Książki

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
kosiorekk

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 08 sierpnia 2005, 20:52

Ja ostatnio czytam dużo fantasy, głównie ze świata Forgotten Realms, np.
"Kantyczka" "Trylogia Mrocznego Elfa : Ojczyzna" itp.
Ale obecnie moja ulubioną ksiazką jest "Władca Pierscieni : Druzyna Pierścienia"

pinturicchia

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 sierpnia 2005, 21:27

Moje ulubione książki to :
"Anioły i demony" Dan Brown
"Uciekinierka" Maureen Wartski
"Buszujacy w zbożu" J.D Salinger
"Nie mów nikomu" Harlan Coben
wszystkie cześci Harrego Pottera
:-D

[Nevermind]

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 sierpnia 2005, 21:28

spyder pisze:
Dzieci z Bulerbyn(czy jakos tak :doh: )
:prochno: pamietam jak wychowawczyni czytala to calej klasie w podstawowce. Wtedy mi sie podobalo, teraz nie wiem bo za bardzo nie pamietam o co tam chodzilo.

Co do tematu, to polecam wam ksiazke Maslowskiej "Wojna polsko ruska", aktorka ma orginalny styl.

kramnik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 sierpnia 2005, 21:54

MIstrz i Małgorzata - Michail Bułhakow, Franz Kafka - Zamek, Sonata Kreutzerowska - Lew Tołstoj, Frynkynostwo - autor nieznany

Solaris

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2005, 14:37

Jako, że książka to naprawdę fajna rzecz, na którą warto poświęcić sporo czasu, postanowiłem rozruszać ten temat...
Polecam przeczytać dwie książki:
Jan Topolski " Historia Polski " - Jest to bardzo dobra lektura dla osób chcących podszkolić najlepszy szkolny przedmiot, napisana w ciekawy i łatwy do zrozumienia sposób. Obejmuje ona całą Historię naszego narodu, więc nie trzeba sie fatygować i chodzić do biblioteki, kolejno wypożyczając książki opisujące jedynie kolejne okresy w historii Polski. Każdy znajdzie tam coś dla siebie, można się doszukać wielu statystyk. Sam przygotowywałem się do Olimpiady z Przedmiotu i dzięki tej książce udało mnie się uzyskać tytuł laureata, co świadczy, że lektura jest naprawdę dobra. Polecam :!: :wink:

cała seria ksiązek Pawła Jasienicy - Tutaj z kolei coś dla prawdziwych miłośników Historii Polski. Są to książki bardzo szczegółowo opowiadające o róznych dziejach w HP, warto się pokusić i przeczytać całą serię, gdyż wiele szczegółów umyka gdzieś w podręcznikach szkolnych, a dzieło autora pomaga nam doszlifować swoją wiedzę. Jak juz podkreśliłem, książka dla osób nie zainteresowanych Historią może się wydać zawiła i nudna, ale to tylko pozory. Polecam przeczytać przez resztkę wakacji chociaż 2 tomy serii P. Jasienicy, a w szkole nie zagnie was żaden belfer :naughty:

Obrazek
kedzier

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 sierpnia 2005, 00:52

Kolejne książki warte polecenia, je po prostu TRZEBA przeczytać :D

Autor --> Andrzej Pilipiuk
Tytuły: Kronika Jakuba Wędrowycza; Weźmisz czarno kure, Zagadka Kuby Rozpruwacza oraz Czarownik Iwanow.

Nie jest to może seria książek dla wymagających czytelników, ale naprawdę wciąga :) Opowiada on o przygodach egzorcysty amatora, bimbrownika Jakuba Wędrowycza. Nie jest to jedna powieść, tylko zbór opowiadań. Przygody bohatera są naprawdę rozmaite, odwiedza on m.in kwaterę KGB, w której poznaje Jamesa Bonda, Norwegię i wiele innych miejsc. Możemy też poznać alternatywną wersję katastrofy "Titanica" :D

Opinia z okładki książki:

"Zwala z nóg. Każde opowiadanie jest tak absurdalne i dokumentnie rozbrajające, że nie sposób oderwać się od lektury"

Po przeczytaniu tej serii ta opinia wydaje mi się jak najbardziej słuszna, opowiadania po prostu wciągają a humor jest specyficzny, czasem ostry ale jak dla mnie bardzo zabawny :lol:

Obrazek
mazzzi678

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 16 sierpnia 2005, 03:02

Ja ostatnio przeczytałem "Alchemika" Paulo Coelho i bardzo mi się podobał. Fajna jest trylogia Tolkiena czyli "Władca Pierścieni". Ale zdecydowanie moją ulubioną książką jest "Kod Leonarda Da Vinci", świetny thiller ! A z krajowego rynku najlepszy zdecydowanie był "Koniec wakacji"

m-a-t-t-e-o

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 sierpnia 2005, 03:53

Ja niestety niemam czasu czytać książek (czytaj: zawwsze znajde coś innego) i dziwi mnie to troche bo te które przeczytałem były całkiem fajne (Wcześniej "Harry Poterr"(Chyba 4 pierwsze) i pożniej "Hobitt tam i z powrotem" (niejestem pewien tego tytułu)

aSsItCh

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 sierpnia 2005, 02:24

Wszystkie książki Paula Coelho, S. King, ostatnio przeczytałem także "Wojnę Polsko - Ruską" Doroty Masłowskiej...muszę przyznać, że książka jest super... a poza tym to na maxa lubię książki o miłości :P lubię także Horrory pana Johna Russo z "Nocą żywej śmierci" i "Powrotem żywej śmierci" na czele :)

Obrazek
Kwiat miłości rozkwita w świetle uczuć
I w nim też usycha...
Gdy nadejdzie czas by odbyć ostatnią podróż
Będę myślał o Tobie...
tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 sierpnia 2005, 10:04

ja bardzo lubie wszystkie czesci Harry'ego Pottera i czekam niecierpliwie na nastepny tom :lol:

Obrazek
steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 sierpnia 2005, 00:45

Ostatnio jak zwykle z braku czasu śmigałem po necie.Na osloskopie znalazłam linka do tłumaczenia najnowszej części Harrego Pottera co prawda było to tylko 10 rozdziałów ale mnie to zaciekawiło i ściągłem.Przeczytałem to jako i był to mój pierwszy kontakt z tą serią!Później ściągłem wszystkie poprzednie części i je przeczytałem.Powiem jedno 20 lat mam na karku a książka o czarodziejach wciągła mnie bez reszty.Przeczytałem wszyskie 6 tomów i czekam na kolejny bodajże ostatni.
A z tego co teraz czytam to mogę wymienić " Mein Kampf " ale nie wyrobiłem sobie jeszcze opinii na temat tej książki.Czytam ją z ciekawości proszę mnie tu nie posądzać o to że mam takie poglądy jak występują w tej książce :wink:

viacheslav

Milanista
Milanista
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 sierpnia 2005, 02:30

"W poszukiwaniu stracinego czsu" Marcel Proust <- rzecz wybitna
"Upadek" Albert Camus
"Idiota" (a w zasadzie wszystko) Fiodor Dostojewski

ogónie jestem fanem literatury pięknej, szcz. francuskiej i rosyjskiej

aktualnie trawie "Stracone złudzenia" Honore de Balzac i "13 bajek z królestwa Lailoni" Leszka Kołakoskiego (ambitna sprawa :))

nie zapominajmy o "Dolinie muminkow" i "Chatce puchatka" (czesto wracam)

...kurczak, jestem pewien ze zaraz mi sie cos waznego przypomni, walic to... wysylam

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 sierpnia 2005, 21:53

Ja jak wielu innych jestem fanem Tolkiena i jego książek, w szczególności Władcą Pierścieni, lubie też Niedokończone Opowieści. Nie mam więcej ulubionych ozycji. Poza tym regularnie czytam Komputer Świat.

Juve storia di un grande amore...

steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 września 2005, 14:43

Odświeżam trochę temacik a mianowice dlatego że ostatnio przeczytałem 2 ciekawe książki a mianowicie "Anioły i Demony" oraz "Kod Leonardo da Vinci" obydwie Dana Browna.Nie jestem na tyle obeznany w tych klimatach żeby wiedzieć co w tych książkach jest prawdą a co zwykłą podpuchą dlatego zachęcam do dyskusji kogoś kto mógłby napisać coś ciekawego na temat treście jednej z tych książek a szczególnie " Kodu Leonardo da Vinci"

felix jaegar

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 września 2005, 15:43

steru pisze:Nie jestem na tyle obeznany w tych klimatach żeby wiedzieć co w tych książkach jest prawdą a co zwykłą podpuchą dlatego zachęcam do dyskusji kogoś kto mógłby napisać coś ciekawego na temat treście jednej z tych książek a szczególnie " Kodu Leonardo da Vinci"
99% treści w książce Dan'a Brown'a "Kod Leonarda da Vinci" jest czystą fantazją autora. Na litośc Boską nawet nie piszcie, że macie wątpliwości, wobec autentyczności "faktów" z tej książki. Osobiście uwazam ze jest to lektura b. dobra dla rozrywki, jednakze tylko dla rozrywki. Wiedzy z niej czerpać nie mozna w żadnym wypadku :!: Chwilami fantazja Brown'a zakrawała o śmieszność, np.: Kiedy przypisywał kościelnej organizacji "Opus Dei" ogromne wpływy w Watykanie, oraz w światowej polityce. :lol:
btw. Namawiałbym osoby niewtajemniczone, aby czytały tę ksiązke z wielka rezerwą.

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.

-- Julian Tuwim (1894 - 1953) --
ODPOWIEDZ