Gilardino graczem roku, trójka z Juve nagrodzona.

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Gregor del Ptasior

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 11:14

Włoska Federacja Piłkarzy (AIC) przyznała doroczne nagrody dla najlepszych piłkarzy Serie A. Najważniejsze dwie nagrody: Piłkarza Roku oraz Włoskiego Piłkarza Roku przypadły w udziale napastnikowi Milanu, Alberto Gilardino.

Wloch znakomicie spisuje się w ligowych rozgrywkach od ponad dwóch sezonów, co zaowocowało transferem z Parmy do Rossoneri.

W innych kategoriach wygrywali głównie piłkarze i działacze mistrzów Włoch, Juventusu Turyn. Jedynie kategoria młodej gwiazdy przypadła w udziale Gimapaolo Pazzniemu - wychowanek Atalanty gra obecnie w barwach Fiorentiny.

Zdobywcy Piłkarskich Oscarów:

Piłkarz Roku: Alberto Gilardino
Włoski Piłkarz Roku: Alberto Gilardino
Bramkarz Roku: Gianluigi Buffon
Obrońca Roku: Fabio Cannavaro
Młody Piłkarz Roku: Giampaolo Pazzini
Obcokrajowiec Roku: Zlatan Ibrahimovic
Trener Roku: Fabio Capello
Arbiter Roku: Pierluigi Collina

Źródło: seriea.pl

Nie wiem jak Wam, ale mi się w żadnym wypadku nie wydaje, żeby Alberto zasłużył na te dwa tytuły. Oczywiście, że jest doskonałym graczem, ale nie lepszym niż wielu w Serie A. Jestem również zniesmaczony wyborem Colliny na najlepszego arbitra. To jest wprawdzie najbardziej medialny arbiter, ale NAPEWNO nie najlepszy !!! Wszyscy wiemy, jakie jaja odstawiał w ostatnich latach :/ Nie lubię tego gościa, bo on wypatrza wyniki spotkań. Ci, którzy się ze mną nie zgadzają, niech nie pytają o konkretne spotkania, daty i godziny. Nie chce mi się przypominać tego wszystkiego :P W każdym razie ja zgłaszam sprzeciw !!!
Miłe jest dla nas, że aż trzech graczy Juve znalazło się wśród nagrodzonych. No i oczywiście trener :P

Michal87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 11:25

No napewno obecność Fabio Cannavaro jako najlepszego obrońcy nie dziwi tak jak zresztą Fabio Capello-najlepszy trener. Co do Zlatana to ta nagroda nie jest już tak oczywista.

Obrazek
Radidam

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 11:25

A ja sie niedziwie ze Alberto Gilardino został najlepszym graczem Serie A to on był w tamtym sezonie tuz za Cristiano Lucarellim jak sie niemyle po korone krola strzelcow grajac w słabej Parmie. Naprawde grajac w zespole broniacym sie przed spadkiem i zdobyc przynajmiej 23 bramki to jest naprawde nielada wyczyn. Bramkarzem Roku zasluzenie moim zdaniem został Buffon. Myslalem ze nagrode dla mlodego zawodnika we włoszech otrzyma Chiellini a tu dostął ją zawodnik Atalanty Bergamo w tamtym sezonie a obecnie zawodnik Fiorentiny Pazzini. Arbitrem roku myslalem ze zostanie De Sanctis, a został Collina raczej ta nagrode dostał bo zakonczył kariere arbitra.

Obrazek
baker

Milanista
Milanista
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 11:28

Mozna polemizowac z kilkoma decyzjami AIC. Nie wydaje mi sie, zeby Gilardino zasluzyl na miano Pilakrza Roku. Miano to przyznalbym raczej Cannavaro, ktory mial rewelacyjny poprzedni rok. Galliani niedawno powiedzial, ze gdyby nie kapitan reprezentacji Wloch, to Milan zdobylby scudetto w zeszlym sezonie. Ja sie zgadzam z ta opinia.
Ciezko mi tez zaakceptowac wybror Buffona na Bramkarza Roku. Buffon nie gral przeciez w ogole przez ostatnich kilka miesiecy ubieglego roku. Tu jednak wybor ten usprawiedliwa brak wymagajacego kontrkandydata. Dida po fenomenalnym zeszlym sezonie, w tym nie broni juz tak dobrze.
Zlatan najlepszym Obcokrajowcem Roku? Dziwne. W obecnych rozgrywkach jest bodjze najbardziej krytykowanym zawodnikiem Juve, w zeszlym sezonie tez niespecjalnie blyszczal. Moimi faworytami w tej kategorii byli zawodnicy Milanu: Kaka i Sheva.
Z pozostalymi wyborami sie zgadzam.
Pzdr.

" Znam twoje czyny, że ani zimny , ani goracy nie jestes. Obys byl zimny albo goracy! A tak, skoro jestes letni i ani goracy, ani zimny, chce cie wyrzucic z mych ust." Apokalipsa
Gregor del Ptasior

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 11:34

Wiesz Baker... Akurat w zeszłym roku Zlatan grał kapitalnie !!! To jeszcze mogę zrozumieć, chociaż też nie uważam, żeby zasłużył na to wyróżnienie. Giggi, jak sam zauważyłeś nie miał konkurencji i nawet na trybunach był najlepszy :P Co do młodego piłkarza roku... Hmm... Naprawdę trudno mi znaleść kogoś stosownego. Ale też mnie Pazzini nie przekonuje. Jak dla mnie to już Bojinov bardziej by się nadawał. Ale to już można tak sobie gadać każdy co innego, jak nie ma jakiegoś wybitnego młodziana w lidze, który by się wybijał szczególnie. Ale co do Colliny... WSTYD !!!!!!!!! Tyle powiem.

JuventinoPS

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 11:46

...
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2009, 19:57 przez JuventinoPS, łącznie zmieniany 1 raz.

Apollo_83

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 12:08

Gregor del Ptasior pisze:
Zdobywcy Piłkarskich Oscarów:

Źródło: seriea.pl
Bardzo cieszy, że 3 piłkarzy z Juve plus trener zostało wyróżnionych :-D Co do Zlatana to zapracował on sobie na to wyróżnienie ubiegłym sezonem bo w tym delikatnie pisząc ma kryzys formy. Gilardino zeszły sezon fantastyczny ten już gorszy. Moim skromnym zdaniem 2 nagrody to za duże wyróżnienie. Co do reszty to się zgodzę.

Pilekww

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 12:15

Nagrodami Alberto jest bardzo zaskoczony zeby to był najlepszy gracz Seria ubiegłego roku w życiu bym nie powiedział. Nie chodzi mi o to ze ja jetem fanem Juve a on gra w Milanie tylko poprostu nie uważam go za najlepszego piłkarza ligi włoskiej bo na przykład wolałbym na tej pozycji Adriano niz Gile. Cana oczywiście bardzo zasłużona nagroda bo na środku naszej defensywy szaleje jak nikt. Gigi bravo nie ma lepszego bramkarza niż on. No i Zlatan który może nie strzele wiele goli ale wypracowywuje większośc z nich.

FORZA JUVE

"... Mamy 42 kluby w Serie A i B. Wszyscy rozmawiają, jedyny głuchoniemy klub to Inter." - Luciano Moggi
grandejuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 12:24

Co do Gilardino, to ten piłkarz nie zasługuje na dwa wyróżnienia. Powinien dostać tylko tytuł Piłkarza Włoch. Cieszy mnie to, że wśród tego grona znajduje się aż czterech reprezentantów Juve. Troche zdziwiłem się, kiedy zobaczyłem na tej liście Zlatana, któy ostatnio (właściwie od początku obecnego sezonu) nie prezentuje się najlepiej. Tak samo jest z Buffonem, który w ogóle nie gra. Ale myśle, że ich zasługi z tamtego sezonu były wystarczające, aby zagościć na tej liście :-D Zaskoczeniem nie jest obecność Capello i Cannavaro, którzy w pełni zasłużyli na te tytuły.

Jasiek-x

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 12:34

Reczywiście te dwie nagrody nie pasują tutaj do Gilardino, już bardziej powinnien ja dostać Kaka :think: Ale nieprzejmuje się tym zbytnio, lecz ciesza mnie sukcesy Juveninich. Widac Giggi został doceniony pomimo kontuzji, Canna to nie podlega dyskusji, no i Ibra ten sezon nie jest aż tak dobry dla niego indywidualnie jak tamten, ale też napewno zasłużył. I przecież nasz Don Fabio - klasa sama w soibe. Gratulacje dla wszystkich! :happy: :bravo:

Vieira

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 12:43

To ze Alberto zostal wybrany najlepszym Piłkarz Roku jest dla mnie najwiekszym zaskoczeniem! Mysle ze dla niego samego rowniez...........
Napewno trzeba docenic to ze w slabej Parmie potrafil zdobyc 23 gole i to glownie dzieki niemu zespol z Ennio Tardini utrzymal sie w Serie A :!: :!:
Jak dla mnie na ta nagrode bardziej zasluzyli Kaka lub Adriano :!:

Bramkarz Roku: Gianluigi Buffon -trzeba sie z tym zgodzic(choc bronil tylko w tamtym sezonie) ale glownie dlatego ze nie mial duzej konkurencji Dida bronil slabiutko a reszta jest daleko za nim!

Obrońca Roku: Fabio Cannavaro - mysle ze tutaj nie ma zadnych watpliwosci!Poprzedni jak i obecny sezon jest znakomity w jego wykonaniu!Wielki szacunek dla tego zawodnika!

Trener Roku: Fabio Capello - zazwyczaj trener druzyny ktora zdobywa scudetto zostaje najlepszym trenerem!Mysle ze zasluzyl na ta nagrode!

Obcokrajowiec Roku: Zlatan Ibrahimovic - tutaj mam mieszane uczucia patrzac obiektywnie mysle ze ta nagroda jest na wyrost!Poprzedni sezon mial naprawde udany w tym zatracil instynkt snajpera a przeciez napastnika rozlicza sie za strz bramki!Mam nadzieje ze ta nagroda go zmobilizuje do jeszcze lepszej gry.............. :!: :!:
Jak dla mnie najlepszym obcokrajowcem jest genialny Kaka!!

Arbiter Roku: Pierluigi Collina - co do tego wyboru nie mam zadnych watpliwosci!Byl kontrowersyjny ale tylko on potrafil przeprowadzic perfekcyjnie zawody!Obecnie nie ma takiego arbitra!!

Gregor del Ptasior

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 12:49

Vieira pisze:Obcokrajowiec Roku: Zlatan Ibrahimovic - tutaj mam mieszane uczucia patrzac obiektywnie mysle ze ta nagroda jest na wyrost!Poprzedni sezon mial naprawde udany w tym zatracil instynkt snajpera a przeciez napastnika rozlicza sie za strz bramki!
Hehe... Myślę, że to było o jedno zdanie za dużo :-D Zaraz na nowo zacznie się ocenianie Zlatana... APELUJE DO WSZYSTKICH !!! NIE RUSZAĆ TEGO TEMATU !!!

Mateo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2006, 13:35

Krótka (albo i mniej krótka) ocena:
No myśle, że jednak jest to spore zaskoczenie, ale nie aż tak wielkie. W końcu Alberto trzeba było rozważać w gronie potencjalnych faworytów. Mnóstwo bramek w Parmie i utrzymanie wysokiej dyspozycji po zmianie klubu na Milan. Pewniak w ataku reprezentacji. Tyle, że np dokładnie to samo tyczy się obecnego lidera strzelców - Luci Toniego :| . Mimo wszystko uważam, że ta nagroda powinna trafić do Kaki, Toniego bądź Cannavaro :) .
Co moge więcej dodać do tego co napisałem wyżej. Z tym już prędzej bym sie zgodził... choć nie wiem czy Toni bądź Canna na nią bardziej zasługują :) .
Też mam duże wątpliwości. Mimo wszystko myśle, że słusznie Gigi za II połowe tamtego sezonu. Jak wiadomo później nie bronił...a wtedy Abbiati wyrósł na najlepszego włoskiego bramkarza pod jego nieobecność. Toldo stracił miejsce w Interze, więc też nie bronił cały sezon, a Dida miał ostatni kiepski okres i myśle, że dlatego jednak Buffon.
W pełni popieram. Ostoja i dowódzca najlepszej defensywy we Włoszech oraz kapitan reprezentacji.
Świetny napastnik w przyszłośći może być wielką gwiazdą. Myśle tak jak wielu, że jednak bardziej Chielliniemu by się należała, bo Pazzini choć jest świetny nie zawsze nawet gra w 1 składzie Violi. A Chiellini tam grał świetnie i trafił do kadry, w Juve również wywalczył miejsce w 1 składzie.
Gdyby chodziło o ocene sezonu 04/05 nie dyskutowałbym z tym werdyktem, ale wiemy, że w tym sezonie zaliczył kilka słabszych występów, nie strzela tak wielu bramek, choć za to więcej rozgrywa i asystuje. Myśle jednak, że powinien dostać ją Kaka.
Trener mistrza kraju. To o czymś świadczy skoro doprowadził Juve do tytułu, a w tym sezonie gramy wspaniale i mamy aż 8 pkt przewagi po 21 kolejkach nad Interem.
Może bardziej zasługuje na to De Sanctis, ale niech ma Collina te nagrode, bo to bardzo charyzmatyczna postać i taki sędzia sie długo w Serie A nie pokaże... już więcej razy jej napewno nie dostanie :) .

Marianb

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 stycznia 2006, 15:36

Fabio Cannavaro trzymał w zeszłym sezonie obrone był jednym z filarów obrony Juve.
Zlatan grał dobrze asystował wykonywał akcje.
,,Gigi" bronił fantastycznie wiele razy ratował Juve przed utratą bramki
Pazzini-jest zawodnikiem utalentowanym.Wiele razy napędzał Fiorentine do zawycięstwa.
Fabio-m.in dzięki niemu Juve zdobyło mistrzostwo Włoch.
Alberto Gilardino załużył na nagrode piłkarza roku i piłkarza Włoskiego roku.Dlatego ponieważ pomógł AC Parmie się utrzymać w Serie A i miał dobre występy w kadrze Włoch.

ODPOWIEDZ