Jaki nowość kinową ostatnio oglądaliście?

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
rafal005

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 17:57

Mam zgodę behemota na założenie tego tematu :lol:

Mam tutaj na myśli podanie tytułu i wyjaśnienie konkretne dlaczego właśnie ten film. Nie chcę dyskusji typu: "Sin Sity - <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> film - polecam". Chodzi mi o to, abyście podali jaki dobry film ostatnio oglądaliście oraz pokusili się o chociażby kilkuzdaniową recenzję :) Nie musicie się rozpisywać, tak jak ja. Trochę mnie poniosło :lol:

No więc zacznijmy ode mnie:

Batman - Początek (Batman Begins). Prawdę mówiąc nie spodziewałem się nic wielkiego. Pewnie kolejna część staczającego się po równi pochyłej filmowego Batmana - od świetnej pierwszej części z 1989r. w reżyserii Tima Burtona, ze znakomitym Michaelem Keatonem w roli człowieka nietoperza i zdobywcą 3 oscarów Jackiem Nicholsonem w roli szalonego Jokera. W 1992 r. premierę swoją miał Powrót Batmana - niezły, ale z tym nieszczęsnym pingwinem (chociaż podziwiam Danny'ego DeVito za jego poświęcenie). Kolejne dwie części - tym razem w reżyserii Joela Schumachera - przyniosły tylko smutek i rozczarowanie. Filmy były komercyjnymi zlepkami gwiazd i niczym więcej (Kilmer, Kidman, Carrey, Tommy Lee Jones, Schwarzeneger, Clooney, Thurman, Silverstone) - rozczarowały zarówno krytyków i widzów, ale przede wszystkim najwierniejszych fanów Batmana. W 2005 roku mija 8 lat od premiery ostatniej części - Batmana i Robina. Nadchodzi era Batmana Początku.

W rolę człowieka nietoperza wcielił się naprawdę utalentowany, ale niedoceniany aktor Christian Bale (świetna rola w Mechaniku). Jest to prequel całej serii filmów o Batmanie. Opowiada o tym jak Bruce Wayne stał się Batmanem. W młodości był świadkiem morderstwa swoich rodziców dokonanego przez Joe Chilla. Młody chłopak obwinia siebie o tę śmierć. Nie mogąc zaznać spokoju w Gotham wyjeżdża na wschód, aby zdobyć nowe umiejętności, które umożliwiłyby mu dokonanie zemsty na mordercy. Poznaje tam Henri Ducarda (Liam Neeson), wysłannika Ra's al Ghula (Ken Watanabe). Ducard uczy Bruce'a sztuk walki. Potem próbuje zwerbować go do Ligi Cieni - armii współczesnych Ninja, ale ten odmawia i musi uciekać. Wraca do Gotham. Widząc miasto opanowane przez korupcję i przestępczość postanawia to zmienić. Staje się Batmanem. Rozpoczyna walkę o przywrócenie porządku w Gotham. W walce tej pomagają mu wierny lokaj Alfred (Michael Caine), szef policji James Gordon (Gary Oldman) - jeden z nielicznych uczciwych policjantów jacy pozostali w mieście - oraz przyjaciółka z dzieciństwa, obecnie zastępca prokuratora okręgowego, Rachel Dodson (Katie Holmes).

Film przywraca honor serii. Reżyser Christopher Nolan potrafił filmowi dać, to czego nie udało się Schumacherowi, a udało się Burtonowi - klimat mroku i narastającego napięcia, chwilami nawet grozy. W tym filmie czuć duch prawdziwego Batmana - a nie Schumacherowe fajerwerki i inscenizacje. Ukazuje Wayne'a jako zwykłego człowieka, który bez pomocy nadprzyrodzonych sił, jak w przypadku innych super bohaterów, musi stawić czoło szerzącemu się złu w Gotham oraz, nie dającej za wygraną i chcącą zniszczyć całe miasto dla którego nie ma już ratunku, Lidze Cieni.

Już zaplanowany jest sequel filmu Batman Początek (na rok 2007 lub 2008), z Balem w roli głównej, ale już bez Katie Holmes, której romans z Tomem Cruisem tak nie spodobał się producentom filmu, że nie zaangażowali jej do drugiej części. Reżyser wspomina nawet o możliwości stworzenia trylogii.

Podsumowując: Najlepszy film o Batmanie. Jak dla mnie również najlepsza adaptacja jakiegokolwiek komiksu w historii (chociaż fani Sin City mogą protestować :wink:)

Moja ocena: ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Linki do trailerów:
http://dl.lemontv.pl/lemontv/files/f936 ... fa6004.wmv (34,5MB - 9:32 min)
http://dl.lemontv.pl/lemontv/files/af7e ... 66af0f.wmv (12 MB - 2:27 min)

Linków do pełnego filmu nie podam, bo nie jestem piratem ;) Ale dla chcącego nic trudnego :lol:

kedzier

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 18:33

Bardzo fajny temat zwłaszcza na wakacje, gdy czasem nie ma co robić a tak można obejrzeć film polecony przez Juvepoland :D

Film który ostatnio oglądałem nie jest może najnowszy, ale jak dla mnie był wyjątkowo zabawny. Mówię tu o filmie "Depresja Gangstera" z genialnym Robertem De Niro w roli głownej :) Szef włoskiej mafii w pewnym amerykańskim mieście ( nie pamiętam w jakim, może NY ) zaczyna się "starzeć", wie że jeśli nadal nie będzie twardy to młodsi gangsterzy wykoszą go z biznesu :) Nie potrafi być już tak bezwzględny jak kiedyś... PRzyapdkiem jego podwładny w wypadku samochodowym (tzw. stłuczce :D ) poznaje psychiatre, Z którego usług będzie korzystał pózniej don Roberto De Niro :) Psychiatra nie wie że od tej pory ma już być w pełni oddany i dyspozycyjny dla mafii... Wynikają z tego bardzo zabawne konsekwencje :) Polecam :)

Film można było kiedyś nawet obejrzeć w TV, kanału nie pamiętam niestety :)

Post za 24 godziny zostanie usuniety. Prosze opisac ten film w tym temacie /Martin

Obrazek
Fleku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 18:53

Ja ogladalem tez o mafii ;) Wczoraj zobaczylem Isza czesc "Ojca Chrzestnego" z genialnym Marlonem Bradno i Alem Pacino. Nie wiem czemu dopiero teraz to sciaglem ale nie zaluje. film polecam kazdemu!
opowiada o rodzinie Corleone prowadzacej "czarne" interesy. glowa rodziny nie zgodzila sie na wspolny handel narkotykami z inna liczaca sie familia wloskiego pochodzenia i zaczyly sie klopoty... zobaczcie sobie sami (choc zaloze sie ze wielu z was ten film jzu widzialo i napewno nie przeszlo obok niego obojetnie)

Post za 24 godziny zostanie usuniety. Prosze opisac ten film w tym temacie /Martin

Bobryt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 19:11

świetny jest The Longest Yard. komedyjka o drużynie footballowej w więzieniu gdzie szykuje sie mecz więźniowie vs. strażniicy. a jaka obsada
Adam Sandler + Chris Rock + Burt Reynolds + Nelly. grają też Roy Schneider (Zwierzak), Courtney Cox (Przyjaciele) i Goldberg (zawodowy wrestler) i tam jeszcze troche ludu

no i Crash (Miasto Gniewu) - świetny dramat, daje dużo do myślenia i też super obsada. dotyczy głównie rasizmu. nawet uroniłem łezke przy nim, a to rzadko mi sie zdarza :D film trzeba obowiązkowo obejrzeć

Obrazek
Vojtimar

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 19:16

Ja oglądałem "Oszukać Przeznaczenie 2". Film obejrzałem bez większego zachwytu aczkolwiek jest nawet niezły, choć jak dla mnie trochę gorszy od pierwszej częśći, co nie znaczy że zły. No i niektóre rzeczy przedstawiono nierealistycznie jak w jedynce, ale Ci co ją oglądali i im się spodobała to na dwójkę też się powinni wybrać.

Moja ocena: 6.5/10

Z Juve na dobre i złe!
shnatyk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 20:00

Wojna Światow-Na poczatku jest wszystko normalnie , ludzie sobie zyją , maja problemy jak np. główny aktor Tom Cruis(nie wiem jak to sie pisze) , ma 2 dzieci i jest w separacji.Wracając z pracy odbiera dzieci .Po kilku minutach bedac juz w domu , zbiera sie nigdy niespotykana burz a ,która udzerza piorunami prosto w ziemie.Tom chca zobaczyc co się dzieje wybiega na ulice widzi zgromadzony tłum i podchodzi tam.Widzi wielką dziure w asfalcie pośrodku wszystki ludzi .Po pewnej chwili asfalt pęka i sie rusza , aż w końcu wychodzi z niego ogromny robot-ufo.Tłum się rozbiega gdy obiekt pozera ludzi , tom leci do domu bo ochronic dzieci.TRazem uciekaja z miasta , by pojechac do jego bylej zony - matki dzieci.Przez caly film staraja sie dotrzec do domu , po drodze maja fajne przygody.Zakończenie <CUT>. Moja ocena I I I I I I I III

Staraj sie w opisach nie zdradzac zakonczenia /Martin

M.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 20:43

Omen cz.1 - ten film był niedawno emitowany w Polsacie. Mimo że ma już kilkanaście lat, nie miałem okazji go wcześniej oglądać. Specjaliści twierdzą, że jest to jeden z najlepszych filmów grozy w historii kinematografii. Szóstego czerwca na świat przychodzi dziecko Thornów, zostaje jednak zamordowane :? , a jego ojciec (Gregory Peck), który boi się reakcji żony, za namową lekarzy adoptuje chłopca o imieniu Damien (Harvey Stephens), który przyszedł na świat tego samego dnia, a jego matka zmarła przy porodzie. Okazuje się, że Damien to syn Szatana, a słowa z Apokalipsy zaczynają się spełniać :roll: . Chłopiec jest diabelskim pomiotem, antychrystem, którego głównym celem jest wywołanie straszliwej wojny z wyznawcami Chrystusa. Jedynym sposobem na unicestwienie go, jest jego śmierć. Film ze znakomitymi efektami specjalnymi (np. ścięcie głowy :shock: ) i znakomitą muzyką, trzyma w napięciu do samego końca (już dawno na żadnym filmie nie bałem się tak, jak podczas sceny, w której Ojciec Brennan (Patrick Troughton) biegł do kościoła :-D ). Polecam go każdemu, bez względu na wiek i zainteresowania, bo jako wybredny widz uważam, że jest to film znakomity i z niecierpliwością czekam na jego dalsze części.

Ocena:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Edit: Znalazłem w Internecie kilka plików. Oto linki do nich:
- Piosenka "Ave Satani"
- Piosenka tytułowa

Obrazek

P.S. Może wie ktoś, jak nazywa się gatunek muzyki, do której dałem linki?

Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2005, 21:18 przez M., łącznie zmieniany 1 raz.

:roll:
KAcper123

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 20:48

:D Fulltime Killer ciężko go zdobyć bo w Polsce nie został wydany ale warto się postarać. Film jest o 2 płatnych zabójcach jeden jest sławny w swoich szeregach i bardzo ceniony, a 2 jest nowy w tym zawodzie i chce udowodnić, że nie gorszy od tego pierwszego. Najfajniejsze jest to, że żaden z nich nie jest tak do końca pozytywny, i nie możemy ich w żaden sposób sklasyfikować. Niby jesteśmy za O (czyli za tym 1) ale jak sie chwile zastanowić to on nie zawacha sie zabić nawet najlepszego kumpla z dzieciństwa którego nie widział kilka lat. Tok jest zupełnie inny: to wariat, który uwielbia ze zleceń robić istne widowiska, wzorowane na słynnych filmach. Fulltime killer to świetny film akcji fabuła jest troche skąplikowana, bo w filmie jest wiele różnych wątków, a tan gówny walka O z Tokiem też nie jest przedstawiony w prosty sposób.
W filmie są również genialnie zainscenizowane sceny strzelanin, które można porównać do tych w filmach Johna Woo. Świetny film naprawde polecam. 8)

Kombinat

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 21:17

"Danny the dog" czyli człowiek pies... Bardzo dobry film, niemal celujący. Brat zabija siostrę, czy tam poprostu jakiś koleś zabija dziewczynę (nie pamiętam czy to rodzina). Dziewczyna miała dziecko, gościu zabiera je na wychowanie...
Facet miał niezwykłą metodę wychowania, szkolił chłopaka jak psa, z tym że szkolił go na mordercę, uczył sztuk walki etc. Chłopak wyrobił sobie niesamowitą siłę, zwinność... Gdy miał na szyji obrożę był spokojny, w razie problemów pan sciągał mu obrożę i "pies" stawał się niepokonanym bodyguardem.
Właściciel "psa" ściąga haracze przy jego pomocy. Pewnego dnia przez przypadek Danny widzi jak ktoś stroi pianino i ... jego życie odmienia muzyka... Ucieka od właściciela, zamieszkuje z pewną rodziną, uczy się wszystkiego od nowa... W końcu broni tej rodziny przed swoim panem...
Film oglądałem na seansie filmowym z kumplami, oni bardzo zachwalali ten film, no i ja też go wam polecam :)

Sorry, za niegramatyczny opis, ale nie potrafię opowiadać :]

Skoro Johny dodał o rolach... To ten chińczyk, japończyk czy koreańczyk w każdym razie azjata również zagrał fenomenalnie... Podobno to jest dobry dość znany aktor, ale niestety nie potrafię przytoczyć nazwiska.

A cytat "Zacznij od szczeniaka, a będziesz miał nieograniczone możliwości" mam do dziś w opisie gg :)
Ostatnio zmieniony 12 sierpnia 2005, 00:05 przez Kombinat, łącznie zmieniany 2 razy.

wiwat

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 21:52

Fleku pisze:Ja ogladalem tez o mafii ;)
Jesli chodzi o filmy o mafii, to polecam "Hoodlum" - po naszemu "Gangster" :) Swietny klimat i swietna obsada (Laurence Fishburne, Andy Garcia, Tim Roth). Jest tylko jedno "ale" - trudno go gdziekolwiek znalezc. Osobiscie widzialem go 4 razy w TV i polecam z czystym sumieniem wszystkim tym, ktorzy szukaja mocnego filmu.

P.S. Jak ktos ma linka albo cokolwiek - dajcie znac. Dzieki. :)

P!otr

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 22:00

To ja z mojej strony polecam film Madagaskar! Kolejna super produkcja wytworni filmów rysunkowych. Film się ogląda niczym Shreka :D Co chwila ubaw po pachy! Jest to przygoda 4 przyjaciół Lew Alex, Zebra Marty, Żyrafa Melman oraz Hipopotamica Gloria którzy niczego sobie mieszkaja w NY w zoo w Central Park. Nio pewnego dnia to sie nudzi i pora na małe zmiany. Tylko że statek dowodzony przez... pingwiny przez przypadek gubi naszych bohaterów na oceanie którzy na nieświadomce docierają do wyspy:D I tutaj zaczyna sie najlepsza część filmu... Film raczej polecam powyżej 15 roku życia niekóre kawały trzeba załapać :lol:
Ostatnio zmieniony 12 sierpnia 2005, 08:55 przez P!otr, łącznie zmieniany 1 raz.

mare_imbrum

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 22:57

Diego pisze:Omen cz.1 - ten film był niedawno emitowany w Polsacie. Mimo że ma już kilkanaście lat(...)
Dokładniej rzecz biorac 29. Robi wrażenie co? :D Żadnych potworów sensu stricte nie ma, a człowieka wciska w fotel ze strachu.
Poza tym najlepszym filmem, jaki ostatnio oglądałem jest bez watpienia "Requiem dla snu". Rzezcz bezdyskusyjnie genialna. I tegoż samego reżysera "Pi". To moje dwa ulubione filmy i moge je ogladac godzinami. Na zmianę z "Sensem życia wg Monty Pythona".

Dodam jeszcze jeden film, który mi sie spodobał. Rosyjski dla odmiany. "Osobliwości narodowego wędkarstwa". Świetna rzecz.

Post za 24 godziny zostanie usuniety. Prosze opisac te filmy w tym temacie /Martin
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2005, 23:56 przez mare_imbrum, łącznie zmieniany 1 raz.

Kali

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 23:18

Ostatnio? hmmm "OMEN" wszystkie części. Pierwsze trzy pozostawie bez komentarza (klasyki) ale "czwórka" to totalna kaszana. O ile w pierwszych częściach bohaterem był chłopiec to w "czwórce" antychrystem jest dziewczynka... daje temu filmowi 1/10 (seria powinna skączyć się na trzeciej części)

"Queen Of The Damned" ("Królowa Ptępionych")- kontynuacja "Wywiadu z Wampiem" i znowu film (dla mnie) strasznie kiepski ale każdemu polecam ścieżke dźwiękową z tego filmu, piosenki napisał Jonathan Davis (Korn) aczkolwiek wykonywane są przez innych artystów. Oto tytuły soundtracku:

1. Wayne Static (of Static-X) - Not Meant For Me
2. David Draiman (of Disturbed) - Forsaken
3. Chester Bennington (of Linkin Park) - System
4. Marilyn Manson - Redeemer
5. Jay Gordon (of Orgy) - Slept So Long
6. Papa Roach - Dead Cell
7. Deftones - Change (In The House of Flies)
8. Disturbed - Down With The Sickness
9. Static-X - Cold
10. Earshot - Headstrong
11. Godhead - Penetrate
12. Kidneytheives - Before I'm Dead
13. Tricky - Excess
14. Dry Cell - Body Crumbles

A co do filmu to bohaterem jest w nim wampir Lestat, który zbudził się po kilku setkach lat (a raczej został zbudzony przez "garażowy" zespół metalowy). Został liderem i wokalistą tej grupy... Owa grupa nagrała płyte i szybko zyskała duży rozgłos (wyjaśnione jest w filmie, że wampiry nie powinne się ujawniać, a Lestat czynił wręcz przeciwnie) ...a reszte obejrzyjcie sobie

"Ojciec Chrzestny" I i II część ( to co było w TVN :D ) film to klasyk sam w sobie jeden z lepszych jakie oglądałem w ostatnim czasie. Komentować go chyba nie trzeba

"Saw" "Piła" - świetny film! bardzo polecam. Dwaj mężczyźni budzą się w jakimś kiblu przykłuci do ścian (rur). Na środku tego kibla leży martwy mężczyzna... Powoli odnajdują wokół siebie różne rzeczy (piłka do metalu lecz która nie nadaje się do przecięcia łańcuchów) i kaseta z nagraniem (jeden z nich miał kasete a drugi odtwarzacz) na kasecie nagrany jest czyjś głos z dziwnymi instrukcjami...

"Cannibal Holocaust" - najbardziej obrzydliwy film jaki widziałem kiedykolwiek. Jest to film tzw "gore". Szokujący realizm scen.... nie jest to horror poniewż jest tam mało scen w których można się bać.
Film zaczyna się od jakiegoś telewizyjnego doniesienia o zaginięciu w (chyba brazylijskiej) dżungli trzech osób które wybrały się do niej w celu nakręcenia filmu o mieszkańcach tej dżungli. Pewien gostek się mocno zainteresował tą historią i wyruszył z grupą przewodników do tej dżungli. Szybko okazało się, że mieszkańcy lasu mają "dziwne" rytuały (o dziwności świadczy tytuł...) gostek ten odnajduje ciała zaginionych obok których leży kamera z kasetą w środku... reszta film jest przedstawiona w stylu Blair With Project....
I ostrzegam jeżeli ktoś chce obejrzeć ten film, lepiej niech nie je przed...
Posiadam jeszcze dwie następne części tego filmu "Cannibal: Ferox" i "Cannibal: Ferox 2" ale po obejrzeniu jedynki jakoś nie palę się do ich obejrzenia...

Diego, nie wiem jak nazywa się gatunek ale jeżeli Cie interesuje to posiadam soundtrack z Omena I.

Post za 24 godziny zostanie usuniety. Prosze opisac te filmy w tym temacie /Martin
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2005, 23:22 przez Kali, łącznie zmieniany 1 raz.

Ti Amo Juve!
Johnny777

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 23:20

Kombinat pisze:"Danny the dog" czyli człowiek pies... Bardzo dobry film, niemal celujący. Brat zabija siostrę, czy tam poprostu jakiś koleś zabija dziewczynę (nie pamiętam czy to rodzina). Dziewczyna miała dziecko, gościu zabiera je na wychowanie...
Facet miał niezwykłą metodę wychowania, szkolił chłopaka jak psa, z tym że szkolił go na mordercę, uczył sztuk walki etc. Chłopak wyrobił sobie niesamowitą siłę, zwinność... Gdy miał na szyji obrożę był spokojny, w razie problemów pan sciągał mu obrożę i "pies" stawał się niepokonanym bodyguardem.
Właściciel "psa" ściąga haracze przy jego pomocy. Pewnego dnia przez przypadek Danny widzi jak ktoś stroi pianino i ... jego życie odmienia muzyka... Ucieka od właściciela, zamieszkuje z pewną rodziną, uczy się wszystkiego od nowa... W końcu broni tej rodziny przed swoim panem...
Film oglądałem na seansie filmowym z kumplami, oni bardzo zachwalali ten film, no i ja też go wam polecam :)

Sorry, za niegramatyczny opis, ale nie potrafię opowiadać :]
Też chciałem polecić ten film :smile: Bo jest REWELACYJNY!! Nie będę dublował opisu Kombinata więc tylko dodam od siebie że film nie jest płytkim "mordobiciem" choć sekwencje walki są niezłym majstersztykiem (szczególnie scena walki w ........WC :smile: ), ale również ten film ma głęboki sens psychologiczny. Czyli taki dla wiebicieli kina akcji i dla tych co lubią aby film "dawał do myślenia". Rewelacyjna rola Morgana Freemana w roli niewidomego stroiciela pianin.
Polecam wszystkim!! :ok:

Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 23:34

Wszystkim milosnikom dobrej sieczki polecam film pt: "Ziemia żywych trupow". Niby horror, ale jakos specjalnie przerazajacy nie byl, mimo to jest kilka fajnych brutalnych scen :lol:, min. wyrywanie glowy razem z kregoslupem i masow wyzerka zombich... zra tylko ludzi 8) .

ODPOWIEDZ