Stanisław Płoskoń znowu właścicielem Górnika Zabrze?

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Johnny777

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2005, 00:14

Akcje Górnika zgodnie z prawem należą do mnie - mówi "Gazecie" Stanisław Płoskoń. Były właściciel zabrzańskiego klubu właśnie złożył w tej sprawie odpowiednie pisma do sądu i syndyka firmy Polind.

Tuż przed rozpoczęciem sezonu Marek Koźmiński przekazał swój pakiet akcji syndykowi znajdującej się w upadłości firmy Polind. Ten ostatni ogłosił, że niebawem zostanie dokonana ich wycena i jesienią papiery wartościowe Górnika SSA trafią na przetarg. Wtedy mieliśmy poznać nowego właściciela zasłużonego dla polskiej piłki klubu.

Tymczasem nieoczekiwanie do akcji wkroczył poprzedni właściciel Górnika Stanisław Płoskoń, który w 1996 roku założył sportową spółkę akcyjną i przez ponad pięć lat był szefem klubu.

Prezes Płoskoń przedstawił wczoraj "Gazecie" dokumenty, które, jego zdaniem, przesądzają sprawę własności akcji. - Mimo upływu kilku lat, wciąż nie zapłacono mi za klub. Przesłałem właśnie w tej sprawie pisma do syndyka znajdującego się w upadłości Polindu Marka Płachetki oraz do prezesa Sądu Okręgowego w Katowicach.

"Wnoszę o wydanie akcji Spółki Górnik Zabrze SA znajdujących się na rachunku papierów wartościowych upadłego. Wobec upadłego przysługuje mi wierzytelność w wysokości kwoty głównej 551.000,00 złotych wraz z odsetkami ustawowymi i kosztami procesu w wysokości 14.487,50 zł" - pisze Płoskoń do syndyka.

Przypomnijmy, że w rękach upadłego, czyli Polindu, znajduje się obecnie 87 proc. akcji zabrzańskiego klubu. - Polind nie zapłacił mi ponad połowę sumy za Górnika - wyjaśnia powody swojej akcji prezes Płoskoń.

Co na to syndyk? - Nie ma takiej prawnej możliwości, by panu Płoskoniowi wydać te akcje. Wyrok sądu nie jest bowiem prawomocny - mówi Płachetko.

Ale Płoskoń nie ustępuje. Od prezesa Sądu Okręgowego w Katowicach były szef Górnika domaga się ponowienia nakazu do komornika, który, jego zdaniem, powinien wykonać postępowanie egzekucyjne na jego korzyść i odebrać Polindowi zaległe pieniądze bądź akcje Górnika. - Jak dostanę te akcje, Górnik na pewno na tym nie ucierpi - obiecuje Płoskoń. - Myślę, że dobrze by się stało, gdyby Górnik został klubem miejskim. Prawo już na to pozwala - przekonuje. Co ciekawe, prezes Płoskoń spotykał się w ostatnim czasie z prezydentem Zabrza Jerzym Gołubowiczem. Obaj panowie rozmawiali m.in. o akcjach zabrzańskiego klubu...

(artykuł za http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,2887737.html )

Wielu z Was pewno nic to nazwisko nie mówi poza może kilkoma awanturami które ten Pan wszczynał z różnych powodów.

Mnie interesuje Wasza opinia na temat obecności takich ludzi w polskim futbolu. Bo ja jako kibic Górnika jestem tą informacją przerażony. Za jego czasów przekręt gonił przekręt, a wiele spraw po jego odejściu okazało się "bombami zegarowymi". Może i wyciągnął Górnika z zapaści ale styl pozostawiał wiele do życzenia.
Pytanie do zorientowanych w temacie - czy taki ktoś może być traktowany jako "zbawca" klubu czy raczej jako "persona non grata"? Bo dla mnie lepiej by się trzymał z daleka od Zabrza :evil:

kedzier

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2005, 00:36

Według mnie chyba lepiej żeby poważniej w Górnik zaczęli inwestować Koźmińscy... Znają włoskie standardy ( przede wszystkim Marek :wink: ) i są w stanie wyprowadzić Górnik na prostą... Żeby tylko chcieli... Niestety na to się nie zanosi:(

Pamiętam że Płoskoń był dosyć kontrowersyjnym prezesem, ale ponieważ nie jestem z Zabrza nie wiem dokładnie co się w Górniku za jego czasów działo :) Chyba jednak byłoby lepiej żeby się trzymał z dala od Górnika, skoro ma znowu w niejasny sposób prowadzić klub... Może warto byłoby zastosować taką samą metodę co do niego jak do Ryszarda Forbricha z Wronek... Czyli ogłoszenie go "persona non grata" przez PZPN :think: Górnik to zespół z ogromnymi tradycjami więc mam nadzieję że upora się z kłopotami, powinien być kierowany przez jakas kompetentną osobę, a w mojej opinii Płoskoń nią raczej nie jest 8)

P.S. Pozdro dla Kibiców Górnika z Płocka :!: :D

Obrazek
Pirlo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2005, 10:03

kedzier pisze:Według mnie chyba lepiej żeby poważniej w Górnik zaczęli inwestować Koźmińscy... Znają włoskie standardy ( przede wszystkim Marek :wink: ) i są w stanie wyprowadzić Górnik na prostą... Żeby tylko chcieli... Niestety na to się nie zanosi:(
Przeciez Marek Kozminski juz odszedł z Górnika Zabrze..... :smile: :smile:

kedzier

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 sierpnia 2005, 11:57

Bart7 pisze:Przeciez Marek Kozminski juz odszedł z Górnika Zabrze.....
Wiem :twisted: Ale chodziło mi o to że już wolę Koźmińskiego od Płoskonia :!: A przecież zawsze może się rozmyślić i kiedyś wrócić do finansowania Górnika :wink:

Obrazek
Juve The Best

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2005, 23:32

Swojego czasu słyszałem też że jakiś bodajże nigeryjczyk jest zainteresowany. Moim zdaniem nieważne kto przyjdzie ważne żeby włożył kase w ten klub bo szoda żeby kolejny tak zasłużony klub z taką historią spadł lub został zddegradowany nieweiadomo gdzie

Obrazek
ULAT

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 sierpnia 2005, 09:00

No no ładny młyn. Jeśli on przejmie Górnika to znów jest szansa :evil: na kolejne wesołe aferki w polskim futbolu. Myślałem że jak Koźmińscy się wezmą za Górnika to już go nie oddadzą i zbudują silną liczącą się w walce o mistrzostwo Polski druzynę. Nie jestem ich kibicem ale przez ludzi typu Poskoń cierpi cała Polska piłka. Przez nich jesteśmy tak a nie inaczej postrzegani na Zachodzie.

ODPOWIEDZ