HipHopowa strona Forum.

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Reggie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 września 2005, 23:43

pitrek pisze:http://www.megaupload.com/?d=8OLU5YJN - ten link ukaże wam nową wizję hip hopu polskiego :) jeżeli was interesuje sciągnijcie zaledwie niecałe 17 mb (6 piosenek) wykonanych przez mojego kumpla ! POLECAM !! naprawdę warto zapraszam do ssania :)
Przesłuchałem prawie całe 6 piosenek. I cóż mogę powiedzieć, są ludzie którzy mają ciekawy głos, dobrą technikę i wpsaniale modelują głos (jak np. ś.p. Mag) i są tacy którzy są zupełnie średni którym nawet pisanie równosylabowych wersów nie wychodzi. Nie powiem że twój kumpel jest zupełnie do niczego, bo coś ciekawego moze w nim być, ale dla mnie to średniawka zupełna i dość dziwnie brzmi gdy rymując wpycha do wersu na siłę sylabę czy dwie więcej. I ten monotonny głos- to chyba najbardziej mi przeszkadza. Słyszałem juz niejednego kolesia z takim głosem.
Ale pozytywnie musze ocenic beaty, bo jeśli to domowa robota to naprawde dobre. 8)
P.S. Najlepsza piosenka to "dzień z życia" jedyna która brzmi ciekawie :)

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
Andryk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 września 2005, 12:28

ja polecam nową płytke Juras & Wigor - Wysokie Loty :) napewno nie wszyscy jeszcze mają :) płytka jest dobra, lecz do najlepszych według mnie też nie należy. Warta przesłuchania. tyle co moge powiedzieć o tej produkcji.

tu macie link

http://www.juraswigor.prv.pl/

hasło : www.rastapage.pl

tomash

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 października 2005, 22:05

Warto posłuchać płytki "Na Klucz" :D

Andryk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 października 2005, 22:38

IGS - NA KLUCZ? dla mnie płytka średniawa naprawde słyszałem lepsze produkcje:P
dobre kawałki pana duze pe, ostrego pokahontaz
ale warto przesłuchać
jeszcze bardziej warto posłuchać odpowiedz Pana duze Pe na diss piha
diss pe miażdży.... polecam

tomash

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 października 2005, 20:48

Myślę, że płyta ponad średniawa, dobre kawłki pokahontaz, gutek, bas, hst. Jednak nie ma to jak pfk, k44, 19 południk - nielegal i jeszcze kilka innych :)

_Jah

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2005, 15:41

http://www.pg8.lomza.pl/wrzuty/plomien.rar

http://rapidshare.de/files/5573349/VA-I ... 1.rar.html
http://rapidshare.de/files/5573543/VA-I ... 2.rar.html

http://d.turboupload.com/d/77565/VA-IGS ... 1.rar.html
http://d.turboupload.com/d/77578/VA-IGS ... 2.rar.html

Linki do nowej płyty Płomień81 - Historie z Sąsiedztwa. Wszakże brakuje na płycie Deusa, ale powrót chłopaków jest uczyniony w Wielkim stylu.

Jednakże chciałbym jeszcze powrócić do rozpętanej przez Was kłótni na linii rap-metal, bo tak właśnie bym to nazwał. Zwracam się tutaj przede wszystkim do ludzi, którzy są przeciwnikami zjawiska 'hip hop', i którzy w dosyć żenującym stylu próbują umniejszyć jego wartość. Bo w istocie są ludzie (jakbyście nie wiedzieli?) dla których ta muzyka ma wartość, serio. Nie wykazujecie szacunku do tych ludzi, niekiedy bardzo wartościowych ludzi. Pytanie: tego Was uczy metal? czym są te niby górnolotne kwestie zawarte w metalu, jeżeli jego wyznawcy nie potrafią uszanować decyzji drugiego człowieka? hę.. podejrzewam, że kompromitujecie się nie tylko w obozie 'rap'. To po pierwsze. Następnie odpowiedźcie mi na pytanie - Czym jest dla Was muzyka (w tym przypadku Metal)? a może inaczej, czy Metal to dla Was jedynie muzyka? czy coś więcej? zastanawiacie się na pewno do czego zmierzam? otóż zmierzam do tego, aby uświadomić Wam najważniejszą cechę, która łączy obydwa style, mianowicie jest to PRAWDA. To właśnie jej szukam w rapie, najczystszej, najszczerszej prawdy. Oczywiście, prawda to pojęcie względne, każdy interpretować może ją na swój, własny sposób. Dla jednego jest to ukojenie zmysłów przy dźwiękach muzyki klasycznej, dla drugiego jest to buracka biesiada przy miłosnych serenadach antka szprychy, trzeci woli iść na dancing do pobliskiej dyskoteki, aby poznać szaloną basię z dużym biustem, czwarty pójdzie naspidowany poszaleć na imprezę techna z Niemiec, lecz również są osoby, które próbują się odnaleźć w tym całym bałaganie, szukając prawd, którymi się kierują. Wasze komentarze pod adresem rapu, są na tak niskim poziomie iż widocznie kojarzycie rap wyłącznie z tv. Dla Was to tv, fikcja, skomercjalizowana bzdura, dla mnie? to rzeczywistość. KOPEĆ dobrze zaznaczył, że odbiór danego gatunku zależy mocno od czynników zewnętrznych i to jest racja. Dlaczego rap jest mi bliski? bo wychowałem się na nim. To nie są przeboje dyskotek, tylko tych osiedli. I piszę to jako jednostka, pragnę abyście traktowali mnie jako osobliwy przypadek, gdyż ja nie biorę odpowiedzialności za wszystkich słuchaczy rapu. Jak w każdej społeczności znajdą się wyjątki, tak w tym biznesie występuje szereg różnych podziałów, których i tak nie zrozumiecie. Każdy idzie swoją drogą, a w rapie jest to szczególnie charakterystyczne. Jest całe mnóstwo zupełnie różnych postaw, ale one jak gdyby łączą się pod szyldem rap. Tego nie da się uogólnić, dlatego chyba tylko Wy się do tego zabieracie. Zupełnie nie potrzebnie. Z chęcia spotkałbym się z Wami przy stole, skręcił batona i spróbował wymienić się spostrzeżeniami. Na pewno byłaby to dla mnie przyjemność, a dla Was cenna lekcja. W ostateczności jest to przecież Muzyka, która jak każda inna mówi o uczuciach, emocjach, która jak każda inna nawołuje do smutku, żalu bądź radości. W każdym rodzaju muzyki znajdzie się ktoś, kto powie coś mądrego. Nie szufladkujcie niczego i nikogo, bo chyba każdemu z Nas idzie w życiu o to samo, niezależnie od tego co Nam sprawia relax.
~ Moje ziomy to alkoholicy, dilerzy i ćpuny ~
Ale to wcale nie oznacza, że nie podam ręki innym.
Ostatnio zmieniony 24 października 2005, 23:04 przez _Jah, łącznie zmieniany 1 raz.

Wielkie romanse, żadnych pocałunków, w ogóle niczego. Bardzo czyste! A jednak wielkie. Uczucia, niewypowiedziane uczucia są niezapomniane... La Vecchia Signora, czyli Stara Dama!
Reggie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 października 2005, 22:47

Duużo czasu już minęło od kiedy zaproponowałem rozmowe o "Księdze Tajemniczej" i nikt sie nie wypowiedział :? Dla mnie to naprawde załosne, bo można sądzić że nikt jej nie słyszał. Wiem że płyta jest już stara bo to bodajże 1996 rok, ale to jedna z najbardziej wartościowych hiphopowych płyt jakie wogóle wyszły, chociaż nie jest to stricte hh.
Ale mniejsza z tym. Chciałbym zaproponować formację Kanał Audytywny na mnie zrobili naprawde wielkie wrażenie. To coś czego jeszcze nie słyszałem. Podkłady instrumentalne + beaty i bardzo ciekawy rap. A wszystko we wspaniałym klimacie. Z tym że to także nie jest czysty hiphop więc fani Meza i Tede pewnie nie będą zachwyceni :|
Ich Płyta Skirytotymiczna podoba mi sie tak bardzo może dlatego że odnajduję w niej ułamek tego czegoś co czyniło pierwszą płyte k44 tak oryginalną.
Kilka mp3 i teledysków można znaleźć na stronie www.hip-hop.pl Polecam zwłaszcza 2 pokoje w którym mozna usłyszeć także Rahima

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
DHL

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 października 2005, 23:56

Ja natomiast chcialbym rozpoczac dyskusje o albumie ktory przyciagnal mnie do polskiego hh. Dopiero od kilku lat interesuje sie ta muzyka i moja wiedza o niej jest pewnie niewielka ale cos tam jednak wiem ;-)
Album o ktorym pisze to Jazz W Wolnych Chwilach, Ostrego i wg mnie to jedna z leszych produkcji jakie wyszly w Polsce. Niestety wydaje mi sie ze troche niedoceniana a szkoda. Naprawde wszystkim polecam...
Co do Ksiegi Tajemniczej to chyba dlatego nie ma dyskusji na temat tej produkcji bo nie wymaga raczej komentarza ;-) Po prostu jeden z najlepszych albumow hiphopowych w Polsce jaki kiedykolwiek wyszedl. Fantastyczne podklady ktorych klimat jest do dzisiaj niedoscigniony - mimo ze byla to dopiero druga polowa lat 90 material jest nagrany fantastycznie. Szkoda ze rozpadl sie K44 w skladzie Dab, Magik i Joka bo tego drugiego naprawde brakowalo...

"Na ręce nam patrzą a nie widzą swoich..." - O.S.T.R.
Reggie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 października 2005, 08:33

Z Jazzu w wolncyh chwilach słyszałem jedynie kilka piosenek, za to mam całą Jazzurekcję i też bardzo mi się podoba. Ja myślę że w ogóle O.S.T.R jest nie doceniany. Pewnie dlatego że nie jest komercyjny i jego kawałki wydają się jakby surowe. Ale prezentuje chyba najlepszą w Polsce technikę rymowania.
Co do K44 to klimat jest rzeczywiście niedościgniony. Na drugiej płycie Kalibra, chociaż był jeszcze Mag takiego klimatu już nie było. Gdzieś słyszałem że nie byli już w stanie kontynuować tego, a szkoda.
Ktoś nazwał kiedyś Magika królem polskiego hh, a O.S.T.Ra księciem, brzmi śmiesznie ale nie mam nic przeciwko takiemu podziałowi :)

_Jah

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 października 2005, 23:39

Księga Tajemnicza nie była rapem, to był psycho-rap. Później ich styl próbowali kopiować kolesie z 3XKlan Rahima, ale generalnie nikt nie był w stanie już tego powtórzyć. Każdy szanujący się słuchacz rapu powinien znać Zakon Najświętszej Marii-Marichuany i jej rycerzy: Magika, Daba, Joki, Jajonosza czy Rahima. Mam dużo miłych wspomnień z tą płytą. Jest to niezapomniana psychoza 8) ~ On jest popi%$^&, On nie wie, ile znaczy Ta Muzyka dla Ciebie ~. Spragnionych tego klimatu odsyłam na 2 płytę Wzgórza Ya Pa 3 - Centrum, gdzie chłopaki z Kielc w kawałku 'Język Polski' zaprosili gościnnie K44 wraz z Jajonaszem. Zdecydowanie jest to kultowy numer polskiego rap biznesu. Były to początki polskiej sceny, bo i ten okres wspomina się najmilej. Tamte płyty były robione z czystej zajawy, zaś teraz stanowią swoiste lekarstwo, z krótkim działaniem. Ten Kaliber, późniejsza Paktofonika, Gutek czy też promowane przez nich składanki IGS - Ekspedycje, Alchemia, Usta Miasta Kast, 19Południk na zawsze pozostaną wizytówką prosto z Katowic, czyli dosłownie prawdziwej alternatywy dla warszawskiej sceny i jej oddziaływania na cały polski rap.
Miła odskocznia, jednakże to właśnie Warszawie zawdzięczamy najwięcej. To zespoły takie jak Warszafski Deszcz, Molesta, Stare Miasto, Płomień81, Grammatik, Elemer, WWO, MorWa, Flexxip, 247, Fenomen wpłynęły na to, że to się nadal kręci. To dzięki takim postaciom jak TeDeeF, Don KRETone, eLdoKa, Eis kotku, Wujlok, Numer1, Włodzirej, Sokół, Onar, PeZeT, Stasiak, Mes, Blef wciąż rap tętni w Nas. Piszę to chyba tylko po to, aby zmusić kogoś do dyskusji.. nie bardzo jednak wiem na jaki temat..

Wielkie romanse, żadnych pocałunków, w ogóle niczego. Bardzo czyste! A jednak wielkie. Uczucia, niewypowiedziane uczucia są niezapomniane... La Vecchia Signora, czyli Stara Dama!
Andryk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 października 2005, 11:32

"Dwie nowe płyty WWO.
Już za dwa tygodnie, po trzech latach ciszy, światło dzienne ujrzą dwie nowe płyty WWO.

Podwójna siła.
Płyty, są odrębnymi wydawnictwami z odrębnymi singlami i klipami.

Prapremiera.
Przedpremierowa sprzedaż obu nowych albumów WWO już od 04.11.2005 tylko na stronie www.prosto.pl
Będziesz mógł zamówić z dostawą do domu zarówno płytę W Witrynach Odbicia „Życie na kredycie”, jak również W Wyjątkowych Okolicznościach „Witam was w rzeczywistości”, oraz niedostępne nigdzie indziej limitowane wydanie obu płyt w jednym opakowaniu. Możesz mieć te płyty jeszcze przed oficjalna premierą.

Premiera.
Od 15.11.2005 obie płyty dostępne będą również we wszystkich innych dobrych sklepach muzycznych.

Światowy poziom.
Na krążkach usłyszymy najlepszych producentów: The Horsemen, Shuko, DJ Wich’a, The Beathoavenz, White House, Zoober Slimm’a, Emade, Kubę O, oraz gości: ZIP Skład, Black E-Starr’a, Intouchable, Soundkail, Hemp Gru, Małolata, Jurasa, Proceder, Fostera, Bastka, Kontrafakt, Firmę, Oriona i innych.

Zaskakujące pomysły.
W refrenach na jednej z płyt pojawia się zaprzyjaźniony katolicki Ksiądz, a na drugiej pracujące w Warszawskiej agencji towarzyskiej prostytutki zza wschodniej granicy.

Prosto.
Albumy ukażą się nakładem niezależnego wydawnictwa Prosto, jak zwykle również w formie winyli (LP).

Trasa koncertowa.
Już kilka tygodni po premierze, po roku ciszy, WWO ruszy w dużą trasę koncertowa obejmującą największe miasta Polski.
"
i tego Wam radze się trzymać :) bo po płomieniu jestem zawiedziony... Juras I Wgior nawet dali rade, płomień też nawet nieźle ale nie spełnił moich wymagań, które miałem tak wysokie jak sobie sami artyści życzyli, aczkolwiek nie twierdze ze płytka jest słaba... Zachecam do ich przesłuchana.
Jeśli chodzi o WWO to nadchodzi nowa era Hip Hopu nie moge sie doczekać tej produkcji... już niedługo bedzie jakis rls więc sie sprawdzi materiał, który podbije cała polske 8) pozdrawiam!

Ja-JUVE-nek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 października 2005, 19:09

Andrewtbg pisze: jeszcze bardziej warto posłuchać odpowiedz Pana duze Pe na diss piha
diss pe miażdży.... polecam
Mam odwrotne zdanie w tej sprawie :)
Dla mnie to Pih wygrał ten diss. Pe nie pokazał nic wielkiego swoim kawałkiem, a po dwukrotnym przesłuchaniu jego "część" piosenki sie poprostu nudzi. Natomiast dużo lepiej "popisał" się DJ Spox, który ciekawie dissował Piha (za "Kto dziś jest z Tobą??? DJ Piczowaąs? Twój osobisty Bobo?), fajnie wplata w kawałek urywki z Borewicza, text Pazury i inne "bajery" ;] Ale wracając do samego Pe to zrobił on przeciętny kawałek w dodatku jako "otwary diss" dość słaby...
Tyle na ten temat.

Obrazek
Ja-JUVE-nek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 listopada 2005, 19:11

Na początek przepraszam za post pod postem. Ale chce napisać na zupełnie inny temat.

WWO

Chyba każdy odwiedzający ten temat zna rozwinięcie tego skrótu. Nie musze też nikomu tłumaczyć, że jest to zespół tworzący muzyke hip-hopową.

Niedwno wyszła [a raczej wyszły] nowa płyta tego zepsołu. Dość tajemniczo została podzielona na dwa oddzielne krążki [ich tytuły: "Życie na kredycie" i "Witam was w rzeczywistości"]. Obydwoma płytami zajęli się obaj MC, jednak całą koncepcje każdej z nich wymyślali oddzielnie [Jędker zajął się "Życiem na kredycie" a Sokół "Witam was w rzeczywistości"]. Co ciekawe jedna z nich jest podpisana jako "W witrynach odbicia", a druga to "W wyjątkowych okolicznościach".
Płyty na pewno będą stały na wysokim poziomie, więc nie moge się doczekać dorwania się do nich.

I tu jest moje pytanie: Czy ma ktoś jakieś linki lub torenty do tych płyt. Niestety nie dam rady sobie kupić tych płyt za 50PLN...

Obrazek
filippo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 listopada 2005, 19:16

jabym chciał wam polecić grupe 'yez yez yo' z Krakowa a dokładnie z nowej huty :) fajnie grają a podobno kilka lat temu zajęli w turnieju młodych grup hip-hopowych 2 miejsce organizowanym przez WSZ/CNE.

www.yezyezyo.pl - mozecie pobrać najnowszy klip 'kto ty jesteś?'

....puszczamy nute na całą nową hutę....:)

forumowy ujadacz
Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 listopada 2005, 19:34

filippo0 pisze:jabym chciał wam polecić grupe 'yez yez yo' z Krakowa a dokładnie z nowej huty :) fajnie grają a podobno kilka lat temu zajęli w turnieju młodych grup hip-hopowych 2 miejsce organizowanym przez WSZ/CNE.

www.yezyezyo.pl - mozecie pobrać najnowszy klip 'kto ty jesteś?'

....puszczamy nute na całą nową hutę....:)
Yez Yez Yo ..... co ja mogę mysleć o tej grupie nie przepadam za ich kawałkami zdecydowanie wole Firmę polecam album Z Dedykacja Dla Ulicy miażdży!!!! chcociaż piosenka Jeden Buch jest fatalna :/ :prochno: dlatego dla mnie w Krakowie rządzi Firma

ODPOWIEDZ