Książki
- kosiorekk
- Juventino
Ja ostatnio czytam dużo fantasy, głównie ze świata Forgotten Realms, np.
"Kantyczka" "Trylogia Mrocznego Elfa : Ojczyzna" itp.
Ale obecnie moja ulubioną ksiazką jest "Władca Pierscieni : Druzyna Pierścienia"
"Kantyczka" "Trylogia Mrocznego Elfa : Ojczyzna" itp.
Ale obecnie moja ulubioną ksiazką jest "Władca Pierscieni : Druzyna Pierścienia"
- pinturicchia
- Qualità Juventina
Moje ulubione książki to :
"Anioły i demony" Dan Brown
"Uciekinierka" Maureen Wartski
"Buszujacy w zbożu" J.D Salinger
"Nie mów nikomu" Harlan Coben
wszystkie cześci Harrego Pottera
:-D
"Anioły i demony" Dan Brown
"Uciekinierka" Maureen Wartski
"Buszujacy w zbożu" J.D Salinger
"Nie mów nikomu" Harlan Coben
wszystkie cześci Harrego Pottera
:-D
- [Nevermind]
- Juventino
spyder pisze:
Dzieci z Bulerbyn(czy jakos tak :doh: )

Co do tematu, to polecam wam ksiazke Maslowskiej "Wojna polsko ruska", aktorka ma orginalny styl.
- Solaris
- Juventino
Jako, że książka to naprawdę fajna rzecz, na którą warto poświęcić sporo czasu, postanowiłem rozruszać ten temat...
Polecam przeczytać dwie książki:
Jan Topolski " Historia Polski " - Jest to bardzo dobra lektura dla osób chcących podszkolić najlepszy szkolny przedmiot, napisana w ciekawy i łatwy do zrozumienia sposób. Obejmuje ona całą Historię naszego narodu, więc nie trzeba sie fatygować i chodzić do biblioteki, kolejno wypożyczając książki opisujące jedynie kolejne okresy w historii Polski. Każdy znajdzie tam coś dla siebie, można się doszukać wielu statystyk. Sam przygotowywałem się do Olimpiady z Przedmiotu i dzięki tej książce udało mnie się uzyskać tytuł laureata, co świadczy, że lektura jest naprawdę dobra. Polecam :!:
cała seria ksiązek Pawła Jasienicy - Tutaj z kolei coś dla prawdziwych miłośników Historii Polski. Są to książki bardzo szczegółowo opowiadające o róznych dziejach w HP, warto się pokusić i przeczytać całą serię, gdyż wiele szczegółów umyka gdzieś w podręcznikach szkolnych, a dzieło autora pomaga nam doszlifować swoją wiedzę. Jak juz podkreśliłem, książka dla osób nie zainteresowanych Historią może się wydać zawiła i nudna, ale to tylko pozory. Polecam przeczytać przez resztkę wakacji chociaż 2 tomy serii P. Jasienicy, a w szkole nie zagnie was żaden belfer :naughty:
Polecam przeczytać dwie książki:
Jan Topolski " Historia Polski " - Jest to bardzo dobra lektura dla osób chcących podszkolić najlepszy szkolny przedmiot, napisana w ciekawy i łatwy do zrozumienia sposób. Obejmuje ona całą Historię naszego narodu, więc nie trzeba sie fatygować i chodzić do biblioteki, kolejno wypożyczając książki opisujące jedynie kolejne okresy w historii Polski. Każdy znajdzie tam coś dla siebie, można się doszukać wielu statystyk. Sam przygotowywałem się do Olimpiady z Przedmiotu i dzięki tej książce udało mnie się uzyskać tytuł laureata, co świadczy, że lektura jest naprawdę dobra. Polecam :!:
cała seria ksiązek Pawła Jasienicy - Tutaj z kolei coś dla prawdziwych miłośników Historii Polski. Są to książki bardzo szczegółowo opowiadające o róznych dziejach w HP, warto się pokusić i przeczytać całą serię, gdyż wiele szczegółów umyka gdzieś w podręcznikach szkolnych, a dzieło autora pomaga nam doszlifować swoją wiedzę. Jak juz podkreśliłem, książka dla osób nie zainteresowanych Historią może się wydać zawiła i nudna, ale to tylko pozory. Polecam przeczytać przez resztkę wakacji chociaż 2 tomy serii P. Jasienicy, a w szkole nie zagnie was żaden belfer :naughty:

- kedzier
- Juventino
Kolejne książki warte polecenia, je po prostu TRZEBA przeczytać
Autor --> Andrzej Pilipiuk
Tytuły: Kronika Jakuba Wędrowycza; Weźmisz czarno kure, Zagadka Kuby Rozpruwacza oraz Czarownik Iwanow.
Nie jest to może seria książek dla wymagających czytelników, ale naprawdę wciąga
Opowiada on o przygodach egzorcysty amatora, bimbrownika Jakuba Wędrowycza. Nie jest to jedna powieść, tylko zbór opowiadań. Przygody bohatera są naprawdę rozmaite, odwiedza on m.in kwaterę KGB, w której poznaje Jamesa Bonda, Norwegię i wiele innych miejsc. Możemy też poznać alternatywną wersję katastrofy "Titanica"
Opinia z okładki książki:
"Zwala z nóg. Każde opowiadanie jest tak absurdalne i dokumentnie rozbrajające, że nie sposób oderwać się od lektury"
Po przeczytaniu tej serii ta opinia wydaje mi się jak najbardziej słuszna, opowiadania po prostu wciągają a humor jest specyficzny, czasem ostry ale jak dla mnie bardzo zabawny :lol:

Autor --> Andrzej Pilipiuk
Tytuły: Kronika Jakuba Wędrowycza; Weźmisz czarno kure, Zagadka Kuby Rozpruwacza oraz Czarownik Iwanow.
Nie jest to może seria książek dla wymagających czytelników, ale naprawdę wciąga

Opinia z okładki książki:
"Zwala z nóg. Każde opowiadanie jest tak absurdalne i dokumentnie rozbrajające, że nie sposób oderwać się od lektury"
Po przeczytaniu tej serii ta opinia wydaje mi się jak najbardziej słuszna, opowiadania po prostu wciągają a humor jest specyficzny, czasem ostry ale jak dla mnie bardzo zabawny :lol:
- mazzzi678
- Juventino
Ja ostatnio przeczytałem "Alchemika" Paulo Coelho i bardzo mi się podobał. Fajna jest trylogia Tolkiena czyli "Władca Pierścieni". Ale zdecydowanie moją ulubioną książką jest "Kod Leonarda Da Vinci", świetny thiller ! A z krajowego rynku najlepszy zdecydowanie był "Koniec wakacji"
- m-a-t-t-e-o
- Juventino
Ja niestety niemam czasu czytać książek (czytaj: zawwsze znajde coś innego) i dziwi mnie to troche bo te które przeczytałem były całkiem fajne (Wcześniej "Harry Poterr"(Chyba 4 pierwsze) i pożniej "Hobitt tam i z powrotem" (niejestem pewien tego tytułu)
- aSsItCh
- Juventino
Wszystkie książki Paula Coelho, S. King, ostatnio przeczytałem także "Wojnę Polsko - Ruską" Doroty Masłowskiej...muszę przyznać, że książka jest super... a poza tym to na maxa lubię książki o miłości
lubię także Horrory pana Johna Russo z "Nocą żywej śmierci" i "Powrotem żywej śmierci" na czele 

Kwiat miłości rozkwita w świetle uczuć
I w nim też usycha...
Gdy nadejdzie czas by odbyć ostatnią podróż
Będę myślał o Tobie...
- steru
- Qualità Juventino
Ostatnio jak zwykle z braku czasu śmigałem po necie.Na osloskopie znalazłam linka do tłumaczenia najnowszej części Harrego Pottera co prawda było to tylko 10 rozdziałów ale mnie to zaciekawiło i ściągłem.Przeczytałem to jako i był to mój pierwszy kontakt z tą serią!Później ściągłem wszystkie poprzednie części i je przeczytałem.Powiem jedno 20 lat mam na karku a książka o czarodziejach wciągła mnie bez reszty.Przeczytałem wszyskie 6 tomów i czekam na kolejny bodajże ostatni.
A z tego co teraz czytam to mogę wymienić " Mein Kampf " ale nie wyrobiłem sobie jeszcze opinii na temat tej książki.Czytam ją z ciekawości proszę mnie tu nie posądzać o to że mam takie poglądy jak występują w tej książce
A z tego co teraz czytam to mogę wymienić " Mein Kampf " ale nie wyrobiłem sobie jeszcze opinii na temat tej książki.Czytam ją z ciekawości proszę mnie tu nie posądzać o to że mam takie poglądy jak występują w tej książce
- viacheslav
- Milanista
"W poszukiwaniu stracinego czsu" Marcel Proust <- rzecz wybitna
"Upadek" Albert Camus
"Idiota" (a w zasadzie wszystko) Fiodor Dostojewski
ogónie jestem fanem literatury pięknej, szcz. francuskiej i rosyjskiej
aktualnie trawie "Stracone złudzenia" Honore de Balzac i "13 bajek z królestwa Lailoni" Leszka Kołakoskiego (ambitna sprawa
)
nie zapominajmy o "Dolinie muminkow" i "Chatce puchatka" (czesto wracam)
...kurczak, jestem pewien ze zaraz mi sie cos waznego przypomni, walic to... wysylam
"Upadek" Albert Camus
"Idiota" (a w zasadzie wszystko) Fiodor Dostojewski
ogónie jestem fanem literatury pięknej, szcz. francuskiej i rosyjskiej
aktualnie trawie "Stracone złudzenia" Honore de Balzac i "13 bajek z królestwa Lailoni" Leszka Kołakoskiego (ambitna sprawa

nie zapominajmy o "Dolinie muminkow" i "Chatce puchatka" (czesto wracam)
...kurczak, jestem pewien ze zaraz mi sie cos waznego przypomni, walic to... wysylam
- LordJuve
- Juventino
Ja jak wielu innych jestem fanem Tolkiena i jego książek, w szczególności Władcą Pierścieni, lubie też Niedokończone Opowieści. Nie mam więcej ulubionych ozycji. Poza tym regularnie czytam Komputer Świat.
Juve storia di un grande amore...
Juve storia di un grande amore...
- steru
- Qualità Juventino
Odświeżam trochę temacik a mianowice dlatego że ostatnio przeczytałem 2 ciekawe książki a mianowicie "Anioły i Demony" oraz "Kod Leonardo da Vinci" obydwie Dana Browna.Nie jestem na tyle obeznany w tych klimatach żeby wiedzieć co w tych książkach jest prawdą a co zwykłą podpuchą dlatego zachęcam do dyskusji kogoś kto mógłby napisać coś ciekawego na temat treście jednej z tych książek a szczególnie " Kodu Leonardo da Vinci"
- felix jaegar
- Juventino
99% treści w książce Dan'a Brown'a "Kod Leonarda da Vinci" jest czystą fantazją autora. Na litośc Boską nawet nie piszcie, że macie wątpliwości, wobec autentyczności "faktów" z tej książki. Osobiście uwazam ze jest to lektura b. dobra dla rozrywki, jednakze tylko dla rozrywki. Wiedzy z niej czerpać nie mozna w żadnym wypadku :!: Chwilami fantazja Brown'a zakrawała o śmieszność, np.: Kiedy przypisywał kościelnej organizacji "Opus Dei" ogromne wpływy w Watykanie, oraz w światowej polityce. :lol:steru pisze:Nie jestem na tyle obeznany w tych klimatach żeby wiedzieć co w tych książkach jest prawdą a co zwykłą podpuchą dlatego zachęcam do dyskusji kogoś kto mógłby napisać coś ciekawego na temat treście jednej z tych książek a szczególnie " Kodu Leonardo da Vinci"
btw. Namawiałbym osoby niewtajemniczone, aby czytały tę ksiązke z wielka rezerwą.
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
-- Julian Tuwim (1894 - 1953) --
-- Julian Tuwim (1894 - 1953) --