Jak uniknąć służby wojskowej?
- del kasa
- Juventino
Szukałem na forum podobnego wątku i nie znalazłem więc zakładam nowy temat gdyż jest to dla mnie bardzo istotne. Główne pytanie brzmi tak samo jak i tytuł tematu. Jak uniknąć służby wojskowej? Co można zrobić w tym kierunku aby nie iść do wosjka? Problem wielu poborowych jak i również mój. Obecnie przerwałem studia ponieważ będę zmieniał kierunek. Więc do rozpoczecia następnego roku studenciekgo wojsko bedzie miało idealna okazje aby sie za mnie zabrać
Wiadomo, że praca mnie nie uchroni od pójscia do woja więc jakie rozwiązania proponujecie? Może już coś wykombinowaliście w tej kwestii... Dodam jeszcze, że choćby nie wiem co mundurku nie założe, to sobie juz postanowiłem. Niektórzy mogą się oburzyć z tego powodu ale wojsko nie jest dla mnie priorytetetm! Proszę o rozsądne i realistyczne odpowiedzi.

- jeżak
- Juventino
Nie chcesz chyba oszukiwać? 8)
Ja sobie myślę, że wybiorę się na skzoloenie, bo podobno coś takiego istnieje. Krótkie i bezbolesne
Podobno daja potem spokój. Nie wiem, ale prawdopodobnie taki jest plan
A tak odnosząc siędo Twojej sytuacji, to chyba nie powinni Ciebie teraz ściągnąć. Mi w pani z WKU powiedziała, że odroczenie mam na chyba cztery czy pięć lat, tylko co roku mam donosić zaświadczenie o nauce. Skoro zmieniasz kierunek to przed rozpoczęciem kolejnej rekrutacji będziesz papierek posiadał
No ale nie wiem jak to tam w Kędzierzynnie-Koźlu (nie wiem jak się odmienia) działa mechanizm 
Poza tym rok temu słyszałem że nie przepadają za tatuażami, więc jeśli jesteś arystą możesz sobie walnąć dziarę
Ja sobie myślę, że wybiorę się na skzoloenie, bo podobno coś takiego istnieje. Krótkie i bezbolesne

A tak odnosząc siędo Twojej sytuacji, to chyba nie powinni Ciebie teraz ściągnąć. Mi w pani z WKU powiedziała, że odroczenie mam na chyba cztery czy pięć lat, tylko co roku mam donosić zaświadczenie o nauce. Skoro zmieniasz kierunek to przed rozpoczęciem kolejnej rekrutacji będziesz papierek posiadał

Poza tym rok temu słyszałem że nie przepadają za tatuażami, więc jeśli jesteś arystą możesz sobie walnąć dziarę

Ostatnio zmieniony 06 grudnia 2005, 15:36 przez jeżak, łącznie zmieniany 2 razy.
- filippo
- Juventino
1)Możesz zrobić sobie słuzbe zastepcza tak jak Igor z na Wspólnej
2)Może bedziesz miał farta i Ci przydzielą kategorie D lub E
3) Można wyrobić sobie lewe papiery :-D
4) Albo po prostu ,,dać w łape '' :lol:
2)Może bedziesz miał farta i Ci przydzielą kategorie D lub E

3) Można wyrobić sobie lewe papiery :-D
4) Albo po prostu ,,dać w łape '' :lol:
forumowy ujadacz
- BOOM
- Juventino
Nie wiem czy nie pojscie do wojska to najlepsze wyjscie 8) . Ja tez niechcialbym byc w tym woju, ale jezeli nie byles w wojsku to w przyszlosci moze Cie to dopasc, gdyz coraz czesciej pracodawcy chca potwierdzenia odbycia sluzby wojskowej
nie wiem po co, ale podobno tak robia.
No ale jezeli to cie nie rusza i twardo stoisz przy wymiganiu sie od woja to mysle, ze najlepiej jest zaplacic lekarzowi, zeby uznal cie za alergika... Ty nie musisz z siebie specjalnie <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> robic, a napewno cie nie wezma
Tak na marginesie to moze piszcie obok porad :lol: ciekawe sposoby unikania wojska poprzez "udawanie" na komisji wojskowej. Ja ostatnio slyszalem od kumpla, ze koles po wejsciu na komisje, wszedl pod stol komisji i zaczal szczekac :rotfl: (moze to i dobre, bo choc komisja sie nie nabierze, to <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> nie wezma do woja
)

No ale jezeli to cie nie rusza i twardo stoisz przy wymiganiu sie od woja to mysle, ze najlepiej jest zaplacic lekarzowi, zeby uznal cie za alergika... Ty nie musisz z siebie specjalnie <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> robic, a napewno cie nie wezma

Tak na marginesie to moze piszcie obok porad :lol: ciekawe sposoby unikania wojska poprzez "udawanie" na komisji wojskowej. Ja ostatnio slyszalem od kumpla, ze koles po wejsciu na komisje, wszedl pod stol komisji i zaczal szczekac :rotfl: (moze to i dobre, bo choc komisja sie nie nabierze, to <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> nie wezma do woja

- steru
- Qualità Juventino
Z tego co mi wiadomo w każdej chwili można się odwołać na 6 miesięcy od decyzji powołania do wojska.Jako powód można właśnie podać zmiane miejsca nauki.Mój kumpel tak zrobił i poskutkowało.Najlepiej będąc już na studiach zrobić sobie Przysposobienie Obronne i mieć z głowy wojsko już na zawsze.Właśnie rozważam taką opcje 
- kornknot
- Qualità Juventino
dokladnie slyszalem to samo co steru napisal, jesli byle na studiach to prawdopodobnie wyslali za Ciebie odroczenie, poniewaz sie uczysz. Tak wiec bardzo mozliwe ze w tym semestrze sie do Ciebie nie zglosza, nie wiem czy w nastepnym czy dopiero za rok, ale wtedy mowisz ze zmieniasz studia i nie powinni Cie zabrac.
Zawsze tez mozesz wyjechac z kraju do pracy jakbys sie uparl.
Albo mozesz tez prosic o jakies wmyslone odroczenia typu ciezka choroba Twoja badz kogos z rodziny. Zawsze to kilka miesiecy zejdzie.
Zawsze tez mozesz wyjechac z kraju do pracy jakbys sie uparl.
Albo mozesz tez prosic o jakies wmyslone odroczenia typu ciezka choroba Twoja badz kogos z rodziny. Zawsze to kilka miesiecy zejdzie.
- JUVEFANE_10
- Juventino
ja sie wymeldowałem z Polski i zameldowałem u cioci w Niemczech więc Polskie wojsko nie bedzie mnie ścigać.Natomiast Niemieckie tego jescze nie wiem
JESTEM OSZUSTEM
- del kasa
- Juventino
Więc tak, na sam początek małe sprostowania:
EDIT:

Niewykluczone, jak już powiedziałem do wojska nie ciągnie mnie także nawet w łape moge dać tylko pytanie ile?jeżak pisze:Nie chcesz chyba oszukiwać?
Już byłem na komisji i dali mi kategorie... A . Przez co mam mieszane uczucia 8)filippo0 pisze:2)Może bedziesz miał farta i Ci przydzielą kategorie D lub E
Chcą po to tego potwierdzenia ponieważ praca nie zwalnia Cię z odbycia służby wojskowej a po co mają szkolić pracownika skoro wiedzą, że wojsko się po niego zgłosi. Dopiero od 28 wieku życia bedziesz miał spokój bo ten wiek chroni od wojska.BOOM pisze:Nie wiem czy nie pojscie do wojska to najlepsze wyjscie . Ja tez niechcialbym byc w tym woju, ale jezeli nie byles w wojsku to w przyszlosci moze Cie to dopasc, gdyz coraz czesciej pracodawcy chca potwierdzenia odbycia sluzby wojskowej nie wiem po co, ale podobno tak robia.
EDIT:
Mam 19 lat także ojcostwo nie jest mi głowie... po za tym jestem jeszcze samotnyPavon pisze:Jak spłodzisz dziecko to przeniosą Cie do rezerw.
To, że jestes zameldowany w Niemczech nie zwalnia Ci z wojska. Tez tak chciałem zrobić ale zrezygnowałem bo dowiedziałem sie ze od razu dostał bym wezwanie do woja w Niemczech. Kumpel tak miał...JUVEFANE_10 pisze:ja sie wymeldowałem z Polski i zameldowałem u cioci w Niemczech więc Polskie wojsko nie bedzie mnie ścigać.Natomiast Niemieckie tego jescze nie wiem
W pełni się zgadzam z tym co powiedziałeś. Brak dyscypliny, pijaństwo to niektóre określenia obecnego stanu Polskiego wojska. Jest to bardzo bolesne określenie ale taka jest prawda...swiergot pisze: Ciężko mieć wyrzuty sumienia z powodu uchylania się od wojska, bo to co się wyrabia w wojsku jest niepoważne i poniżające dla człowieka, a wręcz można stracić zdrowie czy życie. Póki się to nie zmieni, moim zdaniem każdy unikający tego obowiązku obywatelskiego jest rozgrzeszony.
Ostatnio zmieniony 06 grudnia 2005, 15:57 przez del kasa, łącznie zmieniany 2 razy.
- swiergot
- Juventino
Nie odbycia, a uregulowanego stosunku do służby wojskowej. Czyli albo odbycia, albo przeniesienia do rezerwy, albo odpowiedniej kategorii.BOOM pisze:coraz czesciej pracodawcy chca potwierdzenia odbycia sluzby wojskowej
Co do szkolenia w czasie studiów, to uważam to za zupełny bezsens, bo po studiach jest mała szansa na powołanie. W przypadku zmiany kierunku, jeżeli ma się zamiar zacząć nowe studia od kolejnego roku akademickiego, to lepiej oficjalnie zostać na tych studiach co się jest do tego czasu (no chyba, że się płaci). Jeżeli chodzi o odroczenie na 5 lat, to prawda, jednak o ile mi wiadomo w przypadku przerwania studiów to odroczenie przestaje być ważne. Ja od rozpoczęcia studiów nigdy nie odwiedzałem WKU z zaświadczeniem i jest spokój, ale jestem pewien, że jak tylko bym przestał studiować, to od razu by się upomnieli.
Zawsze można załatwić jakieś lewe papiery i dostać kategorię zwalniającą, ale należy pamiętać, że u niektórych pracodawców kategoria inna niż A dyskwalifikuje. Dlatego dużo osób, które wcześniej sobie załatwiło D czy E, potem stawały jeszcze raz przed komisją, bo gdzieś nie mogły dostać pracy.
Ciężko mieć wyrzuty sumienia z powodu uchylania się od wojska, bo to co się wyrabia w wojsku jest niepoważne i poniżające dla człowieka, a wręcz można stracić zdrowie czy życie. Póki się to nie zmieni, moim zdaniem każdy unikający tego obowiązku obywatelskiego jest rozgrzeszony.

- Mrówa
- Juventino
Ja właśnie dzisiaj dostałem wezwanie na WKU...
To już moje drugie,na pierwszym pooglądali mnie i wlepili kategorię A!
Co do uchylania się od woja:
1)można załatwić jakieś papiery od lekarz że jest się na coś chorym.Nie polecam, mój kumpel ma wadę serca,kardiolog wystawił mu odpowiedni papier a na komisji powiedzieli że :to nie przeszkodzi w odbyci służby wojskowej"
2)zrobić dziecko ładnej panience i zostać "jedynym żywicielem rodziny"-też nie polecam bo to raczej 10 lat za wcześnie
3)mój drugi kumpel ma chorą,starą babcię i załatwił sobie jakiś papier że się nią opiekuję-i zadziałało...
4)zrobić sobie dziarę,najlepiej na czole-100%skuteczności
5)można też odrobić wojsko w różnych instytucjach.np.policja i jeszcze jakieś innne ale o tym już nic nie wiem

To już moje drugie,na pierwszym pooglądali mnie i wlepili kategorię A!

Co do uchylania się od woja:
1)można załatwić jakieś papiery od lekarz że jest się na coś chorym.Nie polecam, mój kumpel ma wadę serca,kardiolog wystawił mu odpowiedni papier a na komisji powiedzieli że :to nie przeszkodzi w odbyci służby wojskowej"

2)zrobić dziecko ładnej panience i zostać "jedynym żywicielem rodziny"-też nie polecam bo to raczej 10 lat za wcześnie
3)mój drugi kumpel ma chorą,starą babcię i załatwił sobie jakiś papier że się nią opiekuję-i zadziałało...

4)zrobić sobie dziarę,najlepiej na czole-100%skuteczności
5)można też odrobić wojsko w różnych instytucjach.np.policja i jeszcze jakieś innne ale o tym już nic nie wiem

- Johnny777
- Juventino
A może po prostu postaraj się nie wylecieć ze studiów :-D
W moim przypadku to wystarczyło - kategoria "A" + 5 lat studiów - i po obronie ładny wpis w książeczce wojskowej "przeniesiony do rezerwy"... Czyściutko, bez kombinowania, dzieci, łapówek itp. :-D
Proste, co nie? :-D
W moim przypadku to wystarczyło - kategoria "A" + 5 lat studiów - i po obronie ładny wpis w książeczce wojskowej "przeniesiony do rezerwy"... Czyściutko, bez kombinowania, dzieci, łapówek itp. :-D
Proste, co nie? :-D
- tomcatmi6
- Qualità Juventino
Proponuje zapisac sie do studium w okresie zimowym. Zalezy oczywiscie od dostepnosci owego miejsca. W wwie jest duzo takich szkol, gdzie przychodzisz, placisz oni Ci daja papierek ze sie uczysz a Ty im tylko dajesz czesne 100zl/miesiac. Dobre do przetrwania semestru. Wyprobowane przezemnie. Dziala tylko do bodajze 22 roku zycia.
pozdr
pozdr
"cane che abbaia non morde"

SoloJuve.com - juventus, juve, stara dama, del piero, turyn, delle alpi, scudetto, serie a

SoloJuve.com - juventus, juve, stara dama, del piero, turyn, delle alpi, scudetto, serie a
- Spitfire
- Juventino
z tym P.O. to jest tak.Można odrobić niby to wojsko w 6 tygodni,ale jak to mówił major jak ktoś kończy studia i nie chce iść do armii to dają rezerwę.A jeśli w/w odpowiedź w twoim przypadku nie podziała to możesz:
a)się ożenić i być jedynym żywicielem rodziny
b)uciąć sobie np.lewą stopę
c)iść do szkoły
d)uciec z kraju
e)ściemniać się jak mój znajomy już chyba 4 rok
f)yyyyy
a)się ożenić i być jedynym żywicielem rodziny
b)uciąć sobie np.lewą stopę
c)iść do szkoły
d)uciec z kraju
e)ściemniać się jak mój znajomy już chyba 4 rok
f)yyyyy
tylko margaryna mleczna jest na ciążę skuteczna
- DamKam
- Juventino
Ja jestem juz po pierwszej stawce czyli rejerstracji przedpoborowych
Osobiscie nie chcialbym pojsc do wojska, ale takze nie planuje jakichs "przekretow"
A co do najlepszego sposobu na ominiecie sluzby wojskowej
Wydaje mi sie ze po prostu nauka... jak najdluzej sie uczyc, az minie termin, bodajze do 24 lat, tak 
A jeszcze lepiej jakby w Polsce zrobili calkowicie zawodowa armie. Choc w sumie juz sie do tego przymierzaja, tylko to jeszcze troche potrwa.
Ale i tak my obecnie nie mamy sie najgorzej... nasi dziadkowie czy ojcowie w woju byli ok. 2 lata :shock: ... ja bym chyba nie wytrzymal

A co do najlepszego sposobu na ominiecie sluzby wojskowej

A jeszcze lepiej jakby w Polsce zrobili calkowicie zawodowa armie. Choc w sumie juz sie do tego przymierzaja, tylko to jeszcze troche potrwa.
Ale i tak my obecnie nie mamy sie najgorzej... nasi dziadkowie czy ojcowie w woju byli ok. 2 lata :shock: ... ja bym chyba nie wytrzymal