Serie A: (26) Messina 2-2 JUVENTUS
- Coolfi
- Juventino

Po wspaniałym zwycięstwie nad Interem, Fabio Capello zezwolił zawodnikom na kilka dni odpoczynku. Przewaga nad kolejnymi w tabeli zespołami wzrosła do dwunastu oczek, co nie oznacza taryfy ulgowej dla słabszych zespołów, a wręcz przeciwnie - jeszcze bardziej zaciętą walkę, tym razem o nie roztrwonienie ciężko wypracowanych punktów. Krótka przerwa pomoże w odzyskaniu sił po solidnej pracy w ostatnich tygodniach. Mistrzowie Włoch powrócili do treningów w środę z rozkazem jak najlepszego przygotowania formy na sobotnie spotkanie z Messiną. Jak zwykł mawiać Don Fabio – „Sprawa tytułu wciąż nie jest przesądzona”…
Sycylijski zespół plasuje się obecnie na 15 pozycji w ligowej tabeli i wraca do gry po porażce w ostatniej kolejce 4:2 z Sampdorią Genoa. By nie dać się wciągnąć w walkę o utrzymanie w lidze podopieczni Mutti’ego muszą zdobywać punkty przy każdej okazji, nawet jeśli stają naprzeciw mistrza kraju i lidera obecnych rozgrywek. Wielkie nadzieje na urwanie punktów Bianconerim sympatycy Messiny pokładali w doświadczonym Arturo Di Napolim, który dla sycylijskiego zespołu zdobył już 10 bramek, ale będzie on pauzował za żółte kartki. Prócz wspomnianej już porażki z Sampdorią klub z Mesyny w trwającym miesiącu dwukrotnie dzielił się punktami z zespołem rywali, zaś styczeń zakończył z porażką, dwoma zwycięstwami i taką samą ilością porażek.
Do potyczek między obiema jedenastkami w Mesynie doszło zaledwie trzykrotnie. Piłkarze Juve woleliby pewnie zapomnieć o spotkaniach rozgrywanych w Sycylii, bowiem Starej Damie nie udało się jeszcze pokonać Messiny na wyjeździe. Prawie dokładnie 42 lata temu za sprawą Fascettiego Juventus przegrał 1:0, w pozostałych dwóch spotkaniach padał wynik remisowy.
W pierwszym meczu miedzy obiema ‘11’ w tym sezonie zwyciężył Juventus, pokonując gości 1:0. Decydującą bramkę zdobył Alessandro Del Piero, który mijając dwóch graczy Messiny prawą nogą pokonał bramkarza Storariego. Warto zaznaczyć, że sobotnie spotkanie może być szczególne dla dwójki Bianconerich. Jeśli na boisku zobaczymy obrońcę Liliana Thurama będzie to dla niego jubileuszowy trzysetny występ w Serie A, zaś Pavel Nedved stanie przed szansą rozegrania dwusetnego spotkania w barwach Starej Damy.
Messina
Rok założenia: 1972
Barwy: Czerowne
Przydomek:
Adres: Via Acireale s.n. Zir - 98124 Messina
Telefon: 22.82.300
Fax: 22.82.390
Prezydent: Pietro Franza
Trener: Bortolo Mutti
Strona: www.fcmessina.it
Stadion:
Nazwa: Stadio San Filippo
Pojemność: 43000
Inauguracja: 2004
Wymiary boiska: 105 x 70
Najlepsi strzelcy:
Di Napoli 10
Muslimovic 4
D’ Agostino 3
Marco Andre Kpolo Zoro 2
Zampagna 2
Źródła: http://www.juventus.it/ ; http://seriea.pl ; własne
Rozpoczynamy zatem bieg po 29 scudetto. Przed nami jeszcze tylko kilka okrążeń na których nie możemy stracić przewagi. Kluby z Mediolanu tylko na to czekają. 12 oczek to solidna zaliczka na ostatnie 13 kolejek, nie wyobrażam sobie by pod okiem Capello nasi gracze mogliby dać się dogonić, jednak należy uważać na każdego przeciwnika, szczególnie na tych pokroju Messiny – szukających punktów przy każdej okazji. Mam nadzieję, że Bianconeri zaimponują sycylijczykom spokojem i bez problemu wrócą do Turynu z kompletem punktów. Ważne by nie tracić ich z teoretycznie słabszymi rywalami, to byłby cios na jaki nie jesteśmy przygotowani.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2006, 19:33 przez Coolfi, łącznie zmieniany 2 razy.
Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
- Paolo_Rossi_1982
- Juventino
Jednego mi brakuje w tych zapowiedziach, mianowicie podawania kanałow na ktorych bedzie transmitowane spotkanie 

- Copiczenkowiczenko
- Juventino
No bardzo ciekawy jestem jak zagra Juve po wspanialym zwyciestwie z Interem. Moim zadaniem Juve nie powinno miec wiekszych problemow z pokonaniem 15 druzyny Serie A.
Na bokach obrony napewno powinni zagrac Balzaretti i Chiellini.
Nie wiadaomo jeszcze co z Treze wiec jesli byl by kontuzjowany to atak oczywscie Alex-Ibra.
Milan i Inter maja rowniez latwych przeciwnikow wiec lepiej nie stracic w tych meczach punktow.
Na bokach obrony napewno powinni zagrac Balzaretti i Chiellini.
Nie wiadaomo jeszcze co z Treze wiec jesli byl by kontuzjowany to atak oczywscie Alex-Ibra.
Milan i Inter maja rowniez latwych przeciwnikow wiec lepiej nie stracic w tych meczach punktow.
- Mati1990
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
ten mecz mnie bardzo ciekawi z 2 powodow:
1-to forma naszego zespolu bo dobrze wiemy ze juve ostatnio cos zwolnilo(choc zwyciestwo z interem jeszcez u nich daje wiele do myslenia
)
2- to jakim skladem zagra Juventus w tym meczu i czy beda oszczedzac sily i zawodnikow jak wszyscy wiemy na zblizajacy sie mecz z Werderem
Forza Juve!
1-to forma naszego zespolu bo dobrze wiemy ze juve ostatnio cos zwolnilo(choc zwyciestwo z interem jeszcez u nich daje wiele do myslenia

2- to jakim skladem zagra Juventus w tym meczu i czy beda oszczedzac sily i zawodnikow jak wszyscy wiemy na zblizajacy sie mecz z Werderem
Forza Juve!
- MiłoszKauzal
- Juventino
powidnismy wygrac
dlatego ze messina jest prawie nakoncu ja mowie ze wygraja 4:0
:-D dla juve FORZA JUVE!!
Tym razem Cię oszczędze, chyba mam dobry dzień
Popracuj nad składnią zdań, bo Twoja wypoiwedź nie wnosi nic do tematu, zwykłe nabijanie, za coś takiego dajmy kartki /Dragon

Tym razem Cię oszczędze, chyba mam dobry dzień

- KINIEK
- Juventino
Jesteśmy w dobrej formie i trzeba to teraz jak najdłużej wykorzystywać. Wynik może być tylko jeden, oczywiście zwycięstwo Juventusu. Te kilka meczy które rozegraliśmy z Messiną pokazują, że nie mieliśmy nigdy łatwo. Teraz mam nadzieję, że sytuacja się odwróci, bo nie sądzę by słabo grająca drużyna taka jak Messina mogła tu coś zdziałać. Wiadomo każdy mecz jest ciężki ble ble ble, ale Messina ani nie strzela dużo bramek, a i sporo przy tym traci, tylko 13 punktów u siebie więc raczej boisko nie powinno nam zbytnio przeszkadzać. Obecnie nie mamy chyba większych problemów z żadną formacją. Napastnicy strzelają, obrońcy, tu szczególnie Thuram grają bardzo dobrze, ale także nie można zapominać o naszych skrzydłowych młodzianach. Treze bodajże kontuzjowany i prawdopodobnie nie zagra w meczu, ale mamy go kim zastąpić więc o to się nie martwię. Teraz chyba najlepsza wiadomość dla Juventusu. Na pilka.pl była lista zawieszonych na 26 kolejkę i wśród nich byli tacy zawodnicy jak Marco Storari (podstawowy bramkarz), Giuseppe Sculli (napastnik) oraz Arturo Di Napoli wiadomo najlepszy strzelec Messiny. Co do bramkarza to nie mam wątpliwości, że nie zagra bo widziałem jak dostał czerwoną kartkę więc zastąpi go drugi bramkarz Nicholas Caglioni. Co do napastników to nie wiem czemu są zawieszeni, nie dostali w ostatnim meczu żadnych kartek, ale jeśli to prawda to zadanie podwójnie łatwiejsze bo i dla obrońców będzie łatwiej powstrzymywać atak i dla naszych napastników teoretycznie łatwiej pokonać bramkarza. Oczekuję wygranej i dobrej gry i oby żadne kontrowersje się nie wydarzyły. FoRzA JuVE !!
- JuventinoPS
- Juventino
No ostatnia prosta po 29 scudetto i trzeba ją przebyć bez żadnego potknięcia, a jeśli chodzi Messinę to będzie ona bardzo małą przeszkodą... w pierwszym meczu było 1-0 dla nas po golu Del Piero, nie miał bym nic przeciwko powtórzeniu wyniku z tamtej rundy, aczkolwiek chciałbym aby wygrać w trochę większym rozmiarze. Juve chciałbym aby zagrało na zero z tyłu, będą to znaczące mecze dla obu zawodników Starej Damy - Nedveda (200 meczów w Juve) i francuza Thurama (300 meczów w Juve) miejmy nadzieję, ze dobrze poradzą sobie w tym spotkaniu. Capello wystawi atak Ibra - Del Piero co dobrze wróży, Trezeguet ma kontuzję, miejmy nadzieję, ze wyleczy ją na Werder, a z Werderem gramy 4 dni po Messinie 
P.S Gramy o nietypowej godzinie - 18.00

P.S Gramy o nietypowej godzinie - 18.00

- Szymek
- Juventino
Po szaleństwie po wygranej na San Siro, czeka nas mecz z drużyną, która ledwo co znajduję się nad strefa spadkową. Messina ma tyle samo punktów co Parma, lecz ma jednak lepszy bilans brmkowy. Teoretycznie męczyliśmy się ze słabszą na papierze od Messiany Parmą, więc powinniśmy szanować przeciwnika, i traktowac ten mecz jak mecz z najgroźniejszym rywalem. Po meczu z Interem, pomyślałem, że już żadna druzyna we Włoszech nie jest w stanie nam zagrozić, jednak to mi wpadło do głowy 12 lutego około godziny 23:00. Ale brak w piłce nożnej niespodzianek? Brak meczów, w których giganci polegajom w starciach z teoretycznie najsłabszymi drużynami w lidze bądź beniaminkami? Uważam, że Messina to dość mocny przeciwnik i nie możemy spocząc na laurach po meczu z Interem, tylko wyjść na boisko i walczyć, dać z siebie 100%! Jesteśmy w komfortowej sytuacji w Serie A, mamy 12 punktów przewagi nad druga i trzecią drużyną w lidze, nie możmy sobie teraz pozwolić na jakąkolwiek wpadkę i strate punktów, zwłaszcze, że niektórzy przypisują nam już 29 Scudetto. W bramce napewno zagra Gigi Buffon, który po kontuzji gra coraz pewniej, lecz nie odzyskał jeszcze formy którą prezentował przed kontuzją. W obronie również bez niespodzianek, myślę, że wyjdziemy czwórką Cannavaro-Thuram-Chiellini-Zabrotta/Balzaretti (kolejność przypadkowa). Chiellini i Balzaretti mimo swojego młodego wieku stają się filarami drużyny Juve. Obydwoje świetnie zaprezentowali się w meczu z drużyną Interu, dostali swoją szansę w bardzo ważnym meczu i czapki z głów za to co Ci dwaj panowie zaprezentowali w ostatnim meczu. Noi nadszedł czas na pomocników, przede wszystkim gratulacje (przedwczesne ale to nic) dla Pavla Nedveda (199 meczów w Juve) oraz dla Liliana Thurama o którym wspomniałem wcześniej (300 meczów w Serie A). Jestem Pewnien, że w pomocy wyjdziemy tradycyjnie czyli Camoranesi-Nedved-Vieira-Emerson (kolejność przypadkowa). Noi w ataku mimo wszystko myślę ,że zobaczymy Zlatana oraz hmm...myślę, że kogoś z dwójki Trezeguet/Mutu, choć mimo wszystko myślę, że to właśnie Alex powinien zagrać z przodu, ale cuż staram się myśleć niczym Don Fabio "Wpuszczę Del Piero na 10 minut przed końcemu meczu to znów uratuje nam tyłek" Obym się mylił co do tej kwestii kto zagra w ataku. Będe zadowolony nawet jak wyjdzie w pierwszym składzie Marcelo Zalayeta. Liczę, że nie zostawimy swoich cenny punktów na Stadio San Filippo i pojadą one razem z drużyną Bianconerich do Turynu. To tyle z mojej strony, pozdrawaim wszystkich Juventinich, Forza Juve!
- adrian_markuś
- Juventino
Mam nadzieję,że Juventus potwierdzi dobrą grę z meczu z Interem.Liczę na pewne zwycięstwo.Dla Juventusu powinien być to spacerek.Ibra i Del Piero nie mieli w tym sezonie dużo okazji do gry ze sobą.W poprzednim sezonie ta para nieraz wygrywała nam mecze.
Ps.Mam pytanie,czy Canal Plus będzie transmitował to spotkanie?
Ps.Mam pytanie,czy Canal Plus będzie transmitował to spotkanie?
Forza Juve!!!
- Machnes
- Juventino
Trezeguet nie zagra z powodu kontuzji kostki.Szymek pisze:Noi w ataku mimo wszystko myślę ,że zobaczymy Zlatana oraz hmm...myślę, że kogoś z dwójki Trezeguet/Mutu
Poprzedni mecz zakonczyl sie dosyc skromnym jak na znajdujacy sie wtedy w swietnej formie zwyciestem Juventusu 1:0. Mamy teraz duzo luzu w Serie A, wiec wystarczy teraz grac pod duzym spokojem i bez presji, co napewno moze tylko pomoc. Messina to nie jest rywal z gornej polki, przed ktorym Juve powinno pasc na kolana

pozdrawiam
- Ultras
- Qualità Juventino
- Podziekował: 7 razy
Czasami spotkania z tymi teoretycznie słabszymi drużynami okazują się dużo trudniejsze niżeli mecze z gigantami typu Milan czy Inter. Mam nadzieje, że tym razem tak nie będzie i że Juventus po zeszłotygodniowym zwycięstwie i tym razem wywiezie komplet punktów z obcego stadionu. Czekam na kolejne bramki Ibrahimovica. Chce widzieć jego dobą grę i być po tym meczu przekonanym, że wielki Ibra z zeszłego sezonu powrócił. W meczu tym zabraknie naszego najlepszego strzelca Trezeguet. Jednak nie powinno nas to zbytnio martwić. Świetną formę prezentuje ostatnio Del Piero, który pod nieobecność Treze będzie pewnie partnerem w ataku Zlatana. A i możliwe, że Adrian Mutu dostanie swoją szansę. Licze mocno na trzy punkty, dzięki którym zrobimy kolejny dużo krok w kierunku scudetto. Jeśli zaś chodzi o sam wynik to stawiam na skromne 0-1.
- benkas
- Juventino
A więc podaje linka gdzie mozna zobaczyć jakie stację będą transmitowaly mecz w danym dniu. Wejdź w sobote i powinno pisaćPaolo_Rossi_1982 pisze:Jednego mi brakuje w tych zapowiedziach, mianowicie podawania kanałow na ktorych bedzie transmitowane spotkanie

http://knplogic.com/sport/index.html
Co do spotkania to mam nadzieje, że nie będzie nieprzyjemnych niespodzianek i wrócimy do domu z 3pkt.
pozdrawiam!!
- Mr Cezary
- Juventino
Nie chcę się czepiać, ale to mnie trochę razi: Del Piero minął 2 zawodników, po odebraniu piłki Zoro i strzelił z prawej nogi w długi rógCoolfi pisze:Decydującą bramkę zdobył Alessandro Del Piero, który mijając zwodem czterech graczy Messiny lewą nogą pokonał bramkarza Storariego.
Messina jest wprawdzie nisko w tabeli, ale odkąd pamiętam, mieliśmy z nią problemy. W poprzednim sezonie 0:0, w tym skromne 1:0. Może być ciężko, jednak widząc zwyżkującą formę Zlatana, mam nadzieję, że "Magic Attack" z Del Piero, będzie tak samo efektowny, co efektywny. Bo naprawdę nie sądzę, że Capello wystawi inny atak niż DP-Zlatan. Buffon mógłby wreszcie błysnąć jak przed laty i zachować czyste konto

- Vincitore
- Juventino
Moim zdaniem nie będzie to łatwa przeprawa , patrząc na brak Trezeguet napewno będzie ciężko , Alex-Zlatan będzie to sprawdzian dla tej pary czy naprawde potrafią grac razem , myśle że tak , przecież w poprzednim sezonie podczas absencji Trezegola właśnie ta para zdobyłwała wiekszosć bramek dla Juventusu zresztą ostatnia potyczka z Interem pozakała że obaj są w formie. Ekipa Messiny to napewno nie są "Ogórki" mimo tego że klasą nam nie dorównuja pamiętamy poprzedni sezon , przez pierwsze kilka kolejek byli rewelacja ligi i Juventus dwukrotnie nie miał łatwej potyczki z tą ekipą. Napewno Capello nie użyje najsilniejszej tali , z wiadomych przyczyn w tygodniu czeka nas Werder i trzeba będzie sie oszczesdzać szczególnie żeby żadna brzydka kontuzja się nie trafiła. Myślę że tym meczem przerwiemy fatalna passę naszej defensywy bo jak narazie na sześć kolejek w pięciu traciliśmy bramkę
. Priorytetem będzie oczywiście zwyciestwo bez stracenia bramki innego scenariusza nie dopuszczam mimo iż jak wyżej powiedziałem Messina to solidna ekipa , na papierze wygladają jednak słabiej od Parmy , która ma obecnie tylko nazwę. Nie ważne czy 5-0 czy 1-0 ważne żeby wygrać uczciwie i bez straty bramki!

- mesju
- Qualità Juventino
Nie ukrywam, że liczę na zwycięstwo
Co do składu, to z tyłu dwa supermłodziki, oszczędziłbym kogoś ze środka i wpuścił np. Giannichede (grał w pierwszym meczu u nas), no i Mutu gdzieś na skrzydło. Z przodu Alex-Zlatan i po kłopocie
To tak ogólnie, bo nie lubię wypowiadać się za kogoś (w końcu o tym decyduje Don Fabio). A tak ogólnie: myślę, że to spotkanie należałoby wygrać w dobrym stylu, aby udowodnić, że wygrana z Interem to nie przypadek/oszustwo oraz żeby przestraszyć Werder (przyda im się). Jak już wspominałem kiedyś tam, liczę na potknięcie Interu w meczu z Livorno tak, aby poznali swoje miejsce w tabeli SerieA 8)
Co do bramki Del Piero, to według mnie wykorzystał nieco błąd obrońcy. Noga była prawa, a strzał w dolny, prawy róg
Co do bramki Del Piero, to według mnie wykorzystał nieco błąd obrońcy. Noga była prawa, a strzał w dolny, prawy róg