Mussolini, Juve, Garibaldi, Piemont i prawica :)
- cziro
- Juventino
Zwracam honor, rzeczywiście źle zrozumiałem. Zmyliło mnie słowo "prawicowi", powinno być napisane właśnie "przeciwnicy prawicy".RuTeK pisze:Chyba nie przeczytałes dokładnie...makaveli999 pisze:Faszyzm to właśnie skrajna prawicaSupersonic pisze:np. podział Mediolanu dokonał się następująco:
zwolennicy faszyzmu kibicowali Milanowi, zaś prawicowi przeciwnicy Interowi.
Milanowi kibicowali faszysci natomiast Interowi Prawicowi przeciwnicy czyli przeciwnicy Prawicy
- bociu
- Juventino
Szczerze to wolałbym nie wiedzieć tego, co sie dowiedziałem. Ważne było dla mnie, że są kibicami Juve i wspierają je ze wszystkich sił, ale to, że są faszystami chciałbym mieć w dupie, ale nie moge...
NOI VOGLIAMO LA VERA JUVE!
- herr_braun
- Juventino
Ty napisałeś też że są spod znaku swastyki, a faszyzm ze swastyką wiele wspólnego nie maDionizos pisze:W jaki sposob to co napisales rozni sie od tego co ja napisalem? Zasugerowalem, ze kibicie Juve to faszysci, a Ty napisales to samo, albo mam znowu problemy z czytaniem ze zrozumieniem.... za duzo pije.

- RuTeK
- Juventino
Może pomyliło Mu się z Nazizmemherr_braun pisze:Ty napisałeś też że są spod znaku swastyki, a faszyzm ze swastyką wiele wspólnego nie maDionizos pisze:W jaki sposob to co napisales rozni sie od tego co ja napisalem? Zasugerowalem, ze kibicie Juve to faszysci, a Ty napisales to samo, albo mam znowu problemy z czytaniem ze zrozumieniem.... za duzo pije.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Swastyka ( polecam )
- Dionizos
- Juventino
Czyli jednak gorzala nie do konca wyzarla mi mozg
. Nie bede tu probowal sie tlumaczyc czymkolwiek innym, po prostu nie zdawalem sobie sprawy, ze makarony nie uzywaly swachy
. Mowiac wiec o ideologii spod znaku swastyki chodzilo mi o wloski faszyzm, nie o nazizm
.
Faszyzm to nie sa obozy zaglady, ss i pan z wasikiem, ale po prostu doktryna polityczna i dla wlasnego spokoju (a widze, ze te informacje go zabuzyly) nie demonizowalbym jej tak bardzo. Co innego gdyby na stadionie zamiast Duce wisial Wujek Adolf...

Troche chyba przesadzasz bociuSzczerze to wolałbym nie wiedzieć tego, co sie dowiedziałem. Ważne było dla mnie, że są kibicami Juve i wspierają je ze wszystkich sił, ale to, że są faszystami chciałbym mieć w dupie, ale nie moge...

- bociu
- Juventino
Rozumiem co to jest faszyzm i odróżniam go od nazizmu. Bo gdyby na trybunach pojawił się wujek adolf (celowo), to raczej nie zagościłbym na Delle Alpi w kwietniu tego (jeszcze) roku. Jednak niechęć, żeby nie powiedzieć nienawiść do innych ludzi (ze względu na narodowość, pochodzenie, rasę, itp.) mnie zniesmacza. Można ją czasami zaobserwować w przyśpiewkach tifosich, o jeździe po Zebinie nie wspominając. Cóż, wszystko co skrajne, jest dla mnie przesadą. Zarówno skrajny lewy kierunek, jak i skrajnie prawy.Dionizos pisze:Troche chyba przesadzasz bociuFaszyzm to nie sa obozy zaglady, ss i pan z wasikiem, ale po prostu doktryna polityczna i dla wlasnego spokoju (a widze, ze te informacje go zabuzyly) nie demonizowalbym jej tak bardzo. Co innego gdyby na stadionie zamiast Duce wisial Wujek Adolf...
Ostatnio zmieniony 31 grudnia 2006, 18:28 przez bociu, łącznie zmieniany 1 raz.
- white_wolv
- Juventino
jazda po Zebinie chyba ma raczej wiecej wspolnego z jego postawa niz kolorem skory.
Zreszta po Zalaycie, Thuramie i Appiah nikt nie jezdzil.
Zreszta po Zalaycie, Thuramie i Appiah nikt nie jezdzil.
- Mrówa
- Juventino
Kiedy udawali małpe ? Wydawało mi się raczej że buczeli na niego tylkobociu pisze:Jeśli udaje się małpe, to chyba ma. Tak w ogole to też za nim nie przepadam.white_wolv pisze:jazda po Zebinie chyba ma raczej wiecej wspolnego z jego postawa niz kolorem skory.

- bociu
- Juventino
Na meczu z Lazio w tamtym sezonie. Oczywiscie to jednostki tylko.Michał`fcj pisze:Kiedy udawali małpe ? Wydawało mi się raczej że buczeli na niego tylkobociu pisze:Jeśli udaje się małpe, to chyba ma. Tak w ogole to też za nim nie przepadam.white_wolv pisze:jazda po Zebinie chyba ma raczej wiecej wspolnego z jego postawa niz kolorem skory.
- Supersonic
- Juventino
Czyli wychodzą z założenia " my się w politykę nie bawimy i nas ona nie interesuje, dajcie nam święty spokój"? A jakie mają zapatrywania na władzę?Siewier pisze:Oi! jest to "subkultura" o ile można tak o tym mówić, która łączy kultury skinheads,punks,hard core,rude boy itp
Jeśli chodzi o politykę to miażdżąca część Oiowców deklaruje apolityczność, chociaż w tych szeregach można się natknąć na wiele ciekawych poglądów. Krótko mówiąc,nie identyfikują się z żadnymi poglądami politycznymi.
Na osłodę powiem Ci, że słowo "faszyzm" już dawno utraciło swój klasyczny sens, dzisiaj jest już tylko lewacką obelgą. "Faszystą" może być każdy. Tego określenia używano wobec Hitlera, Stalina, Piłsudskiego, Dmowskiego, Ceausescu, de Gaulle'a, Thatcher, Reagana, Elżbiety II i Pinocheta.bociu pisze:Szczerze to wolałbym nie wiedzieć tego, co sie dowiedziałem. Ważne było dla mnie, że są kibicami Juve i wspierają je ze wszystkich sił, ale to, że są faszystami chciałbym mieć w dupie, ale nie moge...
A poza tym, świat nie kręci się tylko wokół piłki!
Właśnie to miałem na myśli, przepraszam, że wyraziłem się mało jasno.RuTeK pisze: Milanowi kibicowali faszysci natomiast Interowi Prawicowi przeciwnicy czyli przeciwnicy Prawicy
Trzeba tutaj nadmienić, że w ogóle sklasyfikowanie faszyzmu w schemacie prawica- lewica jest bardzo trudne, gdyż ta ideologia zawiera w sobie oba elementy.
A to dlaczego? A jakbyś z 5cioma ziomkami wylądował we Turynie, to nie uszyłbyś sobie flagi i od razu na stadion? Jak Arab może sobie kupić L'pool a Polak - Limerick - to tym bardziej imigrant może kibicować takiej drużynie. Chyba, że chodziło Ci o to czy zostaną zaakceptowani przez tubylców?Dionizos pisze: Tak samo w Polsce trudno mi sobie wyobrazic grupe ukrainskich czy gruzinskich imigrantow szyjacych wlasna flage i przychodzacych na mecze lokalnej druzyny.
Dionizos to w końcu na trubunach widziałeś powiewające swastyki czy fasces, pęk rózg z zatkniętym toporem. Bo tak lawirujesz między tymi symbolami, że się zgubiłem trochę

i jeszcze jedno
Czy powoduje to naturalne tarcia między kibicami z tych miast?Dionizos pisze: We Wloszech pewne miasta sa, z tych czy innych powodow tradycyjnie lewicowe. Np. Bologna i Bergamo jako rownowaga dla faszystowskiej Werony, czy prawie w calosci komunistyczne Livorno.
ps. Ale przecież np. taka Bologna, została sztandarem Faszyzmu...
PS. Tak mi się nagle nasunęło. Czy nie jest tak, że znacząca obecność grup "politykujących" ma znaczący wpływ na spadek średniej na meczach Serie A?
- Siewier
- Administrator
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Drogi Dionizosie, rzecz tkwi w szczegółach. Elementy ubioru takie jak nadruki na ciuchach,przypinki czy naszywki. Co prawda jakoś specjalnie się nie przyglądałem ale widziałem elementy nawiązujące do poglądów Marksa i Engelsa i tym podobnych. Przede wszystkim widziałem dużo nazw zespołów muzycznych, które przychylnie się wypowiadają a nawet i gloryfikują te poglądy. Oczywiście nie zabrakło też takich, którzy posiadali na sobie elementy nawiązujące do poglądów stojących po drugiej stronie barykady.Dziadek_Dionizy pisze:P.S. Siewierze drogi, na czym polegala bliskosc tych kibicow do Karola Marksa? Czym sie wyrozniali?
Zapatrywanie na władzę czyli konkretnie na co ? Na to jaki ustrój jest najlepszy ? Generalnie rzecz biorąc to każdy ustrój mógłby być idealny gdyby tez tacy byli ludzie sprawujący władzę. Jeśli chodzi o polityków to raczej nie ma to znaczenia kto jest w jakiej partii. Wśród każdej grupy rządzącej na świecie są przecież i tacy ludzie,których się szanuje jak i tacy,których można bez wahania nazwać kompletnymi idiotami. Oczywiście mówię tylko tutaj za siebie,bo nie wiem jak oni by Ci odpowiedzieli na to pytanie,jest to raczej indywidualna sprawa każdego z nich. Myślę,że większość powiedziałaby Ci,że nie ma czasu na babranie się takim 123456 jak polityka,bo po prostu nie warto i podpisałaby się pod tym co ja pisze.Supersonic pisze:Czyli wychodzą z założenia " my się w politykę nie bawimy i nas ona nie interesuje, dajcie nam święty spokój"? A jakie mają zapatrywania na władzę?Siewier pisze:Oi! jest to "subkultura" o ile można tak o tym mówić, która łączy kultury skinheads,punks,hard core,rude boy itp Jeśli chodzi o politykę to miażdżąca część Oiowców deklaruje apolityczność, chociaż w tych szeregach można się natknąć na wiele ciekawych poglądów. Krótko mówiąc,nie identyfikują się z żadnymi poglądami politycznymi.