Roberto Baggio wraca do futbolu
- mnowo
- Qualità Juventino
Kiedy przeczytalem taki tytul wiadomosci na wp.pl, wmurowalo mnie, bo myslalem, ze Baggio wraca do gry. Ale news brzmi w ten sposob:
"Były czołowy piłkarz reprezentacji Włoch i gwiazda Juventusu Turyn Roberto Baggio nie wyklucza swojego powrotu do futbolu, ale tym razem w charakterze szkoleniowca.
38-letni obecnie Baggio sportową karierę zakończył w ubiegłym roku. W reprezentacji Włoch rozegrał 55 meczów i od swego debiutu w 1988 roku zdobył 27 goli. Piłkarz osiągnął granicę dwustu strzelonych bramek w Serie A.
Największą sportową porażką Baggio jest przestrzelony rzut karny podczas finałowego meczu mistrzostw świata w 1994 roku przeciwko Brazylii. Zdecydowało to o zdobyciu przez "Canarinhos" Pucharu Świata.
"Uważam, że powinienem swoje doświadczenie przekazać młodszym zawodnikom - stwierdził Baggio. - Mam kilka propozycji pracy z czołowych klubów włoskich, ale decyzji z kim się zwiążę, jeszcze nie podjąłem. Uważam, że sytuacja we włoskim futbolu nie jest dobra, potrzebne są spore zmiany".
zrodlo: http://sport.wp.pl/kat,2193,wid,7926526 ... icaid=1312
No i co o tym myslicie? Facet jest doswiadczony, to prawda, i tego mu nikt nie odmowi. Co myslicie o jego decyzji- czy zrobi dobrze, jesli pokieruje kariera tak jak Deshamps?..
"Mam kilka propozycji pracy z czołowych klubów włoskich, ale decyzji z kim się zwiążę, jeszcze nie podjąłem"- to mnie ciekawi. Kto proponuje mu prace?
Przyznam szczerze, ze bylbym ciekawy sposobu, w jaki Baggio prowadzilby klub pilkarski, tym bardziej wloski, i pewnie z ciekawoscia sledzilbym wyniki tego klubu. Jesli Baggio podejmie taka decyzje, zycze mu jak najlepiej. Co prawda martwi mnie to, czy jest to na pewno sluszna decyzja, ale mysle, ze wie, co robi i rze faktycznie uda mu sie wykorzystac doswiadczenie, jakie bez watpienia zdobyl.
"Były czołowy piłkarz reprezentacji Włoch i gwiazda Juventusu Turyn Roberto Baggio nie wyklucza swojego powrotu do futbolu, ale tym razem w charakterze szkoleniowca.
38-letni obecnie Baggio sportową karierę zakończył w ubiegłym roku. W reprezentacji Włoch rozegrał 55 meczów i od swego debiutu w 1988 roku zdobył 27 goli. Piłkarz osiągnął granicę dwustu strzelonych bramek w Serie A.
Największą sportową porażką Baggio jest przestrzelony rzut karny podczas finałowego meczu mistrzostw świata w 1994 roku przeciwko Brazylii. Zdecydowało to o zdobyciu przez "Canarinhos" Pucharu Świata.
"Uważam, że powinienem swoje doświadczenie przekazać młodszym zawodnikom - stwierdził Baggio. - Mam kilka propozycji pracy z czołowych klubów włoskich, ale decyzji z kim się zwiążę, jeszcze nie podjąłem. Uważam, że sytuacja we włoskim futbolu nie jest dobra, potrzebne są spore zmiany".
zrodlo: http://sport.wp.pl/kat,2193,wid,7926526 ... icaid=1312
No i co o tym myslicie? Facet jest doswiadczony, to prawda, i tego mu nikt nie odmowi. Co myslicie o jego decyzji- czy zrobi dobrze, jesli pokieruje kariera tak jak Deshamps?..
"Mam kilka propozycji pracy z czołowych klubów włoskich, ale decyzji z kim się zwiążę, jeszcze nie podjąłem"- to mnie ciekawi. Kto proponuje mu prace?
Przyznam szczerze, ze bylbym ciekawy sposobu, w jaki Baggio prowadzilby klub pilkarski, tym bardziej wloski, i pewnie z ciekawoscia sledzilbym wyniki tego klubu. Jesli Baggio podejmie taka decyzje, zycze mu jak najlepiej. Co prawda martwi mnie to, czy jest to na pewno sluszna decyzja, ale mysle, ze wie, co robi i rze faktycznie uda mu sie wykorzystac doswiadczenie, jakie bez watpienia zdobyl.
- Camillo
- Juventino
Trochę mnie zdziwiło pytanie w tej ankiecie. Niestety , nie jestem jasnowidzem i nie wiem skąd miałbym wiedzieć , czy Roberto Baggio będzie dobrym trenerem. Niekażdy doświadczony piłkarz musi być dobrym trenerem, a dobry trener nie zawsze ma doświadczenie z boiska, czego przykładem jest Mourinho ( którego nie cierpię :evil: , ale trzeba przyznać, że trenerem jest świetnym).
To my chłopcy ze Śląska! Zna nas cała Polska, za Ruch, za HKS, pójdziemy aż po życia kres...
- Slim
- Juventino
Ja kdla mnie to wspanialy pomysl! Znow bedzie mozna zobaczyc Baggio w tym co lubi i robi najlepiej! Milo bedzie znow zobaczyc Baggio na ekranie telewizora i sluchac o jego poczynaniach... Robby worcil to juz nie ten sam Robby ale wciaz ten sam czlowiek... Ten ktorego podziwiam i na mysl o nim przechodza mnie ciarki po plecach... Robby wroc!!
- Raffikki87
- Juventino
Fabio CapelloZag³osowa³em na NIE w ankiecie a to dlatego, ¿e osob± które kiedy¶ by³y znakomitymi pi³karzami trudno jest zostaæ równie dobry trenerem. Przyk³±dów jest mnóstwo. Najlepszym bêdzie chyba BoniekTak na powa¿nie to nie kojarze jakiegos DOBREGO trenera który niegdy¶ by³ ¶wietnym pi³karzem.
DO MODERATORÓW-zaraz dokoncze swoja wypowiedz tylko musze zresetowac kompa i zrobic formata
Roberto Mancini
Johann Cruyff
Carlo Ancelotti
a z Polskich bardzo dobrym trenerem jes Henryk Kasperczak w przesz³o¶ci ¶wietny pi³karz .
Wed³ug mnie Baggio mia³by ciekaw± wizje na futboll jaki mia³aby grac jego dru¿yna ,wiêc wyniki jego ewentukanej druzyny by mnie interesowa³y a wierze ¿e sobie by poradzi³!!
Na wielkiej scenie ¿ycia musimy zagraæ dobrze role sw± .
NIEWA¯NE CZY SERIE A ,B ,C1 ,C2 ,D ,JUVENTUS TO JEST NAPRAWDE WA¯NE .
NIEWA¯NE CZY SERIE A ,B ,C1 ,C2 ,D ,JUVENTUS TO JEST NAPRAWDE WA¯NE .
- Mati
- Juventino
Ktoś jeszcze dodawał Deshampsa
Co do tematu.Myślę że przydało by mu się najpierw doświadczenie z jakąś drugoligową drużyną lub jako np. trener młodzieżówki.Od razu w dobrym klubie sobie chyba nie poradzi bez doświadczenia jako trener.
Co do tematu.Myślę że przydało by mu się najpierw doświadczenie z jakąś drugoligową drużyną lub jako np. trener młodzieżówki.Od razu w dobrym klubie sobie chyba nie poradzi bez doświadczenia jako trener.
- volvo122
- Juventino
Beznadziejne te pytanie w ankiecie bo co my jestesmy jasnowidze zagłosowałem na nie wiem no bo nie wiem i nikt z nas nie wiem póki sie nie przekona a co do Baggio mysle ze jeszcze za wcześnie na trenerke
FORZA JUVE !!!
- mesju
- Qualità Juventino
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo trudna, ponieważ można by było zadać pytanie czy Baggio będzie dobrze robić hamburgery w McDonaldzie :? Żarcik, ale mniej więcej tak to się przedstawia. Po prostu może i też nie musi. Pewnie, jego doświadczenie mu w tym pomoże, ale trudno stwierdzić czy będzie miał dobre podejście. Życzę mu jak najlepiej, bo w końcu to były Juventini 

- pan Zambrotta
- Juventino
Jesteś kibicem Juventusu, a nie wiesz kim był Capello...Zagłosowałem na NIE w ankiecie a to dlatego, że osobą które kiedyś były znakomitymi piłkarzami trudno jest zostać równie dobry trenerem. Przykładów jest mnóstwo. Najlepszym będzie chyba BoniekTak na poważnie to nie kojarze jakiegos DOBREGO trenera który niegdyś był świetnym piłkarzem.
Inne przykłady: Ancelotti, Mancini, Janas, Kasperczak, Deschamps, Riijkard, Koeman, Van Basten, Voller, Beckenbauer...
A co do Roberto Baggio... jego powrót do futbolu na pewno wprowadzi trochę ożywienia do włoskiej prasy sportowej. Wszyscy wiemy jakim "bóstwem" jest Roberto B. dla Tifosich. Jednak czy sprawdzi się jako trener, nie możemy dokładnie powiedzieć. Na pewno można mu bić brawo za podjęcie takiej decyzji. Na jego miejscu wypoczywałbym godzinami i odsypiał zaległe godziny snu. On natomiast woli znowu poświęcić swoje życie piłce i spróbować ciężkiej pracy jako trener. Jak mu się powiedzie - zobaczymy. Życze mu powodzenia i mam nadzieję, że Roberto wie, kiedy zejść ze sceny. Możliwe jest przecież, ze nie zrobi trenerskiej furory. A wtedy reputacja bóstwa może być "lekko" nadszarpnięta.
Ostatnio zmieniony 17 września 2005, 11:13 przez pan Zambrotta, łącznie zmieniany 1 raz.
- adi130
- Juventino
myśle że Baggio by sobie poradził....podejrzewam nawet że dałby jakieś nowe wzorce współczesnej piłce. ma za sobą bagaż doświadczeń sportowych a w głównej mierze tacy piłkarze z przeszłośći są aktualnie dobrymi coachami
- Ultras
- Qualità Juventino
- Podziekował: 7 razy
Moim zdaniem byłoby to dość ryzykowne posunięcie ze strony Baggio. Bo jeśli mu nie wyjdzie to kibice (szczególnie ci młodsi) mogą zacząć kojarzyć wielkie nazwisko Baggio z nieudolnym trenerem, zamiast z wielką legendą włoskiej i światowej piłki. Jednakże z drugiej strony jak już ktoś wyżej napisał istnieje wiele przykładów na to, że świetny piłkarz może być w przyszłosći bardzo dobrym szkoleniowcem. Szczerze powiedziawszy, jeśli wszystko dobrze się dla Baggio potoczy to chciałbym go kiedyś widzieć jako trenera Juve. Wróciłby na stare śmiecie
Tak więc ja życze mu wszystkiego najlepszego i wielu sukcesów.

- Mr Cezary
- Juventino
Sam nie wiem co o tym myslec... z jednej strony rzycze mu jak najlepiej, a z drugiej watpie aby wirtuoz futbolu sprawdzil sie w roli taktyka...
To ze jest mlody to nic nie znaczy. Schaff czy Deschamps tez mlodo zaczynali a dzis sa uznanymi szkoleniowcami...

- M.
- Juventino
Mam na ten temat dokładnie takie samo zdanie. Baggio był nieprzeciętnym piłkarzem i ma reputację gwiazdy. Gdyby okazał się słabym trenerem, kibice zapamiętaliby go nie tylko jako świetnego piłkarza, ale też nieudolnego szkoleniowca. Czy warto ryzykować? Wydaje mi się, że nie. Baggio na pewno zasłużył sobie na duży szacunek, a teraz ma okazję zepsuć swój wizerunek :roll: . Choć z drugiej strony lepiej zajmować się tym, co się kocha, niż siedzieć na tyłku i przekładać pieniądze z kupki na kupkępan Zambrotta pisze:Możliwe jest przecież, ze nie zrobi trenerskiej furory. A wtedy z reputacja bóstwa może być "lekko" nadszarpnięta.
O ile się nie mylę, Baggio nie był nigdy trenerem żadnej drużyny, więc nie można pisać, że będzie robił to, co umie najlepiej. Fakt, był świetnym piłkarzem, jednak nie znaczy to, że na 100% będzie wybitnym szkoleniowcem.Slim pisze:Znow bedzie mozna zobaczyc Baggio w tym co lubi i robi najlepiej!
Tak trudno przez chwilę wytężyć mózg i pomyśleć :? ? Przecież to oczywiste, że nikt nie wie, czy Baggio będzie dobrym trenerem czy nie. W ankiecie masz zanaczyć odpowiedź, która Twoim zadniem jest najbardziej prawdobodobna. Autor tematu nie napisał w temacie słów "Waszym zdaniem", ponieważ sądził, że na forum są wyłącznie ludzie myślący. Jak widać, pomylił się :roll: .volvo122 pisze:Beznadziejne te pytanie w ankiecie bo co my jestesmy jasnowidze zagłosowałem na nie wiem no bo nie wiem i nikt z nas nie wiem póki sie nie przekona a co do Baggio mysle ze jeszcze za wcześnie na trenerke
:roll:
- Pavon
- Juventino
Funkcja trenera w jednym z czolowych zespolow Serie A to zdecydowanie za wysoki progi dla Baggio. Jezeli chce cos osiagnac w tym fachu musi do tego dojsc krok po kroku, tak jak w swojej karierze pilkarskiej. Przeciez odrazu nie gral w najlepszym klubie i nie byl od samego poczatku wysmienitym pilkarzem. Wszystko to przyszlo z czasem, po ciezkiej pracy. Moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem bedzie, jezeli zostanie asystentem jednego z lepszych trenerow i wtedy podejmnie ostateczna decyzje czy poradzi sobie z tak odpowiedzialna funkcja czy tez nie - zawsze bedzie mogl sie wycofac i nikt nie bedzie mial do niego o to zalu. Odwrotu natomiast juz nie bedzie mial, jezeli zgodzi sie na posade pierwszego trenera, to juz jest gleboka woda. Albo utrzyma sie i bedzie odnosil sukcesy albo pojdzie na dno.
Z pewnoscia presja na Baggio jest ogromna. Ludzie zapamietali go jako wysmienitego pilkarza, ale czy tak samo zapamietaja jako trenera...
Z pewnoscia presja na Baggio jest ogromna. Ludzie zapamietali go jako wysmienitego pilkarza, ale czy tak samo zapamietaja jako trenera...
- Slim
- Juventino
Dodaj jeszcze Trapattoniego, Zoffa, Altobeliego(Italia U21) Klinsmana Sammera i Mathausa (czy jak go sie pisze)...pan Zambrotta pisze: Jesteś kibicem Juventusu, a nie wiesz kim był Capello...
Inne przykłady: Ancelotti, Mancini, Janas, Kasperczak, Deschamps, Riijkard, Koeman, Van Basten, Voller, Beckenbauer...
Roberto ma w sobie to cos co pozwoli mu byc dobrym trenerem... Ma swoje wizje i je wykorzysta... Zobaczycie bedzie dobrym trenerem!
- mnowo
- Qualità Juventino
UlTrAs pisze:Moim zdaniem byłoby to dość ryzykowne posunięcie ze strony Baggio. Bo jeśli mu nie wyjdzie to kibice (szczególnie ci młodsi) mogą zacząć kojarzyć wielkie nazwisko Baggio z nieudolnym trenerem, zamiast z wielką legendą włoskiej i światowej piłki.
Calkowicie sie z Wami zgadzam. Zawsze, kiedy znany pilkarz podejmuje trud bycia trenerem, cos ryzykuje. O ile kariera pilkarska mogla obfitowac w same sukcesy, o tyle w roli trenera moze sie po prostu nie sprawdzic. I nie mowie w tym momencie konkretnie o Baggio, tylko ogolnie.Diego pisze:Baggio był nieprzeciętnym piłkarzem i ma reputację gwiazdy. Gdyby okazał się słabym trenerem, kibice zapamiętaliby go nie tylko jako świetnego piłkarza, ale też nieudolnego szkoleniowca. Czy warto ryzykować? Wydaje mi się, że nie. Baggio na pewno zasłużył sobie na duży szacunek, a teraz ma okazję zepsuć swój wizerunek :roll:
Przykladem jest Boniek- na przyklad. Byl dobrym pilkarzem, ale pewnie jeszcze nie raz ktos mu wypomni "sukcesy" z reprezentacja..

Co do Baggio- szczerze mowiac nie chcialbym, zeby popsul sobie reputacje. Ktos kiedys powiedzial, ze druzyna jest "tak dobra, jak jej ostatni mecz". Przekladajac to na inny grunt, ktos kto moze byl dobrym pilkarzem, bedzie dla otoczenia tak dobry, jak jego ostatnie osiagniecia. jesli Baggio nie sprawdzilby sie w roli trenerskiej, moglby tym sobie po prostu zaszkodzic. No ale nikt nie bedzie mu przeciez mowil, jak nalezy postapic.
:doh: Moj blad.. moj blad... Boze drogi... Przeciez nikt nie kaze przepowiadac przyszlosci.. chyba jasne, ze aknieta zakladala Wasza opinie, a nie.. oj dobra, nie chce mi sie nawet o tym pisac. Rece mi opadlyTak trudno przez chwilę wytężyć mózg i pomyśleć :? ? Przecież to oczywiste, że nikt nie wie, czy Baggio będzie dobrym trenerem czy nie. W ankiecie masz zanaczyć odpowiedź, która Twoim zadniem jest najbardziej prawdobodobna. Autor tematu nie napisał w temacie słów "Waszym zdaniem", ponieważ sądził, że na forum są wyłącznie ludzie myślący. Jak widać, pomylił się :roll: .volvo122 pisze:Beznadziejne te pytanie w ankiecie bo co my jestesmy jasnowidze zagłosowałem na nie wiem no bo nie wiem i nikt z nas nie wiem póki sie nie przekona a co do Baggio mysle ze jeszcze za wcześnie na trenerke