TECHNO...!

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 09:16

Techno, odmiana muzyki elektronicznej spopularyzowana na przełomie lat 80. i 90. XX w. Charakteryzuje się szybkim rytmem (ok. 130 uderzeń na min) oraz zaskakującymi efektami brzmieniowymi.

Wg mnie ATB bardziej dance niz techno, w wielu kawałkach raczej nie ma 130uderzen na minute.

Żaluje iż nie pojechalem na magiczny występ Tiesto który odbył sie we Wrocku w Hali Ludowej, wstęp drogi bo 99 zł, a bilet VIP osiągał cene 200 zł :D wszystko pokrzyżowała mi moja kontuzja nogi, skręcenie stawu skokowego w lewej nodze :prochno: Teraz tylko czekam na jakies relacje na płytach DVD z Magicznego Tiesto.

Ja natomiast jestem stałym bywalcem klubu Energy 2000, w Przytkowicach pod Krakowem, imprezy sa naprawde odjazdowe.

Nutka na dzień dzisiejszy: Dj Tiesto - Forever Today.mp3

Pozdrawiam

Sados22

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 10:51

Dla mnie najlepsi wykonwacy to: Tiesto, Paul van Dyk, Blank and Jones, Armin van Buuren, Ferry Corsten a z takich bardziej lightowych lubie ATB, Timo Massa, Daft Punk, David Guetta. Pozdrawiam :)

wojti-s

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 11:25

Ja sie nie będe bawił w segragacje gatunkową. Podam Ci liste kilku Dj'ów i sam sobie oceń którzy Ci leżą :wink:
1) Dj Tiesto ( aahhh wspaniale się bawiłem w Hali Ludowej na Tiesto CEET :dance: )
2) Ron Van Den Beuken
3) Marcel Woods
4)ATB
5)Brooklyn Bounce
6)DJ Alien
7)Dj KC
8)Eastclubbers
9)Lautsprecher ( Traumreise mmm piękne na relaks :P :P )
10) Mayflower
11)Casteam
12)DJ Aligator
13)Mark Oh
14)Mandaryna :wink:
15)Scooter
16)Clubbasse
17)Dj Shog
18) Dj Bazz
19)DPM
20)Floorfilla
21)Master Blaster
22)Rocco
23)Angelo Mike
24)Michael Burian
25)Benny Benassi
26)Benassi Bros
27)Benassi Bross feat Dhany
28)Narcotic Thrust
29)Global Dj's
30)C-Bool
31)Klubbheros ( I Poco Loco :D)
32) Ziggy X
33) Polecam również składanki Energy 2000 mix
34)Paul Van Dyk
35)Exterminal ( aaa Love winess :twisted: )

Jak mi się coś przypomni to dorzuce :wink:
36) Uniting Nations
37)Max Farenhide & Dj Hubertus
38) Dj E-Max & Mns ( Made in Hollad aaa)
cdn :D

żałuj paku żałuj że Cie nie było. Najlepsza impreza na jakiej byłem w całym moim zyciu :dance: Ale Coś będzie w lutym bo na oficjalnej stronie Tiesto CEET (http://www.tiestoceetour.com/poland/) jest takie zdanie w ostatniej notce : Pozdrawiamy i do zobaczenia już 11 lutego 2006!
Sense Music Team

Czyli coś się szykuje :twisted: :dance:

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 11:38

Do zdecydowanej wiekszosci, ktora wypowiedziala sie w tym temacie: wejdzcie sobie na strone: http://www.di.fm/edmguide/edmguide.html kliknijcie na "TECHNO", a potem na jakis jakikolwiek podgatunek. I niech mi ktos potem wytlumaczy dlaczego w temacie o muzyce techno ludzie pisza o Tiesto, Scooterze czy Rocco.

PS. Nie czepiam sie tego, ze ktos slucha wykonawcy X czy Y, tylko tego, ze tytul topicu jest nieadekwatny do jego zawartosci. Tyle.

dawidm

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 11:43

Ferry Corsten, Paul van Dyk, Armin van Buuren, MarcoV, Tiesto, Marcel Woods, Johan Gielen i jeszcze paru innych, a z polskich Angelo Mike. To są prawdziwi Dj'e (choć nie jest to techno :lol: ) :) Ktoś z was był na Tiesto CEE Tour we Wrocku :?: Było boskooo, lepiej niż na Sunrise Festival 2005, takiej muzy, wizualizacji, oprawy nie miała jeszcze żadna impreza w Polsce. Żałuję jedynie, że nie byłem na Independance w Poznaniu :cry: Pozdrawiam

paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 11:48

wojti-s pisze:żałuj paku żałuj że Cie nie było. Najlepsza impreza na jakiej byłem w całym moim zyciu :dance: Ale Coś będzie w lutym bo na oficjalnej stronie Tiesto CEET (http://www.tiestoceetour.com/poland/) jest takie zdanie w ostatniej notce : Pozdrawiamy i do zobaczenia już 11 lutego 2006!
Sense Music Team
Nawet nie wiesz jak żaluje, ale jesli to prawda z tym 11 lutego to juz sie ciesze ! :D Juz zbieram ekipe na wyjazd :twisted: Bedzie ogień !

Pozdrawiam

EDIT:
klsmkr pisze:Do zdecydowanej wiekszosci, ktora wypowiedziala sie w tym temacie: wejdzcie sobie na strone: http://www.di.fm/edmguide/edmguide.html kliknijcie na "TECHNO", a potem na jakis jakikolwiek podgatunek. I niech mi ktos potem wytlumaczy dlaczego w temacie o muzyce techno ludzie pisza o Tiesto, Scooterze czy Rocco.

PS. Nie czepiam sie tego, ze ktos slucha wykonawcy X czy Y, tylko tego, ze tytul topicu jest nieadekwatny do jego zawartosci. Tyle.
To co mamy umieszczac tutaj Mandaryne ? LOL, Tiesto tworzy Techno, i nikt mnie do innego zdania nie przekona !

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 12:16

paku pisze:To co mamy umieszczac tutaj Mandaryne ? LOL, Tiesto tworzy Techno, i nikt mnie do innego zdania nie przekona !
Nie LOLuj, bo na razie to Ty sie osmieszasz. I to podwojnie, bo ani ja nie napisalem, ze w tym temacie powinno sie pisac o Mandarynie, ani tez Tiesto nie tworzy muzyki techno. Odsylam jeszcze raz do linka, ktorego podalem, bo najwyrazniej masz braki wiedzy w tym temacie.

paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 12:21

klsmkr pisze:
paku pisze:To co mamy umieszczac tutaj Mandaryne ? LOL, Tiesto tworzy Techno, i nikt mnie do innego zdania nie przekona !
Nie LOLuj, bo na razie to Ty sie osmieszasz. I to podwojnie, bo ani ja nie napisalem, ze w tym temacie powinno sie pisac o Mandarynie, ani tez Tiesto nie tworzy muzyki techno. Odsylam jeszcze raz do linka, ktorego podalem, bo najwyrazniej masz braki wiedzy w tym temacie.
Nie rozkazuj mi internisto ;] rozkazywac to Ty sobie mozesz ... to tak na marginesie,
a braków w tej dziedzinie nie mam uwierz mi ;]

A Tiesto co tworzy? Hip Hop ? :prochno:

farmer16

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 12:35

Ja nie słucham Techna , ale czasami włączy mi się Kalwi Remis Explosion. Albo Trebles, Trebles.... Ostatnio mój kuzyn był we Wrocławiu ( chyba we Wrocławiu ) na Dj Tiesto mówił , ze było <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> i się <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> bawił :) . Ja jak miałbym się wybierać na jakiś koncert tobardziej Hip-Hop, a tak wogóle to nie za bardzo słucham muzyki :|

Alessandro Del Piero 202 gole! i wszystko jasne !
klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 12:37

paku pisze:Nie rozkazuj mi internisto ;] rozkazywac to Ty sobie mozesz ... to tak na marginesie
Po pierwsze niczego nie kazalem tylko zasugerowalem, zebys zajrzal na tamta strone. Ja przedstawilem dowod na to, ze nie masz racji, teraz pora na Twoj ruch. Albo na przyznanie sie do bledu.
A po drugie, to naprawde prekecanie slowa "interista" przestalo juz smieszyc. Chyba, ze ktos jest na poziomie podstawowki.
paku pisze:a braków w tej dziedzinie nie mam uwierz mi ;]
To napisz na jakimkolwiek forum o muzyce, ze Tiesto to techno. Wysmieja Cie.
paku pisze:A Tiesto co tworzy? Hip Hop ?
A slyszales o czyms takim jak trance?

paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 12:44

klsmkr pisze:
paku pisze:Nie rozkazuj mi internisto ;] rozkazywac to Ty sobie mozesz ... to tak na marginesie
Po pierwsze niczego nie kazalem tylko zasugerowalem, zebys zajrzal na tamta strone. Ja przedstawilem dowod na to, ze nie masz racji, teraz pora na Twoj ruch. Albo na przyznanie sie do bledu.
A po drugie, to naprawde prekecanie slowa "interista" przestalo juz smieszyc. Chyba, ze ktos jest na poziomie podstawowki.
paku pisze:a braków w tej dziedzinie nie mam uwierz mi ;]
To napisz na jakimkolwiek forum o muzyce, ze Tiesto to techno. Wysmieja Cie.
paku pisze:A Tiesto co tworzy? Hip Hop ?
A slyszales o czyms takim jak trance?
"interista" tutaj of cors mała literówka, przyznaje sie do błedu ;]

A czyż Trance nie jest odłamem muzyki techno ? I kto tu ma braki w tej dziedzinie...

EDIT:

A jednak nie przyznaje sie do błedu, ponieważ napisalem dobrze, Internista :D

Ps. A słyszałes chociaz jedną mp3 Tiesta ? ;]

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 12:51

paku pisze:A czyż Trance nie jest odłamem muzyki techno ?
Nie jest. Techno to techno, a trance to trance. Tak samo jak margaryna nie jest nazywana odmiana masla, tylko maragaryna.
paku pisze:Ps. A słyszałes chociaz jedną mp3 Tiesta ?
Jasne. A Ty slyszales chociaz jeden utwor Jeffa Millsa albo Chrisa Liebinga? Bo ja tak i wiem na czym polega roznica pomiedzy techno a trance.

paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 12:57

klsmkr pisze:
paku pisze:A czyż Trance nie jest odłamem muzyki techno ?
Nie jest. Techno to techno, a trance to trance. Tak samo jak margaryna nie jest nazywana odmiana masla, tylko maragaryna.
paku pisze:Ps. A słyszałes chociaz jedną mp3 Tiesta ?
Jasne. A Ty slyszales chociaz jeden utwor Jeffa Millsa albo Chrisa Liebinga? Bo ja tak i wiem na czym polega roznica pomiedzy techno a trance.
LOL :angry:

Po raz pierwszy ktos mi wpiera z trance to nie techno ;[
To hardstyle, housy to tez nie techno ? zastanów sie nad tym co piszesz i uzupełni braki w tej dziedzinie ;]

EDIT:

Omówienie Gatunków

HOUSE jest to bardzo taneczny gatunek przez wielu uważany za gatunek odrębny od techno.Podstawą jest proste, niezbyt szybkie, ale bardzo taneczne i słodkie uderzenie bez jakiś specjalnych kombinacji, do którego dochodzi raczej banalna partia melodii z charakterystycznym samplem typu clap i nierzadko kiczowaty wokal, zwykle damski i przemycający treści miłosno-erotyczne(np.I love you, czy I need someone). Muzyka ta należy do gatunków chyba najbardziej skomercjalizowanych a przy okazji najstarszych i z bujną historią. House można usłyszeć w telewizji, czy radiu. Uprawiają go takie znane zespoły jak M-People, BBE, Soundlovers, czy nawet Whitney Houston i Tina Turner.Ostatnio pojawiły się grupy łączące house z muzyką dance-czasem nawet nie wiadomo, czy dany kawałek jest danceowy czy housowy.Z zespołów bardziej klubowych i mniej rozreklamowanych wymienić można Gant, Groove Commitee,Moby(starsze produkcje!!) i inne.House dzieli się na podgatunki,z których najbardziej znane to HARDHOUSE i GARAGE.Ten pierwszy jak sama nazwa mówi jest troszkę cięższy dynamiczniejszy i pozbawiny elementów kiczu(no może nie do końca, ale jednak).Garage z kolei jest jeszcze bardziej rozlazły i cheesowaty, pełen tandetnych wokali i erotycznych wstawek.Ogólnie mówiąc, nie jest zbyt ambitny, ale jak ktoś lubi...

ACIDHOUSE-piszę o nim jako o osobnym stylu, bo z samym housem nie ma aż tak wiele wspólnego.Podstawą jest twardy bit około 150-180 bpm i psychodeliczne dzwięki analogowego automatu basowego Roland TB-303.Jest to charakterystyczne bzyczenie lub rzężenie doprowadzające niekiedy do ataku gęsiej skórki.Całość po prostu podrywa aż do ekstatycznego tańca.Acid jest bardzo rytmiczny i na tyle szybki,że trudno się znudzić,a do tego brzmi bardzo ciekawie i każdy kawałek jest inny od poprzedniego(nie tak jak np. w d`n`b).

GOA-gatunek, w którym tak jak w acidhousie używa się TB-303.W Polsce jest jednym z popularniejszych rodzajów techno.Charakterystyczną cechą Goa jest wplatanie do muzyki wątków orientalnych i psychodelicznych, co czyni ją bardzo egzotyczną i transową. Dodatkowo uderzenie jest miarowe i dość szybkie i taneczne co daje po prostu świetny materiał na imprezę dla niewiele wymagającego towarzystwa.

TRANS-w tej chwili ciężko określić co to dokładnie jest, gdyż utarło się nazywać w ten sposób Goa.Prawdziwy trans jest wolniejszy od goa, bardziej smętny no i nie zawsze nadaje się do tańczenia.To muzyka, która nadaje się do chill-out-ów, albo do posłuchania w domu.Jest spokojny, statyczny długi i złożony jest z zaloopowanych(powtarzających się fragmentów) fragmentów.Często zdarzają się dżwięki szumu morza, czy wiatru, ale bez przesady-bo to jest już ambient.

AMBIENT-muzyka często mająca niewiele wspólnego z technicznym brzmieniem polegająca na budowaniu muzycznych obrazów poprzez kolaż różnych dżwięków pochodzenia naturalnego i elektronicznego.Ludzie z kręgu dekadentów wymyślili jeszcze podgatunek zwany DARKAMBIENTEM, który jak sama nazwa mówi jest osadzony w mrocznych,dołujących klimatach.

DRUM`N`BASS-bardzo ostatnio popularny gatunek.Tak jak kiedys house, teraz d`n`b staje się inspiracją dla artystów z kręgów niezwiązanych z techno, wykorzystują go także w reklamach.Jest to chyba związane z tym, że nie jest gatunkiem trudnym w odbiorze. Opiera się na użyciu tzw. breakbeatów-połamanych rytmów w niezbyt szybkim tępie (oczywiście nie zawsze) najczęściej zaloopowanych, tworzących jednolitą niezmieniającą się rytmiczną całość.W tle puszczane są zwykle dziwaczne dżwięki tworzące wrażenie głębi i dające specyficzny transowy klimat.Często też-głównie w odmianach brytyjskich można znależć sporo wokalu, głównie damskiego.

MINIMAL-w tej nazwie zawarta jest cała kwintesencja gatunku.Styl ten jest bardzo surowy i szorstki w odbiorze.Główną zasadą w minimalu jest używanie małej ilości dżwięków, z których tworzy się jakiś fragment, a następnie powtarza zmieniając tylko od czasu do czasu sekwencję kilku dżwięków.Nie występują tu prawie w ogóle sample wokalne, ani melodyjne brzmienia.W efekcie powstaje muzyka dosyć agresywna, nie posiadająca jako takiej treści, mająca na celu pobudzenie do dzikiego tańca i zrzucenia powłoki życia codziennego.Według niektórych minimal to właśnie prawdziwe techno-i jest w tym dużo racji.

HARDCORE/GABBA-sądzę, że z przymrużeniem oka można stosować te nazwy zamiennie.Hardcore jest gatunkiem skrajnym.To jakby thrash, lub death metal w muzyce rockowej(to tylko analogia).Jego podstawową cechą jest niesamowicie szybki rytm sięgający w poszczególnych podgatunkach od 180 do ..900(!) bpm.Nie jest to bynajmniej muzyka dla szerokiej publiki-wymaga pewnego poświęcenia tak w słuchaniu jak i w tańczeniu.Ale do rzeczy;oprócz bitu zawiera zwykle brutalne i industrialne tło na które składają się zgrzyty, piski,ryki,b.ciężkie gitarowe riffy,a także charakterystyczne sample-głównie teksty przekleństw lub fragmenty z filmów ze sceny zabójstwa i temu tam podobne.Są też akcenty satanistyczne i wulgarno-erotyczne.Wymowa samego gatunku jest bardzo anarchistyczno-nihilistyczno-dekadencka.Poprzez szaleńczy taniec i rytm mamy zapomniec o całym świecie i złu no i całej reszcie.Podgatunków mamy tu od groma.Jest więc
SPEEDCORE,BREAKCORE,NOISECORE,DEATHCORE(osoby bardziej zainteresowane podgatunkami zachęcam do odwiedzenia tej strony).Jest jeszce podgatunek, albo może osobny już gatunek zwany HAPPYHARDCORE.

HAPPYHARDCORE to typowa skomercjalizowana odmiana hardcore`a.Wolna,lekka,łatwa, przyjemna,melodyjna, z cheesowatymi wręcz housowymi czasem-szczególnie w angielskiej odmianie - samplami. H.H jest spreparowany do użytku na imprezach dla szerszego grona słuchaczy.

RAVE-z tym gatunkiem trzeba uważać, bo tak naprwdę to jest i go nie ma.Zwykle pod tym hasłem ukazują się komercyjne składanki z muzyką lecącą na Vivie i MTV, ale ciut ambitniejszą i bardziej techniczną niż zwykły dance, czy house.I tak to trzeba rozumieć: muzyka szybkawa b. taneczna i klubowo-dyskotekowa, prosta z wokalami (prawdziwymi lub nie) stylizowana na niektóre gatunki lub bezposrednio czerpiąca z nich to co proste i łatwo przyswajalne przez tłumy na dyskotekach.Nie jest to jednak w tej chwili (zresztą tak jak house) gatunek, do którego w 100% można by było przypiąć etykietkę gatunku techno.

http://free.of.pl/m/maniax/muzyka.html

Zapraszam do lektury ;]

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 13:13

paku pisze:Po raz pierwszy ktos mi wpiera z trance to nie techno ;[
To hardstyle, housy to tez nie techno ?
W JAKI SPOSOB MUZYKA HOUSE MOZE BYC ODMIANA TECHNO, JEZELI POWSTALA PRZED NIM??? Na litosc boska pomysl chwile! Trance, tak jak techno, house czy drum & bass to odmiany muzyki elektronicznej. A nie tak jak mowisz: do worka z napisem "techno" wrzucamy i trance i house. Bo to prowadzi tylko do metliku, ludzie mowia "lubie techno" i mysla zupelnie o czym innym.

wojti-s

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2005, 13:28

klsmkr pisze:
paku pisze:Po raz pierwszy ktos mi wpiera z trance to nie techno ;[
To hardstyle, housy to tez nie techno ?
W JAKI SPOSOB MUZYKA HOUSE MOZE BYC ODMIANA TECHNO, JEZELI POWSTALA PRZED NIM??? Na litosc boska pomysl chwile! Trance, tak jak techno, house czy drum & bass to odmiany muzyki elektronicznej. A nie tak jak mowisz: do worka z napisem "techno" wrzucamy i trance i house. Bo to prowadzi tylko do metliku, ludzie mowia "lubie techno" i mysla zupelnie o czym innym.
Moim zdaniem wszystko rozbija się o to, że Tobie chodzi o Techno jako specyficzny gatunek muzyczny różniący się od innych rytmów specjalnym brzmieniem,częstotliwościa uderzeń itp. I tutaj rzeczywiście house,trance,prgogressive itd możemy wyróżnić. Ale Techno jako kultura to juz wszystko do jednego worka :wink: I tyle. Zresztą takie to zawiłe, że momentami sam się gubie. Co chwile powstają nowe podgatunki itp. Nie ma sie co kłócić. Lepiej odpalić winampa i posłuchać muzy :wink:

Paku jak coś będzie 11 lutego przez sense music i to np. we Wrocku to napewno bede. Można się wtedy spotkać i pogadać :D :wink:

ODPOWIEDZ