Dziurowicz kupował mecze

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
gosciu_Muranista

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2005, 10:24

Piotr Dziurowicz, prezes GKS Katowice, od kilku miesięcy współpracuje z policją i prokuraturą w sprawie korupcji w futbolu. To dzięki niemu do aresztu trafili pierwszoligowi sędziowie Antoni F. i Krzysztof Z. oraz obserwator Marian D. - ujawnia środowa Gazeta Wyborcza.

W obszernym wywiadzie, opublikowanym w środowym wydaniu dziennika, Dziurowicz przyznaje, że od lat nie tylko znał mechanizmy korupcji, ale sam uczestniczył w procederze "ustawiania" wyników spotkań i przekupywania sędziów i piłkarzy.

Prezes GKS wymienia nazwiska sędziów, trenerów i działaczy zamieszanych w korupcję oraz kwoty, jakie przekazywał arbitrom za "przychylność" podczas ligowych spotkań. Oskarża także piłkarzy, sugerując, że wielu z nich skłonnych jest pertraktować w wysłannikami rywala i za pieniądze "odpuszczać" mecze.

"Od dawna myślałem, żeby skontaktować się z policją, ale zdecydował przypadek. Gdy nasz piłkarz Ryszard Czerwiec dostał wezwanie na policję do Wrocławia (podejrzewam, że w sprawie ustawiania drugoligowych meczów), zadzwoniłem, żeby go usprawiedliwić, bo graliśmy wtedy co trzy dni. Nawiązaliśmy kontakt. Tak to się zaczęło, a na początku maja ustaliłem z policją, że zadzwonię do F. i zaproponuję ustawienie naszych meczów" - powiedział Dziurowicz dziennikarzom "Gazety Wyborczej".

"Mam dość. Dość piłki, w której awans do ekstraklasy lub utrzymanie są +robione+, a nie wywalczone. Tytuł mistrza Polski też się +robi+, a nie zdobywa (no, może poza Wisłą Kraków w ostatnim okresie). Mam dość piłki, w której płacę pieniądze - z opóźnieniem, ale płacę, kupuję mecze dla drużyny, aby zajęła jak najwyższe miejsce, żeby piłkarze utrzymali się w lidze, żeby mieli pracę i mogli zarabiać pieniądze, a oni mnie oszukują i sprzedają mecze" - stwierdził rozgoryczony Dziurowicz, zapewniając jednocześnie, że wszystko o czym mówił "Gazecie", powtórzy przed sądem, jeśli dojdzie do procesu w sprawie korupcji.

"O kupowaniu meczów pisaliśmy setki razy. Polski Związek Piłki Nożnej nic nie robił. Tłumaczył, że nie ma dowodów, a prawo nie pozwala mu działać. A przecież jest dobrowolnym stowarzyszeniem i mógł sam się oczyścić z klubów i ludzi umoczonych w korupcji". - pisze o wyznaniach Dziurowicza w komentarzu redakcyjnym Andrzej Olejniczak.

"Od dwóch lat korupcja w sporcie jest już przestępstwem. - przypomina Olejniczak. - Szef PZPN Michał Listkiewicz nie przejmował się jednak śledztwem wszczętym w ubiegłym roku po artykule "Gazety" o drugoligowych przekrętach. Dopiero po aresztowaniu sędziów ogłosił moralną rewolucję. Dziś śmieje się z niej cała piłkarska Polska - ukarano tylko tych, za których wzięła się policja i prokuratura".

"PZPN nie uzdrowi futbolu - konkluduje publicysta Gazety Wyborczej. - Ostatnia nadzieja w rządzie, policji, prokuraturze i sądach. Nawet za cenę zawieszenia rozgrywek ligowych, wykluczenia polskich drużyn z europejskich pucharów i reprezentacji z eliminacji do Mundialu i mistrzostw Europy. Za wszelką cenę".
źródło: http://www.sport.wp.pl/kat,36754,wid,77 ... omosc.html

trochę jestem zaskoczony tym faktem. Gdyż od dawna było wiadomo że GKS nie ma kasy a tu nagle okazuję się że kupowali mecze w wyniku czego utrzymali się w lidze a wcześniej awansowali. Ciekawe ile jeszcze takich brudów wyjdzie na wierzch i kiedy. Żeby nie było takiej sytuacji gdy okaże się że 1 może 2 kluby nie kupowały spotkań a reszta... Ciekawe co by zrobił PZPN-nie oni nic by nie zrobili-daliby kare finansową i odjęliby punktów. Raczej co by zrobił pan Janek T.?

Ultras

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2005, 11:02

gosciu pisze:Żeby nie było takiej sytuacji gdy okaże się że 1 może 2 kluby nie kupowały spotkań a reszta... Ciekawe co by zrobił PZPN-nie oni nic by nie zrobili-daliby kare finansową i odjęliby punktów. Raczej co by zrobił pan Janek T.?
pan Janek T. nic by nie zrobił... on tylko w gębie jest mocny a jak co do czego przychodzi to już nie jest taki twardy. Najlepszym przykładem tego jest Piast Gliwice, któremu udowodnione korupcje a nadal występuje w II lidze. Odjęcie 10 punktów i 100 tys zł... co to za kara ? :doh: klub z Gliwic powinien teraz gnić gdzieś w III albo IV lidze :x

steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2005, 11:11

Oj wyszła afera na jaw.To zawsze była podejrzana sprawa ale nie było dowodów.A teraz pan Dziurowicz mówi o korupcji.Przepraszam czy on myśli że już za późno żeby podjąć jakieś kroki w tej sprawie?Przecież teraz powinno się wziąć pod uwagę to że należy się GKS taka kara przynajmniej jaką został ukarany Piast!Heh nie dość że 4 liga to GKS jeszcze powinien jechać na ujemnych punktach i z karą finansową.
Swoją drogą czy to w porządku że GKS startuje od 4 ligii??Moim zdaniem i zdaniem wielu ludzi ze środowiska sportowego powinien startować od Klasy B!Jednak podjęto taką a nie inną decyzję tłumacząc ją w następujący sposób : "taki zasłużony klub jak GKS nie może tak nisko upaść" - to słowa pana Koźmińskiego zasiadającego w PZPN.A ja mam takie pytanie a mianowicie czy np. Zagłębie Sosnowiec nie było zasłużonym klubem w momencie degradacji do okręgówki ?? Dowód na to że są równi i równiejsi w polskim futbolu...

Asta#8

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2005, 11:13

Oto cały wywiad: http://sport.gazeta.pl/sport/1,35335,2852654.html

Mój komentarz: DRAMAT!! :doh: Jeżeli tak wygląda Polska piłka nożna to ja dziękuję. :/ Do czego to doszło w sporcie. Z drugiej strony bardzo dobrze, że wkońcu ktoś wyszedł z cienia.

Ciekawe czy we Włoszech też tak wygląda piłka nożna...

tommyknocker

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2005, 11:24

UlTrAs pisze:pan Janek T. nic by nie zrobił... on tylko w gębie jest mocny a jak co do czego przychodzi to już nie jest taki twardy. Najlepszym przykładem tego jest Piast Gliwice, któremu udowodnione korupcje a nadal występuje w II lidze. Odjęcie 10 punktów i 100 tys zł... co to za kara ? :doh: klub z Gliwic powinien teraz gnić gdzieś w III albo IV lidze :x
tylko, że w sprawie Piasta tłumaczyli się tym, iż później w całej sprawie pomagał im prezes tego klubu... dlatego podobno kara była mniejsza :think: ... a oni i tak mieli występować o jej zmniejszenie :doh: ... ale czy to im powinno pomóc??? wg mnie, NIE... absolutnie NIE!!!
co do całej sprawy, to jest to bardzo kurnia przykre... od dawna było widać, że "panu" Listkiewiczowi raczej nie zależy na odnalezieniu winnych... ile razy gazety pisały o różnego rodzaju przekrętach w piłce... a przecież PZPN powinien przyjąć założenie, że wystarczy "przypuszczenie"... i od razu zacząć śledztwa na własną rękę, a potem oddać sprawę do prokuratury... ale jeżeli PZPN nie reagował, to czemu piłkarze, sędziowie i prezesi mieliby się czymkolwiek przejmować??? :| :angry:

Obrazek
ODPOWIEDZ