Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- Supersonic
- Juventino
Stade Rennais czyli Rennes
1. Vilaine
2. kurde co to jest? psy?
3. Mario Melchiot
4. Paul Le Guen
5. Les Rouges et Noirs - to chyba raczej czerwoni nocą
Późno już, więc będzie łatwo:
1. Palma. Miasto wyspiarskie. Jakie polskie miasto ma bardzo podobną gęstość zaludnienia? Różnica nie większa niż 50 os/km
2. W czerwonym kole żółte litery, na górze korona. Co w tym herbie jest zielonego?
3. Na początku wieku tworzyli atak, który straszył całą Europę. Dzięki nim ich klub rywalizował z najlepszymi, później popadł w ogromne długi. W końcu duet się rozpadł i jeden z nich trafił do klubu-zagadki. Który z nich strzelił więcej goli w tamtym klubie?
4. Obecnie jest kontuzjowany. Kiedyś był własnością pewnego klubu, który wypożyczył go do tego. Tu grał znakomicie i trafił do klubu-rywala tego pierwszego. Jaką kontuzję leczy obecnie?
5. W 1931 r. z powodów politycznych, klub musiał zmienić nazwę? Co działo się wówczas w tym kraju i dlaczego akurat ten klub musiał zmienić nazwę?
Jeśli jesteście pewni to dawajcie od razu swoją zagadkę, a ja idę spać
EDIT:
Z tego co widzę to Venomik 11:27 , Piotrekk 12:04 a zatem... mam nadzieję Piotrekk, że nie będziesz miał mi tego za złe
1. Vilaine
2. kurde co to jest? psy?
3. Mario Melchiot
4. Paul Le Guen
5. Les Rouges et Noirs - to chyba raczej czerwoni nocą

Późno już, więc będzie łatwo:
1. Palma. Miasto wyspiarskie. Jakie polskie miasto ma bardzo podobną gęstość zaludnienia? Różnica nie większa niż 50 os/km
2. W czerwonym kole żółte litery, na górze korona. Co w tym herbie jest zielonego?
3. Na początku wieku tworzyli atak, który straszył całą Europę. Dzięki nim ich klub rywalizował z najlepszymi, później popadł w ogromne długi. W końcu duet się rozpadł i jeden z nich trafił do klubu-zagadki. Który z nich strzelił więcej goli w tamtym klubie?
4. Obecnie jest kontuzjowany. Kiedyś był własnością pewnego klubu, który wypożyczył go do tego. Tu grał znakomicie i trafił do klubu-rywala tego pierwszego. Jaką kontuzję leczy obecnie?
5. W 1931 r. z powodów politycznych, klub musiał zmienić nazwę? Co działo się wówczas w tym kraju i dlaczego akurat ten klub musiał zmienić nazwę?
Jeśli jesteście pewni to dawajcie od razu swoją zagadkę, a ja idę spać

EDIT:
Z tego co widzę to Venomik 11:27 , Piotrekk 12:04 a zatem... mam nadzieję Piotrekk, że nie będziesz miał mi tego za złe
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2007, 13:36 przez Supersonic, łącznie zmieniany 5 razy.
- Piotrekk
- Juventino
Real Mallorca(zapomniałem... :doh: )
2. Zielony jest liść laurowy oplatający czerwone koło,nie jestem pewien czy to liść laurowy,jakieś zioło poprostu.
3. Ta para to Diego Tristan i Roy Makaay. Więcej goli dla Depor strzelił ten drugi.
4. Samuel Eto'o,leczy kontuzje prawego kolana.
Dobrze że w końcu wpadłem na tego Eto'o bo tak to bym tu siedział nad tym niewiadomo jak długo jeszcze
2. Zielony jest liść laurowy oplatający czerwone koło,nie jestem pewien czy to liść laurowy,jakieś zioło poprostu.
3. Ta para to Diego Tristan i Roy Makaay. Więcej goli dla Depor strzelił ten drugi.
4. Samuel Eto'o,leczy kontuzje prawego kolana.
Dobrze że w końcu wpadłem na tego Eto'o bo tak to bym tu siedział nad tym niewiadomo jak długo jeszcze
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2007, 12:04 przez Piotrekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Juve fan
- Venomik
- Juventino
Real Mallorca
1. Gdańsk: 1752 os./km². Palma de Mallorca: 1760 mieszk./km²
2. Liście palmy
3. Makaay strzelił (bodaj o 6) więecj bramek dla Deportivo niż Diego Tristan.
4. Eto'o - kontuzja łąkatki w kolanie (teraz już wyleczona i zawodnik przechodzi rehabilitację)
5. Klub nazywał się wówczas 'Real Sociedad Alfonso XIII' - zapewne element Alfonso XIII był już niechciany (Alfonso XIII to król Hiszpanii, który zakończył swoje panowanie w 1931 roku).
1. Gdańsk: 1752 os./km². Palma de Mallorca: 1760 mieszk./km²
2. Liście palmy
3. Makaay strzelił (bodaj o 6) więecj bramek dla Deportivo niż Diego Tristan.
4. Eto'o - kontuzja łąkatki w kolanie (teraz już wyleczona i zawodnik przechodzi rehabilitację)
5. Klub nazywał się wówczas 'Real Sociedad Alfonso XIII' - zapewne element Alfonso XIII był już niechciany (Alfonso XIII to król Hiszpanii, który zakończył swoje panowanie w 1931 roku).
Dirty mind
- Venomik
- Juventino
1. Miasto jest przez wielu ludzi mylnie postrzegane jako stolica owego kraju (może nie w takim stopniu w jakim postrzegane jest Sydney, ale zawsze). Nad jaką rzeką jest ono położone?
2. Herb jest kolisty i kolorystycznie bardzo jednostronny. Jaki kolor dominuje w herbie?
3. Jeden z wazniejszych graczy tego zespołu ma identyczne nazwisko co członek pewnego bardzo znanego zespołu muzycznego.
Skąd pochodzi nazwa tego zespołu?
4. Rekordowe zwycięstwo i rekordowa porażka domowa miały miejsce tego samego roku (dawno, dawno temu...
). Podaj rywali i wyniki tych spotkań.
5. Mimo iż jest tak nazywany, to jednak w prawdziwej nazwie tego klubu nie ma wcale nazwy miasta z którego klub pochodzi.
Jaka jest prawdziwa nazwa tego klubu?
6. Podaj nazwę klubu.
Pytania nie są może łatwe, ale sam klub nie należy do szczególnie trudnych.
EDIT:
To także nie Ajax Amsterdam
BTW: Amsterdam jest stolicą Holandii
2. Herb jest kolisty i kolorystycznie bardzo jednostronny. Jaki kolor dominuje w herbie?
3. Jeden z wazniejszych graczy tego zespołu ma identyczne nazwisko co członek pewnego bardzo znanego zespołu muzycznego.
4. Rekordowe zwycięstwo i rekordowa porażka domowa miały miejsce tego samego roku (dawno, dawno temu...

5. Mimo iż jest tak nazywany, to jednak w prawdziwej nazwie tego klubu nie ma wcale nazwy miasta z którego klub pochodzi.
6. Podaj nazwę klubu.
Dura Lex, Sed lex - jak mawiająZ tego co widzę to Venomik 11:27 , Piotrekk 12:04 a zatem... mam nadzieję Piotrekk, że nie będziesz miał mi tego za złe
To niestety nie jest poprawna odpowiedź...GRASSHOPPERS ZURICH
Pytania nie są może łatwe, ale sam klub nie należy do szczególnie trudnych.
EDIT:
To także nie Ajax Amsterdam

BTW: Amsterdam jest stolicą Holandii

Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2007, 20:38 przez Venomik, łącznie zmieniany 4 razy.
Dirty mind
- białas
- Juventino
1. AmstelVenomik pisze:1. Miasto jest przez wielu ludzi mylnie postrzegane jako stolica owego kraju (może nie w takim stopniu w jakim postrzegane jest Sydney, ale zawsze). Nad jaką rzeką jest ono położone?
4. Rekordowe zwycięstwo i rekordowa porażka domowa miały miejsce tego samego roku (dawno, dawno temu...). Podaj rywali i wyniki tych spotkań.
6. Podaj nazwę klubu.
2. biały
5. Amsterdamsche Football Club Ajax
6. Ajax Amsterdam
hehe, kiedy doszedłem do rzeki to zapomniałem o pierwszej cześci punktuBTW: Amsterdam jest stolicą Holandii

- Supersonic
- Juventino
and the winner is... Supersonic :twisted:
Celtic Glasgow
1. Clyde
2. zielony
3. Lennon, według niego nazwa to połączenie "beetles" i "beat"
4. Heart of Midlothian F.C 0:5, Dundee 11:0
5. The Celtic Football & Athletic Coy Ltd

Celtic Glasgow
1. Clyde
2. zielony
3. Lennon, według niego nazwa to połączenie "beetles" i "beat"
4. Heart of Midlothian F.C 0:5, Dundee 11:0
5. The Celtic Football & Athletic Coy Ltd
Już drugi raz pojawia się to w quizie. Może zmienie jego nazwę na taką?Venomik pisze: Dura lex, sed lex
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2007, 21:07 przez Supersonic, łącznie zmieniany 2 razy.
- Supersonic
- Juventino
A tym razem jest to:
1. Stolica państwa, chociaż nie uznawanego przez żadne inne państwo świata - nazwa tego kraju wzięła się od rzeki. W którym roku ową stolicą zostało?
2. W herbie żółta gwiazda, i futbolówka. Ile gwiazda ma ramion?
3. Zmierzają właśnie po mistrzostwo kraju. Które to będzie z kolei?
4. Nazwa pochodzi od konsorcjum, w skład którego wchodzą stacje benzynowe, supermarkety, kanały telewizyjne i salony samochodowe. Jakiej marki?
5. Siedziba klubu znajduje się na ulicy, która nazywa się tak samo jak bardzo znany piłkarz. Podaj wysokość jego ostatniego transferu.
EDIT:
Zmieniłem 1 wskazówkę na łatwiejszą.
Spis klubów uaktualniony[/b]
1. Stolica państwa, chociaż nie uznawanego przez żadne inne państwo świata - nazwa tego kraju wzięła się od rzeki. W którym roku ową stolicą zostało?
2. W herbie żółta gwiazda, i futbolówka. Ile gwiazda ma ramion?
3. Zmierzają właśnie po mistrzostwo kraju. Które to będzie z kolei?
4. Nazwa pochodzi od konsorcjum, w skład którego wchodzą stacje benzynowe, supermarkety, kanały telewizyjne i salony samochodowe. Jakiej marki?
5. Siedziba klubu znajduje się na ulicy, która nazywa się tak samo jak bardzo znany piłkarz. Podaj wysokość jego ostatniego transferu.
EDIT:
Zmieniłem 1 wskazówkę na łatwiejszą.
Spis klubów uaktualniony[/b]
- Supersonic
- Juventino
Przyznaje, że mogłem przesadzić bo to nie jest znany klub.
1. Jest to stolica "państwa" europejskiego. Do utworzenia separatystycznego rządu tego państwa w 1990 przyczyniły się rosyjskie władze.
2. Ponad połowa reprezentacji kraju pochodzi z tego klubu.
3. Nazwa klubu bardzo kojarzy się z westernem.
EDIT:
Chmura dokładnie tak.
Jeśli ktoś ma chwilkę to zagadka byłaby mile widziana :roll:
1. Jest to stolica "państwa" europejskiego. Do utworzenia separatystycznego rządu tego państwa w 1990 przyczyniły się rosyjskie władze.
2. Ponad połowa reprezentacji kraju pochodzi z tego klubu.
3. Nazwa klubu bardzo kojarzy się z westernem.
EDIT:
Chmura dokładnie tak.

Jeśli ktoś ma chwilkę to zagadka byłaby mile widziana :roll:
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2007, 11:48 przez Supersonic, łącznie zmieniany 2 razy.
- Chmura
- Juventino
Sheriff Tiraspol
1. 1991
2. 5
3. 7
4. Skoda Mercedes
??
5. Shevchenko STREET :p
Pewnie moja odpowiedź jest dobra, jednak przekazuje pytanie komus kto ma pomysl i czas:P
1. 1991
2. 5
3. 7
4. Skoda Mercedes

5. Shevchenko STREET :p
Pewnie moja odpowiedź jest dobra, jednak przekazuje pytanie komus kto ma pomysl i czas:P
Juve Rulezzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!
East Side Is The Best !!!
East Side Is The Best !!!
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Bardzo chętnie skorzystałem z dobrodziejstwa mojego poprzednika :wink: I otot moja zagadka:
1. Miastem partnerskim miejscowości, gdzie znajduje się nasz klub - zagadka, jest między innymi Szczecin.
2. Na herbie klubu widnieje okręt morski, świadczy to o tym iż jest to miasto portowe. Jakiego koloru jest statek?
3. Grał tam piłkarz, który całkiem nie dawno pogrążył Polską reprezentacje. Jaki to piłkarz?
4. W czasie wojny duża część miasta została zniszczona w nalotach przez aliantów. Jakie był to lata??(wystarczy mi tylko jeden rok)
5. Nazwe stadionu można dokładnie przetłumaczyć na polski. A oznaczała by ona pewne morze nad którym znajduje się owe miasto. Jakie to morze?
1. Miastem partnerskim miejscowości, gdzie znajduje się nasz klub - zagadka, jest między innymi Szczecin.
2. Na herbie klubu widnieje okręt morski, świadczy to o tym iż jest to miasto portowe. Jakiego koloru jest statek?
3. Grał tam piłkarz, który całkiem nie dawno pogrążył Polską reprezentacje. Jaki to piłkarz?
4. W czasie wojny duża część miasta została zniszczona w nalotach przez aliantów. Jakie był to lata??(wystarczy mi tylko jeden rok)
5. Nazwe stadionu można dokładnie przetłumaczyć na polski. A oznaczała by ona pewne morze nad którym znajduje się owe miasto. Jakie to morze?