Wybuchy w Anglii
- Zawidowianin
- Juventino
Kilkoma stacjami londyńskiego metra wstrząsnęły w czwartek przed południem silne eksplozje. Chwilę później nadeszły informacje o wybuchach w trzech autobusach w centrum Londynu. Są zabici i ranni.
Brytyjska policja poinformowała, że w Londynie doszło do co najmniej sześciu eksplozji.
Według telewizji ITV, ofiar śmiertelnych jest co najmniej 20. Reuter informuje, powołując się na źródła medyczne, że na stacji metra Aldgate jest co najmniej 90 ofiar - zabitych i rannych. Świadkowie widzieli tam zalanych krwią ludzi, wychodzących i wynoszonych z metra.
Brytyjski minister spraw wewnętrznych Charles Clarke powiedział, że wybuchy w Londynie spowodowały "straszliwe obrażenia".
http://wiadomosci.onet.pl/1126687,12,item.html
I znów się zaczyna... Założyłem ten temat nie po to żeby pisać tu świeczki itp, ale zastanowić się nad Igrzyskami Olimpijskimi, które mają się odbyć w tym mieście. Zapewne atak ten miał dać do zrozumienia że w Londynie na przyszłych IO nie będzie bezpiecznie. Zobaczmy jaki będzie bilans ofiar końcowych, w każdym razie to kolejnt cios wymierzony w wolną i bezpieczną Europę oraz Świat. Co wy o tym sądzicie, zarówno pod kątem Igrzysk jak i tej tragedii, która niewątpliwie się dziś wydarzyła.
Brytyjska policja poinformowała, że w Londynie doszło do co najmniej sześciu eksplozji.
Według telewizji ITV, ofiar śmiertelnych jest co najmniej 20. Reuter informuje, powołując się na źródła medyczne, że na stacji metra Aldgate jest co najmniej 90 ofiar - zabitych i rannych. Świadkowie widzieli tam zalanych krwią ludzi, wychodzących i wynoszonych z metra.
Brytyjski minister spraw wewnętrznych Charles Clarke powiedział, że wybuchy w Londynie spowodowały "straszliwe obrażenia".
http://wiadomosci.onet.pl/1126687,12,item.html
I znów się zaczyna... Założyłem ten temat nie po to żeby pisać tu świeczki itp, ale zastanowić się nad Igrzyskami Olimpijskimi, które mają się odbyć w tym mieście. Zapewne atak ten miał dać do zrozumienia że w Londynie na przyszłych IO nie będzie bezpiecznie. Zobaczmy jaki będzie bilans ofiar końcowych, w każdym razie to kolejnt cios wymierzony w wolną i bezpieczną Europę oraz Świat. Co wy o tym sądzicie, zarówno pod kątem Igrzysk jak i tej tragedii, która niewątpliwie się dziś wydarzyła.
onliforpipul
- Hawk
- Juventino
A powiedz mi ktory kraj jest przygotowany na zamachy?? Dzisaj na swiecie nie ma kraju ktory bylby przygotowany na zamach terrorystyczny. My mozemy jedynie wspolczuc rodzinom ofiar.
Tak na marginesie to watpie zeby w zaistnialej sytuacji jakiekolwiek rozmowy transferowe miedzy Juventusem a Arsenalem sie odbyly
Tak na marginesie to watpie zeby w zaistnialej sytuacji jakiekolwiek rozmowy transferowe miedzy Juventusem a Arsenalem sie odbyly
- Marezmo
- Juventino
Juventin pisze:Te zamachy pokazuja ze Anglia nie jest przygotowana na takie rzeczy
Nie bądź śmiesznt - na zamachy nikt nie jest przygotowany, a z tego co widzę w TV służby medyczne świetnie pracują i na pewno dzięki nim liczba ofiar się nie powiększy...
Co do zamachów to muszę powiedzieć, że cięzko mi się o tym słucha, zwłaszcza, że w sobotę lecę do Londynu...
- Mario_166
- Juventino
Mysle ze zaden kraj( wlaczajac w to POLSKE) nie sjes przygotowany na takie cos bo poprostu niema 100% ochrony przed tym szczegolnie w takim kraju jak anglia czy francja gdzie jest duzo ARABÓW i kazdy z nich moze byc potencjalnycm terrorysta. Bo raczej na peno zrobila to alkajda ( niewiem jak sie to pisze) No chyba ze to IRA ale w to watpieJuventin pisze:Te zamachy pokazuja ze Anglia nie jest przygotowana na takie rzeczy, byc moze jest to zagrywka polityczna, OBY NIE
Ostatnio zmieniony 07 lipca 2005, 13:34 przez Mario_166, łącznie zmieniany 2 razy.
- Zawidowianin
- Juventino
Obawiam się, że ta podróż może nie dojść do skutku.Marezmo pisze:
Co do zamachów to muszę powiedzieć, że cięzko mi się o tym słucha, zwłaszcza, że w sobotę lecę do Londynu...
Ale dla mnie i tak rodzi się inne pytanie - czy imprezy ,,masowe" mają szanse odbycia się bez ofiar. Zapewne tym terrorystom chodziło o to, żeby ludzie zaczęli się bać i chyba to im się udało. Dokąd to wszystko zmierza?
onliforpipul
- herr_braun
- Juventino
@Juventin:
Nie wiem w jaki sposób można przygotować się lub zabezpieczyć przed azmachami terrorystycznymi. Policja ma przeszukiwać każdego kto wchofdzi do metra albo przejścia podziemnego. Można conajwyżej mieć dobrze zorganizowane służby usuwające skutki zamachu oraz służby medyczne.
Sądze że w odniesieniu do igrzysknie nic tonie zmieni. Taki atak mógł się zdarzyć wszędzie i sądzę że Anglicy dobrze się przygotują. Chociaż, z drugiej strony Wlk. Brytania była po USA krajem najbardziej zaangażowanym w wojne w Iraku którą spora część arabskiego świata odebrała jako atak w muzułmanow, więc mogą chcieć sie <odpukać> mścić, więc już sam nie wiem
Nie wiem w jaki sposób można przygotować się lub zabezpieczyć przed azmachami terrorystycznymi. Policja ma przeszukiwać każdego kto wchofdzi do metra albo przejścia podziemnego. Można conajwyżej mieć dobrze zorganizowane służby usuwające skutki zamachu oraz służby medyczne.
Sądze że w odniesieniu do igrzysknie nic tonie zmieni. Taki atak mógł się zdarzyć wszędzie i sądzę że Anglicy dobrze się przygotują. Chociaż, z drugiej strony Wlk. Brytania była po USA krajem najbardziej zaangażowanym w wojne w Iraku którą spora część arabskiego świata odebrała jako atak w muzułmanow, więc mogą chcieć sie <odpukać> mścić, więc już sam nie wiem
- mały skała
- Juventino
Te wybuchy nie mają nic, ale to nic wspólnego z Olimpiadą (moim zdaniem). Pzecież takiego ataku nie da sie przygotować wciagu paru godzin!
Nasz Kibolski Klub Sportowy Lech Poznań!
- Mario_166
- Juventino
100% racji dla mnie sprawa jest porosta to jest odwet za wojne w IRAKU napoczatek byl Madryt Teraz Ladyn niestety chcialbym sie mylic ale nastepna moze byc Warszawamały skała pisze:Te wybuchy nie mają nic, ale to nic wspólnego z Olimpiadą (moim zdaniem). Pzecież takiego ataku nie da sie przygotować wciagu paru godzin!

- Zawidowianin
- Juventino
W sumie to możesz mieć rację. Zapomniałem, że teraz zbiera się przecież szczyt G8, jednak ten atak przyniósł też efekt w postaci obaw związanych z Igrzyskamimały skała pisze:Te wybuchy nie mają nic, ale to nic wspólnego z Olimpiadą (moim zdaniem). Pzecież takiego ataku nie da sie przygotować wciagu paru godzin!
onliforpipul
- kozakmc
- Juventino
Moim zdaniem to nie zbieg okoliczności że dzieńpo wyborze takie zamachy. Poczekamy zobaczymy. Al kaida przyzna się bo chodzi jej o rozgłos. Jeśli nikt nie nie przyzna to będzie problem ale moim zdaniem to gry polityczne lub mafijne.
- DamKam
- Juventino
I znowu ci ***** terrorysci :evil: Nowy Jork, Madryt a teraz Londyn... kto nastepny ? ilu ludzi ma jeszcze zginac przez tych ***** ?
Co do niektorych wypowiedzi:
Po pierwsze uwazam ze zadne panstwo nie jest w stanie zapobiec takiej tragedii :!:
Po drugie nie sadze zeby wczorajszy wybor Londynu na IO 2012 mialy jakis wplyw na te zamachy... przeciez takie cos pewnie przygotowuja miesiacami :!:
Wyrazy wspolczucia dla wszystkich ofiar terroryzmu...

Co do niektorych wypowiedzi:
Po pierwsze uwazam ze zadne panstwo nie jest w stanie zapobiec takiej tragedii :!:
Po drugie nie sadze zeby wczorajszy wybor Londynu na IO 2012 mialy jakis wplyw na te zamachy... przeciez takie cos pewnie przygotowuja miesiacami :!:
Wyrazy wspolczucia dla wszystkich ofiar terroryzmu...
- RadeKas
- Juventino
Wszystkie wypowiedzi o tym, ze powodem zamachu jest wybor Londynu na organizatora IO sa dla mnie po prostu smieszne. Sprawa jest oczywista. Zamach zorganizowaly islamskie grupy w dzien szczytu G8. Znowu mozemy zobaczyc jakimi metodami posluguja sie fundamentalisci, ktorzy z religii pokoju zrobili maszyne siejaca smierc. No ale pewnie i tak znajda sie tacy, ktorzy beda ich bronic.
srali muszki będzie wiosna