodzi. Na przykład jeśli chodzi o homoseksualistów społeczeństwo już jest przygotowywane na to zjawisko (które jest bądź co bądź sprzeczne z naszą kulturą), więc teraz tolerancja wobec gejów i lesbijek jest raczej wskazana. Wegetarianizm jeszcze jest przed tym procesem. Oczywiście kaliber tych dwóch spraw jest inny, ale podobne jest bardzo mocne zakorzenie w kulturze odpowiednio - standardowego modelu rodziny i kultu mięsaherr_braun pisze:[...]ale to z Tobą raczej trudno się prowadzi dyskusję o jedzeniu, bo nie jadłeś popularnego mielonego[...]
Jeśli dobrze zrozumiałem autorkę (a tak napisała) - chodzi o ciekawostkę. Dlatego przymiotnik "żałosne" jest co najmniej niestosowny.m-a-t-t-e-o pisze:Veronika pisze:I to chyba wszystko jeszcze tak na koniec mała ciekawostka, sławni wegetarianie :
Gillian Anderson, Bono, Kurt Cobain, Leonardo da Vinci, Cameron Diaz, David Duchovny, Albert Einstein, Demi Moore, Natalie Portman....i jeszcze
Rozumiem że to jest argument za wegetarianizmem etc? (bo innego zastosowania tego w twoim poście nie widzę) Żałosne... A wiesz ilu jest sławnych mięsożerców - pewno z 4 razy tyle. I wiesz co to oznacza? - NIC bo co z tego że jakiś aktorek, piosnekarek etc jest wegetarianinem. Rozumiem jeszcze jakby tam był jakiś <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> naukowiec od żywienia czy cuś to może by to miało jeszcze ręce i nogi ale aktor?
A tak naprawdę, to ja wciąż czekam na jakieś argumenty z uzasadnieniem. Bo z jednej strony badają jakieś liczby, druga zarzuca że są bezpodstawne, ale sama nie podaję żadnych swoich. I z tej pseudonaukowej dyskusji zwyczajny szary niezdecydowany człowiek (tak jak ja :-D) nie ma wielkiej korzyści...

26 MAJA 1993 - COUPE D'EUROPE
NOUS SOMMES LES MARSEILLAIS!!!
- Dionizos
- Juventino
Znajdz mi w tym temacie jedna osobe, ktora kiedykolwiek jadla konine :roll: .konie z otwartymi złamaniami kopane prądem żeby szybciej wychodziły z ciężarowki
Nie gadam z Supersoniciem, bo jest nazista wobec roslin...
Czekam na post Johnnego777

Edit: Przeczytalem jescze raz swojego posta i troche sie przestraszylem mozliwej reakcji siewiera, na jego tresc, wiec dopisze jeszcze, ze znam jednego wegetariania (oprocz Supersonica

Dyziu... specjalnie dla mnie nauczyłeś się czytać ? Kochany jesteś

/sss
- -Lucas-
- Juventino
Wydaje mi się że konkretna odpowiedz już padła w tym temacieCzwartek pisze:A tak naprawdę, to ja wciąż czekam na jakieś argumenty z uzasadnieniem.
YoUri` pisze:Podałem kilka, moim zdaniem najważniejszych argumentów. Jak chcesz to proszę bardzo, w następnej wypowiedzi powklejam z googli pełno faktów medyczno-naukowych przeciwko wegetarianizmowi, ale to będzie wtedy dyskusja, czy konkurs "kto sprawniej porusza się w google"?
Liczby nie mówią wszystkiego. Być może w którymś przypadku zadziałają na wyobraźnie ale generalnie nie przywiązuję do nich wagi.Czwartek pisze:Bo z jednej strony padają jakieś liczby, druga zarzuca że są bezpodstawne, ale sama nie podaję żadnych swoich. I z tej pseudonaukowej dyskusji zwyczajny szary niezdecydowany człowiek (tak jak ja :-D) nie ma wielkiej korzyści...
Moje kubki smakowe mówią "Nie rezygnuj z potraw miesnych" a jako że z natury jestem grzeczniutki nie mam zamiaru rezygnować z mięska.
- Supersonic
- Juventino
Coś chyba źle zrozumiałeś...herr_braun pisze: Czy dobrze zrozumiałem? Dziwi Cię, że ktoś może żałować ludzi a nie żałować zwierząt?
Ta wszechobecna wszechzwiązkowa propaganda...herr_braun pisze: Nie, nie jest ok, ale nazwę go właśnie tak jak napisałeś, bo taki jest![]()

Czy myślisz, że to Ci śmiesznie zieloni co skaczą po drzewach ogłaszają konkurs, kto napiszę najbardziej obrzydliwy opis w rzeźni. Później puszczają w media i ... tak... oto ona... propaganda... W opracowaniach, które czytałem słowo nagminnie występuje. Niewiem czemu dziwi Cię, że zreguły takie rzeczy piszą pro-zieloni. Bo chyba nie myślisz, że jakiś raporty takie wychodzą z pod pióra tych, którzy doskonale prosperują na tym holocauście :roll:
Tak tylko gdyby ludzki egoizm miał jakieś granice to nie cierpieli by ani ci ani ci ( napewno nie w takim stopniu)... Problem jest w tym,że:YoUri` pisze: Bla, bla, bla. To samo w drugą stronę. Kiedyś rolnik coś sobie posadził, czekał, bla, bla, a teraz, bla bla. Z resztą ten argument już padł - w rzeźniach cierpią na masowości produkcji zwierzęta, na plantacjach ludzie. Sorry, ale wolę, żeby tymi cierpiącymi były jednak zwierzęta.
wiele osób nie widzi potrzey by coś zmienia
wiele osób myśli w stylu: mają rację, ale co to da, że ograniczę spożywanie mięsa o połowę. Świata nie zbawię...
Napisałeś, że człowiek wymyślił nowe gatunki zwierząt. JAKIE ?YoUri` pisze:Tego też nie bardzo rozumiem...Supersonic pisze:Btw. Wow a jakie to człowiek nowe gatunki zwierząt wymyślił? Shreka i gadającą rybkę Nemo?
Nie prawda. Pisałem już o tym. Nie ma aminokwasów ani egzo ani endo, których człowiek nie może syntezować z produktów innych niż mięsne.Railis pisze:
Są to aminokwasy egzogenne o pełnej wartości biologicznej, których organizm człowieka nie potrafi sam syntetyzować. Większość z nich znajdziemy tylko w mięsie zwierzęcym,
Wiem już czemu Don Kichot nie miał szans na powodzenie. Bo prędzej czy później musiał trafić go szlag.Railis pisze::rotfl: :rotfl: :rotfl:Supersonic pisze:tłuste kury lamią sobie nogi
To ich wina, że sie spasły. :rotfl:

Widzę, że w pełnym oburzenia tonie nie raczyłeś dojrzeć źródła, które nawet napisałem...Railis pisze: Podpisz jeszcze, bank statystyk "niezależny".
Prawda, tylko wegetarianie mają do tego większe skłonności. I nie jest to żaden tam mój głupi wymysł. Wystarczy wejść do knajpy wegetariańskiej i zwykłej. A poza tym JAK JUŻ PISAŁEM wegetarianie często bawią się jeszcze w bardzo zdrowe odżywianie. A bez dużego urozmaicenia to nie jest możliwe.Railis pisze: Każdą kuchnię można po tysiąckroć urozmaicać.
Oczywiście, że nie jem w ten sposób. Ja z reguły jem w barach mlecznych bo nie mam czasu na nic innego. Conajwyżej kolacyjkę mogę jakąś "ciekawszą". Co do eksperymentowania to wierz mi, że conajmniej połowa wegetarian, to ludzie, którzy robią to dla zdrowia. Wyprowadzamy prostą zależność 50% tych ludzi mocno zwraca uwagę na to co je, dlatego zastanawia się czy ten chleb jest upieczony z mąki zwykłej, żytniej, amarantusowej czy jeszcze innej. Takich ludzi jest statystycznie więcej ( wegetarian jest xxx razów mniej niż mięsożernych) więc siłą rzeczy eksperymentują więcej i jedzą bardziej urozmaicenie. Na wieki wieków.m-a-t-t-e-o pisze: Nie powiem może czasem sobie przyżadzisz coś takiego ale nie jest to zapewne twój standardowy jadłospis, jeśli sie mylę możesz mnie zmieszać z błotem. Napisałeś że wegetarianie częściej eksperymentują - Bzdura przecież to nie ma żadnego związku z tym czy ktoś jest wegetarianinem cz nie.
Hmm skoro krowy w rzeźni są karmione mączką kostną robioną z krów, to zaryzykuje stwierdzenie, że tak. Zresztą choroba wściekłych krów wzięła się z kanibalizmu w rzeźniach tak poza tym :roll:m-a-t-t-e-o pisze: Tak myślisz? Wstaw żyrafę (nie wiem czemu mi te żyrafy tak po głowie chodzą...) w jakieś miejsce bez roślin a ze zwierzętami które będzie mogło zjeść. ciekawe czy się przystosuje...
Dizzy co się chowasz ze swoim faszyzmem? Bądź sobą!!
- LordJuve
- Juventino
Supersonic a nie zastanowiles sie choc przez chwile - w międzyczasie gdy nie pieprzysz o wegetarianizmie, bo dla mnie to jest swoistego rodzaju "bojczenie" jak to czasem maja w zwyczaju babcie - ze nie nalezy rezygnowac z miesa na rzecz wegetarianizmu a raczej dazyc do tego, ze zwierzeta, ktore sa jego zrodlem mogly byc hodowane, dostarczane i zabijane w sposob, ktory mozna nazwac humanitarnym? Bo przyznaje, ze obecnie czesto to co sie dzieje przybiera forme cyrku smierci bez zabezpieczen przy niewidomej publicznosci.
P.S
A ja sam jestem zdania, ze dieta bogata w rosliny + troche miesa jest najbardziej wartosciowa dla czlowieka, tutaj potrzebny jest poprostu balans, bo skierowac sie za bardzo w jedna, lub druga strone jest zawsze zle, zawsze.
P.S
A ja sam jestem zdania, ze dieta bogata w rosliny + troche miesa jest najbardziej wartosciowa dla czlowieka, tutaj potrzebny jest poprostu balans, bo skierowac sie za bardzo w jedna, lub druga strone jest zawsze zle, zawsze.