Rijkard
- Pirlo
- Juventino
Nierozumiem o co ci chodzi... koles napisał ze cala gre Barcy robił Henk Ten Cate czyli asysten Rajkaarda... no przeciez to bajka :rotfl:Diego pisze:To zdanie świadczy o tym, że dalsza dyskusja nie ma sensu. Skoro nie potrafisz odpowiednio ustosunkować się do rzeczowych argumentów to pozostaje mi jedynie urwanie tej wymiany zdań. Ja mogłem zarzucić coś wiernemu asystentowi Rijkaarda, wybacz mi.Cris pisze:niechce mi sie wierzyc w takie bajki.. oczywiscie ze Henk Ten Cate miał oczywiscie swoj udział w grze Barcy ale bez przesady...
Skoro to asystent tam rzadził to po co Rijkaard

- M.
- Juventino
Skoro tak twierdzisz :o .Cris pisze:Nierozumiem o co ci chodzi... koles napisał ze cala gre Barcy robił Henk Ten Cate czyli asysten Rajkaarda... no przeciez to bajka :rotfl:
Nie rządził, a układał taktykę. A to różnica. Rządzić to sobie mógł Rijkaard.Cris pisze:Skoro to asystent tam rzadził to po co Rijkaard![]()
Prędzej to Ronaldinho pokrzyczałby na Rijkaarda.Cris pisze:Kim on tam miał byc pionkiem ktory biega sobie koło lini bocznej i udaje ze pokrzykuje sobie do Ronaldinho![]()
Barcelona - Ajax, Barcelona - Ajax, Barcelona - Ajax. Widzisz już różnicę między tymi zespołami?Cris pisze:..z reszta ten cały "geniusz" asystenci ktory ułozył taka taktyke ze Braca wygrała LM teraz jakos niepotrafił sie do niej zakwalifikowac z Ajaxem... :roll:
:roll:
- pan Zambrotta
- Juventino
Capello: karierę jako trener rozpoczął w AC Milan gdzie po roku wygrał scudetto.Diego pisze:Klinsmann to wyjątek. A gdzie jest choćby Van Basten czy Matthäus?pan Zambrotta pisze:A kiedy np. Klinsmann nauczył się trenerki ? "przyszedł z buta" do reprezentacji i na dzień dobry zdobył brązowy medal mistrzostw świata.
(...)
Zgadza się, ale takie przypadki rzadko się zdarzają.
Ronald Koeman: karierę trenersą rozpoczął w Vitesse, które doprowadził do Pucharu UEFA, potem w Ajaxie zdobył mistrzostwo i wypromował wiele talentów.
Guus Hiddink w pierwszym sezonie kariery trenerskiej wywalczył mistrzostwo kraju dla PSV.
Franz Beckenbauer - identyczna sytuacja jak z Klinsmannem - od razu został rzucony na głęboką wodę i zdobył Mistrzostwo Świata z RFN.
Czyli mamy już 6 "rzadkich" przypadków.
Przypomnij sobie poprzednie sezony Barcelony, kiedy traciła głupie gole. A potem porównaj jej gre w następnych latach.Diego pisze:Ach, te pamiętne mecze z Valencią.pan Zambrotta pisze:uporządkował grę w obronie
Oni nie są robotami, nie będą zawsze grać tak, jak wymaga od nich trener. Tak więc pojedyncze mecze nie wchodzą raczej w rachubę.
w poprzednich sezonach Barcelona miała wielkie problemy z zakwalifikowaniem się do LM. W sezonie 2003/2004 nawet się do niej nie dostała.Diego pisze:No to rzeczywiście duża zasługa.pan Zambrotta pisze:i zakwalifikował się z nią do LM.
Nie wyolbrzymiajmy zasług Ten Carte. To Rijkaard jest pierwszym trenerem i to do niego należało ostatnie zdanie.
Już to widzę, jak Ten Carte układa skrupulatnie cały plan taktyczny, a Rijkaard w ogóle na to nie zwraca uwagi.
na ewentualną odpowiedź odpiszę jutro, bo dzisiaj już nie mam czasu. Wybacz.
- Pirlo
- Juventino
Kopenhaga - Milan, Kopenhaga - Chelsea, Kopenhaga - Arsenal.Diego pisze:Barcelona - Ajax, Barcelona - Ajax, Barcelona - Ajax. Widzisz już różnicę między tymi zespołami?
A ty widzisz

Powiedz mi skad ty masz takie informacjeDiego pisze:Nie rządził, a układał taktykę. A to różnica. Rządzić to sobie mógł Rijkaard.

Asystent jest po to zeby rozpracowac styl gry, słabe punty przeciwnika itp... oczywiscie doradza trenerowi jak powinnien zagrac ale to trener podejmuje ostateczne decyzje i to on za nie odpowiada... :roll:
- M.
- Juventino
Szkoda, że od tamtego czasu niczego się nie nauczył i drużyny przez niego prowadzone nadal grają taką samą piłkę. I to, że nie jest geniuszem udowodnił choćby w Juventusie.pan Zambrotta pisze:Capello: karierę jako trener rozpoczął w AC Milan gdzie po roku wygrał scudetto.
Co do Vitesse to się zgodzę, ale następnie w Ajaxie nie spisywał się zbyt dobrze i po słabych wynikach zarówno w Eredivisie i Pucharze Uefa sam zrezygnował. Szkoda, że nie wspomniałeś o epizodzie w Benfice.pan Zambrotta pisze:Ronald Koeman: karierę trenersą rozpoczął w Vitesse, które doprowadził do Pucharu UEFA, potem w Ajaxie zdobył mistrzostwo i wypromował wiele talentów.
Nie porównywałbym zdobycia mistrzostwa Holandii (w dodatku z klubem klasy PSV) do wywalczenia trzeciego miejsca na świecie.pan Zambrotta pisze:Guus Hiddink w pierwszym sezonie kariery trenerskiej wywalczył mistrzostwo kraju dla PSV.
Wtedy były zupełnie inne czasy i o sukcesie w piłce nie decydowały takie detale, jak dziś.pan Zambrotta pisze:Franz Beckenbauer - identyczna sytuacja jak z Klinsmannem - od razu został rzucony na głęboką wodę i zdobył Mistrzostwo Świata z RFN.
Nie wyolbrzymiajmy zasług Rijkaardapan Zambrotta pisze:Nie wyolbrzymiajmy zasług Ten Carte.

Racja, to Rijkaard jest pierwszym trenerem i to do niego należy ostatnie zdanie. Jednak moim zdaniem pomoc Ten Carte była jednym z bardziej znaczących czynników sukcesów Barcy. Świetny asystent i bardzo dobra drużyna czynią w moich oczach z Holendra trenera przeciętnego.pan Zambrotta pisze:To Rijkaard jest pierwszym trenerem i to do niego należało ostatnie zdanie.
Już to widzę, jak Ten Carte układa skrupulatnie cały plan taktyczny, a Rijkaard w ogóle na to nie zwraca uwagi.
:roll:
- Łukasz
- Juventino
Ja osobiscie, co może nie wynika z mojego otwierającego ten temat postu, uważam Rijkarda za dobrego trenera. To co pokazywała Barca przez dwa ostatnie sezony można nazwać nową jakością w futbolu. To nie jest zlepek indywidualności, jakim był niegdyś Real. O poziomie sportowym Barcy świadczyć moze chocby przywoływany przez was wielokrotnie triumf w zeszłorocznej edycji CL. Tak więc dotąd uważałem go za dobrego szkoleniowca. Ale po tym, co pokazał z Chelsea...DamKam pisze:WatpieŁukasz pisze:CZY FRANK RIJKARD CHCIAŁ PRZEGRAĆ TEN MECZ?![]()
A odnoszac sie do polemiki, czy Rijkard jest bardzo slabym czy tez swietnym trenerem, to ja powiem, ze jestem mniej wiecej po srodku
- pan Zambrotta
- Juventino
Diego - myślę, że zupełnie odbiegamy od tematu. Próbujesz mi udowodnić, że żaden powyższy trener nie jest geniuszem, choć ja dobrze o tym wiem. Każdy z nich ma swoje wady i nie mozna powiedzieć, że któryś z nich wyraźnie wybija się przed szereg.
Jednak rozmowa była o dobrych trenerach. Dlatego nie odbierajmy Capello 7 scudetti i Pucharu Eruopy, Beckenbauerowi mistrzostwa świata, czy Pucharu UEFA, Hiddinkowi udanych występów na mundialu czy sukcesów z PSV, a Koemanowi Mistrzostw ligi holenderskiej, czy ćwierćfinału LM z Benfiką (porównaj sobie jego Benfikę z tą dzisiejszą).
Oni odnosili sukcesy już na początku swoich udanych karier trenerskich. A do tego można dodać jeszcze z 10 innych przykładów.
Dlatego odniesienie sukcesu już na początku kariery nie jest niczym wyjątkowym.
A co do Ten Cate. O tym, czy ów asystent miał jakikolwiek wpływ na taktykę gry Barcelony, możemy rozmawiać za jakieś 2 miesiące. Wtedy się przekonamy, czy to jest rzeczywisty regres jakości gry, czy tylko zwykły, chwilowy kryzys formy kluczowych graczy.
Bo teraz możemy tylko przemądrzać się i rozmawiać o rzeczach, które nawet nie widzimy.
PS. Odpowiem jutro. Ostatnio jestem okropnie zajęty.
Jednak rozmowa była o dobrych trenerach. Dlatego nie odbierajmy Capello 7 scudetti i Pucharu Eruopy, Beckenbauerowi mistrzostwa świata, czy Pucharu UEFA, Hiddinkowi udanych występów na mundialu czy sukcesów z PSV, a Koemanowi Mistrzostw ligi holenderskiej, czy ćwierćfinału LM z Benfiką (porównaj sobie jego Benfikę z tą dzisiejszą).
Oni odnosili sukcesy już na początku swoich udanych karier trenerskich. A do tego można dodać jeszcze z 10 innych przykładów.
Dlatego odniesienie sukcesu już na początku kariery nie jest niczym wyjątkowym.
A co do Ten Cate. O tym, czy ów asystent miał jakikolwiek wpływ na taktykę gry Barcelony, możemy rozmawiać za jakieś 2 miesiące. Wtedy się przekonamy, czy to jest rzeczywisty regres jakości gry, czy tylko zwykły, chwilowy kryzys formy kluczowych graczy.
Bo teraz możemy tylko przemądrzać się i rozmawiać o rzeczach, które nawet nie widzimy.
PS. Odpowiem jutro. Ostatnio jestem okropnie zajęty.
- Kali
- Juventino
Myślę, że najbliższy mecz z Realem pokaże jakim trenerem jest Rijkard. Mecz na Bernabeu z lepszym niż w poprzednich sezonach Realem to najlepsza okazja aby zobaczyć na czym stoi Barcelona. Jeżeli faktycznie Rijkard i Barca odpuścili sobie mecz z Chelsea aby lepiej przygotować się do Derbów Europy to efekt powinien być widoczny w niedziele przed północą.
Ti Amo Juve!
- Junakson
- Madridista
Chyba zobaczyliśmy jakim trenerem jest Ryj. Stawia na Gudka, który jest w fatalnej formie i nie trafia do pustej bramki z kilku metrów mając na ławce niedocenianego i nielubianego przez niego Saviole. Ogólnie to popełnił ten sam błąd co z Chelsea - pozwolił na grozne konrataki. Zobacymy co będzie w najbliższych meczach...
Teraz już nikt nie powie, że Barca odpuściła sobie mecz z Chelsea. Mają chyba mały kryzys, a wszystko przez kontuzję E2.
A ten Cate? Ostatni mecz to zwycięstwo Ajaxu nad Feyenordem na wyjezdzie 0:4
Teraz już nikt nie powie, że Barca odpuściła sobie mecz z Chelsea. Mają chyba mały kryzys, a wszystko przez kontuzję E2.
A ten Cate? Ostatni mecz to zwycięstwo Ajaxu nad Feyenordem na wyjezdzie 0:4