Muzyka instrumentalna - szukam wykonawców

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 listopada 2005, 22:04

Wiem, że był już temat o techno. Sam chętnie słucham takiego rodzaju muzyki, ale przychodzą chwilę, kiedy mam ochotę "odlecieć" z tego świata :think: Wtedy włączam sobie jaką muzykę, gdzie słychać same instrumenty, a głos pojawia się niezwykle rzadko. Moim ulubionym wykonawcom jest KennyG a kawałek Innocence mnie rozwala. Znacie jakiś podobnych wykonawców? Macie swój ulubiony kawałek z tego rodzaju muzyki? A tak swoją drogą, jeśli ktoś się interesuje: z chęcią posłuchałbym muzyki (od czasu do czasu, siur), która była emitowana przez stacje radiowe na początku kiwetnia tego roku. Wielkie dzięki :wink:

Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 listopada 2005, 22:28

Dokładniej chodzi Ci o coś a'la symfonicznego ?:)

Ja polecam filmową muzyke , twórczośc Hansa Zimmer'a , szczególnie świetne są tu soundtrack z gladiatora ( np genialna ,,barbarian horde")i króla artura ( ,,Do You Think I'm Saxon" lub ,,Budget Meeting" ).

Muzyka z ,,Alexandra" autorstwa Vangelisa . ,,Roxane's Veil" - słuchając tego utworu ciarki przechodza po całym ciele , coś pięknego.

Polecam remix z władcy pierścieni ,,Requim for a dream" , ale oryginał również :).

Świetny jest kawałek ,,U96" z filmu Das boot.

Poszukam czegoś ciekawego na dysku , ostatnio zaniedbałem niemetalowe ,,kawałki" :).

Wojtom

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 listopada 2005, 22:40

Jeśli chodzi o tego rodzaju muzykę, to osobiście bardzo lubie jej słuchać i odprężać się przy niej. :) Jeden utwór, który jest zapewne wielu osobom znany mi się bardzo podoba:
Saxophone - Candy Dulfer & Dave Stewart - Sax & Violins
Oto link dla zainteresowanych:
http://rapidshare.de/files/8349516/Saxo ... s.mp3.html

Swoją drogą, lubie czasami posłuchać R-Kelly 8)
"The Storm is Over" , "I belive I can fly", czy "If I could turn back the hands of time" wymiatają :) ...chillout... 8)

Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere.
swiergot

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 listopada 2005, 22:46

A ja będę oryginalny - polecam muzykę z seriali i filmów Star Trek, zwłaszcza tę, której autorem jest geniusz (niestety, ś.p.) Jerry Goldsmith, i zwłaszcza z filmu Star Trek: First Contact.

Tutaj jest lista seriali, w każdym są do pobrania MP3 z muzyką z czołówki w różnych wersjach, poza tym są informacje o soundtrackach. A tutaj jest spis filmów i można ściągnąć całe soundtracki.

Obrazek
steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 listopada 2005, 22:58

W tym temacie mogę napisać jedno a mianowicie : Cafe del Mar ! Słyszal ktoś te składanki ?? Chillout jakich mało, naprawdę cudowne dźwięki, czasem delikatny damski wokal i odlot gwarantowany.Nie będę tu wrzucał pojedyńczych kawałków bo można to znaleźć na emulu bez problemu.Naprawdę zachęcam

OskarG

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 listopada 2005, 22:59

Wojtom pisze: Saxophone - Candy Dulfer & Dave Stewart - Sax & Violins
To to jest mój ulubiony utwór z saksofonem.
Polecam również inne utwory Candy Dulfer

Mike Oldfield - ogólnie
np słynne - Tubular Bells

Ogólnie muzyka Filmowa - Którą wymienił Yari.

dodał bym Last Samurai - również Hanns Zimmer

StarWars - napewno John Williams czy ktoś jeszcze nie wiem.

Wszelkie wydania albumów z udziałem orkiestr - symfoniczne :)

Dodał bym Gitarzystów

Steve Vai
Joe Satriani
- tu polecam mój ulubiony utwór nr 08 - Mountain Song z albumu wydanego w 2002 - Strange Beautiful Music

Dodał bym THE ROCK (TWIERDZA) - ale nie mam jej w tej chwili i nie pamietam czy to do konca są same instrumenty.
Ostatnio zmieniony 29 listopada 2005, 23:58 przez OskarG, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
Lizard

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 listopada 2005, 23:04

Osobiście to nie wiem, jaki rodzaj muzyki wykonuje wspomniany przez Ciebie KennyG (orkiestra, gitary, czy też psychodela stworzona z różnych dźwięków :wink: ).

Ze swojej strony mogę polecić Joe Satriani'ego: kawał świetnego, "wioślarskiego" rzemiosła, wirtuoz gitary, który tworzy bardzo melodyjne, łatwo wpadające w ucho utwory. Jak dla mnie to takie "optymistyczne" granie, miło się tego słucha.

Druga opcja to Apocalyptica: wiolenczele + skrzypce w tym wypadku dają świetny efekt tym bardziej, iż w swym dorobku mają covery chociażby Sepultury ("Inquisition Symphony" !), a w ich wykonaniu może przypaść ten utwór praktycznie każdemu, niezależnie od tego czy słucha się techno czy coś innego. Wolniejsze ("piękniejsze" :wink:) kawałki również się znajdą, być może coś przypadnie komuś do gustu. Osobiście wolę to "cięższe" granie w ich wykonaniu.

A z filmowych soundtrack'ów to najbardziej przypadł mi ten z "Ostatniego Mohikanina", motyw przewodni jest świetny i długo pozostaje we łbie :) Tyle że na kompie tego nie mam, więc dawno już nie słuchałem, a całość posiadam na kasecie, co jest dla mnie małym problemem. Nie odpalam już czegoś takiego u siebie.

mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 listopada 2005, 23:15

Lizard King pisze:Osobiście to nie wiem, jaki rodzaj muzyki wykonuje wspomniany przez Ciebie KennyG (orkiestra, gitary, czy też psychodela stworzona z różnych dźwięków :wink: ).
Kenny G to przede wszystkim super saksofon :smile:
Lizard King pisze:Druga opcja to Apocalyptica: wiolenczele + skrzypce w tym wypadku dają świetny efekt tym bardziej, iż w swym dorobku mają covery chociażby Sepultury ("Inquisition Symphony" !), a w ich wykonaniu może przypaść ten utwór praktycznie każdemu, niezależnie od tego czy słucha się techno czy coś innego. Wolniejsze ("piękniejsze" :wink:) kawałki również się znajdą, być może coś przypadnie komuś do gustu. Osobiście wolę to "cięższe" granie w ich wykonaniu.
W tym przypadku trudno się nie zgodzić. Polecam cover "Nothing else matters" :dance:

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 listopada 2005, 23:28

Ja polecam całą ścieżke dźwiękową do trylogii Władca Pierścieni. Wiele utworów stworzonych przez geniusza tego typu muzyki, czyli Howarda Shore potrafi pomóc zapomnieć o tym świecie. Nie wiem czy o taki rodzaj muzyki wam chodziło, ale ta jest naprawde świetna. Polecam słuchać na dobrym sprzęcie audio...
Część utworów:
- 1. The Prophecy
- 2. Concerning Hobbits
- 3. The Shadow of the Past
- 4. The Treason of Isengard
- 5. The Black Rider
- 6. At The Sign Of The Prancing Pony
- 7. A Knife In The Dark
- 8. Flight To The Ford
- 9. Many Meetings
- 10. The Council of Elrond
- 11. The Ring Goes South
- 12. A Journey in the Dark
- 13. The Bridge Of Khazad Dum
- 14. Lothlorien
- 15. The Great River
- 16. Amon Hen
- 17. The Breaking of the Fellowship
- 18. May It Be
- 19. Aniron
- 20. Concerning Hobbits
- 21. Lothlorien
Naprawde polecam, są tu kawałki dźwięczne i przyjemne jak i dość "ciężkie".

Alexa Del Piero

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 listopada 2005, 23:36

Wojtom pisze:Saxophone - Candy Dulfer & Dave Stewart - Sax & Violins
Wolę oryginalną wersję 'Lily was here' ale ta też jest niezła
Oskar8 pisze:Polecam również inne utwory Candy Dulfer
:lol:

Bardzo lubię muzykę instrumentalną, szczególnie Jarre'a i Oldfield'a. Polecam też Vanesse Mae (świetna skrzypaczka)

Fieri dopo la vittoria, fedeli dopo la sconfitta

FORZA JUVE !
Johnny777

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 listopada 2005, 00:14

A ja pójdę w nieco inną stronę i polecę również muzykę instrumentalną, ale gitara klasyczna... :) Paco De Lucia - to dla mnie Supermistrz tego instrumentu na którym ja nieudolnie próbuję już od jakiegoś czasu grać :)
Właśnie w tej chwili kręci mi się w wieży jego płyta nagrana wraz z Al Di Meola i John'em Mc Laughlinem "The Guitar Trio" - Nie jest to może nowość ale za to kawał dobrej muzy :) -polecam szczególnie tym którzy zacynają przygodę ze słuchaniem takiej muzy. A to dlatego że Panowie przezntują różne style gry.

A Z soundtracków polecam "Gladiatora" - dla mnie ta płyta "wymiata" :)

Sebus

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 30 listopada 2005, 01:27

POLECAM
muzyka filmowa

Gladiator
king arthur
the rock
troya
lord of the rings
passia
pearl harbour
last mohicans

dla odprezenia tez posluchaj sobie jazzu
takiego jak: take 6 ,chick correa czy michel camillo[zwlaszcza ostatnia solowa plyta]pianiista :)

to sa plytki ktore ci sie spodobaja jak chcesz troszeczke spokojnie wzaciszu domowym polamentowac :)
znam wiecej:)

ODPOWIEDZ