Del Piero czy Ibrahimovic !?

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ

Alex czy Zlatan !?

Czas głosowania minął 29 września 2005, 16:12

Zlatan Ibrahimovic
87
39%
Alessandro Del Piero
138
61%

Liczba głosów: 225
Pavon

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 18:21

"Tacy sami, a sciana miedzy nami."

Slowa te najdokladniej oddaja obraz sytuacji, ktora w ostatnim czasie wytworzyla sie na forum. Czesto glowny watek tematu schodzi na drugi plan, a rozpoczyna sie kolejna juz dyskusja w ktorej stalymi bohaterami sa: Ibrahimovic i Del Piero. Wszyscy Juventini a ja odnosze wrazenie, ze czesc z Was zagryzlaby druga osobe, tylko po to by ta przekonala sie do kogos pogladow. Sa osoby na tym forum, ktore upodobaly sobie cytowanie kazdego zdania z calosci wypowiedzi pewnej osoby i komentowanie tego na swoj sposob i choc niektore z tych osob sa obiektywne to warto nieraz spasowac, urgryzc sie w jezyk i powstrzymac od komentarza - wiem, ze to trudne dla niektorych. Czesto opisana przeze mnie sytuacja prowadzi do niekonczacego odpisywania na posty w ktorych do samego konca kazdy pozostaje przy swoim i po co to? Sa ludzie, ktorym nie da sie pewnych spraw wytlumaczyc i ktore nie dopuszcza do siebie wiadomosci, ze temu i temu nie nalezy sie miejsce w wyjsciowej jedenastce bo w danym okresie jest gorszy od tego drugiego. Jest to walka z wiatrakami. Przestanmy rowniez zakladac tematy takie jak ten, ktore tylko prowokuja do kolejnych klotni. Zburzmy ten mur, ktory powstal w ostatnim czasie. Kibicujemy tej samej druzynie wiec badzmy rodzina. Nie moze byc tak, ze zawodnik jest wazniejszy od druzyny, a juz widac zalazki tego, ze w niedalekiej przyszlosci takie tematy moga zagoscic na forum, oby nie. Oczywisice obiektywizm i dobro druzyny na pierwszym miejscu i brawa dla tych, ktorych posty o tym swiadcza.

Dopoki odnosimy zwyciestwa i tak jak w poprzednim sezonie sukcesy(czyt. Scudetto), dopoty mam 100% zaufanie do decyzji Capello odnosnie delegowania pierwszej jedenastki meczowej jak i innych jego posuniec.
Ostatnio zmieniony 21 września 2005, 11:55 przez Pavon, łącznie zmieniany 1 raz.

SZAGI

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 18:55

bblackk pisze:Zwaśnionym stronom proponuję obejrzenie występów obu Panów w ubiegłorocznej edycji LM. Razem udało im się strzelić aż jedną bramkę, przy której asystę miał samolub Zlatan, a strzelcem był DP, który nie powrócil do formy sprzed lat :P
o ile pamięc mnie nie myli DP dwie bramki strzelił (Bayern 0-1 , Maccabi 1-1) no i jeszcze bramka z Liverpoolem, ale cos sedzia sie krzywo patrzyl, to i bramki jakby nie bylo :/

No ale co to zmienia? Nic. Dopiero 4 mecze za nami a tu takie dyskusje. Zobaczmy jak się spiszą w ważniejszych meczach: Bayernem, Interem no i jutro z Udinese. Co nie zmienia faktu, że chętnie zobaczyłbym Mutu, jak nie w Udine to w Parmie w wyjsciowej jedenastce. Każdy trener na miejscu Capello cieszył by się, że ma taki wybór. A tutaj jakieś konflikty. Cieszmy się , że mamy kim grać. Problem jest trudny do rozwiązania. Ale to może wpłynąć nam tylko na korzyść, gdyż zdrowa rywalizacja w drużynie prowadzi do podniesienia jej poziomu. Zlatan jeszcze ze dwa mecze by takie zagrał jak ostatnio i by obrósł w skrzydełka. Młody jest. Ale wszystko przed nim. Mimo wszystko Del Piero to kapitan i dla niego pierwsza jedenastka i basta! :D

Tom_my

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 19:11

dlaczego postawiłbym na Zlatana w meczu z Udine? jest poprostu groźniejszy. po argumencie o nietrafianiu na pusta bramke z 5 metrów, krytycy Zlatana znaleźli sobie nowy absurdalny argument - egoistyczna gra. no tak! ta sytuacja w meczu z Brugge :/ ja bym mu dał za to zakaz gry do końca sezonu...

p.s. ktoś powołał sie na oceny z gazetch włoskich, gdzie Del Piero dostawał głównie 7.5 . Ibra również dostawał takie oceny, nawet wyższe za mecze z Empoli i Brugge choć bramek nie trafiał.

Basiek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 19:36

Dobra nasluchalismy sie juz wypowiedzi fanklubu DP(w przytlaczajacej wiekszosci) i tych co bronili Zlatana.Ciekaw natomiast jestem jakie zdanie maja admini i modzi-nie zauwazylem ani jednego komentarza Martina(chociaz on jest wytlumaczony:P),Świergota,Oskara,Dragona,Juvelucka,Ulissesa,Medi czy Siewiera. Jakie jest wasze zdanie na ten temat??

BEZPŁATNE PRZELEWY DO PL I UK! -> http://www.england.pl/
SZAGI

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 19:37

Oceny to rzecz bardzo względna, napastników rozlicza się w głównej mierze za gole, i z całym szacunkiem dla Zlatana, ale wypada blado przy Alexie. No ale wierzmy Capello, dla każdego znajdzie się miejsce w Juve.
Przed sezonem było próbowane ustawienie z trzema napastnikami. I wszyscy je zachwalali, zaczynając od piłkarzy, poprzez kibiców, a na piłkarzach kończąc. :) Takim ustawieniem byłoby warto zagrać w Parmie. Tylko znowu pojawia się problem, trzech obrońców czy trzech pomocników...

Tom_my

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 20:04

owszem, napastnika rozlicza sie z bramek, ale gdy w tamtym sezonie to Alex grał tego bardziej cofniętego napastnika to wy broniliście mówiąc go jego rola to podawanie. teraz gdy Zlatan jest "tym od rozgrywania" nie bronicie go

trudno mi wyobrazić sobie gre trzema pomocnikami, no bo z którego byśmy zrezygnowali? a przy ustawieniu z 3 obrońcami gra sie 3 środkowymi, a do dyspozycji mamy praktycznie tylko Kovaca i Cannavaro.

Kuba Napierski

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 20:12

Wypadł Jaquinta z czego napewno nie można się cieszyć(choć ja aż tak nie rozpaczam. Złośliwiec ze mnie 8) ) W obronie Juve jest kilka poważnych luk i to mnie niepokoi, tymbardziej że nawet Canna w poprzednim meczu nie grał najlepiej :roll: Wierzę w korzystny wynik i w dobry występ Alexa.

Mój typ: 1-2

:ball: Zlatan
:ball: Alex

_Jah

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 20:20

A ja z kolei chciałbym nieco odbiec od dręczącego nas tematu i skupić uwagę na tych, którzy są zdania, że mające tu miejsce dyskusje nie mają swojego sensownego uzasadnienia. Otóż, jeżeli komuś jest obojętne kto z tej pary wyjdzie na boisko, niech lepiej się zamknie i nic nie mówi, bo mimowolnie obraża mnie i osoby, które próbują przechylić swój punkt widzenia na korzyść prawdy, piętnującej dobro klubu. Ja przykładowo bardzo lubię takie rywalizacje słowne, które prowadzone na odpowiednim poziomie, spełniają funkcję dodatnią dla mojego umysłu. Jeżeli mam ochotę wyjaśnić Wam jak to widzę, to to robię a tym, którzy uwazają to za bezsens proponuję zmianę tematu, pokoju, forum, strony lub może nawet, zainteresowań.

Wielkie romanse, żadnych pocałunków, w ogóle niczego. Bardzo czyste! A jednak wielkie. Uczucia, niewypowiedziane uczucia są niezapomniane... La Vecchia Signora, czyli Stara Dama!
Marcin_FCJ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 20:41

I jeden gol Alexa cieszy Cię bardziej niż 5 Zlatana, interesujace interpretacja dobra klubu.
Oczywiście interpretujesz to po swojemu. Nie łatwo jest wyjaśnić sens odczuwanych uczuc. Jesli miałbym określić to najprościej jak potrafie to moja wypowiedż brzmiała by mniejwięcej tak:

Bramka Juventusu wywołuje we mnie niesamowitą radość, natomiast bramka Del Piero potrafi uczynic ze mnie osobe jakiej nie znam, nad którą nie mam kontroli... być może jets to fanatyzm.. jednak taki jestem i nie będe tego ukrywał. Myśle, że jestem fanatykiem osoby Alessandro Del Piero oraz fanem Juventusu. Codziennie uświadamiam sobie, że chyba tak właśnie jest i nie będe mówił iż jest inaczej gdyż robił bym coś wbrew sobie.
W latach 90 DP był geniuszem, niestety teraz pojawiają się tylko przebłyski.
I różnica między nami polega na tym iż ja wieże w te przebłyski, że zamienią się w stałą forme. Jeden przebłysk to niezwykła dawka nadzieji... Żałuj iż ngdy nie miałeś kogoś takiego w życu jak ja mam Del Piero. Mów, że Zlatan wypływa na dobro klubu. Ja powiem, że Del Piero wpłynął zdecydowanie bardziej na historie Juventusu.. Jestem w stanie powiedzieć nawet, że dałbym Del Piero cały sezon nawet kosztem Scudetto. Bo za 30 lat nie będzie obchodziło mnie czy mamy 42 czy 43 Scudetto.. A 34 występy więcej i 10 bramek więcej Alexa będą tkwiły głęboko w mym sercu. Śmiało też stwierdze, źe gdyby nie Alex to dziś mielibyśmy Max 25 tytułów.
Dodałbym jeszcze, że wogóle nie pomógł Juventusowi w zdobyciu 28 scudetto.
Nie bardziej niż Buffon, Thura, Cannavaro, Zebina, Zambrotta, Emerson, Nedved, Camoranesi czy Del Piero.
Wypisuje tylko to co zaobserwowałem w Twoich wypowiedziach.
Jeśli zależy Ci bardziej na jednej bramce Alexa niż pięciu innego zawodnika, to dla mnie jesteś fanem Dp. Kiedy Treze zagrał nijak w meczu o superpuchar jechałeś po nim, teraz czas na Zlatana? Spójrz czasami na swojego idola i tak jak jemu dajesz kredyt zaufania mimo słabej gry spróbuj zaufać innym zawodnikom.
Czy bredze? Twoja opinia, aczkolwiek nie poparta żadnymi argumentami.
:smile: :smile: :smile: Brednie. Jechałem po Trezeguecie? Wypominałem Ci jedynie twe nierówne traktowanie dwóch zawodników tej samej drużyny. A z tymi bramkami to już chyba tłumaczyłem. Chodzi o niesamowite odczucia po każdej z bramek Del Piero. Wygrane o bramki Juve są dla mnie czymś normalnym, natomiast gole Del Piero są dla mnie czymś nadzwyczajnym. Bredzisz pisząc, że nie jestem fanem Juve. To chyba największa obelga jaka może mnie spotkać.
Jest to tylko i wyłącznie Twój wymysł.
Nie jest to mój wymysł a jedynie realne ocenienie sprawy. Dzisiaj każdy będzie grał tam gdzie dostanie więcej kasy. Mogżna podawać wiele przykładów takich piłkarzy. A prawdopodobieństwo tego iż Zlatan jest fanem starej damy jest minimalne.
Owszem, gdyż na dowód swoich słow nie podałeś żadnych argumentów
Pczytaj wywiady Zlatana za czasów gry w Ajaxie. Nigdy nigdzie nie wspomniał o Juventusie.
Dlatego że sprzeciwiam się nierównemu traktowaniu zawodników Juve.
Prawda, DP zagrał w ostatnim meczu znakomicie, ale czy Zlatan nie miał takich występów?
Kiedy DP przeżywał trudne chwile zawsze dawałeś mu szanse, Ibra na to nie zasługuje?
Chyba sobie kpisz. Jeśli ktoś tu jest traktowany nierówno to kowa może być tylko i wyłącznie o Del Piero. Zagrał bardzo dobre spotkanie a mimo to chcecie by grzał ławe. Gdzie tu sprawiedliwość i konsekwencja której brak zarzucam Ci już nie poraz pierwszy? A co do dawania szans - nigdy i nigdzie Ibra nie będzie miał u mnie takich przywliejów jak ma Del Piero. I to chyba nie wymaga uzasadnień.
Po raz kolejny ktoś próbuje mi wmówić "niby" niechęć do DP z powodu R.Baggio. Mimo iż w żaden sposób nie łącze tych dwóch postaci, wypowiem się i na ten temat.
Po raz kolejny 8) Więc najwyraźniej coś w tym jest. Tak się składa, że zagożałymi wrogami DP są zazwyczaj "niedobitki" po Baggio. Dodam jeszcze, że dobrze iż nie łączysz tych nazwisk.. jeśli chodzi o Juventus to Baggio nie jest godzien wiązać sznurowadeł Alexowi. Czy tego chcesz czy nie. Zarzucasz komuś faworyzowanie Alexa a sam faworyzujesz Baggio mimo iż ten nie gra już dobre pare lat w Juve. Zarzucasz mi, że nie taktuje Zlatana tak jak Del Piero. Ja zarzucam Ci, że nie traktujesz Del Piero tak jak Zlatana.
Uważam że Baggio wzbił się na poziom którego Alexowi nigdy nie udało się przeskoczyć, był on niepowtarzalnym fenomenem na skale światową, wielkim mistrzem jakich w dzisiejszej piłce jest bardzo mało. Roberto opuścił Juventus, a w jego miejsce wszedł znakomity Del Piero. "Kucyk" nigdy nie przestał być moim idolem, lecz pojawił się także nowy, Alex Del Piero który z piłką potrafił robić nieziemskie rzeczy, a jego koszulka do dziś znajduje się w mojej szafie.
Uważam że Del Piero wzbił się na poziom którego Zlatanowi nigdy nie udało się przeskoczyć, jest on niepowtarzalnym fenomenem na skale światową, wielkim mistrzem jakich w dzisiejszej piłce jest bardzo mało.

Pisząc tego posta jestem dość mocno nachlany także przepraszam za chaotyczność tego posta lub ewentualne błedy ortograficzne.
Ostatnio zmieniony 20 września 2005, 20:46 przez Marcin_FCJ, łącznie zmieniany 1 raz.

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 20:41

Otóż, jeżeli komuś jest obojętne kto z tej pary wyjdzie na boisko, niech lepiej się zamknie i nic nie mówi, bo mimowolnie obraża mnie i osoby, które próbują przechylić swój punkt widzenia na korzyść prawdy, służącej dobru klubu.
Wow, ostra wypowiedź :]
Nie czuję, że obrażam Ciebie mówiąc, że mało mnie interesuje kto wybiegnie w podstawowym składzie.
Uważasz, że to obraźliwe, gdy wierzę, że Capello wystawi dwójkę najlepszych? Jak opieram rotacje w składzie, by wszedł ktoś spoza mojej faworyzowanej dwójki, to tez jest obraza? W końcu nie interesuje mnie kto wejdzie, byle wszedł ktoś z nominalnych rezerwowych...
Trochę się zagalopowałeś, ot co.
Ja ufam Capello całkowicie, on wygrał scudetto w bardzo dobrym stylu, on sprawia, że skreślani zawodnicy (Cannavaro, Emerson) czy mający za sobą słabe występy (Vieira), czy też trudny charakter (Ibrahimovic) potrafią się znakomicie odnaleźć.
Panowie, cieszmy się, że mamy taką dwójkę, jak Zlatan i del Piero, i trenera, który jest w stanie przynieść nam zwycięstwa!

Dirty mind
Tom_my

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 21:06

Marcin_FCJ pisze: I różnica między nami polega na tym iż ja wieże w te przebłyski, że zamienią się w stałą forme. Jeden przebłysk to niezwykła dawka nadzieji... Żałuj iż ngdy nie miałeś kogoś takiego w życu jak ja mam Del Piero. Mów, że Zlatan wypływa na dobro klubu. Ja powiem, że Del Piero wpłynął zdecydowanie bardziej na historie Juventusu.. Jestem w stanie powiedzieć nawet, że dałbym Del Piero cały sezon nawet kosztem Scudetto. Bo za 30 lat nie będzie obchodziło mnie czy mamy 42 czy 43 Scudetto.. A 34 występy więcej i 10 bramek więcej Alexa będą tkwiły głęboko w mym sercu. Śmiało też stwierdze, źe gdyby nie Alex to dziś mielibyśmy Max 25 tytułów.
no i o to własnie chodzi. mnie obchodzi że Juve będzie miało 42 czy 43 scudetto, niż 10 więcej bramek Alexa. a śmiało stwierdze że bez Zlatana nie mielibyśmy ostatniego mistrzostwa
Po raz kolejny 8) Więc najwyraźniej coś w tym jest. Tak się składa, że zagożałymi wrogami DP są zazwyczaj "niedobitki" po Baggio. Dodam jeszcze, że dobrze iż nie łączysz tych nazwisk.. jeśli chodzi o Juventus to Baggio nie jest godzien wiązać sznurowadeł Alexowi. Czy tego chcesz czy nie. Zarzucasz komuś faworyzowanie Alexa a sam faworyzujesz Baggio mimo iż ten nie gra już dobre pare lat w Juve. Zarzucasz mi, że nie taktuje Zlatana tak jak Del Piero. Ja zarzucam Ci, że nie traktujesz Del Piero tak jak Zlatana.
a ja własciwie nie dziwie sie ludziom którzy trkatują Del Piero z powodu Zlatana. zresztą podobna sytuacja jest teraz, młody zawodnik zajmuje miejsce mistrza. tyle że teraz jest mniej "brutalnie" niż z Baggio

Uważam że Del Piero wzbił się na poziom którego Zlatanowi nigdy nie udało się przeskoczyć, jest on niepowtarzalnym fenomenem na skale światową, wielkim mistrzem jakich w dzisiejszej piłce jest bardzo mało.
narazie Zlatan nie przeskoczył Del Piero ale jak można porównywać zawodników z który jeden kończy wielką kariere a przed drugim jeszcze najlepsze lata?

_Jah

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 21:12

venomik pisze:Mało mnie interesuje kto wybiegnie w podstawowym składzie.
Aha, czyli temat Cię nie interesuję, ale jednocześnie wypowiadasz się w nim nie próbując nawet starać się odpowiedzieć na postawione pytanie. Fajnie, rób tak dalej, dalej zaśmiecaj forum, pragniemy tego.

Powracając do tematu. Marcin_FCJ - grzdulnełeś sobie, więc tymbardziej kierujesz się uczuciami, aniżeli rozsądkiem. Pinturicchio zagrał w spotkaniu z Ascoli, ponieważ był to rywal niezbyt wymagający i stanowił doskonałą okazję do debiutu jego osoby w tegorocznych rozgrywkach. Natomiast jutro gramy wyjazd z Udinese i tutaj już grać muszą najlepsi. Ostatecznie nasze spekulacje utnie sam trener, w środowym spektaklu.

Wielkie romanse, żadnych pocałunków, w ogóle niczego. Bardzo czyste! A jednak wielkie. Uczucia, niewypowiedziane uczucia są niezapomniane... La Vecchia Signora, czyli Stara Dama!
Bany_DG

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 21:26

Uffff, po bynajmniej nie przeciętnym poczatku sezonu nazywanie Ascoli słabszym przeciwnikiem jest czyms co przypomina szukanie dziury w całym. Więcej po początku sezonu stwierdzenie że Zlatanowi NALEŻY mu sie miejsce w "11" jest małym błedem. Już przynałem Ci racje ze jest on lepszy od DP, ale dajmy mu (DP) dokończyc wykorzystac szanse którą dostał w meczu z Ascoli, nalezy mu się...
Bynajmniej nie dla tego że jest legendą, a dlatego że pokazał że potrafi jeszcze zagrać i pomóc Juve w zdobyciu trzech oczek.

darel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 21:39

Z poczatku nie chciałem wypowiadac sie w ty temacie, lecz rozmowa potoczyła się w takim kierunku, że postanowiłem wtrącić swoje trzy grosze.
Alex, czy Zlatan?? Każdy do tego pytania może podejśc w zupełnie inny sposób. Del Piero, który był jest i bedzie moim piłkarskim idolem zawsze bedzie znaczył dla mnie więcej od Zlatana. Alex zapisuje w Juve piękną karte, wszystko wskazuje, że w tym sezonie zostanie najlepszym strzelcem w histori klubu, nie spośób więc, żebym w sondzie zagłosował na Zlatana.
Teraz spójrzmy na to pytanie inaczej. Z perspektywy nadchodzącego sezonu. W przeciągu całego sezonu to raczej Zlatan bedzie zawodnikiem, który wniesie więcej do gry Juve. Ibra jest młodym zawodnikiem, pełnym energi, fantastycznie przygotowanym fizycznie.
Teraz mamy jednak dopiero początek sezonu. Alex długo czekał na możliwośc debiutu. Miał udowodnic swoja wartość. Zrobił to chyba najlepiej jak potrafi. Jeśli za taki występ nie dostanie szansy gry w meczu z Udine, to zo powinien zrobic grająć z Ascoli?? Jeśli Alex nie gra, bo nie ma formy, to w 100% się z tym zgadzam, jeśli jednak pokazuje wspaniała forme, a pomimo tego jest pomijany w wyjściowej 11, to przynajmniej dla mnie coś jest nie tak. Sezon jest długi i pomimo wszystko wydaje mi się, że Del Piero fizycznie może nie wytrzymac całego sezonu (obym sie mylił) - jednak na chwile obecną wg mnie wcale nie prezentuje gorszej formy od Zlatana.
A co zrobi Capello?? - Odpowiedź juz jutro.....

na zawsze wierni turyńskiej drużynie
Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2005, 21:41

_Jah pisze:
venomik pisze:Mało mnie interesuje kto wybiegnie w podstawowym składzie.
Aha, czyli temat Cię nie interesuję, ale jednocześnie wypowiadasz się w nim nie próbując nawet starać się odpowiedzieć na postawione pytanie. Fajnie, rób tak dalej, dalej zaśmiecaj forum, pragniemy tego.
Cóż, na pytanie postawione w tytule już się wypowiedziałem.
Chciałbym tylko zauważyć, że Twoja poprzednia wypowiedź także nijak miała się do pytania postawionego w temacie, więc nie wytykaj mi błędów, które sam popełniasz.
I nie pragnę zaostrzenia dyskusji, która juz teraz jest dość gorąca :evil:

Dirty mind
ODPOWIEDZ