Książki

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
*MaTeK*

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lutego 2006, 14:07

Obecnie czytam książkę Wojna pajęczej Królowej cz.3 "Potępienie" :D Moją ulubioną rasą w świecie fantasy są Mroczne Elfy, dlatego postanowiłem przeczytać o nich troche książek :D Przedstawie tutaj dwie pierwsze części Wojny Pajęczej Królowej.

Obrazek

Krążąc po niebezpiecznych dzielnicach nędzy Menzoberranzan, przebiegły czarodziej Pharaun Mizzrym musi rozwiązać pewną zagadkę. Pomaga mu w tym jego jedyny prawdziwy przyjaciel, fechmistrz Ryld Argith, który wkrótce uświadamia sobie, że największe potęgi w mieście nie zawahają się przed niczym, by im w tym przeszkodzić. Tymczasem wysoka kapłanka Quenthel Baenre walczy z atakującymi ją demonami nasyłanymi przez nieznanego wroga, zaś ambasador Faeryl Zuavirr dowiaduje się, że z niewiadomych powodów zwróciła się przeciwko niej sama matka opiekunka. A to może doprowadzić wyłącznie do jej upadku.
Podczas gdy cały otaczający ich świat ulega zmianom, czwórka bohaterów zmaga się z różnymi przeciwnikami. Jednak ich drogi zaprowadzą ich ku najbardziej przerażającemu odkryciu w długiej historii drowów i każą im wziąć udział w wyprawie mającej na celu ocalenie nie tylko Menzoberranzan, ale całej rasy mrocznych elfów przed
UPADKIEM
Rozpoczyna się Wojna Pajęczej Królowej.

Miasto wspaniałości i okrucieństwa, siedziba zabójczych szermierzy i diabolicznych nekromantów, najjaśniejszy klejnot ogromnego podziemnego świata zwanego Podmrokiem i największe osiągniecie ponurej rasy drowów. Menzoberranzan to miejsce, w którego sercu kryje się skaza, która grozi mu zagładą. Kiedy moc, która utrzymuje miasto przy życiu, zostaje odcięta od źródła, z otaczających miasto ciemności zaczynają napływać wrogowie. A czy drow może sobie wyobrazić większego wroga niż inny drow?

Pierwsza z epickiej serii sześciu powieści, inspirowanej słynnym cyklem zrodzonym w płodnej wyobraźni R.A. Salvatore i współtworzonej przez wyselekcjonowaną grupę najbardziej ekscytujących młodych pisarzy gatunku. Przyłącz się do nich, gdy uchylą rąbka najciekawszego świata fantasy, jaki kiedykolwiek stworzono, aby ukazać jego mroczne serce.

// Całkiem ciekawa książka, ale szczególnie polecam ją wszystkim, którzy lubią Drowy ;) Po przeczytaniu jej, możemy lepiej zrozumieć Mroczne Elfy i ich zachowanie.

~~~~~~

Obrazek

Quenthel Baenre ustępuje rangą wyłącznie matce opiekunce i jest najpotężniejszą kapłanką Lolth w Menzoberranzan. Kiedy Pajęcza Królowa milknie, Quenthel zostaje powierzone zadanie poprowadzenia wyprawy mrocznych elfów, która może ocalić Menzoberranzan, albo skazać je na wieczne potępienie. W towarzystwie czarodzieja Pharauna Mizzryma, fechmistrza Rylda Argitha, najemnika Valasa Hune i bezwzględnego draeglotha Jeggreda kapłanka wyrusza do kupieckiego miasta Ched Nasad, aby ustalić przyczynę milczenia Lolth.
Czy kara spotkała tylko Menzoberranzan? Czy może wszystkie drowy? Czy umilkła tylko Lolth, czy wszyscy bogowie?
Odpowiedzi na te pytania zdecydują o losie całej rasy drowów i przyszłości Podmroku. Jeśli potężne mroczne elfy osłabną, podziemny świat czeka
POWSTANIE
Wojna Pajęczej Królowej zatacza coraz szersze kręgi.

Starannie wybrana drużyna zaprawionych w bojach drowów rozpoczyna podróż przez zdradliwy Podmrok, który ogarnia wojenna zawierucha. Celem ich podróży jest kupieckie miasto Ched Nasad, brama do potężnego Menzoberranzan. Ich droga wiedzie przez samo jądro ciemności, zaś podziemny świat trzęsie się w posadach. Bowiem gdy fale uderzeniowe wojny domowej przejdą przez jego pełne pajęczyn jaskinie i drow zwróci się przeciwko drowowi, Ched Nasad będzie skazane na zagładę.

Druga z epickiej serii sześciu powieści zrodzonych z płodnej wyobraźni R.A. Salvatore?a i wybranej grupy najnowszych, najbardziej obiecujących pisarzy gatunku. Przyłącz się do nich, gdy rzucą nieco światła na najmroczniejsze zakamarki świata Forgotten Realms, wprawiając w popłoch kryjące się w nich pająki.

// Naprawde fajna książka :) Polecam ;)

~~~~~~

Obecnie czytam część 3, więc wypowiem się o niej, dopiero po przeczytaniu :)

Jasiek-x

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 lutego 2006, 14:43

Ostatnio "zauroczyła" mnie książka Kossakowskiej "Siewca Wiatru", może ktos z was czytał. Osobiście podoba mi się tam ciekawy obraz nieba i piekła, przedtsawienie poszczególnych postaci - aniołów, demonów, Boga czy nieistniejącego Antykreatora i jego sługi Siewcy Wiatru. Ciekawy jest tez opis tworzenia świata oraz historia głównego bohatera Daimon'a Frey'a, który zostaje Aniołem Zagłady. Wg mnie warto przeczytac tą książkę i pomimo, że może ona naruszać nieco postanowienia kościoła w tej sprawie, to na końcu czeka ciekawe wyjaśnienie, w sumie całkowicie niespodziewane, dlaczego dzieje sie tak a nie inaczej. Więcej nie mówie, lepiej samemu sprawdzić. Polecam.

Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lutego 2006, 21:04

Jak pisałem , po przeczytaniu ,,Operacji Talos " Wołoszańskiego miałem się zabrać za porządne Fantasy. Napaliłem się na ,,Cormyr" , ale Oskar polecił mi ,,Achaję" Andrzeja Ziemianskiego. Skusiłem się stwierdzając przy okazji , że nie będę musiał się martwić o jakość tłumaczenia :) . No więc kupiłem I tom , ponad 600 stron. Ale to tylko bardziej mnie zachęciło.
Po przeczytaniu i zaczęciu II tomu stwierdzam , że było warto zabierać się za ,,Achaję". Aczkolwiek fabuła i klimat nie wciągnęły mnie tak szybko jak np u Sapkowskiego. Tutaj wszystko wolno przychodziło . Może dlatego , że tak naprawdę śledzimy 3 teoretycznie odrębne historie . Z jednej strony Achaja , księżniczka , córka Wielkiego Księcia Królestwa Troy , która poprzez intrygi macochy zostaje wcielona do armii , poznaje smak prawdziwego życia w stworzonym przez Ziemiańskiego świecie , a to dopiero początek .
Z drugiej strony możemy poznać losy Zaana, 40 letniego pomocnika świątynnego , który całe zycie spędził na czytaniu ksiąg w bibliotekach świątynnych , oraz jego nowego kompana Siriusa , nieopierzonego młodzieńca , który wychował się wśród piratów a potem na galerach. Oboje postanawiają odmienić swój co jak co , ale raczej nędzny los .
No i w końcu zostajemy wciągnięci w intrygę Bogów , której głównym bohaterem i celem zarazem jest Meredith , zwykły szary czarownik chodzący od wsi do wsi i pomagający chłopom. Kto by pomyślał , że jego życie zmieni się całkowicie dzięki pewnemu ,,chłopcu z tobołkiem"... .

W książce nie ma podziału na tych ,,dobrych i złych ". Świat przedstawiony jest dosyć brutalnie i wulgarnie , ale to tylko dodaje smaku . Nie zabraknie dobrego humoru , nie raz oczy szkliły mi się ze śmiechu :) .
Polecam !

Andryk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 marca 2006, 11:22

ja obecnie czytam http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/394697 :) i jestem bardzo zadowolny z tej książki :) spełnia moje oczekiwania jak narazie ale niestety bede musiał odłożyć ja :) bo za pare dni dojdzie do mnie ksiązka "Kazimierz Wielki" j. Wyrozumskiego :)
nie ma co sie tu rozwodzić chłopaki :D

white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 marca 2006, 11:34

Yari pisze:Jak pisałem , po przeczytaniu ,,Operacji Talos " Wołoszańskiego miałem się zabrać za porządne Fantasy. Napaliłem się na ,,Cormyr" , ale Oskar polecił mi ,,Achaję" Andrzeja Ziemianskiego. Skusiłem się stwierdzając przy okazji , że nie będę musiał się martwić o jakość tłumaczenia :) . No więc kupiłem I tom , ponad 600 stron. Ale to tylko bardziej mnie zachęciło.
Wlasnie sie zabralem za trzeci tom (nareszcie!).Achaja ustepuje sadze Sapkowskiego ale jest na pewno porownywalna.Generalnie preferuje swiat fantasy przedstawiony oczami Sapkowskiego&Ziemianskiego niz ten Tolkiena(u J.R.R nie bohaterowie sa albo dobrzy albo zli).

Matek - moze sie wezme za ta Pajecza Krolowa..powiedz mi tylko czy jest to fantasy bardziej a`la Sapkowski czy basn a`la Tolkien?

Bartek(Juventino)

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 marca 2006, 16:17

Tez zabardzo nie lubie czytać, ale jedyne książki, które bardzo mi przypadły do gustu to z tematyki narkomani. Są to przeważnie książki o młodzieży, a ich bohaterami raczej są tylko dzieci starsze młodsze. W tych książkach jsą zawarte problemy miłości a tematyka jeszcze podgrzewa. Wszystkie z tematyki narkomani są moimi ulubionymi "Ćpun" "My dzieci z dworca ZOO" "Hera Moja Miłóść" jeszcze nie przeczytałem drugiej części, "Pamiętnik Narkomanki". Mam odrazu prośbe jak ktos również lubi tą tematyke lub czytał jakąs książke z tej tematyki a ja jej nie wymieniłem prosze napiście tytuł bardzo chętnie przeczytma kolejną :) pozdro dzięki z góry

Moonk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 25 marca 2006, 16:25

Ja obecnie czytam Ksiażke Matthew Pearl'ego pt. ,,Klub Dantego''
bardzo polecam...jestem dopiero w połowie(dopiero:P) i jestem nia zachwycony....
a tu troche informacji zeby przyblizyc co w trawi piszczy...

Niezwykła powieść kryminalna - uczta dla miłośników fabuł detektywistycznych i wyrafinowanych nawiązań literackich, porównywana z "Imieniem róży" Umberto Eco. Efektowna intryga i wyraziste postacie.
Boston, rok 1865. Niespodziewana seria brutalnych morderstw wstrząsa miastem. W tym samym czasie niewielkie grono akademików kończy prace nad pierwszym amerykańskim przekładem Boskiej Komedii Dantego i zamierza odsłonić Nowej Anglii niesamowite wizje zawarte w tym dziele. Przedsięwzięciu temu sprzeciwiają się miejscowe władze, dopatrujące się w papistowskich treściach włoskiego arcydzieła niebezpieczeństwa dla spokoju protestanckiego miasta. Narażeni na groźby i szykany z ich strony członkowie Klubu Dantego - poeci i profesorowie uniwersytetu: Henry Wodsworth Longfellow, Olivier Wendell Holmes, James Russell Lowell i ich wydawca James T. Fields - starają się utrzymać swą translatorską misję w tajemnicy. W tym samym czasie policyjne śledztwo utyka w ślepym zaułku, akademicy zaś niespodziewanie odkrywają, iż zabójstwa wystylizowano zgodnie z "piekielnymi wzorami", uwiecznionymi w dziele włoskiego poety. Zadaniem członków Klubu Dantego stanie się powstrzymanie zabójcy - Nicolas Rey, jedyny czarny policjant w Bostonie, wbrew policyjnym regułom podejmie z nimi współpracę. Morderca okaże się być bliżej niż można było pomyśleć.
Przygotuj się na mocne wrażenia, jeśli chcesz go poznać. "Matthew Pearl jest wschodzącą gwiazdą współczesnej literatury - błyskotliwy, pomysłowy, wszechstronnie utalentowany autor "- Dan Brown, autor Kodu Leonarda

źródło:
http://www.merlin.com.pl

kosiorekk

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 marca 2006, 23:02

Widzę, że *Matek* mamy podobny gust :wink:. Również czytam duzo książek z Forgotten realms, a R.A. Salvatore jest chyba moim ulubionym pisarzem :). Pisze świetne ciekawe i niebanalne ksiązki. Jak dla mnie prawdziwy artsyta :wink:.
Ja natomiast teraz odpoczywam trochę od fantasy i czytam "Brave New World" Aldous'a Huxley'a. Wczoraj dopiero zacząłem czytać i na początek 50 stron mam juz za sobą :). Trudno mi na razie coś o niej powiedzieć, więc muszę Wam wkleić jej treść z merlina :D.
Przedstawiona wizja przyszłego społeczeństwa, które osiągnęło stan całkowitego zorganizowania i zrealizowało ideał powszechnej szczęśliwości, jest wizją przerażającą. W roku 2541 (czyli w 632 roku nowej "ery Forda") obywatele Republiki Świata powstają w rezultacie sztucznego zapłodnienia i klonowania. Od niemowlęctwa poddawani są wszechstronnemu psychologicznemu i biologicznemu warunkowaniu - po to, by w wieku dojrzałym stać się cząstkami kastowej społeczności, złożonej z ludzkich automatów pozbawionych wyższych uczuć. Czy ten "nowy wspaniały świat", w którym dominują seks, prymitywne rozgrywki, narkotyk soma, jest tylko zrodzoną z wyobraźni pisarza fantasmagorią?...
Temat mało kiczowaty, nie powiem :wink:.

Marcin_FCJ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2006, 02:29

Gdzie mogę kupić "Ojca Chrzestnego" Mario Puzo ? W empiku jest niedostępny, w księgarniach internetowych również. Nie wiem co jest grane :|

Ultras

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy

Nieprzeczytany post 26 maja 2006, 13:21

Marcin_FCJ pisze:Gdzie mogę kupić "Ojca Chrzestnego" Mario Puzo ? W empiku jest niedostępny, w księgarniach internetowych również. Nie wiem co jest grane :|
http://www.inbook.pl/a/produkt/id/74975 ... index.html
http://www.inbook.pl/a/produkt/id/5450/ ... index.html

edit: o kurcze, rzeczywiście przeoczyłem :/
Ostatnio zmieniony 26 maja 2006, 14:28 przez Ultras, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcin_FCJ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2006, 13:52

Dzięki, ale zauważ co jest napisane pod ceną :/ Produkt aktualnie niedostępny :(

juverm

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2006, 14:37

Marcin_FCJ pisze:Gdzie mogę kupić "Ojca Chrzestnego" Mario Puzo ? W empiku jest niedostępny, w księgarniach internetowych również. Nie wiem co jest grane :|
Zadałem sobie troszeczkę trudu i znalazłem troszeczkę na allegro:
KLIK!

A to co Obecnie czytam to SENSACJE XX W. PO II WŚ. (Czytam bo chce mieć na koniec Gimnazjum 6 z historii) :prochno:

Obrazek
Gooray

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2006, 15:15

Ja jestem w trakcie czytania "Potopu" chyba każdy wie jakiego autora :) A ostatnio "urzekły" mnie takie książki jak "Człowiek, który stworzył Hitlera", "Harry Potter i książe półkrwi", "Ryszard Kukliński - życie ściśle tajne" oraz "Wojna wywiadów". Osobiście nie mam ulubionego gatunku książek... Czytam prawie wszystko, zaczynając od "Harrego..." kończąc na jakiś wojennych lub biografiach...

Obrazek
Adi666666

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2006, 16:19

Ja czytam wszystko co jest związane z piłka nożna:

:puck: "Futbolowa gorączka" Nicka Hornby'ego
:puck: "Moje życie jak mecz" Michaela Platiniego
:puck: rożnego rodzaju gazety
:puck: oczywiście strony WWW

P.S Jeśli ktoś zna jakies książki o tej tematyce, szczególnie o Juve, mogą być też biografie piłkarzy, to bardzo prosiłbym o podanie tytułów. 8)

Pozdro :D

Gdybym miał dwa życia oba oddałbym Tobie ... FORZA JUVE PER SEMPRE !!
Marcin_FCJ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 maja 2006, 23:41

juverm pisze:
Zadałem sobie troszeczkę trudu i znalazłem troszeczkę na allegro:
KLIK!

A to co Obecnie czytam to SENSACJE XX W. PO II WŚ. (Czytam bo chce mieć na koniec Gimnazjum 6 z historii) :prochno:
Chciałbym nową książkę. Nie z allegro..

ODPOWIEDZ