Jak to jest z tym naszym patriotyzmem ?!

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ

Czy czujesz sie patriota ?

Można wybrać tylko 1. opcję

Pokaż wyniki
Moonk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 14 listopada 2006, 16:33

nalepw pisze:Sam kocham Polskę ale za patriote się nie uważam, czy gdybyśmy mieli wojne i trzeba było walczyć, a była by możliwość wyjechania np. do Angli czy Włoch... to co byście zrobili?

Patriotyzm to nie tylko oglądanie meczy rep. Polski.
i Własnie o to chodzi...ty byś może uciekł...ale sa tacy ludzie którzy by zostali- i to sa własnie patryjoci czy sie do nich zaliczam?? nie pisze tego zeby bylo wielkie OOOOOOO...pisze tylko to co czuje.. I, TAK zostałbym...ktoś kiedyś walczył zeby nam sie teraz zyło lepiej zeby dzisiejsze i przyszle pokolenia mogly być wolne...zreszta tu nie trzeba sie rozpisywac kazdy inaczej rozumie slowo patriotyzm...jedni nim sa drudzy nie i w zaden sposob tacy ludzie nie moga byćpotepieni bo to ich wybór...zreszta kto wie czy gdyby nie przyszlo co do czego nie zachowaliby sie ci ludzie lepiej od tych co głosno mówili o swoim patriotyzmie...zreszta historia juz nam pokazala takie przykłady....
Na zakonczenie przytocze pierwszą zwrotke tego pięnego wiersza...pewnie niektórzy go znaja a nie którzy nie...

Bagnet na broń
Kiedy przyjdą podpalić dom,
ten, w którym mieszkasz - Polskę,
kiedy rzucą przed siebie grom
kiedy runą żelaznym wojskiem
i pod drzwiami staną, i nocą
kolbami w drzwi załomocą -
ty, ze snu podnosząc skroń,
stań u drzwi.
Bagnet na broń!
Trzeba krwi!

c.d
http://www.literatura.zapis.net.pl/okre ... a_bron.htm

bblackk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 listopada 2006, 18:33

Dionizos pisze:ale jezeli ktos na slasku uwaza sie za Polaka to jest to goracy patriotyzm, o czym swiadcza chocby 3 Powstania Śląskie.
Odpowiem na to cytatem z mojej poprzedniej wypowiedzi...
bblackk pisze:Przykro to mówić, ale "potrzebna" jest jakaś wojna, żeby Ślązacy przypomnieli sobie, co to jest Polska.
Na dodatek, jeżeli były powstania, to i musiały być dwa obozy (narodowości), które ze sobą walczyły, a po latach potomkowie tych co woleli "Niemców", raczej doszczętnie nie wyginęli.
Dionizos pisze:Poza tym to nieprawda, ze wiekszosc ma sie za Slazakow :P
A gdzie tak napisałem?

Na dodatek zapytam Cię Dyziu, ilu znasz Ślązaków? Oprócz 100 wyimaginowanych kolegów z internetu, co proponują Ci iśc razem na odpust :lol:
DamKam pisze:Niee, to chyba nie bylo tak Chodzilo o to, ze niektorzy slazacy po prostu wpisywali w ta rubryke (narodowosc) "Śląska", ale nic takiego nie bylo do wyboru. Zreszta, tam nie bylo nic do wyboru, tylko trzeba bylo samemu cos recznie wpisac. Przeciez to nie jest ankieta na kompie, gdzie wybierasz i klikasz odpowiednia opcje
Ja pieprze... wpisać, wybrać, spuścić się na odpowiedni napis... co za różnica? Chodzi o sam fakt możliwości wpisania takiej narodowości. Pfff...
DamKam pisze:I mowa o wiekszosci slazakow, uwazam za uogulnienie i naduzycie
A Ja uważam, że mówienie o mniejszości Ślązaków, to kłamstwo.

Przypomnę tylko, że 10% ludności woj. Opolskiego, to mniejszość niemiecka. A w ostatnich wyborach najniższą frekwencję wyborczą odnotowano na Śląsku. Niech też Siewier powie ile w jego miejscowości było wywieszonych flag (nie wliczając w to budynków państwowych), w święto narodowe - 11 listopada.

Podsumowując, nie twierdzę, że Ślązacy w ogóle nie czują się Polakami, tylko tego nie pokazują, a u części mieszkańców Śląska, tożsamość z Polską jest po prostu mała.

Obrazek
Tombalu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 listopada 2006, 11:33

herr_braun pisze:Nie, polemizowałbym, że dołożenie PiSowi samo w sobie jest dbaniem o małą Ojczyznę. No chyba, że w Twoim okręgu PiSowcy to ewidentnie źli kandydaci, ale jako osoby a nie członkowie partii. Bo nie róbmy z tego tematu spor politycznego ;)
A że samorządność jest wyrazem patriotyzmu to sprawa oczywista.
Dbaniem o swoją włąsna mała ojczyzne jest tez udział w wyborach, moze tez być aktywność, praca i rozwoj dla niej. I o to w tym chodzi i to jest własnie włąsnie wyraz patriotyzmu i tu sie zgadzamy!!!

Co do kandydatów z PiS z mojego okregu i czy sa patriotami mam watpliwość co do 1 os. Gosciu który został radnym, ale w 1995 r głosował na Kwasniewskiego i jeszcze prowadził agitacje - przekonujac swego sasiada, który o tym mi powiedział, po wygranej AWS wskoczyl do partii RS AWS - po czym został Dyr. Liceum, a teraz startował z PiS bedąc jego członkiem. Tacy ludzie sa wszedzie, w PiS tez !!! Jak mozesz go nazwac ??

Obrazek
Zapraszam www.NaszaKalwaria.pl i na www.kwa24.pl/forum/ - Forum Powiatu
herr_braun

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 listopada 2006, 16:08

Tombalu pisze:Co do kandydatów z PiS z mojego okregu i czy sa patriotami mam watpliwość co do 1 os. Gosciu który został radnym, ale w 1995 r głosował na Kwasniewskiego i jeszcze prowadził agitacje - przekonujac swego sasiada, który o tym mi powiedział, po wygranej AWS wskoczyl do partii RS AWS - po czym został Dyr. Liceum, a teraz startował z PiS bedąc jego członkiem. Tacy ludzie sa wszedzie, w PiS tez !!! Jak mozesz go nazwac ??
To ja nie wątpie, że w każdej partii są ludzie których powołaniem na pewno nie jest działalność publiczna ;) ale Twoja wcześniejsza wypowiedź zabrzmiała jakby sam fakt dokopania ludziom (nie ważne jakim) występującym pod banderą PiS był dla Ciebie spełnieniem patriotycznego obowiązku, z czym zgodzić się nie mogę ;)

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy

Nieprzeczytany post 17 listopada 2006, 11:34

mJaUcViEej pisze: Ja czuję się częścią Polski i choć nie raz przyszło mi się za nią wstydzić...
Wstydziłeś się za Polske czy za Polaków ?
Tombalu pisze:To ze Siewier - pisze ze nie jest patriotą, z jednej strony zasługuje na pochwałe bo piszę szczerze to co mysli a nie wyslia sie jak niektórzy, co maja usta pełne patriotyzmu a w najlepsze okradaja swoja Ojczyzne, traktując ją jako łup.
Z drugiej strony taka postawę nie mozna pochwalać tym bardziej sie na niej wzorowac - nie popieram takich postaw. Jednak kazdy ma prawo do wolnosci i nie mozna nikomu narzucać patriotyzmu.
Dlaczego nie można pochwalać? Co w mojej postawie jest takiego złego ? To,że nie oceniam krajów i ludzi przez pryzmat tego,co kiedyś wydarzyło się na terenie jaki obecnie zamieszkują i co robili ludzie,którzy kiedyś mieszkali na tym terenie ?Podziały administracyjne na kraje i miasta owszem są potrzebne dla zachowania jako takiej sprawnej organizacji,ale czy to co mi wpisano w dowodzie musi się to przekladać na jakieś wartości duchowe i poglądy ?
gregor_g4 pisze:W obecnych czasach, ciężko spotkać kogoś kto byłby właśnie prawdziwym patriotą, człowiekiem skłonnym do oddania życia w imię ojczyzny.
Dzisiaj ludzie nie doceniają tego co mają, tego, że żyją w wolnym kraju. A mają to dzięki walcę i poświęceniu swoich przodków, któzy przed laty właśnie o to walczyli. O dobrobyt swoich potomków.
Dlatego jeśli ktoś pisze/mówi
Siewier pisze:Nie odczuwam jakiegoś specjalnego przywiązania się do Polski i do polskiego narodu z samego tego faktu,że sie tutaj urodziłem i tutaj mieszkam.
To nie mam do niego szacunku.
Jeśli szacunek zalezy od tego, czy ktoś czuje sie patriotą, czy nie, to szczerze mowiac kicham na Twoj szacunek.
Yari pisze:Siewier , jedno pytanko.
Nie wątpię w Twoją miłość do Juve , toteż na pewno odczuwasz radość a szczególnie dumę po tym gdy Juve pogromi rywala , a szczególnie kogoś znacznego. Zawsze można z podniesioną głową ,,paradować" wśród kolegów - kibiców innych drużyn . Pytanie brzmi . Czy nie odczuwasz podobnej dumy , gdy Twoi rodacy , Twoi przodkowie ( ! ) w glorii i chwale zapisali się na kartach światowej historii ? Twoi dziadkowie bronili tych ,,terenów na których się wychowałeś" abyś mógł obecnie żyć w spokoju.
Jakoś specjalnie nie przemawia do mnie gloria i chwała zdobyta w wyniku regularnych rzezi.

bblackk pisze:Na obronę Siewiera powiem tylko, że Ślązacy (w większości), trochę inaczej postrzegają sobie swoją narodowość i przywiązanie do ojczyzny. Dla przykładu przypomnę, że na ostatnim spisie ludności w rubryce "narodowość" można było wybrać: "Śląska". Przykro to mówić, ale "potrzebna" jest jakaś wojna, żeby Ślązacy przypomnieli sobie, co to jest Polska.
Ani Ty,ani nikt inni nie musi niczego pisac na moją obrone bo nie czuje sie niczemu winny. Ty czujesz się Polakiem,ktoś może czuć się Ślązakiem,inni zaś może czuć się Warszawiakiem. To jak sie postrzega patriotyzm nie zależy od miejsca zamieszkania,zależy to od indywidualnych cech każdego człowieka. Jak widać wielu bardzo trudno to pojąć,dlatego stwarzacie sobie jakieś sztuczne ramki i segregujecie ludzi na rózne sposoby,by wszystko możnabyło bez problemu wytlumaczyc; ten mieszka tam wiec jest taki,tamtem mieszka gdzie indziej wiec juz jest inny [...]
Dionizos pisze:Siewierowy stosunek do Ojczyzny wynika raczej z sieczki jaka mu w mozgu zrobilo czytanie lewackich wydawnictw i sluchanie odpowiedniej muzyki, a nie Śląskie pochodzenie.
Tak mi sie przynajmniej wydaje, ale mniejsza o to, bo pojecie o Siewierze mam male, odniose sie raczej do tego co powiedziales o Ślązakach.
Mądrze napisałeś, pojęcie o Siewierze masz małe,a raczej nie masz go wcale. Jakiekolwiek artykuły prawiące o polityce do mnie nie przemawiają,a jeśli chodzi o muzyke jakiej słucham to w większości nie ma ona nic wspolnego z poglądami politycznymi,a jeśli trafiają się i takie to traktuje je raczej jako ciekawostke.
Dionizos pisze:ale jezeli ktos na slasku uwaza sie za Polaka to jest to goracy patriotyzm, o czym swiadcza chocby 3 Powstania Śląskie.
Niekonicznie łączyłbym Powstania Śląskie jak i inne z miłością do Polski. Jedni walczyli za Polske,a inni walczyli za swoją rodzine i przyjaciół.
bblackk pisze:Na dodatek, jeżeli były powstania, to i musiały być dwa obozy (narodowości), które ze sobą walczyły, a po latach potomkowie tych co woleli "Niemców", raczej doszczętnie nie wyginęli.
I tylko na Śląsku byli tacy co woleli Niemców ? Dziwne jest dla Ciebie to,ze jesli ktoś ma niemieckie korzenie i bardziej czuje sie Niemcem niz Polakiem to woli należec do Niemiec?
A co mają do tego potomkowie ? Poglądy dziedziczy się razem z genami po rodzicach?
bblackk pisze:Na dodatek zapytam Cię Dyziu, ilu znasz Ślązaków? Oprócz 100 wyimaginowanych kolegów z internetu, co proponują Ci iśc razem na odpust :lol:
A Ty ilu znasz Ślązaków? Oprócz ludzi z Hołdunowa i Bierunia wśród których bardzo mały odsetek stanowią Ślązacy ?
bblackk pisze:Niech też Siewier powie ile w jego miejscowości było wywieszonych flag (nie wliczając w to budynków państwowych), w święto narodowe - 11 listopada.
Osobiście widziałem ich dość sporo,może nie była to jakaś oszałamiająca liczba,ale chyba nie przesadze,że granicy 1000 możnaby się doliczyć. Inna sprawa,że nie wywieszanie flag świadczy o patriotyźmie. Ktoś kto nie wyrzuca papierków na ulicy może okazać się wiekszym patriotą od tego,który wywiesi najpiękniejsze flagi w swoim domu. Dla Ciebie patriotyzm własnie od tego zależy ?od tego,czy ktoś wywiesił flage czy nie?
bblackk pisze:Podsumowując, nie twierdzę, że Ślązacy w ogóle nie czują się Polakami, tylko tego nie pokazują, a u części mieszkańców Śląska, tożsamość z Polską jest po prostu mała.
Po prostu małe to masz pojęcie o Śląsku. To samo możnaby napisać o każdym województwie i regionie w Polsce. To czy się kocha kraj wedlug mnie nie zalezy od miejsca zamieszkania.

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 listopada 2006, 23:18

Siewier pisze:
gregor_g4 pisze:W obecnych czasach, ciężko spotkać kogoś kto byłby właśnie prawdziwym patriotą, człowiekiem skłonnym do oddania życia w imię ojczyzny.
Dzisiaj ludzie nie doceniają tego co mają, tego, że żyją w wolnym kraju. A mają to dzięki walce i poświęceniu swoich przodków, któzy przed laty właśnie o to walczyli. O dobrobyt swoich potomków.
Dlatego jeśli ktoś pisze/mówi
Siewier pisze:Nie odczuwam jakiegoś specjalnego przywiązania się do Polski i do polskiego narodu z samego tego faktu,że sie tutaj urodziłem i tutaj mieszkam.
Jeśli szacunek zalezy od tego, czy ktoś czuje sie patriotą, czy nie, to szczerze mowiac kicham na Twoj szacunek.
Czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem, że nie mam szacunku do kogoś kto nie jest patriotą.

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 listopada 2006, 23:29

Czepiasz sie szczegółów.
gregor_g4 pisze:Dlatego jeśli ktoś pisze/mówi
Większość ludzi,którzy za patriotów się nie uważają może podpisać się pod moimi słowami,a skoro za takie słowa kogoś nie szanujesz,to wychodzi na to,że własnie od tego m.in zalezy to czy obdarzysz kogoś szacunkiem,czy nie.

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 listopada 2006, 23:39

Siewier pisze:Czepiasz sie szczegółów.
gregor_g4 pisze:Dlatego jeśli ktoś pisze/mówi
Większość ludzi,którzy za patriotów się nie uważają moga podpisać się pod moimi słowami,a skoro za takie słowa kogoś nie szanujesz,to wychodzi na to,że własnie od tego m.in zalezy to czy obdarzysz kogoś szacunkiem,czy nie.
Wg mnie patriotyzm, a szacunek do krajuu, bądź utrzymywanie tożsamości narodowej, lokalnej, to 2 rózne sprawy.
A w tamtym poście chciałem zwrócić uwagę na to, abyś docenił że kiedyś ktoś walczył za ten kraj, dzięki czemu ty teraz żyjesz w wolnej Polsce...

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 listopada 2006, 23:45

Szacunek i docenienie zasług żołnierzy polskiej i innych narodowości, a przywiązanie do Polski i polskiego narodu, o czym ja pisalem,to również 2 rózne sprawy.

gyl

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 listopada 2006, 00:40

Siewierowy stosunek do Ojczyzny wynika raczej z sieczki jaka mu w mozgu zrobilo czytanie lewackich wydawnictw i sluchanie odpowiedniej muzyki, a nie Śląskie pochodzenie.
z tego co znam Siewiera, to wiem, że daleko mu od czytania jak to zostało powiedziane "lewackich wydawnictw"

rzecz druga, obraziłeś w tym momencie mnie i masę innych ludzi, którzy "lewackie wydawnictwa" czytują... gdyż wcale nie uważam, żebym miała "sieczkę w mózgu"

i tak btw. to dawno nie słyszałam czegoś równie głupiego...
pozdrawiam i ściskam

"Jeśli to co gramy uważasz za dobre, jeśli cię to podnieca, pobudza emocje, tylko po to byś miał energię do włączenia magnetofonu, to odczep się pieprzony harcore punku, nie chcemy abyś tego słuchał, nie gramy dla ciebie."
GUERNICA Y LUNO
Ultras

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy

Nieprzeczytany post 23 listopada 2006, 09:30

gyl pisze:rzecz druga, obraziłeś w tym momencie mnie i masę innych ludzi, którzy "lewackie wydawnictwa" czytują... gdyż wcale nie uważam, żebym miała "sieczkę w mózgu"
do czasu, do czasu

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 listopada 2006, 09:58

UlTrAs pisze:
gyl pisze:rzecz druga, obraziłeś w tym momencie mnie i masę innych ludzi, którzy "lewackie wydawnictwa" czytują... gdyż wcale nie uważam, żebym miała "sieczkę w mózgu"
do czasu, do czasu
Do czasu ? rownie dobrze mozna powiedziec,ze to Ty masz sieczke w głowie. Oczywiście,jeśli ktoś opowiada sie za poglądami lewackimi (jak oczywiście trzeba sklasyfikować kogos kto nie opoiwada się za patriotyzmem,bo ciężko jest Wam zrozumieć, że ludzie potrafią sobie sami tworzyc pogląd na dany temat i nie muszą się przy tym podpierać polityką) to ma sieczke w głowie,a jeśli ktoś opowiada się za poglądami prawicowymi to jest super ?
Jesteście tak samo śmieszni jak te Wasze podziały polityczne.

Yavie

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 listopada 2006, 15:15

Siewier pisze:Dlaczego nie można pochwalać? Co w mojej postawie jest takiego złego ? To,że nie oceniam krajów i ludzi przez pryzmat tego,co kiedyś wydarzyło się na terenie jaki obecnie zamieszkują i co robili ludzie,którzy kiedyś mieszkali na tym terenie ?
Ale przecież patriotyzm to nie ocena kraju/ów i ludzi. Patriotyzm to "postawa łącząca przywiązanie i miłość do ojczyzny oraz solidarność z własnym narodem — z szacunkiem dla innych narodów i poszanowaniem ich suwerennych praw" (wg Encyklopedii PWN). Przywiązanie i miłość - raczej niezależnie od tego na ile chwalebne były czyny naszych przodków, czy nam się podobało to, co robili czy nie. A definicji miłości chyba nikomu jeszcze nie udało się podać ;-), to takie coś, co po prostu jest.

Czy ja jestem patriotką? Myślę, że tak, a przynajmniej staram się być i chcę wierzyć, że gdyby była taka potrzeba oddałabym życie za ojczyznę (jakkolwiek patetycznie to brzmi w tym momencie). Nie wydaje mi się też, że patriotyzm słabnie - aktualnie nie istnieje potrzeba robienia tego, co większości społeczeństwa IMHO kojarzy się z patriotyzmem, czyli walki o wolność, ale gdyby doszło do takiej sytuacji myślę, że wielu z nas, także z tych, którzy w tym momencie nie uważają się za patriotów byłaby na to gotowa. Wyobraźcie sobie że najeżdża na nas któryś z sąsiadów, i np. każe nam wszystkim mówć tylko po czesku :lol: .
nalepw pisze:Niedawno rozmawiałem o tym z kolegą, on stwierdził, że jest patriotą bo ogląda mecze Polski i bardzo kibicuje im w każdym meczu - pewnie połowa z was tak myśli, a dla mnie to jest żaden patriotyzm.
Kibicowanie samo w sobie patriotyzmem nie jest, ale gdyby to odwrócić... Ja najczęściej kibicuję polskim zawodnikom, lecz nie dlatego, że uważam to za swój obywatelski obowiązek, ale po prostu tak czuję...

I jeszcze jedno - chociaż aktualnie nie prowadzimy żadnej wojny na terenie kraju, możemy pokazywać swoją patriotyczną postawę w inny sposób, m.in. dbając o czystość języka polskiego. Zdania z masą "ortów", literówek i błędów stylistycznych naprawdę ciężko się czyta ;-)

Amen :P

There is always hope.
ODPOWIEDZ