Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 września 2006, 14:52

klsmkr pisze:Zatem mozliwosci sa dwie: rzad mniejszosciowy i ograniczenie sie do administrowania plus szukanie glosow do wazniejszych ustaw albo wczesniejsze wybory.
Z godzinkę temu oglądałem wypowiedź pana Cymańskiego (PiS) i rzeczywiście mówił o tych rozwiązaniach ( zresztą co się dziwić, nic innego PiS-owi nie pozostaje ). Wcześniejsze wybory są dla partii Kaczyńskich podobno ostatecznością o której nawet nie ma co mówić, gdyż PiS liczy na koalicje większościową. "PSL zawiesiło rozmowy ale ich nie zerwało" - jego słowa. Może ma facet racje ale trzeba wziąć pod uwagę, że PSL ma ciężki orzech do zgryzienia. Koalicja z PiS-em i rządzenie Polską ( oczywiście przy założeniu, że PiS kupi jeszcze posłów z Samoobrony ) albo wcześniejsze wybory w których PSL raczej nie wejdzie do Sejmu... Czyli albo utrata i tak słabego wizerunku PSL na rzecz jeszcze gorszego albo polityczna śmierć...
Oj porobiło się. Nie głosowałem na PiS i nie chcę takiej Polski jaką oglądamy teraz. Wyśmiewaną na świecie, pełną afer. Strach pomyśleć co będzie dalej. Moim zdaniem Platforma ma realne szanse na samodzielne rządzenie Polską po wcześniejszych wyborach, tylko pytanie czy PiS w to nie wierzy i pomoże w rozwiązaniu sejmu, czy też PiS skutecznie zablokuje tą możliwość powodując wzrost społecznych niepokojów i niezadowolenia z jego rządów. Kto wie może wtedy przy kolejnych wyborach PiS już się wogóle nie będzie liczył, kiedy naród Go rozliczy z tego co zrobił dla dobra Polski...

Moonk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 28 września 2006, 17:55

To jest poprostu szopka to co sie dzieje teraz....Pan premier w swoim wczorajszym oredziu to juz przeszedl sam siebie...jak mozna w takiej sytuacji jaka jest zachwalac rzad ktorego nie nie ma i mowic ze jest on najlepszy od 14 lat czy tam 16...Ludzie dajcie spokoj... czy naprawde pis uwaza nasz narod za takich ciemnych tumanów ze my to kupimy...
Powiem tyle...''naszczescie za niedlugo bedzie zima to moze te kaczki odleca do ciepłych krajów...a jesli sie uda to podczas polowania na Malcie uda sie akurat nasze dwie ustrzelić...''

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 28 września 2006, 19:11

Wczorajsza wypowiedz pisalem pod wplywem emocji :wink: Dzis, po glebszych przemysleniach, obejrzeniu materialow na ten temat w TV, wysluchaniu wielu rozmow politykow, itd, doszedlem do podobnego wniosku jak kolega white_wolv. Otoz wydaje mi sie, ze cala ta afera zostala po prostu mocno nadmuchana przez media (ktore od poczatku byly nie przychylne nowej wladzy) oraz opozycje, w szczegolnosci PO (ktora w Polsce sprowadza sie praktycznie tylko i wylacznie do bezmyslnej krytyki rzadzacych) :think: Tak naprawde, to co wczoraj zobaczylismy w ukrytej kamerze to (jak powiedzial m.in posel Plazynski) polityka od kuchni. Tak niestety juz jest, ze w polityce (i zapewne nie dzieje sie to tylko w naszym kraju, jest tylko inna skala problemu) dochodzi do tego typu sytuacji. Walka o stolki to nie jest rzecz, ktora zapoczatkowal PiS. To jest normalny proceder we wszytkich rzadach. Mnie jedynie najbardziej zastanawia sprawa tych weksli i pieniedzy, ktore mialy sie podobno znalezc z Sejmu, czy tez obciazyc podatnikow :roll: To jest chyba glowny skandal calej tej afery. Nie chce zeby mie ktos zle zrozumial, ze bronie PiS, ale to co wyprawia opozycja rowniez bardzo mi sie nie podoba. Co do oredzia Jaroslawa Kaczynskiego to nie spodziewalem sie, ze powie jakies rewelacje. Po prostu (tak jak wszyscy politycy tej partii) dal do zrozumienia, iz jego zdaniem nic takiego sie nie stalo. Moze i jest w tym troche racji, co (od pewnego czasu) utwierdza mnie w przekonaniu, ze ta cala afera jest troche na wyrost. Ale jedno jest pewne: Prawo i Sprawiedliwosc straci poparcie i to bardzo znaczaco. Prysnal mit o partii nieskazitelnej, ktora miala w szlachetny sposob naprawiac Polske. Ale tak jak juz podkreslalem, rzadna partia nie jest od nich lepsza. Takie jest moje (troche zmienione) zdanie na ten temat :idea:

Michal17

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 28 września 2006, 19:53

DamKam pisze:Otoz wydaje mi sie, ze cala ta afera zostala po prostu mocno nadmuchana przez media (ktore od poczatku byly nie przychylne nowej wladzy) oraz opozycje, w szczegolnosci PO (ktora w Polsce sprowadza sie praktycznie tylko i wylacznie do bezmyslnej krytyki rzadzacych) :think:
IMO mają do tego prawo. Nawet to jest ich obowiązek: trzeba piętnować złe praktyki.
DamKam pisze:Tak naprawde, to co wczoraj zobaczylismy w ukrytej kamerze to (jak powiedzial m.in posel Plazynski) polityka od kuchni. Tak niestety juz jest, ze w polityce (i zapewne nie dzieje sie to tylko w naszym kraju, jest tylko inna skala problemu) dochodzi do tego typu sytuacji. Walka o stolki to nie jest rzecz, ktora zapoczatkowal PiS. To jest normalny proceder we wszytkich rzadach.
Tego nikt nie kwestionuje. Tylko, że przy okazji tej afery wyszła na jaw największa wada PISu: POPULIZM! Gdzie jest "odnowa moralna"? Gdzie "nowa jakość"? Gdzie "prawo" i "sprawiedliwość"? Nie wspominam o bardziej "materialnych" obietnicach...
PIS traci dziś społeczny mandat do rządzenia
DamKam pisze:Ale tak jak juz podkreslalem, rzadna partia nie jest od nich lepsza.
Też mnie troche wkurza, że teraz PO robi z siebie świętoszków :D
PS. "żadna"

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 września 2006, 19:58

@DamKam Prawda, że większość ludzi domyślała się jak to jest z tymi stanowiskami, ale jednak co innego domyślać się, a co innego zobaczyć to na własne oczy. To jest jednak pewien szok, jak widzisz, że stanowiskami w państwie kupczy się jak jajkami na straganie. Może przypomnę odpowiednie fragmenty:

Lipiński: Czyli co? Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa, tak?
Beger: I to natychmiast.
Lipiński:Wie pani, to żaden problem, bo my mamy mnóstwo wolnych stanowisk.

Jednak, czy to na pewno jest normalne i każdy tak robi? Takie negocjacje wydają się być normalne gdy dwie lub więcej partii tworzy koalicję, więc dzielą się stanowiskami, ale ta sytuacja jest inna. Tutaj propunuje się stanowisko w zamian za opuszczenie partii, to nie są negocjacje koalicyjne.
Przyjmując jednak, że zapomnimy na chwilę o ideach głoszonych przez PiS o wielkiej rewolucji moralnej, przyjmiemy, że jest tylko zwykłym elementem kampanii wyborczej i obietnice takie po zwyciętwie zwyczajnie się olewa, to już następnych słów Lipińskiego nie tłumaczy absolutnie nic.

Lipiński: Bo teoretycznie to nawet można Sejm obciążyć tymi pieniędzmi, gdyby Lepper... Teortycznie jest to możliwe.

Taka wypowiedź jest haniebna, jak w ogóle coś takiego mogło przyjść do głowy praworządnemu obywatelowi?! Co więcej jest to poseł, więc powinien świecić przykładem.

Teraz sprawa czy była to prowokacja czy nie, ja się zapytam jakie to ma znaczenie?
Dla PiSu kompromitujące jest, że w ogóle przystąpił do negocjacji z kimś takim jak Beger. Po za tym Lipińskiego nikt nie zmuszał do wypowiedzi o wekslach, a skoro to powiedział, to znaczy, że PiS nad takim rozwiązaniem się zastanawiał, a to już jest totalna kompromitacja.

Obrazek
Tombalu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 września 2006, 08:35

Opinia na tym forum jest zgodna co do tego co wyrabia PiS i to juz jest interesujące.

Wystąpienie jarka w tv było, niczym innym jak propagandą sukcesu rodem z PRL, on chyba zyje w innym kraju, jak mozna gadac takie rzeczy w takiej sytuacji, gdy cała Polska jest wstrzasnieta nagraniami, a on bredzi o budzecie :)

Wspomniał coś o budzecie, ze został przyjety :) tylko ze budzet akceptuje sejm i trzeba uciułac 231 posłów inaczej na tym budzecie mozna sie przejechac i prezydent moze rozpisac wybory. Wspominał cos o PKB - tylko ze to nie jest jego zasługa tylko efekt poprzednich rzadów - wzrost jest widoczny w cyklu co najmniej 2-3 letnim. I teraz jest najlepszy czas by przeprowadzic reformy.
I wspomina cos o najlepszych latach po '89 - tylko zapytam dlaczego jak jest tak fajnie to dlaczego tylu moich znajomych juz wyjechało z tego dziwnego kraju ??

No i teksty o jakies szarej sieci - ONI - o czym ten nasz premier bredzi, tak ta cała sytuacja to jest ich wina. Wspominałem wyzej o balonie, który strzelił własnie - PiS umiera na naszych oczach i moze tylko swooim ludziom podziękowac ze tak sie dzieje, a nie ONI.

W kazdej zdrowej demokracji - Premier przeprosił by za to wszystko - jedno słowo PRZEPRASZAM, w silnych demokracjach taki rzad podałby sie do dymmisji - ale u nas nie ma demokracji a jest "kaczyzm"

Jak widze teraz hasła prezydenta Uczciwa Polska i głowną linie PiS o moralnosci i odnowie to juz nie wiem czy sie smiac czy płakac nad nimi. PiS został zakłądnikiem własnych pustych słow i obietnic, mozemy sie teraz spodziewac 10 % popracia dla nich - bo jak widac juz tylko walcza o swoj tawrdy elektorat.

Obrazek
Zapraszam www.NaszaKalwaria.pl i na www.kwa24.pl/forum/ - Forum Powiatu
gosciu_Muranista

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 września 2006, 10:50

Tombalu pisze:Wystąpienie jarka w tv było, niczym innym jak propagandą sukcesu rodem z PRL,
było propagandą bo było przygotowane zdecydowanie wcześniej o czym świadczy fakt, że TVP powiedziała że otrzymała z Kancelarii kasetę z orędziem i miała ją tylko puścić - czyli można pokusić się o mały wniosek iż za bardzo się premier nie przejął i rzucił orędzie, które zapewne miałobyć wyemitowane kiedy indziej.

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 września 2006, 11:26

Bo ja wiem...
Nakręcenie czegoś takiego (zwłaszcza tak mizernej jakości => klik) to kwestia godziny. Sama treść - wychwalanie PiSu - też nie wymagała zbyt wielkiej pracy.
I pomyśleć, że specjalnie wcześniej wróciłęm ze ściany do tenisa żeby to obejrzeć :|

Dirty mind
Tombalu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 września 2006, 12:21

gosciu_Muranista pisze:
Tombalu pisze:Wystąpienie jarka w tv było, niczym innym jak propagandą sukcesu rodem z PRL,
było propagandą bo było przygotowane zdecydowanie wcześniej o czym świadczy fakt, że TVP powiedziała że otrzymała z Kancelarii kasetę z orędziem i miała ją tylko puścić - czyli można pokusić się o mały wniosek iż za bardzo się premier nie przejął i rzucił orędzie, które zapewne miałobyć wyemitowane kiedy indziej.
Nie dość, ze zafundował nam propagande suksceu to pokazał totalą ignorancje w stosunku do nas wszyskich - przykre i smutne zachowanie, osoby która tak czesto podkreśla watosci moralne i obyczajowe - jesczze raz powtorze - zenada.

Treść oredzia to jeden wielki bełkot - nie spodziewałem sie po nim cudu, ale liczyłem na jedno słowo PRZEPRASZAM.

Obrazek
herr_braun

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 września 2006, 12:11

Byłem na wycieczce szkolnej :D więc przeciekały do mnie tylko szczątkowe i wybiórcze informacje. Ale trochę nadrobiłem po powrocie i tak:
Afera jest oczywiście rozdmuchana przez media, więc podchodzić trzeba do tego z dystansem. Jednak tłumaczenie, że jest to (kupczenie, obsadzanie stanowisk przyadkowymi ludźmi) normalne nie jest na miejscu. Nie można aprobować takich zachowań, bo one same one nie znikną. Zresztą bardziej bym to zrzucił na nasz wspaniały ustrój, bo żeby wprowadzić trochę reform trzeba się nie dość że naużerać z mediami to jeszcze kombinować i współpracować z burakami z Samoobrony. Porównywanie zaistniałej sytuacji do tego co było przyczyną zamieszek na Węgrzech to ogromne nadużycie.
I jeszcze wniosek taki mój odnośnie użytkowników piszących w tym temacie. Rozumiem, że można nie lubić PiSu, nawet bardzo. Ale to co pisze tutaj Tombalu zakrawa na paranoje i świadczy o zerze samodzielnego myślenia i zdrowego rozsądku. Na szczęscie większość użytkowników nie zostało tego pozbawionych i mimo, że radykalnie nawet PiSu nie lubią to nie wypisują jawnych bredni( przynajmniej nie ciągle ;) )

Tombalu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 października 2006, 09:54

herr_braun pisze:Ale to co pisze tutaj Tombalu zakrawa na paranoje i świadczy o zerze samodzielnego myślenia i zdrowego rozsądku. Na szczęscie większość użytkowników nie zostało tego pozbawionych i mimo, że radykalnie nawet PiSu nie lubią to nie wypisują jawnych bredni( przynajmniej nie ciągle ;) )
Wnioskując z Twojej wypowiedzi o wycieczce szkolnej - masz moze 16 - 18 - o czymś świadczy :)

Zarzucasz mi brak samodzielenego myślenia :) tak to wg. Ciebie i prezesa jestem zmanipulowany przez media :) w których rzadzą sie ONI, no a wg ostatniej wypowiedzi malego jarka to dzis jestem ZOMO :). I po raz kolejny sprawdza sie stara zasada, której tez doświadczyłem na włąsnej skórze z reki ludzi PiS "kto nie jest z nami jest przeciw nam". To własnie jest paranoja i brak zdrowego rozsodku, ze strony malego prezesa.

Nie będę tutaj przedstawiał dlaczego tak oceniam postawę PiS i kaczynskich - podstawy do tego mam, osobiste a także wynikajace z doswiadzenia i pracy z ludzmi, którzy dzis tworzą PiS, a napewno nie z braku samodzielnego myślenia!!!

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2006, 18:16

Tombalu pisze:(...)a wg ostatniej wypowiedzi malego jarka to dzis jestem ZOMO :). I po raz kolejny sprawdza sie stara zasada, której tez doświadczyłem na włąsnej skórze z reki ludzi PiS "kto nie jest z nami jest przeciw nam".

Kto sam, ten nasz najgorszy wróg
A Śpiewak także był sam
A mury runą...:smile:

Tombalu pisze: To własnie jest paranoja i brak zdrowego rozsodku, ze strony malego prezesa.
Mały prezes...dobre, dobre... Oby go tylko nie ochrzcili Małym Kapralem;)

A swoją drogą, to naszemu (a fe!) premierowi najzwyczajniej w świecie zabrakło odwagi i honoru, by wydusić z siebie to jedno małe słówko "przepraszam". Smutne...

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
laeti74

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2006, 19:14

herr_braun pisze:Twoje pytanie, z dramatycznyo-histerycznym oddźwiękiem, powiniwnno być skierowane w strone elektoratu Samoobrony. A PiS? No cóż, widać wprowadzenie chamów z Samoobrony na salony było błędem, zresztą PiS niegdy nie rwał sie do tej koalicji, byli niejako przymuszeni.
A kto ich "niejako" przymuszał? PO akurat była zdania, że z Samoobroną rządzić się nie da. To Kaczor opowiadał bajki, jak to Lepper się zmienił. No i sam widzisz jak się zmienił.
Co do tzw taśm prawdy! Skoro takie negocjacje są normalne, a całą sprawę rozdmuchały media, dlaczego jeszcze niedawno cały PiS zaprzeczał, że takie rozmowy się toczą? Otóż media mają prawo, a nawet obowiązek kontrolować włądzę, ale... tylko wtedy jesli popierają PiS, bo trzeba Ci wiedzieć, że media są równe i równiejsze (o czym politycy PiSu już wspominali). Powiem krótko. Po politykach PiSu nie spodziewam się już niczego dobrego. Dziwi mnie tylko krótkowzrocznośc niektórych ludzi. Czego jeszcze Wam trzeba? Kaczyńscy nie spełnili żadnych obietnic wyborczych, może oprócz likwidacji WSI, za którą głosowała również Platforma. Jest mi wstyd za prezydenta i premiera, bo nie tylko nie potrafią rządzić, ale w wielu sytuacjach nie potrafią się zachować. Najgorsze jest to, że nie ptrafią wykorzystać wzrostu gospodarczego, aby coś zmienić w tym kraju na lepsze. Cały czas tylko tropią jakieś układy, którymi za dwa lata raczej nikt się nie naje. Ogólnie za rządów PiSu zapanowało prawo i sprawiedliwość, ale i w tym przypadku są równi i równiejsi. Wszędzie jest korupcja, tylko w PiSie "toczą się rozmowy". Inni fałszywie oskarżają i są za to podawani do sądu, PiS stosuje skruty myślowe lub oskarża, ale ze względu na dobro państwa nie może wyjawić szczegółów. Sądy w tym kraju są niezawisłe. Chyba, że dotyczą Kaczyńskich. Wtedy nie muszą się z wyrokami zgadzać i przepraszać. Taka nasza sprawiedliwość.
W sobotę jadę do Warszawy.
Kaczory na nas po prostu plują, a niektórzy mówią, że to deszcz pada.

white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2006, 20:56

deszczowy pisze:A swoją drogą, to naszemu (a fe!) premierowi najzwyczajniej w świecie zabrakło odwagi i honoru, by wydusić z siebie to jedno małe słówko "przepraszam". Smutne...
.. to chyba jestes niedzisiejszy.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 października 2006, 13:54

white_wolv pisze:
deszczowy pisze:A swoją drogą, to naszemu (a fe!) premierowi najzwyczajniej w świecie zabrakło odwagi i honoru, by wydusić z siebie to jedno małe słówko "przepraszam". Smutne...
.. to chyba jestes niedzisiejszy.
CHAM i WARCHOŁ ze mnie, jednym (dwoma) słowami!! :wink:

właśnie sie dowiedziałem, że Macierewicz został odwołany z funkcji wiceministra obrony. Tu macie źródło:
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... 964723.867

W końcu, rany! Ten facet to najbardziej antypatyczny typ w rządzie obok Pana Premiera. Ciekawe komu nadepnął na odcisk? Może w teczkach WSI było coś na... kogoś? :wink:

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
ODPOWIEDZ