kto Mistrzem Bundesligi 2006/2007 ??

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ

kto Mistrzem Bundesligi 2006/2007 ??

Można wybrać tylko 1. opcję

Pokaż wyniki
Wonki

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2006, 23:50

Myślę że warto byłoby na taki temat podyskutować w naszym kulturalnym towarzystwie i nikt się o to nie obrazi :whistle: Zapraszam więc do dyskusji, kto, według Was, zwycięży tym razem Bundesligę???

Pytanie to na pewno niełatwe, ale podywagować zawsze można Jeśliby na całą sprawę spojrzeć przez pryzmat letnich transferów, kwestia ta wcale nie staje się wiele łatwiejsza. Spójrzcie sami, jakich transferów dokonywali menadżerowie niemieckich klubów:

Bayern Monachium
Z ekipy mistrzów niemiec odeszli Zé Roberto ( wolny zawodnik?!?! :shock: ), Paolo Guerrero ( HSV ) oraz Ballack ( Chelsea :/ ). Swoje błyskotliwe kariery skończyli Lizarazu i Jens Jeremies. Monachijczycy poczynili tak naprawdę tylko dwa konkretniejsze wzmocnienia. Podolski i Van Buyten ( HSV ) mają stać się nową siłą napędową, mającą sprawnie regulować działanie monachijskiej machiny. Tylko czy kogoś takiego jak Ballack można wogóle zastąpić...?

Werder Brema
Transfery wicemistrzów Niemiec trudno nazwać 'genialnymi'. Odszedł Fahrenhorst, Nelson Valdez, Haedo Valdéz i - o zgrozo - Johan Micoud . Per Mertesacker i Mohamed Zidan postarają się ich zastąpić. Dziwne nadzieje menadżerowie Werderu wiążą z Pierre Wome ( ani on nie najmłodszy, ani nie najzdolniejszy, nie sprawdził się w Interze - dziwny transfer :think: )

HSV
Hamburger SV natomiast stracił Van Buytena i Boulahrouza ( Chelsea ). Zarobione pieniądze zarząd postanowił przeznaczyć na zakup Guerrero oraz Vincenta Kompany'ego. Ja nie jestem przekonany do tych transferów, ale jak to się mówi "wszystko okaże się w praniu".

BVB
Najbardziej chyba niezmierzone straty w okienku transferowym poniósł chyba jednak Dortmund. Zapewne zespół najbardziej odczuje stratę Rosickiego (Arsenal), Kollera (Monaco), a może też Gentenaara (Ajax) oraz van der Guna. Wśród transferów do klubu próżno szukać nazwisk pokroju Rosickiego. Pienaar (Ajax), Haedo Valdéz oraz Nelson Valdez (obaj Werder) może mają swoją markę, jednak wg mnie BVB podczas okienka się nie popisało...

Schalke
Stosunkowo niewielkich osłabień doznało Schalke. Christian Poulsen trafił do Sevilli, a Ebbe Sand zakończył karierę. Jednak 4. klub zeszłego sezonu nie zaszalał również w transferowej ofensywie. Ciekawe, czy zarząd wiedział, co robi, zatrudniając Altintopa i Lovenkrandsa...

Bayer Leverkusen
Bardzo zaskoczył zespół z Leverkusen. Odeszli Jens Nowotny, Krzynówek (nie poznali się na chłopaku :wink: ) i Dimitar Berbatov. Ku mojemu niebotycznemu zdziwieniu w kolumnie "transfery do klubu" nie znalazłem nic ciekawego Bo jeśli według zarządu taki Stefan Kießling ma być wzmocnieniem, to wróżę niestety Bayerowi środek tabeli....

Niemieckie kluby bardzo wydajnie ostatnio wzmacniają obce ligi, pozbywając się gwiazd takich, jak np Ze Roberto, Ballacka, Micouda, Rosickiego, Kollera i Berbatova, może jeszcze dodam tutaj Boulahrouza.

No więc: kto mistrzem?? Niestety letnie transfery w moich oczach przekreślają z walki o tytuł BVB czy Bayer. Jak dla mnie największe szanse ma jednak Bayern (bo mają w miarę wyrównaną kadrę) choć mam nadzieję, że takie Schalke, Werder czy HSV będzie potrafiło napędzić monachijczykom stracha

A kto dla Was jest największym faworytem?

PS felietony chyba zacznę pisać...
PS2 mój 1. post - proszę, nie zjedzcie mnie!! :wink:

The_Sickness

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 00:33

W sumie nie znam się na bundeslidze, bo zbytnio się nią nie interesuje. Ale fakt faktem, większość niemieckich zespołów straciła czołowych zawodników przez co zespoły te zostały osłabione. Nie mam faworyta, niech się dzieje co chce ... za to nie wróze im szczęscia w europejskich pucharach.
PS2 mój 1. post - proszę, nie zjedzcie mnie!!
Nie ma ku temu powodów.

Szilgu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 00:49

Wonki pisze:BVB
Najbardziej chyba niezmierzone straty w okienku transferowym poniósł chyba jednak Dortmund. Zapewne zespół najbardziej odczuje stratę Rosickiego (Arsenal), Kollera (Monaco), a może też Gentenaara (Ajax) oraz van der Guna. Wśród transferów do klubu próżno szukać nazwisk pokroju Rosickiego. Pienaar (Ajax), Haedo Valdéz oraz Nelson Valdez (obaj Werder) może mają swoją markę, jednak wg mnie BVB podczas okienka się nie popisało...
Do Borussi przyszedł także Frei co moim zdaniem jest ich największym wzmocnieniem. 2-krotny(?) król strzelców Ligue 1 z pewnością sprawdzi się w Dortmundzie. W końcu liga niemiecka znajduje się na podobnym poziomie co liga francuska. Tyle, że w dawnym klubi, cały zespoł grał na niego, tymczasem w tym będzie miał przy sobie Valdeza i nie będzie mógł grać już tak samolubnie. Co do reszty transferów Borussi to mam inne zdanie niż autor tematu. Rosicky nigdy tak naprawdę nie sprawdził się w BVB . Od dwóch sezonow nie pokazywał nic, wiecznie kontuzje i brak formy. Jeśli już 'coś' zaprezentował to był to jedynie chilowy przebłysk geniuszu. Moim zdaniem Pienaar podoła zadaniu, i godnie go zastąpi. Bo choć sam może nie jest geniuszem piłki, to Rosicky wysoko poprzeczki nie zawiesił. Natomiast jeśli chodzi o Kollera, to ten piłkarz już jakiś czas temu nie nadawał się na grę w pierwszym składzie. Nie trafiał z pozycji, z której junior wstydziłby się nie strzelić bramki. Nie nadążał nawet dostwić nogi, do piłki lecącej wzdłuż pustej bramki. Jak dla mnie, jego sprzedaż było inteligentnym zagraniem ze strony władz Dortmundu.
Co do przyszłego sezonu. Myślę, że nie zmieni się dużo od poprzednich. Z tym, że wątpiłbym aby HSV mogło ponownie włączyć się do walki o mistrzostwo. Myslę, że zamiast nich, efektownie i nareszcie efektywnie będzie grać omówiona już przeze mnie Borussia. Liczę także, że tym razem znajdzie się ktoś kto nareszcie zatrzyma Bayern, który z reszta moim zdaniem i tym razem nie będzie miał sobie równych i zdobędzie mistrzostwo. Przemawiają za tym także ostatnie wypowiedzi trenera Monachijczykow. Uważa on, że jego drużyna nie będzie w stanie poważnie włączyć się do walki o Champions League i lepiej skoncentrować się na lidze. Trochę dziwne stwierdzenie, bo nawet takie drużyny jak Werder nie odpuszczją sobie tych rozgrywek. A przecież wicemistrz Niemiec, wg mnie ma zdecydowanie słabszy skład.
To tyle ode mnie.
PS:Witaj na forum :) .

Piotrekk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 03:10

Moim zdaniem jednak największe szanse na tytuł ma Bayern,inne miejsce niz pierwsze będzie dla tego klubu porażką. Na drugim miejscu powinien uplasowac sie Werder,ze znakomitym duetem napastników KK- Klose -Klasnic,transfer Mertesackera na pewno jest dobrym posunięciem. HSV dokonało swietnego zakupu odnośnie Kompanego,jest to młody belgijski obrońca który moim zdaniem za kilka lat będzie jednym z najlepszych na swej pozycji,Guerrero mysle że tez dobry transfer,nie grał za duzo w Bayernie czemu sie nie dziwie gdyz Makaay czy Pizarro sa graczami lepszymi,ale jest to młody zawodnik i naprawde moze jeszcze duzo pokazac. Zgadzam sie z poprzednikiem odnosnie Rosickiego,bez watpienia jest to wielki talent,ale w BVB nie gra on tak dobrze jak w reprezentacji a do tego czeste kontuzje sprawiły ze Pienaar wcale nie musi byc gorszy. Nie rozmiem natomiast o co Ci chodzi piszac ze do BVB przyszli Haedo Valdez i Nelson Valdez,z jednego zawodnika zrobiłes dwoch,gdyz pelna jego nazwa brzmi Nelson Haedo Valdez,no ale jako poczatkaujacy,jestes usprawiedliwiony ;) Sam zawodnik napewno jest dobrym graczem,perspektywistyczny,mysle ze lepszy od Ebiego na tej pozycji :) Co do Schalke i Bayeru,nie ma tu praktycznie znaczacych wzmocnien,Berbatova upchneli ''Kogutom'' na naprawde porzadna cene,nie sadze zeby ten zawodnik byl tyle wart,mysle ze to najlepszy transfer Bayeru tego lata ;) A Schalke kupilo dwoch napastnikow,Lovenkrands jest piłkarzem pokroju moze troszke lepszym od Valdeza czy Guerrero,a Altintop dołączyl do swego brata Hamita(hm,czy Hamila :think: ) w zeszlym sezonie grał bardzo dobrze dla K'lautern ,strzelil wiele bramek ale nie pomogły one w uratowaniu jego druzyne przed spadkiem.
Reasumując,moim zdnaiem Bayern mistrz,Werder vc mistrz,HSV trzecie,BVB myle ze najslabsze z tej calej szostki :)
Pozdrawiam

Juve fan
pakman

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 07:25

Bayern zawsze bedzie pretendentem do zdobycia mistrzowskiej patery . Ballack odszedl - ale na pewno uda sie go umiejetnie zastapic i Bawarczycy znow beda faworytem rozgrywek. Ale czy im sie uda ? Hmmm to moze okazac sie trudne. Wszytsko za sprawa Werderu. Stracili Micoud ale ... sprowadzili z Porto - Diego ! Ogladajac skroty 1.Bundesligi widac od razu jakim gigantycznym wzmocnieniem bedzie !! Co do Wome to nie jest chyba jakims sporym wzmocnieniem ? Jak dla mnie za slaby na Werder. Co do HSV - kupili Kompanego oddali Boulharouza ale Hamburger SV juz chyba ne bedzie grac tak samo jak w ubieglym sezonie. Kontuzja Van Der Vaarta - i juz jest problem !! ale o miejsce gwarantujace start w Uefa powinni powalczyc ! Leverkusen - klub na pewno bardzo szanowany w lidze . Wydawac by sie moglo ze po odejsciu Berby , Nowotnego czy Krzynowka klub zostal oslabiony na tyle ze juz nie bedzie liczyl sie w walce - nic bardziej mylnego. W miejsce Nowotnego szefowie Bayeru sprowadzili Karima Haggui ze Strassbourga. WONKI - jesli chodzi o Stefan Kießlinga to jest jednym z najlepiej zapowiadajacych sie graczy w lidze i duzo pozytku beda mieli z niego szefowie i kibice Bayeru ! :) BVB ma male szanse - Frei , Pienaar hmmm wzmocnieniem beda ale Borussia mnie nie przekonuje . Typuje : 5-7 miejsce . Czarnym koniem sezonu moze byc Norymberga !! Poczatek maja imponujacy - a i kadrowo sa bardzo silni ! Ojjj napsuja duzo krwi wszytskim w tych rozgrywkach :-D ale to tylko wzmocni lige i dla nas Kibicow ( okardzionych z Bundesligi :/ - uklony w strone Polsatu :doh: ) wzbogaci rozgrywki Bundesligi ! O Schalke powiem tylko tyle ze znow ciekawe transfery zrobili ale znajac zycie i S04 - znow nie spelnia marzenia fanow z Areny - i nie zdobeda mistrzostwa. Zawsze im czegos brakuje - konsekwencji w grze. Wygrywali z najlepszymi zeby w nastepnej kolejce przegrac z ligowym outsiderem .

"Białe seRce , kRew w czeRni MY na zawsze JUVE wieRni " ★ ★ ★

Pirlo przyszedl z Mialnu za darmo ? Niemozliwe!

Nawet Chuck Norris nie strzelil tylu goli co DEL PIERO !
Safin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 08:07

Według mnie najwieksze szanse na tytuł na Bayern . Choć Hamburger sprzedał van Buutena i Khalida Boulahrouza to tez moga powalczyc o mistrza . Osobiście chciałbym aby B. Dortmund zajęła wysokie miejsce lubiłem ten klub i sentyment pozostał choc sans na mistrza wg mnie nie maja :wink:

BartekGajda9

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 09:10

Moim faworytem, nawet po stracie Ballacka, jest dalej Bayern Monachium. Sprowadzenie przede wszystkim Podolskiego było bardzo trafnym posunięciem ze strony włodarzy Bayernu. Napewno grożnymi konkurentami będą drużyny, które są wymienione. (Ale szczerze to Bundesligi nie lubie :whistle: )

"To trochę dziwne, ale uwierzcie mi, w życiu nie popełniłem większego błędu", "Obecnie pracuję nad tym, żeby móc wrócić do Juventusu" - tak Canna WRACAJ !!
RuTeK

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 09:15

Największe wzmocnienie przed sezonem poczynił Werder. Sprowadzajac rewelacyjnego Diego. Piłkarz, który bedzie dogrywał do króla strzelców MŚ jak i sam będzie w stanie strzelic brameczke. Werder jest tez moim kandydatem na Mistrza Niemiec.

Bayern Monachium, po sprzedaniu Ballacka wzmocnili swoj atak. DO Mackaya przybedzie Podolski a jest On swietna alternatywa dla Tego pierwszego. ( 2 msc )

Pabloz9

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 10:02

Podsumowując: Wszyscy sie osłabili, nie liczni się wzmocnili. Jeśli transfery Schalke czy Bayeru można nazwać wzmocnieniami. Ale faworyt jest tylko jeden. Bayern monachium, pomimo że ich nie lubię tylko oni mogą coś odegrać w Europie(z niemieckich drużyn). Moim zdaniem tabela będzie wyglądac mniej więcej tak:

1.Bayern
2.Werder
3.Schalke
4. Hertha BSC

P.S Wonki bardzo dobry "felieton" :-D :-D

"I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego."
Martin10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 10:27

Chociarz nie lubie Bayernu to i tak pewnie on zdobędzie mistrzostwo Niemiec. Do walki o mistrza mogą włączyć się Werder Brema, HSV no i może Shalke. Najwiękrze szanse na odebranie mistrzostwa Bayernowi ma mojim zdaniem Werder. Co prawda stracili Micouda i kilku inny zawodnków ale pozyskali równie dobrych Diego i Mertesakera (nie wiem dokładnie jak to się pisze), tylko transfer Wome do nich nmie dziwi. :think: Osobiście bym chciał żeby mistrzem było HSV, ale chyba nie dadzą redy Bawarczykom i zespołowi z Bremy. Moje typy to:
1. Bayern
2. Werder
3. HSV Hamburg
4. Schalke
5. Borussia
6. Bayer

Era_WKS_ALEX

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 10:38

Typy?:

1. Bayern
2. HSV
3. Werder
4. Schalke
5. Stuttgart
6. Hertha

Tak naprawdę nie wiem co się dzieje z Bayerem L. i BVB, kiedyś finały LM, pamiętny gol Krzynówka z Realem ( 3:0 ), a teraz? nothing, brak konsekwencji działaczy, już nawet Ebi siedzi na ławce nie wiedzieć czemu, a Borussia tak jak w ciągu tych 4-5 latach remisuje ze słabeuszem, a Bayer? Bayer się stacza...

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 11:02

RuTeK pisze:Mackaya
Makaaya :wink:

Faworyt Bundesligi :?: Oczywiscie Bayern Monachium... i ktos jeszcze. Tak jest od lat :idea: Tym kims wydaje sie byc Werder Brema, ktory sprowadzil (jak dotad) niesamowitego Diego. Ale Bayern tez nie proznowal w okienku transferowym i wzmocnil swoja sile nowym obronca Van Buytenem i jednym z najwiekszych wschodzacych gwiazd tej ligi Podolskim. A co do odejscia Ballacka to moim zdaniem zadna wielka strata. W moich oczach to zawsze byl przereklamowany zawodnik :whistle: W dotychczasowej grze FCB w ogole nie widac jego nieobecnosci. Jestem ciekaw jak Monachijczycy poradza sobie w tym sezonie w LM. To bedzie pierwszy sezon od lat, kiedy to brat (wlasnie kibic Bayernu) bedzie sie emocjonowal tymi rozgrywkami... a ja nie :oops: Jak co roku, dzieki bratu naogladam sie tej Bundesligi, oj naogladam. I jak zwykle zycze Bayernowi jak najlepiej. I zawsze bede im zazdroscil tej niesamowitej Allianz Areny, na ktorej mialem przyjemnosc byc juz dwa razy, ale jeszcze nigdy nie na meczu. Dobra, to by bylo na tyle jesli chodzi o lige naszych zachodnich sasiadow :P

Aniolek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 11:10

Ja oddałam głos na Bayern poniewasz Bayern jak narazie wygrał 2 mecze i napewno nie bedzie zwalniał tempa ma najwiekszy budzet chyba i wzmocnili swoja druzyne przed sezonem a np HSV wiecej sie osłabiło przynajmniej ja tak sadze no i jeszcze Werder moze cos zdziałac ale sadze ze mistrzem bedzie Bayern

Obrazek
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 11:15

Największe wzmocnienia: HSV. Ten klub konsekwentnie dąży do europejskiej elity. Przecież już w zeszłym sezonie grali tam: De Jong, Van Der Vaart, Mahdavikia, Boularhuz czy Atouba (pewnie niewielu o nim słyszało, ale to naprawdę świetny lewy obrońca). W tym sezonie klub stracił Boularhuza, ale doszli Kompany (największy chyba talent wśród europejskich śr. obrońców) i przede wszystkim: Jose Paolo Guerrero, który jeśli tylko ma dobrze poukładane w głowie może stać się w przyszłości jednym z najlepszych na świecie napastników.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Basiek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2006, 11:22

Wonki pisze:Haedo Valdéz oraz Nelson Valdez (obaj Werder)
Hehehehe Nelson Valdez i Haedo Valdez to jedna i ta sama osoba :-D Paragwajczyk nazywa sie po prostu Nelson Haedo Valdez :P

Wracajac do tematu mistrzem Niemiec zostanie bezsprzecznie Bayern Monachium. Po raz kolejny nie proznowali podczas okienka transferowego i wciaz maja najsilniejsza druzyne w Budneslidze. Mimo genialnego transferu Werderu(Diego Ribas Da Cunha-brazylisjki geniusz), rozsadnego zagospodarowania funduszy HSV (Kompany za Van Buytena) to jednak wciaz Bayern jest glownym faworytem do mistrzowskiego tytulu

BEZPŁATNE PRZELEWY DO PL I UK! -> http://www.england.pl/
ODPOWIEDZ