Platini: nowa formuła Ligi Mistrzów w 2009
- Cyba
- Juventino
Nowy szef Europejskiej Unii Piłkarskiej Michel Platini potwierdził w wywiadzie dla telewizji Canal+, że chce zreformować Ligę Mistrzów. Nowa formuła rozgrywek, z mniejszą liczbą klubów z najsilniejszych lig, ma obowiązywać od 2009 roku.
Według Platiniego Anglia, Włochy i Hiszpania powinny otrzymać w Lidze Mistrzów nie cztery miejsca, jak obecnie (dwa bezpośrednio i dwa z kwalifikacji), ale trzy.
"Obecnie jest 2+2, a ja proponuję trzy miejsca bezpośrednio. Reforma rozpocznie się w 2009 roku" - zaznaczył przewodniczący UEFA, wybrany na to stanowisko w piątek w Duesseldorfie. Zdaniem Platiniego reforma Ligi Mistrzów ma służyć "zachowaniu równowagi" między potęgami piłkarskimi, a innymi krajami kontynentu.
źródło www.onet.pl
Pomysł ciekawy szkoda ze i tak w "innych krajach kontynentu" nie ma silnych drużyn które mogły by konkurować z ligą Angielską czy Włoska, może kilka przypadków.
Według mnie LM stanie się mniej ciekawa
ale to może szansa dla Polskich klubów
Według Platiniego Anglia, Włochy i Hiszpania powinny otrzymać w Lidze Mistrzów nie cztery miejsca, jak obecnie (dwa bezpośrednio i dwa z kwalifikacji), ale trzy.
"Obecnie jest 2+2, a ja proponuję trzy miejsca bezpośrednio. Reforma rozpocznie się w 2009 roku" - zaznaczył przewodniczący UEFA, wybrany na to stanowisko w piątek w Duesseldorfie. Zdaniem Platiniego reforma Ligi Mistrzów ma służyć "zachowaniu równowagi" między potęgami piłkarskimi, a innymi krajami kontynentu.
źródło www.onet.pl
Pomysł ciekawy szkoda ze i tak w "innych krajach kontynentu" nie ma silnych drużyn które mogły by konkurować z ligą Angielską czy Włoska, może kilka przypadków.
Według mnie LM stanie się mniej ciekawa

- RuTeK
- Juventino
nie wiem czy straci na atrakcyjności bo LM ma swoją wielką renomę a słabsze kluby znajdujące się w LM spinają sie na 200 %. Przykladem może byc Artmedia.
Drugi aspekt tej sprawy to szansa dla wielu wielu utalentowanych graczy do pokazania się w " Świecie " , odkryciu nowych talentów !
Drugi aspekt tej sprawy to szansa dla wielu wielu utalentowanych graczy do pokazania się w " Świecie " , odkryciu nowych talentów !
- Reg
- Juventino
Może i zamiary dobre, bo taki system ma na celu danie szans słabszym drużynom, które obecnie nie mają szans na granie w tak prestiżowych rozgrywkach. Jednak myślę, że niewiele z tego wyjdzie, bo co z tego, że słabsze drużyny zagrają jeśli i tak odpadną na samym początku. Poza tym Liga Mistrzów może się stać przez to mniej ciekawa, bo dobre drużyny zamiast grać ze sobą będą grały z wiele słabszymi i będą to jednostronne spotkania. W kolejnej rundzie i tak zostaną ci najsilniesi i wszystko będzie po staremu. Z drugiej strony możliwe, że za klika lat jakieś z tych mniej znanych drużyn dzięki występom w LM rozwiną się i kiedyś sprawią niespodziankę eliminując jednego z faworytów. Wtedy z kolei może być ciekawie. Tak naprawdę trudno teraz dokładnie określić co z tego wyjdzie i trzeba poczekać na rozwój wydarzeń.
- Supersonic
- Juventino
Pomysł wspaniały tylko za mało radykalny.
3 zamiast 2 + 2 wielka mi rzecz, tu zabieram - tam daję. Trzebaby zrobić chociaż te 2 + 1 to może by zaszła jakaś zmiana. Ale rozumiem, że Platini musi uzgadniać stanowisko z komitetem wykonawczym, a twardogłowych przekonać nie jest łatwo
Tak więc brawa owszem ale tylko za intencję.
Ja osobiście zawsze mocno kibicuje zespołom z Europy Wschodniej i uważam, że wnoszą dużo kolorytu- to raz. Fakt, że są słabsze wynika tylko z zabierania im możliwości rozwoju, bo jak już kaskę dostaną to... niech mi ktoś powie, że CSKA Moskwa jest słabe. Zresztą w PUEFA już ostatnio się zaczyna dziać ciekawie vide kluby rumuńskie np.
Liga mistrzów stanie się nudna? Nudne to jest oglądanie w kółko tego samego Barca, Bayern, Real, MU, Milan i jeszcze raz i jeszcze
3 zamiast 2 + 2 wielka mi rzecz, tu zabieram - tam daję. Trzebaby zrobić chociaż te 2 + 1 to może by zaszła jakaś zmiana. Ale rozumiem, że Platini musi uzgadniać stanowisko z komitetem wykonawczym, a twardogłowych przekonać nie jest łatwo

Ja osobiście zawsze mocno kibicuje zespołom z Europy Wschodniej i uważam, że wnoszą dużo kolorytu- to raz. Fakt, że są słabsze wynika tylko z zabierania im możliwości rozwoju, bo jak już kaskę dostaną to... niech mi ktoś powie, że CSKA Moskwa jest słabe. Zresztą w PUEFA już ostatnio się zaczyna dziać ciekawie vide kluby rumuńskie np.
Liga mistrzów stanie się nudna? Nudne to jest oglądanie w kółko tego samego Barca, Bayern, Real, MU, Milan i jeszcze raz i jeszcze

- Cyba
- Juventino
- LucekMoggi
- Juventino
To dla wielu dość kontrowersyjna decyzja, zobaczymy jak bedzie gdy wejdzie ona w życie. Napewno dla klubów o mniejszej renomie będzie to okazja do pokazania się, duże zyski i okazja do zaprezentowania swoich umiejętności dla graczy "słabszych" drużyn.
Mam nadzieje, że Pan Platini będzie sprawował się dobrze, tak jak czynił to w Juventusie.
Mam nadzieje, że Pan Platini będzie sprawował się dobrze, tak jak czynił to w Juventusie.
- Michael900
- Juventino
Mi równierz podoba się ten pomysł. I jest on pomyślany w sposób salomonowy. Ogólnie z Anglii, Hiszpani i Włoch grać w Lidze Mistrzów będa po 3 zespoły na pewno. Normalnie mogła to by być liczba 2-4, bo 2 kluby będą musiały przebrnąc kwalifikacje, co nie zawsze się udaje.
Więc według mnie powinno być dużych sprzeciwów ze strony największych klubów Włoch, Anglii, Hiszpanii i cały ten pomysł może wypalć
Więc według mnie powinno być dużych sprzeciwów ze strony największych klubów Włoch, Anglii, Hiszpanii i cały ten pomysł może wypalć

Ciekawostki o Juventusie, które musisz znać - www.facebook.com/JuveCiekawostki
- Buffi-luki
- Juventino
Według mnie ciężko bedzie przyjąć ten pomysł ponieważ Platini musi się liczyc z G-14 . Oni nie są zbyt zachwyceni tym pomysłem. RACZEJ to nie wypali
FORZA JUVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- January
- Juventino
wątpię czy to wejdzie w życie, a jestem temu przeciwny, bo lubię dobrą piłkę a nie polską piłkę...mimo że jest coraz lepsza, to jednak daleko nam do zachodniej piłki...od tego jest liga polska żeby tam grały polskie zespoły...jeśli one nie potrafią sobie poradzić w UEFA to co dopiero LM...
:rotfl:jakiś geniusz z fcinter.pl pisze: co do Taidera to zagrał super - w swojej strefie czyścił praktycznie wszystko i te piły kilkudziesięciometrowe grane co do milimetry majstersztyk - powiedziałbym, że był nawet lepszy od tego vidala
- Myzarel
- Juventino
Na pewno pozwoliło by to słabszym klubom na awans do LM. Tylko wątpie aby te drużyny były w stanie przeciwstawić się otęgom - będzie ich mniej ale nadal będą. Zresztą szansą dla słabszych drużyn jest puchar UEFA. Być może jest potrzebna reforma ale innegom rodzaju - jak patrzę że z "potężnej" ligi portugalskiej czygreckiej grają 3 drużyny to mnie trzęsie. Zajują miejsce które mogły by zając inne kluby :twisted: n. z Polski(chociaż nie wiem czy chcę oglądać jak np. Chelsea miażdży Wisłę 

Juve to wiara, którą noszę w sobie. Współczuję tym, którzy kibicują innym barwom, ponieważ wybrali cierpienie. - Giampiero Boniperti
- Mister_Juve
- Juventino
Z jednej strony szkoda zabranego miejsca lidze włoskiej ale z kolei z drugiej strony Polskie zespoły będą miały większe szanse na wejście do LM. A w trzech najleprzych ligach zaostrzy się rywalizacja o miejsce premiujące awansem do LM więc może być ciekawiej.
Czy jest dobrze czy jest źle za Juve oddam życie swe!!!
- herr_braun
- Juventino
Trochę socjalistyczny pomysł
ale czemu nie, dla nas dobrze. Tylko boje się że zaraz ci najbadziej kasiaści się oburzą, tupną nóżką i UEFA cofnie swoje pomysły...

- DamKam
- Juventino
Ciekawe czy dojdzie do tych zmian
Bez wątpienia zwiększa to szansę Polskich klubów na występy w tych elitarnych rozgrywkach. I przede wszystkim z tego powodu jestem na TAK dla tej propozycji :!: I nie sądzę, żeby przez to, nagle w jakiś drastyczny sposób spadł poziom atrakcyjności LM.