Uwaga!! Kontrole!!

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
stefan590

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2006, 21:47

Witam wszystkich

Uważajcie tam u siebie, ponieważ w moim mieście, to jest w Lądku Zdroju, policja robi naloty w sprawie piractwa komputerowego. Już od ponad tygodnia tak robią, 8 osób już zwineli. Ja sobie to trochę olałem i niestety dzisiaj byli u mnie:/. Przyszli z nakazem, wydanym na podstawie tego, że ponad rok temu zamawiałem gry na Play Station 2. Jako, że trafiłem na dosyć wporządku policjanta, kompa nie sprawdził, zabrał tylko płyty(69sztuk). Połowę mojej "kolekcji" udało mi się ocalić, ponieważ jak mówiłem rewizja była "luźna", to czego nie było widać ocalało.

Rozmawiałem ze znajomym policjantem, z innego miasta. Mówił, że co roku policja dostaje określone fundusze na walkę z piractwem, i że takie naloty mogą być przeprowadzane w całej Polsce. A może to program wyborczy PIS się realizuje? Ta ich walka z przestępczością?:?

Prawo karne zmieniło się i teraz nie można nawet posiadac "piratów".

Ostrzegam Was, uważajcie. Nie olewajcie tego, jeżeli usłyszyscie że znajomy miał kontrolę. Jeżeli w ciągu kilku lat zamawialiście gry/programy od piratów, zalecam szczególną ostrożność. Do kumpla przyszli, bo zamawiał gry 2,5roku temu:/

P.S. Policjant powiedział, żeby uważał, jeżeli mam internet, ponieważ namierzają ludzi przez neta i potem sprawdzają programy, w formie kontroli. Można ustalić czy masz oryginalne oprogramowania przez internet?

P.S. Nigdy nie handlowałem piratami!
Ostatnio zmieniony 27 maja 2006, 09:42 przez stefan590, łącznie zmieniany 1 raz.

Apollo_83

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2006, 22:06

Ja również ostrzegam. Na tygodniu "psy" były u mojego kolegi pod tym samym pretkestem i zabrali mu kompa oraz wszystkie płyty. Nie wiem na jakiej zasadzie wybierają uzytkowników ale trzeba uważać. Dodam tylko, że on nie handlował plytami ani nic w tym stylu miał je dla własnego użytku.

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 maja 2006, 22:38

Kiepsko, powiem szczerze, ze zamawiam od czasu od czasu oryginalne gry(z play.com glownie). Mieszkam jednak na wsi i moze takie naloty mnie ominał?

juverm

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2006, 22:53

Jeśli macie same piraty :prochno: to nie wypowiadajcie się nawet na tym forum (w tym temacie) :P. Specjaliści z PiS'u przeszukują dogłębnie cały internet i trafiają nawet na forum takie jak te 8) . A tak szzeże to po co mi 7 gb limitu :?: Na nic innego jak ściąganie, prawda :?: :wink: Znaczy ja mam oczywiście same oryginały, żeby nie było :prochno:

Obrazek
stefan590

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 maja 2006, 09:44

Lord_ Juve pisze:Kiepsko, powiem szczerze, ze zamawiam od czasu od czasu oryginalne gry(z play.com glownie). Mieszkam jednak na wsi i moze takie naloty mnie ominał?
Jak zamawiałeś oryginały nie masz się czego bać. Jezeli masz w domu jakies pirackie płyty, to możesz się obawiać.

Sam mieszkam w małym miasteczku(7tys), a mnie nalot nie ominął.

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 maja 2006, 11:16

W moich okolicach, tzn. w okolicach Gliwic (na Śląsku jakby ktos nie wiedzial) przez pewien czas tez bylo glosno o tego typu kontrolach. Niektorzy koledzy to nawet swoje kompy, czy wszystkie plyty zawozili gdzies do babci na strych, zeby w razie czego policja ich nie zauwazyla :prochno: Ja osobiscie moge sie przyznac, ze oryginaly stanowia moze z 10% mojej kolekcji plyt z grami, programami itp. Czy sie boje :?: Powiem szczerze, ze jak zapukaja do mnie panowie policjanci i pokaza nakaz przeszukania mieszkania to wtedy chyba bede sie bal. Oczywistym jest, ze nie chcialbym stracic kompa czy chocby samych plyt- najbardziej tych zwiazanych z Juve :roll:
Z jednej strony trzeba u nas zwalczac piractwo, ktore jest w naprawde gigantycznej skali... ale czy nie lepiej zrobic to poprzez np. obnizenie cen gier, programow, muzyki itd. na CD :doh:

milanistka

Milanistka
Milanistka

Nieprzeczytany post 28 maja 2006, 13:17

A mnie od jakiegoś miesiąca za każdym razem jak włączam kompa wyświetla się taki bonus :whistle: :
http://img98.imageshack.us/my.php?image=lol1zw.png

Wie ktoś może jak to usunąć ? :think:

Milaniści - jesteśmy elitą, nie tłumem !
jt10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 maja 2006, 15:07

zacznę może od Milanistki:
http://forum.cdrinfo.pl/off-topic/54753 ... ate-9.html
poczytaj sobie tu (zacznij od postu 134) i zwróć uwagę na goscia "mondeo" -> powinno Ci zadziałać :-D

a co do tematu: niech policja zajmie się lepiej zwalczaniem innego rodzaju przestępstw (nie tak dawno w nocy sąsiadowi zwinęli samochód spod mojego okna!!) skończyło się oczywiście umorzeniem z powodu niewykrycia sprawcy :angry: Policja ma pole do popisu w takich sytuacjach, aby wykazać się swoimi umiejętnościami. Bo w naszym pięknym kraju każdy głupi potrafi wejść do czyjegoś domu i znaleźć coś nielegalnego w sytuacji, w której na palcach jednej ręki można policzyć osoby korzystające tylko i wyłącznie z legalnego oprogramowania np w małych miasteczkach! Albo niech zwalczą zarazę w polskim sporcie - chuligaństwo, bo ważniejsze jest ludzkie zdrowie czy nawet życie od pieniędzy straconych przez np Microsoft (co prawda ogromnych pieniędzy, ale w skali zysków generowanych przez firmę to tylko kropelka w morzu...)
pozdrawiam

P.S. No proszę jak to wszyscy szybciutko koleżance Milanistce udzielają odpowiedzi :-D ciekawe dlaczego? :think: :-D
Ostatnio zmieniony 28 maja 2006, 15:20 przez jt10, łącznie zmieniany 1 raz.

juverm

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 maja 2006, 15:07

milanistka pisze:A mnie od jakiegoś miesiąca za każdym razem jak włączam kompa wyświetla się taki bonus :whistle: :

:doh: :lol: Na moje oko musisz zainstalować sobie oryginał, bo będziesz miała najazd policji :prochno: . Albo możesz jeszcze spróbować sformatować dysk, ale wszystkie partycje.

Obrazek
Michael900

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 maja 2006, 15:09

milanistka pisze:A mnie od jakiegoś miesiąca za każdym razem jak włączam kompa wyświetla się taki bonus :whistle: :

Mi się wydaje, że tu pomoże tylko format dysku.

Ultras

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy

Nieprzeczytany post 28 maja 2006, 15:16

Zrób formata i jak zainstalujesz nowego windowsa to wyłącz automatyczne aktualizacje. Miałem to samo ostatnio.

Umpa

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 28 maja 2006, 17:41

Ja na szczęście oryginalny system i większość niezbędnego oprogramowania dostaję za darmo od uczelni.

Jeśli chodzi o oprogramowanie to samo posiadanie piratów jest oczywiście karalne. Natomiast jeśli chodzi o muzykę(na pewno), oraz filmy(tego nie jestem na 100% pewien), sprawa wygląda zdecydowanie lepiej. Według polskiego prawa posiadacz nagrania, może stworzyć jego kopię i podzielić się nim z osobą "w relacji towarzyskiej", czyli de facto z każdym.

Nielegalne jest w tym przypadku wyłącznie czerpanie "korzyści majątkowych".
Po ludzku: nikt się nie może się czepiać ściągania empetrójek z netu(bez względu na prawa autorskie), czy też przegrania płyty z muzyką od znajomego.
A mnie od jakiegoś miesiąca za każdym razem jak włączam kompa wyświetla się taki bonus :

Wie ktoś może jak to usunąć ?
Poszukaj w necie "zedytowany" plik LegitCheckControl.dll i wgraj do c:\windows\system32
Linka do pliku nie podaję bo to niezgodne z regulaminem JP, ale znaleźć nietrudno.

stefan590

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 maja 2006, 18:29

Umpa pisze:
Jeśli chodzi o oprogramowanie to samo posiadanie piratów jest oczywiście karalne. Natomiast jeśli chodzi o muzykę(na pewno), oraz filmy(tego nie jestem na 100% pewien), sprawa wygląda zdecydowanie lepiej. Według polskiego prawa posiadacz nagrania, może stworzyć jego kopię i podzielić się nim z osobą "w relacji towarzyskiej", czyli de facto z każdym.

Nielegalne jest w tym przypadku wyłącznie czerpanie "korzyści majątkowych".
Po ludzku: nikt się nie może się czepiać ściągania empetrójek z netu(bez względu na prawa autorskie), czy też przegrania płyty z muzyką od znajomego.
Oj wcale nie...

Możesz ściągnąć MP3, odsłuchać, trzymać 24H na dysku i usunąć.

A możesz pożyczać ludzią będącym z Tobą w "relacjach towarzyskich" jeżeli posiadasz oryginał i kopiujesz ten oryginał :| Jeżeli ściągnełeś to z neta takie coś nie wchodzi w grę:/

Andryk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 maja 2006, 18:37

trzymanie muzyki na płytach w formacie mp3 to chyba nie jest karalne ?
ja tam sie brzydze rozprowadzaniem płyt ;/

stefan590

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 maja 2006, 18:47

Andrewtbg pisze:trzymanie muzyki na płytach w formacie mp3 to chyba nie jest karalne ?
ja tam sie brzydze rozprowadzaniem płyt ;/
Jeżeli MP3 nie są bez praw autorskich(z neta) to nie możesz ich trzymać na płycie... chyba, że usuniesz je po 24H

JA NIGDY NIE ROZPROWADZAŁEM PŁYT, A I TAK MNIE ZWINELI...

ODPOWIEDZ