Makabryczny prezent pod choinkę

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
bartus

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 09:52

Osobliwy prezent otrzymał menedżer generalny włoskiego klubu piłkarskiego z Palermo - Rino Foschi. Tuż przed świętami Bożego Narodzenia dostał przesyłkę, a w niej ... zakrwawioną głowę młodego kozła.

Foschi otrzymał przesyłkę 22 grudnia. "Z tego powodu moja rodzina miała gorzkie święta. Żona, która otworzyła w Wigilię paczkę, była zszokowana. Dotychczas takie rzeczy widzieliśmy tylko w filmach" - powiedział.

Menedżer drużyny z Sycylii uważa, że cała sytuacja nie ma żadnego związku z mafią. "Od pięciu lat mieszkam w Palermo i nigdy mi nie grożono. Czuję się tutaj bezpiecznie. Nie potrafię jednak wyjaśnić, o co teraz chodzi. Może jakiś idiota chciał mi spaskudzić święta i zrobił taki żart" - przyznał.

Piłkarze Palermo są rewelacją rozgrywek Serie A. Po 18. kolejkach zajmują trzecie miejsce, za zmierzającym po tytuł mistrzowski Interem Mediolan oraz Romą.

źródło

Lol, czego ludzie nie wymyśla. Zastanawia mnie kto wpadł na genialny pomysł, kibice czy kibic jakiego klubu?

Obrazek
Wonki

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 10:20

Czytałem o tym wczoraj i miałem założyć temat ale potem pomyślałem: co tu komentować...? TO jest CHORE :!:

Jeżeli to naprawdę nie ma nic wspólnego z żadną mafią to "darczyńcami" musieli być jacyć idioci (cytując Foschi'ego :wink: ) bo myślę, że jeden by się bał :prochno: I powinno się ich złapać bo to już żart nie jest!

Nawet sobie nie wyobrażam, żeby to faktycznie miało coś wspólnego z mafią...

Ale chyba wiadomo, skąd przyszła ta paczka??

Łyko

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 10:22

nie wiem dokładnie co takie znaki ("prezenty") symbolizują we Włoszech, ale według mnie to jakiś głupi kawał, każdy ma w końcu jakiś tam nieprzyjaciół, ale gdyby to była mafia to nie skonczyło by się na takim czymś...

Slim

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 10:31

O głowie kozła od Mafii jeszcze nie syłszałem, zazwyczaj sycylijczycy przesylałi rybę lub głowę konia co oznaczalo ewidentna smierci wybranca. Co do glowy kozla to jeszcze nigdy nie slyszalem...

Miejmy nadzieje ze to tylko glupi zart. Jesli tak jest to nie udal im sie kompletnie, jest wrecz kretynski. Miejmy nadzieje ze szybko zlapia zartownisiow i sprawa sie wyjasni.

Railis

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 10:49

Głowa kozła jedynie kojarzy się z obrzędami satanistycznymi, ale nie wiem czy to ma jakieś odniesienie do obecnej sytuacji.

Jeżeli ktoś wysłał coś takiego, to chciał, żeby odbiorca się mocno przestraszył. Może to ma związek z zaskakująco dobrą postawą drużyny w rozgrywkach ligowych.

Myślę jednak, że jest to głupi kawał, a "dowcipnisie" szybko zostaną złapani.

Mee_too

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 11:24

Slim pisze:O głowie kozła od Mafii jeszcze nie syłszałem, zazwyczaj sycylijczycy przesylałi rybę lub głowę konia co oznaczalo ewidentna smierci wybranca.
Zazwyczaj niewiele wiesz . Ryba faktycznie oznaczala kogos smierc, oznacza " ze ktos spi na dnie oceanu" i jest to stary sycylijski zwyczaj , mocno rozeklamowany poprzez glosny film "Ojciec Chrzestny" na podstawie prozy Mario Puzo . W tej ksiazce takze opisana jest scena z glowa konia , jednak nie ma ona zadnego zakorzenienia w zwyczajach mafii sycylijskiej , byl to po prostu sposob aby przekonac pewnego mezczyzne .Glowa nalezala do najlepszego konia z jego stadniny .

Coz , a co do kozy ... To wyglada tylko na glupi zart

I think love is something we create to make ourselves feel better
'Dandelion'
wojteceek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 11:52

Na prawdę niektórzy przesadzają.... Szkoda bo Palermo to bardzo sympatyczny klub... życzę mistrzostwa...

Emo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 14:02

Makabryczny żart. Jak można komuś przesłać głowę kozy w "prezencie" na gwiazdkę? Święta to wspaniały czas radości, zgody i przebaczenia, a nie czas na niesmaczne żarty :x .
Nie ważne czy to menadżer Palermo, trener innego klubu czy zupełnie prosty,normalny człowiek, nie powinno się w ten sposób postępować.
Zapewne to tylko żart i nie ma tu pewnie żadnego ukrytego podtekstu,ale sam kawał na pewno zapadnie w pamięć.
Mam nadzieję tylko, że nie wpłynie to w żaden sposób na zespół.

"Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą"- Augustyn z Hippony
Gregor del Ptasior

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 14:07

Coś takiego to jest poprostu patologia jakich mało. Trzeba być skończonym idiotą, żeby takie rzeczy robić. Już nie tylko ze względu na osobę adresata, ale także ze względu na biedne zwierze. Tacy ludzie nie powinni żyć na tym świecie. A teraz jakby się zastanowić, to doskonały detektyw del Ptasior poszuka winnego:

Kilka faktów:

"Od pięciu lat mieszkam w Palermo i nigdy mi nie grożono. Czuję się tutaj bezpiecznie."

"Piłkarze Palermo są rewelacją rozgrywek Serie A. Po 18. kolejkach zajmują trzecie miejsce, za zmierzającym po tytuł mistrzowski Interem Mediolan oraz Romą."

I co? Wszystko jasne!! W tym wszystkim maczał swoje ochydne niebiesko-czarne łąpska Inter!!!!!! Dlaczego? Przez pare ostatnich lat Palermo było niezłą drużyną, ale nie taką, która mogła powalczyć o tytuł, to też Foschi nie miał problemów. Teraz Palermo ma mistrzowskie predyspozycje, więc trzeba coś z tym zrobić. Inter musi za wszelką cenę mieć mistrza, a przecież nie potrafi tego osiągnąć w sposób uczciwy - tj dobrą grą, tylko musi w parszywy sposób, nie mający NIC wspólnego z piłką pozbywać się rywali. Już chyba widzieliśmy ostatniego lata, że w pozasportowej rywalizacji nie mają sobie równych... W tym to są PRAWDZIWYM mistrzem :rotfl:

A teraz jak już napisałem swoje i mi troche lżej na duszy, pozwolę sobie życzyć wszystkim kibicom Juve miłej zabawy sylwestrowej i żeby byli bardzo mocni psychicznie i wytrwali w nowym roku. Niestety będzie to nam wszystkim potrzebne. Kto wie ilu zawodników jeszcze odejdzie... Bojinov, Treze, Buffon? Możliwości jest sporo. A nawet jak nie odejdą, to musimy być mocni i gotowi na kolejne podstępy ze strony virusa zwanego interem...

OBY NOWY 2007 ROK OKAZAŁ SIĘ WIELKIM ODRODZENIEM JUVE!!!!! OBY NIE DOCHODZIŁO DO TAKICH TRAGEDII, JAKICH NASZ KLUB W NIM DOŚWIADCZYŁ!!!!! NO I WRESZCIE... OBYŚMY MIELI ZAWSZE DUMNIE PODNIESIONE GŁOWY I BIAŁO CZARNE SERCA, A STARA DAMA NAM TO WYNAGRADZAŁA WYNIKAMI !!!!!!!!

FORZA JUVE!!!!!!!! NOWE, LECZ WCIĄŻ WIELKIE JUVE !!!!!!!!!!!!

prawdziwy_stachu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 14:19

INTERnacjonalna orgaznizacja jest zapewne winna temu spiskowi :)

<<...A real gentlemen never leaves his Old Lady...>>
Trunxik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 14:24

ehhh... a mowilem bblackkowi: MA BYC RYBA A NIE KOZIOL... :angry: :smile:

Obrazek
Slim

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 14:37

Mee_too pisze: Zazwyczaj niewiele wiesz .
Obrazac mnie nie musiales...
Mee_too pisze: Ryba faktycznie oznaczala kogos smierc, oznacza " ze ktos spi na dnie oceanu" i jest to stary sycylijski zwyczaj , mocno rozeklamowany poprzez glosny film "Ojciec Chrzestny" na podstawie prozy Mario Puzo .
Ogladalem ten film setki razy, jednak nie dzieki temu filmowi wiem o co chodzi. Interesuje sie czasami Wloskiej mafii od dosc dawna. Poza tym "motyw Ryby" wystepuje rowniez w innych filmach mafijnych...
Mee_too pisze: W tej ksiazce takze opisana jest scena z glowa konia , jednak nie ma ona zadnego zakorzenienia w zwyczajach mafii sycylijskiej , byl to po prostu sposob aby przekonac pewnego mezczyzne .Glowa nalezala do najlepszego konia z jego stadniny .
To prawda, dokladnie chodzilo o pewnego bardzo znanego producenta. Rzeczywiscie glowa konia sluzyla jako "propozycja nie do odrzucenia". Jednak gdzies juz tez spotkalem sie z glowa konia jako "prezentem". Jednak tradycji mafii jest wiecej, niz tylko ryba... Jednak nigdy nie slyszalem o glowie kozla...
Mee_too pisze: Coz , a co do kozy ... To wyglada tylko na glupi zart
Wszyscy maja taka nadzieje...

Bany_DG

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 15:06

W Ojcu Chrzestnym głowa konia oznaczała poprostu propozycję nie do odrzucenia. Uważam że jakis idiota chciał sobie zrobić zart, no ale cóż, nie wyszło mu, ale Foschi i jego rodzinia mieli nieciekawe świeta :doh:

MarioG

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2006, 20:05

jak juz wszyscy powiedzieliscie byl to zapewne glupi zart, ale...zostaje tez jeszcze druga strona medalu, co prawda duzo mniej prawdopodobna ale jednak. Moze Foschi w pwien sposób na taka przykrośc sobie zwyczjanie zasłużyl. Zapewne nikt z nas nie sledzi dokladnie losow tego czlowieka, a tym bardziej nie zna dokladnych szczgółów z jego prywatnego zycia. Tak wiec nie mówil bym od razu ze tacy ludzie, ktorzy to zrobili, nie powinni zyc, istniec, to skonczeni idioci etc. Fakt, glupia forma ewentualnego rewanzu, z tego wzglegu ze dotknela nie tylko adresata ale równiez jego rodzine, no ale moze jednak zasluzyl...

ODPOWIEDZ