AC Milan może zagrać w europejskich pucharach!
- białas
- Juventino
ale nie mamy żadnej pewności, że Berlusconi nie maczał palców w tej sprawie. nie twierdzę, że tak było (a mogło być), ale również tego nie wykluczem.ostry pisze:Tlumaczy sie wam ze Berlusconi juz predzej zostalby wsadzony za kratki przez ten sad niz w jakikolwiek sposob potraktowany ulgowo a wy dalej przy swoim.
a żebyś wiedział, że nie mogłem/mogę się pogodzić z tym, że zostaliście w Serie A. ale bardziej zależy mi na sprawiedliwim wyroku niż na osobistych odczuciach. więkość ludzi z tego forum nigdy sobie nie daruje, że Juve poleciało, a Milan został, ale w porównaniu z dokonaną zbrodnią degradacja nam się należała, Milanowi - nie.Rowniez kwetia winy - jak mozna twierdzic ze oba kluby byly umoczone w sprawie w rownym stopniu skoro w przypadku Milanu chodzilo o jedno spotkanie, a w przypadku Juve o ponad 20. Poza tym w Milanie najwieszke podejrzenia padly na szeregowego pracownika klubu, a w Juve na dwoch najwazniejszych ludzi. Ale obojetnie jakby to wam napisac to i tak dalej trwa wiekszosc z was przy swoim bo nie mozecie zniesc tego ze ktos mogl dac wieksza kare Juventusowi niz Milanowi.
Zal wam tylki sciska ze Milan zostaje w serie A? Zazdroscicie takiej kary?
od początku wiedziałem, że do której ligi byśmy nie polecieli, to Milan będzię o jedną wyżej.Od poczatku bylo jasne ze Juve spadnie, niewiadoma byla liga do ktorej Stara Dama zawita i wydaje mi sie ze powinniscie sie cieszyc z tego ze Milan zostal w serie A bo gdyby spadl to wasz klub spadlby jeszcze nizej.
w tym miejscu mógłbym również napisać, że pozdrawiam, ale by zaraz poleciały głosy, że jestem egoistą ("Tych ktorzy trzezwo i obiektywnie patrza na sprawe")Tych ktorzy trzezwo i obiektywnie patrza na sprawe pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do serie A.
a czy nie można tego nazwać ślepą miłością do klubu?milanistka pisze:Napewno w akżdym środkowisku kibiców znajdzie się taki drewniak co to powtarza że dzięki tamtemu klub jest traktowany tak i tak i nic ani nikt go z błędu nie wyprowadzi.
:shock:wojti-s pisze:Gdyby Berlusconi był premierem to Milan grałby w Lidze Mistrzów zaś Juventus ( może i pozbawiony możliwości występów na europejskich arenach) ale grałby w Serie A.
z tym się zgodzę. pomimo, tego, że pracowali dla klubu, to nikt(?) z zarządu o tych działaniach nie wiedział. jeśli już klubu za to oberwały, to kary dla poszczególnych osób powinny być surowsze. 5 lat dyskwalifikacji? śmiech na sali...Luciano Moggi i Antonio Giraudo - 5 lat dyskwalifikacji
I co z tego jak życie w luksusach zapewnili conajmniej 3 następnym swoim pokoleniem...
Adriano Galliani - rok dyskwalifikacji
Tego to już wogóle nie skomentuje. Pewnie po roku wróci i będzie piastował jakieś ważne stanowisko w federacji...
Confused
Kary powinny uderzyć bardziej w osoby a niżeli kluby. Stało się jednak inaczej...
- Marco7
- Milanista
Nawet gdyby Berlusconi był papieżem to ani nam, ani Wam by to nic nie pomogło. Dobór prokuratorów i sędziów był taki, że Silvio nie miałby szans użyć swoich wpływówwojti-s pisze:Gdyby Berlusconi był premierem to Milan grałby w Lidze Mistrzów zaś Juventus ( może i pozbawiony możliwości występów na europejskich arenach) ale grałby w Serie A.
Odd początku procesu było wiadome, że zarzuty wobec Juve są znaznie poważniejsze, że Serie B jest dla Milanu karą maksymalną, a dla Juventusu minimalną (maksymalną była Serie c2). Szansa na to by po wyrokach oba kluby grały w tej samej lidze były niezwykle nikłe. Nadal więc nie rozumiem zaskoczenia i oburzenia.wojti-s pisze:Odnośnie całej sprawy. Wydaje mi się, że niektórych kibiców nie boli fakt, iż Milan został w Serie A ale fakt, że Milan zostal a Juventus poleciał.
Punty karne to nie waluta więc 30 pkt karnych to raczej nie kwotawojti-s pisze:Może i sam wyrok jest dosyć dziwny ( 30ptk ujemne to ogromna kwota, już nie chodzi o sam Juventus ale pierwszy raz słysze o tak gigantycznej karze punktowej dla zespołu...
Nie wiem czemu nie wytoczono procesu. Może przez to, że śledztwo prowadził Interista, a może po prostu dlatego, ze nie było absolutnie dowodów i Inter był czysty. To już nie jest problem mój ani Milanu więc nie będę zaprzątał sobie nim głowy.wojti-s pisze:W całej sprawie dziwi mnie brak obecności Interu Mediolan. To przecież jedyny klub, któremu można na podstawie rozmów udowodnić, że chciał by sędzia gwizdał pod nich ( chodzi o mecz z Valencią w LM, który Nerazzuri wygrali 5-1, sędziował Merk => padło stwierdzenie : mamy wygrać... ). Cała ta sprawa jakoś przycichła i szybko została zamknięta przez UEFA.
Chodziło Ci zapewne o Meaniego. Tu nie chodziło tylko o to, ze u Was siedzieli w tym po uszy najważniejsi działacze, a u nas szeregowy pracownik. Podstawą do surowszego wyroku była przede wszystkim skala popełnionych nadużyć, liczba sterowanych meczy, brutalność działania itd.wojti-s pisze: Można powiedzieć, że zrobili z Mazzini'ego kozła ofiarnego ( ale sie zrymowało).
A z Meaniego nikt kozła ofiarnego nie robił, bo on sam z własnej inicjatywy rozpoczął kontaktowanie się z sędziami liniowymi.
Musisz wiedzieć więcej niż sąd i prokuratorzy. Jakie były te dowody na istnienie konkurencyjnego systemu? Bo ja tak zdala od Włoch siedzę i przez to mało wiem. Z chęcią się dowiem czegoś konkretnego od dobrze poinformowanej osoby.wojti-s pisze: No a GallianiPrzecież to czołowy działacz Milanu i całej federacji. On to dopiero ma znajomości... No a jednak mimo dowodów na istnienie układu będącego konkurencją otrzymał zupełnie inne kary.
Jak to czytałem przypomniała mi się taka stara polska komedia i ten tekst: "Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie" :rotfl:wojti-s pisze:Dlatego najbardziej mnie boli taka rozbieżność kar. Albo Milan gra w A i ma 20ptk straty a reszta gra w B z max 10 albo sądzimy jeszcze raz.
Rozumiem, że będziemy sądzić tak długo i tyle razy, aż nie padną te "wyznaczone" przez Ciebie wyniki?
dwa akapity wyżej znajdziesz moją prośbę o podzielenie się swoją wiedzą na ten temat.wojti-s pisze:Poza tym można zobaczyć, że Galliani dostał najmniejszy wyrok. A to on utworzył drugi system ( czy Lotito albo Della Valle uczynili coś podobnegonie... )
O O Violę się aż tak nie martw, bo Della Valle są jednymi z najbogatszych ludzi we Włoszech więc cierpieć biedy nie będą i mam nadzieję, ż eszybko wrócą do Serie A. Największe kłopoty będzie miało moim zdaniem Lazio, bo ono jeszcze przed degradacją było na krawędzi bankructwa.wojti-s pisze: Najbardziej z tego wszystkiego szkoda mi ( tu sie zdziwicie ) Violi. Może i za nimi nigdy nie przepadałem ale teraz za nic nie chciałbym być kibicem fiołków. Ledwie co podnieśli się z bankruta a tu teraz takie coś![]()
Tu się zgodzę. Nie spodziewałem się, ze dostaniecie aż -30 pkt. Pocieszę Cię, że po apelacji najprawdopodobniej choć trochę Wam tę liczbę zlikwidują. Dla Milanu mam nadzieję, że dopuszczą nas co najmniej do pucharu UEFA i że zmniejszą nam też tą karę na przyszły sezon o kilka punktów. Wtedy walka o Scudetto z Interem będzie otwarta.wojti-s pisze:Podsumowując; nie chcę żeby mnie ktoś źle zrozumiał. Uważam, że Juventus zasłużyl sobie na karę. Jednak 30ptk uważam za przegięcie.
wojti-s pisze: Moim zdaniem kary dla klubów powinny być ALE stanowcze lżejsze. Jeżeli już kluby mają spać to niech spadną ale bez ujemnych ptk a jak zostac w Serie A to niech mają te 10 na minusie. Bo prawda jest taka, że powinni się dobrać do tyłka tym co namieszali : Moggiegmu, Giraudo czy Gallianiemu.
Kary muszą być surowe, żeby na przyszłość nikomu nie przyszło do głowy rozgrywać meczy nie na boisku, ale przy zielonym stoliku. Oczywiste jest, że jako kibice skazanych drużyn chcielibyśmy, aby kary były jak najłagodniejsze, ale obiektywnie patrząc sytuacja wygląda tak jak napisałem w pierwszym zdaniu.wojti-s pisze:Kary powinny uderzyć bardziej w osoby a niżeli kluby. Stało się jednak inaczej...
To Juventus czerpał korzyści nie Moggi, Milan a nie Meani czy Galliani, itd. więc karę również powinny ponieść te kluby. A co do działaczy to też ponieśli karę, a Waszych czeka jeszcze najprawdopodobniej oskarżenie w sądach państwowych i prawdopodobnie odsiadka.
W federacji stanowisk pewnie już zajmować nie będzie, ale mam nadzieję, ze wróci do Milanu. Budował potęgę tego klubu z Berlusconim przez 20 lat i za to ma u mnie dozgonną wdzięczność. Jego miejsce jest w Milanie.wojti-s pisze:Adriano Galliani - rok dyskwalifikacji
Tego to już wogóle nie skomentuje. Pewnie po roku wróci i będzie piastował jakieś ważne stanowisko w federacji...
:?
Życzę tego Wam wszystkim.wojti-s pisze:Cóż, mimo wszystko wierze, że Juventus szybko powróci do Serie A wraz z Violą i Lazio.
pomarzyć dobra rzeczwojti-s pisze:Marzy mi sie Scudetto dla Palermo
Ostatnio zmieniony 16 lipca 2006, 11:38 przez Marco7, łącznie zmieniany 1 raz.
- paku
- Juventino
Wystarczy wspomniec o tym ze Milan został jednak jakos i za coś ukarany.Marco7 pisze:[Musisz wiedzieć więcej niż sąd i prokuratorzy. Jakie były te dowody na istnienie konkurencyjnego systemu? Bo ja tak zdala od Włoch siedzę i przez to mało wiem. Z chęcią się dowiem czegoś konkretnego od dobrze poinformowanej osoby.
Jednakże zarzuty nie były aż tak poważne moze dlatego ze ktos "kryje" Milan, a może dlatego ze sie sprytnie ukrywają z tym systemem, albo inna opcja ze taki system wogóle nie istniał. Ale jakby nie istniał to Milan by nie został ukarany. Zarzuty Milanu w porównaniu z zarzutami Juve to pestka. Oczywiscie zarzuty wobec Juve cięższe. Może sąd nie chciał sie doszukiwać cięższych zarzutów wobec Milanu ? Nie wiem nie mi to oceniac, kara dla Milanu wobec zarzutów słuszna i nie ma sie co czepiać ze powinni zostac zdegradowani. Co do kary Juventusu to troche za duzo tych pkt ujemnych, ale żyjemy na dziwnym swiecie i wszystkiego można sie spodziewac.
- Pilekww
- Juventino
Nie no Milan wogle może tak naparwde nie barł udzuiału w tym zamieszaniu sa całkowicie niewinni co jeszcze moze im przyznać pucgar LM bo Dudek nie tańczył po włosku. Paranoja.
Nie dość że przyfarcili bo nie graja w B to jeszcze do pucharów, może wogle do Ligi Mistrzów ich dać!

Nie dość że przyfarcili bo nie graja w B to jeszcze do pucharów, może wogle do Ligi Mistrzów ich dać!

"... Mamy 42 kluby w Serie A i B. Wszyscy rozmawiają, jedyny głuchoniemy klub to Inter." - Luciano Moggi
- Marco7
- Milanista
Do paku
W zasadzie mógłbym Cię odesłać do moich poprzednich postów, ale spróbuję jeszcze raz. Milan został skazany i poniósł karę za udział Meaniego w aferze oraz wpływanie na wynik meczu z Chievo. Pojedyńczy epizod ciężko nazwać szumnym słowem "system" tak jak to próbował zrobić wojti-s. Także nieprawdą jest to co piszesz, że gdyby nie było systemu to Milan nie zostałby w ogóle ukarany.
A co do sądu to, jak wielokrotnie już wspomniałem, jest praktycznie niemożliwe, zeby nie chciał znaleźć dowodów przeciwko MIlanowi. Bardziej prawdopodobne jest to, że wykazywał w tej sferze dużą nadgorliwość. Ja w kazdym bądź razie stoję na stanowisku, ze Milan nigdy nie stworzył systemu mającego kierować wynikami meczów we włoskiej lidze ci cieszę się ,że trybunał podzielił moje zdanie.
W zasadzie mógłbym Cię odesłać do moich poprzednich postów, ale spróbuję jeszcze raz. Milan został skazany i poniósł karę za udział Meaniego w aferze oraz wpływanie na wynik meczu z Chievo. Pojedyńczy epizod ciężko nazwać szumnym słowem "system" tak jak to próbował zrobić wojti-s. Także nieprawdą jest to co piszesz, że gdyby nie było systemu to Milan nie zostałby w ogóle ukarany.
A co do sądu to, jak wielokrotnie już wspomniałem, jest praktycznie niemożliwe, zeby nie chciał znaleźć dowodów przeciwko MIlanowi. Bardziej prawdopodobne jest to, że wykazywał w tej sferze dużą nadgorliwość. Ja w kazdym bądź razie stoję na stanowisku, ze Milan nigdy nie stworzył systemu mającego kierować wynikami meczów we włoskiej lidze ci cieszę się ,że trybunał podzielił moje zdanie.
- paku
- Juventino
Ja natomiast stoje na stanowisku ze Juventus tez nie miał takiego systemu, tylko ze sąd nie podziela mojego zdaniaMarco7 pisze:Do paku

I troche dziwny ten sąd był, prawnicy Juventusu nie mieli prawa głosu, nie mogli udowodnic sądowi ze Juventus jest czysty, porpstu cyrk...
Moze apelacje cos dadzą, moze oddadza pare pkt które są na wage złota.
Jak Ty nam życzysz szybkiego powrotu do Serie A, to ja mam małą prośbe

:twisted:
- ostry
- Milanista
To chyba nie do konca tak. Milan zostal ukarany nie za istnienie jakiegokolwiek systemu tylko za kontakty z sedziami. System byc moze i byl, moze go nie bylo, nie wiem, i sedziowie tego tez widocznie nie wiedzieli bo gdyby wiedzieli to Milan dostalby wieksza kare.paku pisze: Ale jakby nie istniał to Milan by nie został ukarany.
Paranoja to ja bym nazwal Twoja wypowiedz. Nikt z milanistow nie twierdzi ze Milan nie bral w niczym udzialu, skoro sad wskazal ze Milan jest winny czegos tam to tak jest i ja temu nie przecze, a to ze sad to pajace bo nie sprawdzili sytuacji i nie przewidzieli ze Milan znajdzie luke prawna na gre w pucharach to niczyja procz ich samych winaPilekww pisze:Nie no Milan wogle może tak naparwde nie barł udzuiału w tym zamieszaniu sa całkowicie niewinni co jeszcze moze im przyznać pucgar LM bo Dudek nie tańczył po włosku. Paranoja.

Jesli po odwolaniach sad sportowy zmieni wyrok to bedzie znaczylo ze w minionym procesie nie wszystko bylo tak jak powinno.
Jak jestes tak sfrustrowany to moze daj sobie spokoj z kibicowaniem bo to sie na Twoim zdrowiu odbije.
>>>>>>>ACM<<<<<<<
>>>>>>>>U2<<<<<<<<
>>>>>>>>U2<<<<<<<<
- Infob
- Juventino
chciałbym się włączyć i powiedzieć, że pierwsi goście którzy tak pojechali po autorze tego posta to kompletni IDIOCI. jak ci się nie podoba, nie chcesz, nie rozumiesz - to nara, zajmij się swoimi sprawami bałwanie.
a co do wyroku, zastanawiało mnie, dlaczego akurat tyle punktów odjeli milanowi? dlaczego takie akurat rozwiązanie? nie chce mi się juz wnikać, ale teraz już rozumiem. patrzcie jak się ładnie wszystko zamknęło.
niestety milan się ladnie przygotował do tej afery. wyjdą praktycznie bez szwanku. nie stracą pieniędzy. a przecież mataczyli, i nie ważne że udowodniono im niewiele...brawo berlusconi.
a juve? kibice stracili. klub znika. piłkarze odejdą. trofea odebrane. -30 pkt czyli dwa sezony najmniej w b.
a ci co zawinili najbardziej - np moggi - 5 lat pozbawienia pracy w temacie. wow!! ale kara!! nigdy się nie podniesie z tego...a galiani dostał rok zawieszenia. pięc razy mniej niż moggi. dlaczego więc juve dostaje baty 100 krotnie większe niż milan? nie widzicie dysproporcji? skoro galiani dostał rok, to jednak cos tam milan miał na sumieniu, tak?
milan dostał - 15 pkt, to max dla juve powinno być serie b, bez ujemnych punktów i odebrania trofeów. tak proporcjonalnie do działaczy patrząc
to wszystko to farsa...
ps. do kibiców lecha których jest tu wielu. mam nadzieję że będziecie konsekwentni, i skoro zamierzacie uznawać trofea juventusu, mimo że zostały odebrane, to podobnie zrobicie w sprawie naszego mistrza z 93 roku. bo to mistrzostwo jest nasze, nie wasze.
a co do wyroku, zastanawiało mnie, dlaczego akurat tyle punktów odjeli milanowi? dlaczego takie akurat rozwiązanie? nie chce mi się juz wnikać, ale teraz już rozumiem. patrzcie jak się ładnie wszystko zamknęło.
niestety milan się ladnie przygotował do tej afery. wyjdą praktycznie bez szwanku. nie stracą pieniędzy. a przecież mataczyli, i nie ważne że udowodniono im niewiele...brawo berlusconi.
a juve? kibice stracili. klub znika. piłkarze odejdą. trofea odebrane. -30 pkt czyli dwa sezony najmniej w b.
a ci co zawinili najbardziej - np moggi - 5 lat pozbawienia pracy w temacie. wow!! ale kara!! nigdy się nie podniesie z tego...a galiani dostał rok zawieszenia. pięc razy mniej niż moggi. dlaczego więc juve dostaje baty 100 krotnie większe niż milan? nie widzicie dysproporcji? skoro galiani dostał rok, to jednak cos tam milan miał na sumieniu, tak?
milan dostał - 15 pkt, to max dla juve powinno być serie b, bez ujemnych punktów i odebrania trofeów. tak proporcjonalnie do działaczy patrząc
to wszystko to farsa...
ps. do kibiców lecha których jest tu wielu. mam nadzieję że będziecie konsekwentni, i skoro zamierzacie uznawać trofea juventusu, mimo że zostały odebrane, to podobnie zrobicie w sprawie naszego mistrza z 93 roku. bo to mistrzostwo jest nasze, nie wasze.
- Pirlo
- Juventino
A co do tego ma BerlusconiInfob pisze:niestety milan się ladnie przygotował do tej afery. wyjdą praktycznie bez szwanku. nie stracą pieniędzy. a przecież mataczyli, i nie ważne że udowodniono im niewiele...brawo berlusconi..

Nie dramatyzuj...Infob pisze:a juve? kibice stracili. klub znika. piłkarze odejdą. trofea odebrane. -30 pkt czyli dwa sezony najmniej w b. .

Ty tego nierozumiesz czy niechcesz zrozumiecInfob pisze: dlaczego więc juve dostaje baty 100 krotnie większe niż milan? nie widzicie dysproporcji?

A co do tych pucharów to co nas obchodzi Milan

- Infob
- Juventino
takie jest moje zdanie, nie pouczaj mnie.Cris pisze:A co do tego ma BerlusconiInfob pisze:niestety milan się ladnie przygotował do tej afery. wyjdą praktycznie bez szwanku. nie stracą pieniędzy. a przecież mataczyli, i nie ważne że udowodniono im niewiele...brawo berlusconi....przypomne ci tylko ze on byl przeciwny tak szybkiemu procesowi...
Nie dramatyzuj...Infob pisze:a juve? kibice stracili. klub znika. piłkarze odejdą. trofea odebrane. -30 pkt czyli dwa sezony najmniej w b. .![]()
Ty tego nierozumiesz czy niechcesz zrozumiecInfob pisze: dlaczego więc juve dostaje baty 100 krotnie większe niż milan? nie widzicie dysproporcji?Wyrok jest taki bo rzekoma wina Juve jest wieksza niz Milanu...
A co do tych pucharów to co nas obchodzi MilanMamy teraz duzo wiecej wiekszych zmartwien...a jezeli oni znalezli prawo które da im mozliwosc gry w pucharze UEFA to niech sobie grają... baa niech go nawet wygraja :!: ..tym wieksza bedzie moja radosc i satysfakcja gdy za rok wrócimy do serie A i skopiemy im tyłki 8)
- ostry
- Milanista
Jesli nie wiesz to brak mozliwosci gry w LM powoduje ze klub traci sporo pieniedzy, tym bardziej klub taki jak Milan, ktory od kilku lat regularnie osiaga przynajmniej cwiercfinal tych rozgrywek.Infob pisze:niestety milan się ladnie przygotował do tej afery. wyjdą praktycznie bez szwanku. nie stracą pieniędzy.
Policzmy:Infob pisze:dlaczego więc juve dostaje baty 100 krotnie większe niż milan? nie widzicie dysproporcji? skoro galiani dostał rok, to jednak cos tam milan miał na sumieniu, tak?
I przypadek:
-15*100 = -15000pkt.
Blad obliczeniowy ktory popelniles nie miesci sie w zadnych dopuszczalnych granicach.
II przypadek:
Przyjmujac ze degradacja do drugiej ligi to -91pkt (bo tyle mial Juventus na koniec tego sezonu) to wychodziloby ze Juve odjedo 121pkt wiec okolo 8x wiecej niz Milanowi czyli i tak bardzo daleko od Twoich 100.
Ale tak nie mozemy przyjac bo:
III przypadek:
Milanowi odjeto az 59pkt (44 za poprzedni sezon i 15 z przyszly) wiec to tylko ok 2x mniej niz 121 ktore odjeto Juventusowi.
Jesli odjeto by 5x (taki stosunek kar Moggiego i Gallianiego) wiecej punktow Juve to mieliby -295 pkt, odejmijmy od tego 91 z tego sezonu pozostaje 204pkt. Z taka strata w serie B Juve po roku gry zapewne spadloby do serie C i problem bylby jeszcze wiekszy.
Mam nadzieje ze na tyle prosto Ci to wytlumaczylem ze zrozumiesz. Polecam na przyszlosc poduczyc sie podstawowych dzialan matematycznych bo jesli matura przed Toba to nawet Giertych ze swoimi genialnymi pomyslami Ci nie pomoze
Tak wlasnie byloby gdyby jak sam napisales "tak proporcjonalnie do działaczy patrząc"
Masz racje, szczegolnie te Twoje obliczenia to farsaInfob pisze:to wszystko to farsa...
:rotfl:
PS. Wszelkie obliczenia sa tylko przyblizone
>>>>>>>ACM<<<<<<<
>>>>>>>>U2<<<<<<<<
>>>>>>>>U2<<<<<<<<
- klsmkr
- Interista
Gdzie niby pada stwierdzenie "mamy wygrac" i w jaki sposob mozna udowodnic, ze Merk mial gwizdac pod nas?wojti-s pisze:W całej sprawie dziwi mnie brak obecności Interu Mediolan. To przecież jedyny klub, któremu można na podstawie rozmów udowodnić, że chciał by sędzia gwizdał pod nich ( chodzi o mecz z Valencią w LM, który Nerazzuri wygrali 5-1, sędziował Merk => padło stwierdzenie : mamy wygrać... ). Cała ta sprawa jakoś przycichła i szybko została zamknięta przez UEFA.
- milanista27
- Milanista
railis pisze:I jednak widać jak się myśli piętą a nie głową. Ja nic nie mam do milanistów, dla mnie mogą się odwoływać nawet do krainy OZ. Nie obchodzi mnie to za bardzo, ale to, co napisałeś to jest zwykły bezsens. Skąd wiesz, że Juventus kupował mecze. Jak zapewne wiesz (albo i nie) uzasadnienie wyroku odnosi się do "nielojalności sportowej", a nie "przestępstwa sportowego" a to jest spora różnica. Nie będę ci tego perswadował, bo pewnie mówię do ściany. A swoją drogą to się ciesz z takiego stanu SerieA. Dopóki Juve grało w pierwszej lidze mogliście tylko powąchać jego plecy, a teraz sobie będziecie królować. Teraz widzisz jednak, że sądownictwo się nie dopatrzyło żadnego kupowania meczy, czyli "przestępstwa sportowego", ale wybieraniu sędziów, czyli "nielojalności sportowej". Jesteśmy w SerieB, ale będziemy walczyć o zmniejszenie kary tak jak wy i w pełni mamy do tego prawo, a że się będziecie pluć to już wasza sprawa.
A tak żeby nie było offtopic.
Dla mnie milan jak sobie wywalczy to może sobie grać w CL. To będzie świadczyło tylko o charakterze klubu i umiejętnościach. Wiem, że zarząd Juve nie będzie stał w miejscu, dlatego również nie mam za złe Milanowi. Wkurzają mnie Juventini, którzy się zasłaniają ciągle tym Berlusconim. Nie wiem dokładnie, w jakich aferach brał udział, dlatego nie snuję chorych teorii (jak niektórzy). Wyrok już zapadł i trzeba się z tym pogodzić, a nie szukać dziury w całym. Teraz można się odwoływać, a takie prawo jest każdemu dane. Trzeba je odpowiednio wykorzystać, a jaka decyzja zapadnie to taką trzeba uznać, a nie rzucać się na inne kluby, że to ich wina.
No dobra może to nie jest wg Ciebie kupowanie meczów ale jak to nazwać kiedy obiecuje się rzeczy materialne za przyznanie sędziów sprzyjających Juve? "dar dla powodzian" czy może coś w stylu "Polskiego Czerwonego Krzyża" bo nie wiem jak to nazwać jak nie kupowaniem meczy, bo fakt to osobiście sędziów może nie kupowali (chociaż kto tam Moggiego wie) ale kto może wiedzić co obiecywał sędziom gościu który ich przyznawał do meczów Juve, a na boisku było widać jak na dłoni że gwizdają pod Juve a widziałem wszystkie skróty z meczów Juve i to co sędziowie wyprawiali to było nie do pomyślenia. Za to powinni dostać dożywotni zakaz sędziowania.
Jakby Juve skazali za przestępstwo sportowe to o Serie B mogliby tylko marzyć a polecieliby pewnie znacznie niżej i przez 5 lat by się z tamtąd nie wygrzebali, wiec pozostaje sie Wam tylko cieszyć się z tego że na tym się skończyło. Pewnie po odwołaniu jeszcze złagodnieje kara dla Juve co juz całkiem będzie przekrętem. Nie dziwi mnie fakt że Milan był ostatnio w lidze za Juve bo sędziowie o to juz zadbali.
PoZdRo dla wszystkich Fanów MILANU i dla Fanów Juve którzy nie odwrócili sie od klubu mimo tego co się tam działo. To się nazywa miłość.
FORZA MILAN!!!
- wojti-s
- Juventino
Myśle, że by miał. Wkońcu jest jedną z najbogatszych osób we Włoszech ( o ile nie najbogatszą ). Co do obsady sędziów itd. wystarczy, że pogadałby z ministrem sprawiedliwości. A dowodem na to jest fakt, iż Silvio jeszcze za kratkami nie jest ( obrazuje to, że nadal ma wpływy ). Jaki miałby w tym interesMarco7 pisze:Nawet gdyby Berlusconi był papieżem to ani nam, ani Wam by to nic nie pomogło. Dobór prokuratorów i sędziów był taki, że Silvio nie miałby szans użyć swoich wpływówwojti-s pisze:Gdyby Berlusconi był premierem to Milan grałby w Lidze Mistrzów zaś Juventus ( może i pozbawiony możliwości występów na europejskich arenach) ale grałby w Serie A.

Marco7 pisze:Od początku procesu było wiadome, że zarzuty wobec Juve są znaznie poważniejsze, że Serie B jest dla Milanu karą maksymalną, a dla Juventusu minimalną (maksymalną była Serie c2). Szansa na to by po wyrokach oba kluby grały w tej samej lidze były niezwykle nikłe. Nadal więc nie rozumiem zaskoczenia i oburzenia.wojti-s pisze:Odnośnie całej sprawy. Wydaje mi się, że niektórych kibiców nie boli fakt, iż Milan został w Serie A ale fakt, że Milan zostal a Juventus poleciał.
Gdyby sytuacja była odwrotna i to Milan byłby na miejscu juve to byś zrozumiał. Tak samo was bolało, iż w totonero my nie polecieliśmy do B a wy tak. Poprostu tak to jest kiedy chodzi o dwa kluby najbardziej utytułowane w kraju. Tifosi chcą żeby ich klub był najlepszy a jak lecieć na dno to we dwójke bo to zawsze raźniej
Co do słowa "kwota" to się zgadzamMarco7 pisze:Punkty karne to nie waluta więc 30 pkt karnych to raczej nie kwotawojti-s pisze:Może i sam wyrok jest dosyć dziwny ( 30ptk ujemne to ogromna kwota, już nie chodzi o sam Juventus ale pierwszy raz słysze o tak gigantycznej karze punktowej dla zespołu...Nietypowy wyrok, bo i sytuacja nietypowa. Niecodziennie sądzi się kluby za praktycznie ręczne sterowanie czołową europejską ligą.
Co do sterowania czołową europejską liga to się nie zgodzę. Bo ukarane zostały 4 zespoły, wszystkie za złamanie artykułu 1. Więc nie za sterowanie ligą. Poza tym trudno wyobrazić sobie sterowanie ligą we czwórke( przecież wszyscy chcą wygrać ). Gdyby zaś sterował tylko Juventus to za co w takim razie wyroki dla pozostałych 3 ekip

Patrząc na Polske to 30ptk ujemnych to chyba jakaś abstrakcja wogóle :lol:
Ja bym jednak sobie głowę zaprzątnał. Hasłem tego procesu było coś na wzór: Oczyśćmy Calcio. Dlatego jak sprzątamy to wszystko a nie tylko kurze wycieramy.Marco7 pisze:Nie wiem czemu nie wytoczono procesu. Może przez to, że śledztwo prowadził Interista, a może po prostu dlatego, ze nie było absolutnie dowodów i Inter był czysty. To już nie jest problem mój ani Milanu więc nie będę zaprzątał sobie nim głowy.wojti-s pisze:W całej sprawie dziwi mnie brak obecności Interu Mediolan. To przecież jedyny klub, któremu można na podstawie rozmów udowodnić, że chciał by sędzia gwizdał pod nich ( chodzi o mecz z Valencią w LM, który Nerazzuri wygrali 5-1, sędziował Merk => padło stwierdzenie : mamy wygrać... ). Cała ta sprawa jakoś przycichła i szybko została zamknięta przez UEFA.
Działacze Interu informacje o tym, który z sędziów będzie prowadził mecz w Lidze Mistrzów, otrzymywali z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, a według przepisów UEFA, powinni znać na 48 godzin przez spotkaniem.
Dowodem są nagrania rozmów telefonicznych. We wrześniu 2004 roku Giacinto Facchetti, prezydent Interu, dowiedział się tak na przykład, że mecz z Valencia będzie prowadził Szwajcar Urs Meier, a spotkanie z Anderlechtem Grek Kyros Vassaras.
"Postarałem się, by na ten mecz dali Meiera, bo będzie on dla was najważniejszy. Wybrałem go, dlatego, że jest bardzo uległym sędzią" - miał powiedzieć w rozmowie telefonicznej Pairetto do Facchetiego.
Mecz odbył się 20 października 2004 roku, a Inter wygrał 5:1
Po przeczytaniu tych rewelacji byłem niemalże pewny, iż Inter też będzie umoczony. Jednak następnego dnia po publikacjach we włoskiej prasie temat nagle zniknał ( podczas gdy sprawa Juve i Milanu były wałkowane cały czas). A fakt, iż mowa o włoskiej prasie jeszcze bardziej mnie zastanawiał... Wkońcu tak jak jest afera to i cały rok mogą o niej pisać

Prosze. Wkleje kilka info.Marco7 pisze:Chodziło Ci zapewne o Meaniego. Tu nie chodziło tylko o to, ze u Was siedzieli w tym po uszy najważniejsi działacze, a u nas szeregowy pracownik. Podstawą do surowszego wyroku była przede wszystkim skala popełnionych nadużyć, liczba sterowanych meczy, brutalność działania itd.wojti-s pisze: Można powiedzieć, że zrobili z Mazzini'ego kozła ofiarnego ( ale sie zrymowało).
A z Meaniego nikt kozła ofiarnego nie robił, bo on sam z własnej inicjatywy rozpoczął kontaktowanie się z sędziami liniowymi.
Racja, pomylił mi się z Meanim. Jednak wynikła ona z tego, że nie widziałem nazwiska waszego działacza na liście kar. Ile on dostał ( bo chyba nie puścili go z pustymi rękoma :shock:
Musisz wiedzieć więcej niż sąd i prokuratorzy. Jakie były te dowody na istnienie konkurencyjnego systemu? Bo ja tak zdala od Włoch siedzę i przez to mało wiem. Z chęcią się dowiem czegoś konkretnego od dobrze poinformowanej osoby.wojti-s pisze: No a GallianiPrzecież to czołowy działacz Milanu i całej federacji. On to dopiero ma znajomości... No a jednak mimo dowodów na istnienie układu będącego konkurencją otrzymał zupełnie inne kary.
Jak to czytałem przypomniała mi się taka stara polska komedia i ten tekst: "Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie" :rotfl:wojti-s pisze:Dlatego najbardziej mnie boli taka rozbieżność kar. Albo Milan gra w A i ma 20ptk straty a reszta gra w B z max 10 albo sądzimy jeszcze raz.
Rozumiem, że będziemy sądzić tak długo i tyle razy, aż nie padną te "wyznaczone" przez Ciebie wyniki?
dwa akapity wyżej znajdziesz moją prośbę o podzielenie się swoją wiedzą na ten temat.wojti-s pisze:Poza tym można zobaczyć, że Galliani dostał najmniejszy wyrok. A to on utworzył drugi system ( czy Lotito albo Della Valle uczynili coś podobnegonie... )
Agencja ANSA poinformowała, że pod koniec zeszłego tygodnia Prokuratura w Rzymie przekazała Prokuraturze w Neapolu zapisy podsłuchanych rozmów telefonicznych, które mogą dowodzić, że wokół Adriano Gallianiego powstał lub powstawał system podobny do tego, który stworzył Luciano Moggi. Część obserwatorów uważa, że Galliani pozazdrościł Moggiemu i stworzył konkurencyjny system, by rządzić włoską piłką. Inni są zdania, że była to próba obrony przed wszechobecnymi wpływami byłego dyrektora generalnego Juventusu. Il Giornale pisze: ”Mając na uwadze zapisy podsłuchanych rozmów telefonicznych, jest ogromna różnica w odpowiedzialności między Juventusem, wielokrotnie zamieszanym bezpośrednio i przedmiotowo za sprawą swoich najważniejszych działaczy, a innymi klubami, które próbowały utrzymać się przy życiu, stojąc nad skrajem przepaści. Wyrafinowana taktyka: najpierw wpędzam cię w kłopoty, a potem zmuszam cię do proszenia o pomoc. Przed sędziami staje zadanie wyjaśnienia tego szybko i sprawiedliwie.” Przeciwnego zdania jest La Repubblica, według której wszystkie kluby ponoszą jednakową odpowiedzialność: Juventus za Moggiego kierującego sędziami, Milan za niebezpieczny kontrsystem, Fiorentina za pochylanie głowy przez Della Valle przed Moggim, a Lazio za kontakty Lotito z Bergamo.
A nastepnie ( proponuje zwrócić szczególną uwagę na ostatni akapit )
Dzień po meczu Juventus-Reggina (1-0, Del Piero) Domenico Messina, który prowadził to spotkanie, dzwoni do Meaniego i rozmawiają o Triadzie:
Meani: Oni jak zwykle nie przyszli cię pożegnać.
Messina: Nie, tym razem przyszli.
Meani: Przyszli?
Messina: Tym razem tak. Wygrali i - z wielką klasą - przyszli. Kiedy przegrywają, nie przychodzą.
Meani: Cała Triada w komplecie?
Messina: Nie, tylko dwaj. Bettega nie przyszedł.
Meani: Ach tak, oni dwaj. Dwa kundle.
Messina: O tak, tak.
Meani: Ech, bydlaki.
Messina: Zwykłe kundle.
Meani: Ech, są straszni.
Messina: Ech, są odrażający, wiesz, co chcę powiedzieć. Galliani też ma władzę, ale nie jest tak odrażający.
Skoro jest to fragment przechwyconej rozmowy tzn że coś w tym jest.
Jakby nie patrzeć kara dla Moggiego i Giraudo jest stanowczo za mała ( ja bym ich zawisil dożywotnio). Co do Gallianiego jak pokazuje ta rozmowa chociażby, aniołkiem nigdy nie był ( a dostało mu sie tylko rok

Póki co osądzili raz i padły wyniki zaprezentowane przez La Gazzetta przed rozpoczęciem ogłaszania wyroku. To również nasuwa pewne wątpliwości...Marco7 pisze:Jak to czytałem przypomniała mi się taka stara polska komedia i ten tekst: "Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie" :rotfl:wojti-s pisze:Dlatego najbardziej mnie boli taka rozbieżność kar. Albo Milan gra w A i ma 20ptk straty a reszta gra w B z max 10 albo sądzimy jeszcze raz.
Chodzi mi o to żeby wszyscy byli sądzeni tak samo. A mam wrażenie, że to nie jest jak równy z równym. W moim odczuciu Viola zrobiła mniej niż Milan , Lazio chyba też. A jednak to wy gracie w Serie A zaś fiołki i biancocelesti w Serie B.
Ale każdy ma inne odczucia
Wydaje mi się, że po apelacjach wszystko będzie wyglądało kropla w krople jak to zaprezentowała La Gazzetta dello Sport... Oczywiście z punktu widzenia Juve byłoby to dobre ( wkońcu pomiędzy 20ptk a 30 ujemnych na starcie różnica spora) jednak bałbym się, iż wyroki zapadły pod dyktando opinii publicznej...Marco7 pisze:Tu się zgodzę. Nie spodziewałem się, ze dostaniecie aż -30 pkt. Pocieszę Cię, że po apelacji najprawdopodobniej choć trochę Wam tę liczbę zlikwidują. Dla Milanu mam nadzieję, że dopuszczą nas co najmniej do pucharu UEFA i że zmniejszą nam też tą karę na przyszły sezon o kilka punktów. Wtedy walka o Scudetto z Interem będzie otwarta.wojti-s pisze:Podsumowując; nie chcę żeby mnie ktoś źle zrozumiał. Uważam, że Juventus zasłużyl sobie na karę. Jednak 30ptk uważam za przegięcie.
Jestem ciekaw czy Palermo przewiduje jakieś wzmocnienia w związku z występami w LM. Jeśli tak to walka o Scudetto zapowiadała się będzie bardzo ciekawieMarco7 pisze:
Tu się zgodzę. Nie spodziewałem się, ze dostaniecie aż -30 pkt. Pocieszę Cię, że po apelacji najprawdopodobniej choć trochę Wam tę liczbę zlikwidują. Dla Milanu mam nadzieję, że dopuszczą nas co najmniej do pucharu UEFA i że zmniejszą nam też tą karę na przyszły sezon o kilka punktów. Wtedy walka o Scudetto z Interem będzie otwarta.wojti-s pisze:Podsumowując; nie chcę żeby mnie ktoś źle zrozumiał. Uważam, że Juventus zasłużyl sobie na karę. Jednak 30ptk uważam za przegięcie.

Owszem. Jednak moim zdaniem kara powinna być przede wszystkim wymierzona w osoby które tak kombinowały. Czy ktoś Moggiemu kazał tak robićMarco7 pisze:wojti-s pisze: Moim zdaniem kary dla klubów powinny być ALE stanowcze lżejsze. Jeżeli już kluby mają spać to niech spadną ale bez ujemnych ptk a jak zostac w Serie A to niech mają te 10 na minusie. Bo prawda jest taka, że powinni się dobrać do tyłka tym co namieszali : Moggiegmu, Giraudo czy Gallianiemu.Kary muszą być surowe, żeby na przyszłość nikomu nie przyszło do głowy rozgrywać meczy nie na boisku, ale przy zielonym stoliku. Oczywiste jest, że jako kibice skazanych drużyn chcielibyśmy, aby kary były jak najłagodniejsze, ale obiektywnie patrząc sytuacja wygląda tak jak napisałem w pierwszym zdaniu.wojti-s pisze:Kary powinny uderzyć bardziej w osoby a niżeli kluby. Stało się jednak inaczej...
To Juventus czerpał korzyści nie Moggi, Milan a nie Meani czy Galliani, itd. więc karę również powinny ponieść te kluby. A co do działaczy to też ponieśli karę, a Waszych czeka jeszcze najprawdopodobniej oskarżenie w sądach państwowych i prawdopodobnie odsiadka.

Dlaczego to osoby powinny ponieść kare przede wszystkim

Troszke mnie to dziwi. Osobiście nie chciałbym by osoba zamieszana w taką aferę wróciła spowrotem do klubu. Moggi też budował potęgę Juve ( wkońcu troche tych Scudetto za jego czasów było ) a za nic bym nie chciał żeby wrócił. Uważam, iż nastał moment w Juve by wymienić stare twarze na nowe ( nawiazujac do naszego kraju chciałbym by podobnie stało się w polityceMarco7 pisze: W federacji stanowisk pewnie już zajmować nie będzie, ale mam nadzieję, ze wróci do Milanu. Budował potęgę tego klubu z Berlusconim przez 20 lat i za to ma u mnie dozgonną wdzięczność. Jego miejsce jest w Milanie.
Marco7 pisze:Życzę tego Wam wszystkim.wojti-s pisze:Cóż, mimo wszystko wierze, że Juventus szybko powróci do Serie A wraz z Violą i Lazio.
Dzięki

Marco7 pisze:pomarzyć dobra rzeczwojti-s pisze:Marzy mi sie Scudetto dla Palermo
Czasami marzenia sie spełniają
Pozostaje czekac na apelacje i byś optymistą. W całej tej aferze dostrzegam pewne plusy jeśli chodzi o Juventus. Nie ma już Capello, zmienił się zarząd. Jeszcze troche i nasz zarząd będzie młodszy od piłkarzy Milanu