Numizmatyka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Józek11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 stycznia 2006, 23:09

Znalazłem w domu wiele róznych starych monet. dwie najstarsze są 1949 r. Szczerze mówiąć nie wiem czy jakaś z nich jest coś warta. Nawet patrząc na allegro trudno mi określić, gdyż taka sama moneta (1 zł) jak moja z 1949 wcale nie miała wzięcia, a moneta ponad 10 lat młodsza była licytowana za ponad 110 zł. Więc tutaj pytanie do uzytkowników mających obeznanie w numizmatyce: Czy moję monety mają jakąś wartość i jakie szanse są na ich sprzedanie na aukcji allegro?

Oto te monety:
1 zł z 1949,
1 zł z lat 70. z PRL-u (kilka sztuk),
50 gr z 1972 z PRL-u,
20 gr z 1976 z PRL-u,
10 zł z podobizna A. Mickiewicza 1975 z PRL-u,
10 zł z podobizną B. Prusa 1975 z PRL-u,
2 zł 1975z PRL-u,
20 zł z podobizna M. Nowotko 1974 z PRL-u,
5 zł 1976 z PRL-u,
20 zł 1973 na jednej stronie widać kłosy zbóż.

W przyszłości mogę postarać się o zdjęcia tych monet jeśli to jest koniecz to określeniawartości. Teraz mogę powiedzieć tylko że nie są one jakości menniczej.

Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 stycznia 2006, 23:26

Osobiście nie sądzę by miały jakąś specjalną wartość , przynajmniej na razie.
Przyjdzie na nie czas , ale jeszcze nie teraz. Zresztą czy te monety nie należą do Twoich rodziców ? Pytałeś się o ich zgodę co do sprzedaży ? No chyba , że jesteś starszy niż sądzę ( nick troszkę może mylić :wink: ).

U mnie w domu jest w klaserze dosyć spora kolekcja szczególnie monet ( najstarsza chyba z przed pierwszej wojny światowej ), ale i kilku banknotów ( okres międzywojenny ) . Dawno temu często przeglądałem ten klaser myśląc ile by z tego było pieniędzy ( dzisiejszych :) ) , teraz jednak do głowy by mi nie przyszło by to spieniężać , niech zostanie dla przyszłych pokoleń .

Marezmo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 stycznia 2006, 23:29

Wejdz tutaj i zobacz w sklepiku jak stoją te Twoje monety.
A jesli spytasz szefa serwisu to tez chyba powinien Ci odpowiedziec :wink:

http://e-numizmatyka.pl/

bartusek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 stycznia 2006, 00:43

Pieniądze z okresu PRL nie przedstawiają żadnej wartości...
100 zł musisz uzbierać żeby otrzymać w banku 1gr :D
Lepiej tak jak kolega wczesniej wspomniał zachowac je dla przyszłych pokoleń, albo zakopać przed domem :-D
Oczywiscie za niektóre monety z okresu PRL mozna otrzymac ładne sumki, ale jakby spytac rodziców ile musieli kiedys na nie wydać ( i co za to mogli kupić ) to i tak wydaję mi się, że lepeij je zostawić.
Co do monet z okresu II wojny światowej to musisz wiedzieć, iż nie ma zasady, "im starsza moneta tym droższa" Oczywiście najczęściej sie tak dzieje ale nie jest to regułą.
Żeby jednak sprawniej obracac się na tym rynku, trzeba się jednak najpierw dobrze "wgryźć"
Pozdrawiam

Obrazek
Józek11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 stycznia 2006, 16:02

Yari pisze:Zresztą czy te monety nie należą do Twoich rodziców ? Pytałeś się o ich zgodę co do sprzedaży ? No chyba , że jesteś starszy niż sądzę ( nick troszkę może mylić :wink: ).
Tak pieniądze są własnością moich rodziców, ale oni nie mają nic przeciwko. Jeśli chodzi o wiek to mam prawie 18 lat więc już chyba taki młody nie jestem ale i nie tak stary aby samemu decydować o tych pieniądzach.

Szczerze mówiąc z miłą chęcią je zachowam na dłużej (lubie starocie), ale z drugiej strony troche grosza też by się przydało.

kamyk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 stycznia 2006, 18:58

ale znalazlem ze ta pierwsza moneta z 1949 to jest dosyc sporo warta

pozdro

Józek11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 stycznia 2006, 20:06

kamyk pisze:ale znalazlem ze ta pierwsza moneta z 1949 to jest dosyc sporo warta
Czy 15 zł to sporo dla Ciebie? Bo kurcze dla tylu pieniedzy to wole już sobie dać spokój.

pozdro

ODPOWIEDZ