POMOCY - sprawa życia i śmierci ;)

Tapety, bramki, filmy, kompilacje, grafiki - jednym słowem wszystko co związane z multimediami dotyczącymi Juventusu i nie tylko.
ODPOWIEDZ
mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2006, 17:18

Zakładam nowy temat, ponieważ sprawa jest bardzo gorąca. Przygotowuję kompilację na konkurs z okazji urodzin JP i pracuję w Sony Vegas 6.0. Jednak od kilku dni COŚ się zepsuło i program nie odczytuje wszystkich formatów plików. Pojawia się tylko ścieżka dźwiękowa, co mi jest do niczego nie potrzebne. Problem prawdopodobnie tkwi w kodekach. Istalowałem już megapacki kodeków, wszystko po kolei i nadal nic :/ Z reinstalacją SV też będzie problem, ponieważ nie posiadam instalki, a zdobycie jej może zabrać cenny czas...

Dlatego kieruje do Was pytanie: jakie kodeki są najbardziej porządane na kompie, co by mogło mi pomóc... a może ktoś z Was wcześniej spotkał się z podobnym problemem.

Proszę o jak najszybszą odpowiedź, bo praca od dwóch dni stoi, a czasu jest naprawde niewiele. Jeśli nie uda mi się naprawić programu, będę zmuszony zrezygnować z konkursu... :doh:

Alex!

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2006, 17:23

Polecam kodeki K-Lite codec pack :) Używam ich i nie mam problemu z odtwarzaniem żadnych plików. Mam nadzieję, że pomoże :)

Pozdrawiam

Obrazek
filippo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2006, 17:48

Proponuje Ci tak jak poprzednik napisał kodeki K-lite codec pack jednak może to nie wystarczyć. Radziłbym zaopatrzyć się w program do odczytywania plików video : " VLC media player". Kiedy nie moge otworzyc jakiegos pliku video to otwieram vlc media playerem i nigdy mnie nie zawodzi :)

forumowy ujadacz
mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2006, 18:30

Chyba się nie zrozumieliśmy. Pliki otwierane "normalnie" działają poprawnie. Problem zaczyna się, gdy chce je zaimportować do Sony Vegas.
filippo0 pisze:Proponuje Ci tak jak poprzednik napisał kodeki K-lite codec pack jednak może to nie wystarczyć. Radziłbym zaopatrzyć się w program do odczytywania plików video : " VLC media player". Kiedy nie moge otworzyc jakiegos pliku video to otwieram vlc media playerem i nigdy mnie nie zawodzi :)
Istalowałem już ten pakiet kodeków, a program ten mam od dłuższego czasu. Trzeba przyznać, że jest naprawde dobry :ok: ale nie o to mi chodzi...

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2006, 18:42

Przyznam sie, ze juz sie pogubilem troszke, ale mam jedna sugestie, ja nie wiem jak bylo u ciebie wczesniej, ale z tego co JA wiem i z wlasnego doswiadczenia to SV obsługuje TYLKO wmv albo avi, juz nie pamietam ktory z tych dokladnie, wiec nie rozumiem jak ty chcesz zaimportowac pliki innego formatu do programu, nie wiem czy pluginy pomagaja osobiscie, wiem, ze mozna zmieniac formaty danych klipow ale to juz poza SV. I takie znikanie sciezki video jest wlasne charakterystyczne dla nieobslugiwanego formatu przez program w SV.

Nie wiem, moze sie nie rozumiemy :?:

mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2006, 19:10

No to inaczej.

Robiłem sobie kompilacje. Wrzuciłem jedną akcje (format .avi) i wszystko ładnie, pięknie grało. Ale gdy następnego dnia otowrzyłem program, to zobaczyłem napis "Media Offline". Sprawdzałem już czy ścieżka dostępu się zgadza no i wszystko niby jest ok. Oprócz tego, że nie ma obrazu...

Mateo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2006, 19:56

Przede wszystkim wywal wszystkie kodeki z dysku, a zainstaluj jedynie K-Lite Codec Pack + ffdshow ewentualnie.

SV6 nie odczytuje większości plików w formatach innych niż wmv. Dlatego 'chwilowo' może Ci wczytać avi, by później odmówić posłuszeństwa. Wszystkie pliki konwertuj najpierw do wmv (wiem, że to uciążliwe), nawet w zwyczajnym Movie Makerze 2.

Ja mam np media offline zawsze jak wczytuje projekcik :). Ale zawsze czekam chwilkę, aż Sony 'przeleci' przez wszystkie pliki i je zaaktualizuje i wywali ten napis media offline. A mam pytanie: czy może czasami nie wskakują Ci zamiast obrazu takie czerwone klatki? :>

Ale myśle, że po prostu avi do wmv i będzie gitara.

Sorka, że tak chaotycznie, ale mam dosłownie sekundkę czasu. Powodzenia brachu ; ).

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2006, 20:35

A ja chcialbym ci dac jeszcze jedna rade. Pracowanie w SV jest niestety dosyc uciazliwe, te ciagle konwenterowanie plikow na wmv(to na dluzsza mete staje sie frustrujace, szczegolnie jesli robimy dluzsze prace), wiadomo, teraz czas goni, robisz prace na konkurs i nie mozesz zmienic softu za bardzo, ale jak juz bedziesz chciał zajac sie tym powazniej, na dluzsza mete to zmien soft z SV na Adobe Premiere.
Taka mała rada... :wink:

mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 grudnia 2006, 14:29

Otóż udało mi się rozwiązać mój kłopot. Jeśli temat tyen nie zostanie usunięty, napiszę o co chodziło:

Rzeczywiście coś nie tak było z kodekami. Może jakiś robal zeżarł mi fragment pliku no i się wszystko posypało. Prześwitliłem kompa wszelkimi dostępnymi programami do wyszukiwania dziadostwa typu koń trojański, odinstalowałem wszystkie kodeki, wyczyściłem programem rejestr, usuwając śmieci po kodekach, przeinstalowałem SV i dodałem świeżą porcję kodeków w MegaPack. To jednak nie wszystko. Pojawił się inny bład i okazało się, że wywaliłem niepotrzebnie jakiś klucz w rejestrze, więc musiałem go tam wtyknąć spowrotem.

Po tym wszystkim udało mi się odpalić SV i tym samym kompilacja już jest na serwerze JP :smile:

Oczywiście, dziękuję wszystkim, którzy chcieli mi pomóc.
Dzięki chłopaki.

Pozdro

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 12 grudnia 2006, 15:44

No to bardzo sie ciesze, ze ci sie udalo, fajnie, ze jest nas wiecej w tym konkursie, jest ciekawiej. Wiem jak moze to zabolec, gdy sie chce, ma pomysl, ale takie problemy przeszkadzaja.

Niestety, ale wirusy i spyware moga zrobic wszystko, staly sie baardzo perfidne, niekiedy tak popsuja rozne struktury plikow, ze trzeba wszystko budowac od nowa.

ODPOWIEDZ