Juventus kontaktował się z arbitrami?
- wojti-s
- Juventino
Koło was nigdy nie ma szumu. Moggi przekupuje sedziów na boisku a wy w sądzie hehehhenordahl pisze:Nie wiem jak Inter, ale Milan poki co jest czysty. A narazie to szum jest wokol Juventusu a nie druzyn ze stolicy Lombardii.dario13 pisze:Jezeli ktos mowi ze MIlan badz inter sa czyste to mi sie smiac chce.
A tak na poważnie - póki co. Sam jestem bardzo ciekaw jaki cała sprawa będzie miała finał...
@ostry - gdzie było napisane, że po trofeum Berlusconiego sie spotkali

- ostry
- Milanista
Rozmowy telefoniczne między Giraudo i Moggim dotyczyły również między innymi kolacji, na której obecni byli Berlusconi, Galliani, Giraudo, inne ważne osobistości, a także sędzia Pieri. Spotkanie to miało miejsce po turnieju Trofeo Berlusconi w 2004 roku.wojti-s pisze: @ostry - gdzie było napisane, że po trofeum Berlusconiego sie spotkali![]()
To cytat z niusa ktory znalazl sie na jp.
Za slownikiem wlosko-polskim z onetu:wojti-s pisze:Poza tym... o tym grzebieniu nie ma mowy wprost lecz moim zdaniem to oczywisty slang Confused
grzebień (Harald G)
m pèttine m
>>>>>>>ACM<<<<<<<
>>>>>>>>U2<<<<<<<<
>>>>>>>>U2<<<<<<<<
- 29
- Juventino
Prawda zabolała ?Waldini pisze: No nie powiem twoj nick pasuje do ciebie jak ulal. Moze gdybys nie byl ignorantem to bys wiedzial, ze mecz ten byl o pietruche i w skladzie Interu pojawilo sie kilka nazwisk o ktorych sam za duzo nie slyszalem.
...i od razu, z braku argumentów, do ataku mojego nicka się zabierasz ?? Tak, dziękuję.. ładny nick sobie wybrałem

a co mnie skład Interu obchodzi ?! Inter to Inter.. ..,że jakiś "Toldów" czy też "Pizzarów" wypuścili ??!! co mi do tego

Pozdrawiam...
tak na serio to jest mi to totalnie obojętne co się tam u was dzieje...

- aleksander1986
- Juventino
Milan chcę oczernić Juve bo zazdrości nam sukcesów i tyle.Berlusconi niech się pogodzi wreszcie z tym że są słabsi od nas i że Milan nie ma szans na rywalizacje z nami.Może wg niego Moggi maczał palce też w tym że jego klub odpadł z LM.
...Taka miłość jest jedna...Juve
- 29
- Juventino
słabsi ?! Milan to jest jedyna włoska drużyna którą ze względu na osiągnięcia i potencjał można postawić w jednym rzędzie z Juve...aleksander1986 pisze:Milan chcę oczernić Juve bo zazdrości nam sukcesów i tyle.Berlusconi niech się pogodzi wreszcie z tym że są słabsi od nas i że Milan nie ma szans na rywalizacje z nami.Może wg niego Moggi maczał palce też w tym że jego klub odpadł z LM.
(dlatego kibice Interu w tej dyskusji mogą ZAMILCZEĆ !!)
Ale niech Milaniści nie wyskakują tutaj z tesktami i przekupywaniu sędziów przez Juve, o nieczytstej grze, o dopingu...
Pewnie dobrze wiecie, że też macie takiego swojego "Moggiego" (Berlusconi) który swoją prace robi...
tylko, że jedyna różnica pomiedzy wami a nami jest taka, ze Silvio posiada potężną władze w postaci Mediów... i to pozwala mu nakręcać różne, korzystne dla was tematy...
Więc może i ciekawie się robi jak u konkurenta takie problemy.. ale nie ma się co cieszyć.. bo może sie okazać za chwilę, że to samo na własnym podwórku macie.
Sam osobiście pamiętam historie jak sedziowie Serie A musieli zwrócić przedsezonowe prezenty (zegarki) Berlusconiemu !!
Ostatnio zmieniony 08 maja 2006, 00:18 przez 29, łącznie zmieniany 2 razy.
- Waldini
- Interista
Tak do konca chyba nie jest tobie obojetnie skoro z taka skrupulatnoscia wychwytujesz niekorzystne wyniki klubu, ktoremu kibicuje. Nic mnie nie boli, a skojarzenie twego postu z twoim nickiem wydalo mi sie calkiem logiczne. Na razie widze, ze to tobie brakuje argumentow, skoro wojujesz tak marnym orezem jakim jest ironia. Sam powiedz, czy napisales cos sensownego poza wysmiewaniem Interu i jego kibicow? Otoz nic zupelnie nie napisales, same puste frazesy powtarzane namietnie przez 14-letnich fanow Juventusu. Moglbym uzyc twojego jezyka i rozpisywac sie o frekwencji na meczach Juve, o sprawie dopingu, w ktorej niby nic nie bylo udowodnione, ale jednak wasz doktorek trafil za kratki. Moglbym o tym pisac, ale po co? Po to, zeby sie z niektorymi z was klocic? Wystarczy, to o czym teraz trabi cala wloska prasa, tutaj nawet nie trzeba komentarza. Bagno i nic wiecej.el_pajaco pisze:Prawda zabolała ?Waldini pisze: No nie powiem twoj nick pasuje do ciebie jak ulal. Moze gdybys nie byl ignorantem to bys wiedzial, ze mecz ten byl o pietruche i w skladzie Interu pojawilo sie kilka nazwisk o ktorych sam za duzo nie slyszalem.
...i od razu, z braku argumentów, do ataku mojego nicka się zabierasz ?? Tak, dziękuję.. ładny nick sobie wybrałemtaki obrazujący moją osobowość... a Ty ?? jesteś szarym, nic nie mówiącym "Waldinim"... poprostu... Interista :twisted:
a co mnie skład Interu obchodzi ?! Inter to Inter.. ..,że jakiś "Toldów" czy też "Pizzarów" wypuścili ??!! co mi do tegozawsze to lepiej jak sobie samobója z połowy w 93' strzelić :rotfl:
Pozdrawiam...
tak na serio to jest mi to totalnie obojętne co się tam u was dzieje...
Moje serce jest czarno-niebieskie. Forza Inter!
Serie B?? We have never been there...

- Waldini
- Interista
No i jeszcze jeden post do skomentowania. Tym razem krotko. Milan ma 17 tytulow a Inter 13, faktycznie kolosalna roznica... Zwazywszy ze Milan zdobyl chyba ze 3 tytuly w momencie kiedy Interu w ogole jeszcze nie bylo.el_pajaco pisze:słabsi ?! Milan to jest jedyna włoska drużyna którą ze względu na osiągnięcia i potencjał można postawić w jednym rzędzie z Juve...aleksander1986 pisze:Milan chcę oczernić Juve bo zazdrości nam sukcesów i tyle.Berlusconi niech się pogodzi wreszcie z tym że są słabsi od nas i że Milan nie ma szans na rywalizacje z nami.Może wg niego Moggi maczał palce też w tym że jego klub odpadł z LM.
(dlatego kibice Interu w tej dyskusji mogą ZAMILCZEĆ !!)

- 29
- Juventino
Brać należy jeszcze pod uwagę wyniki Milanu w Lidze Mistrzów !! a co do sugerowanych haseł 14sto latka... moze i masz rację.. ale prawda jest taka, że wy kibice Interu strasznie "pyszczycie" po osiągnięciach typu Puchar Włoch, czy też po przebywaniu dłużej niż jedna kolejka na drugim miejscu w Serie A. Zatem teraz jesteście grzeczni bo Internazionale znowu się zbłaźniło...Waldini pisze:No i jeszcze jeden post do skomentowania. Tym razem krotko. Milan ma 17 tytulow a Inter 13, faktycznie kolosalna roznica... Zwazywszy ze Milan zdobyl chyba ze 3 tytuly w momencie kiedy Interu w ogole jeszcze nie bylo.
Zobaczymy jak będziecie wojować i grozić w przyszłym sezonie... a na razie mogę was trochę pokory pouczyć :twisted:
Jak wreszcie coś wygracie, to wam pogratuluję... ale nie zniosę waszych niemądrych, idiotycznych haseł..
- Medi
- Qualità Juventino
Widze, że niezły sajgon się zrobił na forum, kibiców innych drużyn raptem jak "mrówków"
A tak na poważnie to Moggi będzie pewnie ukarany za pogwałcenie artykułu 1 prawa sportowego mówiącego o lojalności sportowej...
ale Juventusowi póki co nic nie grozi.
Jednak trzeba poczekać jak się dalej sprawa potoczy.
Jutro prokura w Rzymie rozpocznie przesłuchiwanie wmieszanych w sprawę arbitrów , i musimy jeszcze zobaczyć co wyniknie z przechwyconych przez prokurę w Neapolu rozmów telefonicznych Moggiego w całym sezonie 2004-2005.
Poczekamy zobaczymy...

A tak na poważnie to Moggi będzie pewnie ukarany za pogwałcenie artykułu 1 prawa sportowego mówiącego o lojalności sportowej...
ale Juventusowi póki co nic nie grozi.
Jednak trzeba poczekać jak się dalej sprawa potoczy.
Jutro prokura w Rzymie rozpocznie przesłuchiwanie wmieszanych w sprawę arbitrów , i musimy jeszcze zobaczyć co wyniknie z przechwyconych przez prokurę w Neapolu rozmów telefonicznych Moggiego w całym sezonie 2004-2005.
Poczekamy zobaczymy...
Musze przyznać Ci racje, przykro mi, że Interowi ciezko jest zdobyc scudetto skoro tak sie sprawy maja, szczególnie w sezonie 2001/2002 to było praktycznie niemożliweWaldini pisze:A tak na marginesie, naprawde ciezko zdobyc scudetto, skoro tak sie sprawy maja...

- MaxACM
- Milanista
Nie ma to jak silny argument (płacz)el_pajaco pisze:Pewnie dobrze wiecie, że też macie takiego swojego "Moggiego" (Berlusconi) który swoją prace robi...
No zapewne posiada potęrznę władzę :rotfl:el_pajaco pisze:tylko, że jedyna różnica pomiedzy wami a nami jest taka, ze Silvio posiada potęrzną władze w postaci Mediów... i to pozwala mu nakręcać różen, korzystne dla was tematy...
Z niecierpliwością czekamy :lol:el_pajaco pisze:Więc może i ciekawie się robi jak u konkurenta takie problemy.. ale nie ma się co cieszyć.. bo może sie okazać za chwilę, że to samo na własnym podwórku macie.
Rozumiem że wyniki Juve w LM też masz na myśliel_pajaco pisze:Brać należy jeszcze pod uwagę wyniki Milanu w Lidze MistrzówWaldini pisze:No i jeszcze jeden post do skomentowania. Tym razem krotko. Milan ma 17 tytulow a Inter 13, faktycznie kolosalna roznica... Zwazywszy ze Milan zdobyl chyba ze 3 tytuly w momencie kiedy Interu w ogole jeszcze nie bylo.

- Waldini
- Interista
Nie wrzucaj wszystkich kibicow Interu do jednego worka, ja sie nie "pyszylem" po zdobyciu Coppa Italia w zeszlym roku, oczywiscie bylem szczesliwy, ale jakos specjalnie nie napawalo mnie to duma, bo wiem ze trofeum to ma nizsza range. Tym bardziej tez nie napinam sie kiedy Inter jest na 2 miejscu w tabeli, choc byc moze niektorzy Interisci tak robia. A jesli juz mowimy o tym "pyszeniu", myslisz ze kibice Juventusu sa inni? Wielu z was, jeszcze nie tak dawno zapowiadalo potrojna korone w tym sezonie dla Juve. No i co zostalo z tych marzen? Najpierw poplyneliscie w Coppa Italia, pozniej w CL a i teraz pewnie wielu z was drzy o to czy aby nie stracicie pewnego, jak sie zdawalo, mistrzostwa w ostatniej kolejce. Jak do tego doda sie jeszcze afere Moggiego, to moze sie okazac, ze z tak szumnie obwieszczanego sezonu triumfu wyjdzie sezon absolutnej klapy.el_pajaco pisze:Brać należy jeszcze pod uwagę wyniki Milanu w Lidze Mistrzów !! a co do sugerowanych haseł 14sto latka... moze i masz rację.. ale prawda jest taka, że wy kibice Interu strasznie "pyszczycie" po osiągnięciach typu Puchar Włoch, czy też po przebywaniu dłużej niż jedna kolejka na drugim miejscu w Serie A. Zatem teraz jesteście grzeczni bo Internazionale znowu się zbłaźniło...Waldini pisze:No i jeszcze jeden post do skomentowania. Tym razem krotko. Milan ma 17 tytulow a Inter 13, faktycznie kolosalna roznica... Zwazywszy ze Milan zdobyl chyba ze 3 tytuly w momencie kiedy Interu w ogole jeszcze nie bylo.
Zobaczymy jak będziecie wojować i grozić w przyszłym sezonie... a na razie mogę was trochę pokory pouczyć :twisted:
Jak wreszcie coś wygracie, to wam pogratuluję... ale nie zniosę waszych niemądrych, idiotycznych haseł..

- 29
- Juventino
Hahaha... z błędu ortograficznego się śmiać ... ha ha ha ...MaxACM pisze: Rozumiem że wyniki Juve w LM też masz na myśli
Biorąc pod uwagę, że ACM ma 12 (?) Scudetti mniej niż Juve... chciałem Twój klub trochę dowartościować, całkiem niezłymi osiągnięciami w CL...
ale widzę, że jednak nie.. Wyniki Juve skreślają Milan jako klub na dobrym poziomie...
zatem I TY kibicu Milanu wracaj na SWOJE forum.
- MaxACM
- Milanista
Dzięki...nie ma to jak dowartościowanie Milanu przez pajaca....pajacoel_pajaco pisze:Biorąc pod uwagę, że ACM ma 12 (?) Scudetti mniej niż Juve... chciałem Twój klub trochę dowartościować, całkiem niezłymi osiągnięciami w CL....
W rzeczy samej... :-Del_pajaco pisze:ale widzę, że jednak nie.. Wyniki Juve skreślają Milan jako klub na dobrym poziomie....
- Martin
- Juventino
Specjalnie nie wypowiadaliśmy sie w tej sprawie bo szukalismy potwierdzenia naszej wersji, po tym jak TomekW na forum acmilan.pl stwierdzil, ze tlumaczenie jest złe. Niestety do tej pory nie jestesmy pewni w 100% czy faktycznie należało użyc sformułowania "włożyć w kieszeń". Na pewno jednak w okół tego się kręci.ostry pisze:Pozwole sobie zacytowac jednego z forumowiczow forum acmilan.pl. TomekW napisal w swoim poscie dotyczacym tej sprawy:wojti-s pisze: Chciałbym jednak, żeby jakiś Milanista lub Interzysta wypowiedział się w kwestii kolacji z udziałem Gallianiego, Berlusconiego oraz Pierego.Mam nadzieje ze TomekW nie bedzie mial nic przeciwko temu.TomekW pisze: Spojrzmy:
Al Trofeo Berlusconi, dopo la partita, il premier Berlusconi organizza una cena con Galliani, Giraudo, l'arbitro Pieri e altri vip. L'indomani Giraudo chiama Moggi: "Berlusconi e Galliani sono andati al tavolo con Pieri e allora sono andato anch'io, li ho tallonati". Ma il meglio è accaduto negli spogliatoi dove, racconta Moggi divertito: "Berlusconi ha preso il pettine e ha pettinato "Pinochet" col pettine suo. Tanto i risultati sono relativi, eh eh".
czyli:
Po meczu o Trofeo Berlusconi premier Berlusconi organizuje kolacje z Gallianim, Giraudo, sedzia Pierim i innymi vipami. Nazajutrz Giraudo dzwoni do Moggiego: "Berlusconi i Galliani poszli do stołu z Pierim, wiec poszedlem i ja, deptalem im po pietach." Ale najlepsze wydarzyło się w szatni, gdzie - opowiada rozbawiony Moggi: "Berlusconi wyciagnal grzebien i uczesal "Pinocheta" wlasnym grzebieniem. Co wiecej, efekty sa podobne, he he"
Jak widac nie ma mowy o zadnym wkladaniu sobie kogos do kieszeni. Dla pewnosci spytalem rodowitego Wlocha, czy czasownik pettinare ma jakies inne znaczenie. I co? Ma... Tak sie tez mowi, jak ktos zrobi cos tak dobrze, ze nie da innym szans. Czyli po prostu jest... wyczesanyZnow ani slowa o wkladaniu do kieszeni.
Widac jednak iz ktores z tlumaczen jest niewlasciwe, ja sklaniam sie do powyzszej wersji. Jesli tak jest to tekst ktory pojawil sie na jp jest prztlumaczony zle dlatego ze tlumaczowi zalezalo na podzieleniu sie tym syfem z nielubionym klubem (w tym przypadku Milanem) badz nie zna na tyle wloskiego i popelnil nieumyslnie blad (mam nadzieje ze tak bylo). Niemniej jednak wtedy nalezaloby przeproscic Agnieszke z pilka.pl bo we wczesniejszych postach to wlasnie jej zarzucano nierzetelnosc w tlumaczeniu niusow dotyczacych tej sprawy.
Moge z pełną stanowczością stwierdzić nie chodzi tutaj o czesanie, bo jakos nie potrafie sobie wyobrazić Berlusconiego czeszącego Pairetto. Dosłownie!
Chodzic musi o slang, metafore, przenosnie. Sprawdzaliśmy w kilku miejscach, takze wsrod osob, ktore z Juventusem nie są związane.
Oto co otrzymalismy:
- pettine co oznacza doslownie grzebien ale takze portfel.
- to stwierdzenie moze takze oznaczac łapówkę, przekupienie kogos, lub rekompensate za przysługę przyszłą lub przeszłą
Dodatkowo dowiedzielismy sie, ze w rozmowach Moggiego o Milanie jeszcze troche jest.
Jakos nie wierze zeby stwierdzenie TomkaW ze Berlusconi "zrobił cos tak dobrze, ze nie dał innym szans." bylo tym faktycznym tlumaczeniem. Bo nadal nie wyjasnia ono co kryje sie pod ostatnim zdaniem. Problem polega na tym, ze niektorzy Wlosi tak naprawde nie wiedzą jak to interpretowac.
Licze na dyskusje, moze ona wyjasni jak tak naprawde powinno byc to przetlumaczone.
A co do tlumaczen na JP. Byc moze zrobilismy blad. Jeden... jeden w masie tekstow bardzo ciezkich do tlumaczenia. Byc moze bo nadal nikt nam tego nie udowodnil... i juz jest afera. Juz nam sie zarzuca nierzetelnosc. I jak tu sie nie denerwowac :roll:
Gdybysmy chcieli to w 90% tekstow na pilka.pl by Agnieszka znalezlibysmy przekrecenia. Ale po co?
Log in: 15.12.1997
Log out: 31.03.2013
Log out: 31.03.2013
- ostry
- Milanista
Na poczatku zeby bylo jasne, nie mam zamiaru sie tu z wami klocic, wysmiewac kogokolwiek ani upajac sie tym ze Juve wpadlo. Oczywiscie chyba wszyscy z was chcialbym zeby sprawa zostala wyjasniona i wtedy w zaleznosci od tego co zostanie ustalone na klub czy tez dzialaczy naniesiona powinna zostac adekwatna kara. Tych ktorzy popieraja Moggiego nie rozumiem ale to moj problem.
Jesli zas chodzi o inne posty to na milosc Boska nie zaczynajcie znowu klotni kto jest lepszy, Juve czy Milan bo jak znam zycie to nie dojdziecie do zadnych wnioskow chocbyscie zapisali 10 stron. Wiadomo ze Juve wiecej zdobylo na arenie krajowej i mozna powiedziec ze w tym sensie jest lepsze, odwrotnie sie ma sytuacja jesli chodzi o rozgrywki europejskie.
W takim przypadku wedlug mnie powinniscie poczekac z zamieszczaniem tego niusa badz dodac jakies wyjasnienie. Nie byloby wtedy zamieszania. Skoro nie jestescie czegos pewni to wypadaloby byc bardziej ostroznym bo nie chodzi tu o plotke transferowa tylko o powazny zarzut pod adresem najwiekszego rywala.Martin pisze: Specjalnie nie wypowiadaliśmy sie w tej sprawie bo szukalismy potwierdzenia naszej wersji, po tym jak TomekW na forum acmilan.pl stwierdzil, ze tlumaczenie jest złe. Niestety do tej pory nie jestesmy pewni w 100% czy faktycznie należało użyc sformułowania "włożyć w kieszeń". Na pewno jednak w okół tego się kręci.
Ja moge sobie to wyobrazic bo jak wszyscy wiemy Berlusconi to niezly oszolom i rozne kretynskie pomysly do glowy mu przychodza. (nie musze tu chyba cytowac tekstow ktorymi sie popisywal)Martin pisze:Moge z pełną stanowczością stwierdzić nie chodzi tutaj o czesanie, bo jakos nie potrafie sobie wyobrazić Berlusconiego czeszącego Pairetto. Dosłownie!
Ale to nie znaczy ze Milan byl jest nieczysty, przeciez w jednej z rozmow dotyczacej sedziowania bylo cos na temat tego ze po Milanie mozna jechac, poza tym wedlug listy meczow na ktorych ciazy podejrzenie o nieuczciwe sedziowanie wymieniany jest tez mecz Milanu.Martin pisze:Dodatkowo dowiedzielismy sie, ze w rozmowach Moggiego o Milanie jeszcze troche jest.
Ja tylko zacytowalem wypowiedz TomkaW z naszego forum zeby przedstawic ze mozna rozmowa ta mogla dotyczyc tak naprawde czegos innego. Musisz mi przyznac ze odbior obu tlumaczen jest zupelnie inny. Oczywiscie jak i wam tak tez i mnie zalezaloby zeby ta sprawa zostala wyjasniona.Martin pisze:Licze na dyskusje, moze ona wyjasni jak tak naprawde powinno byc to przetlumaczone.
Ale nie ma zadnej afery. Nie mam zamiaru jezdzic po was z powodu jakiegos bledu. Ale widac ze latwo mozna taki blad popelnic i jesli samemu sie tlumaczy to powinno sie miec troche wiecej wyrozumialosci dla innych to robiacych. Mysle jednak ze sprawa Agnieszki sie nie bedziemy zajmowac bo nie jestem jej ani znajomym, ani obronca. Po prostu tak mi sie skojarzyla, jesli Cie urazilem to wybacz.Martin pisze:A co do tlumaczen na JP. Byc moze zrobilismy blad. Jeden... jeden w masie tekstow bardzo ciezkich do tlumaczenia. Byc moze bo nadal nikt nam tego nie udowodnil... i juz jest afera. Juz nam sie zarzuca nierzetelnosc. I jak tu sie nie denerwowac :roll:
Gdybysmy chcieli to w 90% tekstow na pilka.pl by Agnieszka znalezlibysmy przekrecenia. Ale po co?
Jesli zas chodzi o inne posty to na milosc Boska nie zaczynajcie znowu klotni kto jest lepszy, Juve czy Milan bo jak znam zycie to nie dojdziecie do zadnych wnioskow chocbyscie zapisali 10 stron. Wiadomo ze Juve wiecej zdobylo na arenie krajowej i mozna powiedziec ze w tym sensie jest lepsze, odwrotnie sie ma sytuacja jesli chodzi o rozgrywki europejskie.
>>>>>>>ACM<<<<<<<
>>>>>>>>U2<<<<<<<<
>>>>>>>>U2<<<<<<<<